FC Vaajakoski
3
0
Elo, Kuopio
Päivämäärä
27.8.2023
Aika
Klo 16.00
Paikka
PANDA Areena
Sarja
Kakkonen
Tulospalvelu
Palloliitto.fi
Pääsyliput
12 € / 10 €
Suora lähetys
Ruutu+
Otteluisäntä
ksml.fi

Ennätyksellisen voittoputken rakentanut FC Vaajakoski saa vieraakseen Kuopion Elon

Su 27.8.2023 klo 16.00 Panda Areena
FC Vaajakoski – Kuopion Elo
Suora lähetys: Ruutu+, selostamossa Hete- & Kotimäki
Otteluisäntänä Keskisuomalainen

Panda Areenan viheriölle marssii sunnuntaina joukkue, joka ei ole sillä vielä aiemmin vieraillut. Kyseessä on sarjatulokas Elo Kuopiosta. Savolaiset käyvät kamppailua Kakkosen C-lohkon häntäpäässä säilymisensä puolesta, kun taas FC Vaajakoski taistelee aivan kärkisijoista haaveenaan nousu uuteen Ykköseen.

Maalihanat auki syyskierroksen alkajaisiksi

FC Vaajakoski kärsi alkukaudesta pienoisista ongelmista vastustajan linjojen murtamisen ja viimeistelytehokkuuden osalta, minkä seurauksena kevätpuoliskon 11 pelissään joukkue onnistui maalinteossa ainoastaan 13 kertaa. Keskimääräisesti vähämaaliset ottelut toivat pussiin kuitenkin mukavasti pisteitä ja punaiset pysyivät hyvin kärjen tuntumassa.

Viime viikkoina kelkka on kääntynyt ja ketsuppipullon korkki on saatu kunnolla auki. Neljä syksyn puolikkaan ottelua ovat tuottaneet FCV:lle peräti 15 osumaa, joissa onnistumiset ovat jakautuneet leveälle rintamalle. Punapaitojen parhaat maalintekijät tällä kaudella ovat kuudesti verkkoon osunut Matias Sarlin, JJK:sta lainalla oleva Matias Sydänmaa (5 maalia), toppari Santeri Suutari (4) ja viime peleissä tehonsa löytänyt Saboor Salim (3).

Kauden ensimmäisen kotiottelunsa FC Vaajakoski hävisi Viitaniemessä Rovaniemen Palloseuralle, mutta on selvittänyt pelinsä Vaajakosken nurmella ilman tappioita. Kuusi Panda Areenalla kamppailtua ottelua ovat tuottaneet isännille kolme voittoa ja kolme tasapeliä.

Kakkosen C-lohkon kärjessä kolme kovakuntoista joukkuetta on tehnyt irtiottoa seuraajiinsa, kun OLS, KuPS Akatemia ja FC Vaajakoski ovat repineet kaulaa muihin ryhmiin verrattuna. Kolmantena olevalla FCV:llä pisteitä on koottuna 15 pelatun ottelun jälkeen 30. Ykköspaikkaan on matkaa kolmen pisteen verran.

Punavalkoiset ovat otelleet jo seitsemän tappiotonta kamppailua peräkkäin. Niistä viisi viimeisintä on päättynyt voittoon, mikä onkin joukkueen uusi peräkkäisten voittojen ennätysmäärä Kakkosessa. Touko-kesäkuussa 2010 FC Vaajakoski onnistui nappaamaan täydet pisteet peräjälkeen neljässä matsissa Pertti Kastarisen alaisuudessa. Pisimpään tappiottomien otteluiden putkeen on vielä hieman matkaa, sillä Mika Järvisen valmennusuran päätöskauden 2019 joukkue selvitti ilman häviötä syksyn kymmenessä viimeisessä pelissään.

Viljami Suihkosen ja Jimi Saarikon tunnelmia voittoputkessa – ”Kopissa on tosi hyvät fiilikset”

Edellisen viikonlopun pelikierroksella FC Vaajakoski tyrmäsi JS Herculeksen Oulussa selvin 1-5 (1-3) -lukemin. Kotijoukkueen alakerran sekoilujen jälkeen FCV teki ratkaisevat maalit heti alkuhetkillä ja menetettyään otteensa hetkeksi kasvatti johtoaan kakkosjaksolla. Vierailijoiden tehomiehinä kunnostautuivat Saboor Salim, Jimi Saarikko ja Miska Verkko. Myös PK Keski-Uusimaan väreistä Vaajakosken paitaan täksi kesäksi suunnannut laitapuolustaja Viljami Suihkonen sai maalisarakkeensa Kakkosessa avattua.

Tuntui erittäin hyvältä saada maalitili auki, sitä on hetken aikaa odoteltu. Ihan hyvä haasto laidalta keskelle ja siitä vasurilla pallo verkkoon.” – Viljami Suihkonen

FCV TV:n kooste ottelusta JS Hercules – FC Vaajakoski

19-vuotias Jimi Saarikko liittyi FC Vaajakosken mukaan kesäkuun alussa lainapapereilla JJK:sta. Hän on pelannut joukkueessa nyt yhdeksän ottelua. Niissä pelaajan toimesta on syntynyt kaksi maalia, jotka molemmat ovat olleet ratkaisevia voitto-osumia. Millaiset tunnelmat joukkueen pukukopissa on ollut viime aikoina, kun joukkueen jälki kentällä on ollut jäätävän kovaa?

No, kopissahan on tosi hyvät fiilikset, kun pelit on näin hyvin kulkenut ja treeni on tuottanut hyvää tulosta. Kuitenkaan ei olla voittojen annettu nousta hattuun, et jokainen peli on tärkee ja jokainen peli halutaan vieläkin voittaa.” – Jimi Saarikko

Suihkonen yhtyy samaan näkemykseen.

Fiilis on ollut pukukopissa todella hyvä ja rento, ja varmasti tämän hetkinen hyvä vire on siihen positiivisesti vaikuttanut.” – Suihkonen

Mitkä ovat laidalta tuhojaan tekevän Saarikon mielestä suurimmat tekijät FCV:n maalihanojen avautumiseen?

Mun mielestä isoimmat syyt sille, että hyökkäyspäässä on tullut hyvin tulosta on kyl se et pelit on ollut kokonaisuuksina hyviä pelejä. Saadaan luotua paljon paikkoja ylhäällä ja viimeistellään paikoista hyvin. Sitten kun jalkojakin on riittänyt pelien loppuun asti ja vaihdosta on tullut paljon vauhtia lisää, niin pelien tempo on pysynyt korkeella ja sitä kautta ollaan pystytty olemaan vaarallisia hyökkäyspäässä ihan sinne pelin loppuun asti.” – Saarikko

Maaleja FC Vaajakosken verkkoon on tehty keskimäärin vain 0,67 ottelua kohden. Mitkä ovat olleet Suihkosen kokemusten perusteella avainasioita, että vastustajan maalimäärät ovat pysyneet näin alhaisina illasta toiseen?

Koko joukkue on tehnyt hyvin hommia alaspäin. Ollaan onnistuttu puolustuksen kanssa hoitamaan varmasti ne tilanteet, mitä vastustaja on päässyt luomaan. Maalivahdit ovat hoitaneet myös hommansa loistavasti.” – Suihkonen

Loukkaantumisesta kärsivät Jaakko Björn, Benno Hanslian ja Teemu Roponen puuttuvat varmuudella FC Vaajakosken kokoonpanosta sunnuntaina. Varoitustilin täyttymisen seurauksena toppari Santeri Suutari on myös ulkona kotijoukkueen vahvuudesta. Matias Sydänmaa joutuu jättämään Elo-ottelun väliin armeijakiireiden takia ja peli menee sivu suun lisäksi sairastuneilta Joona Röngältä ja Eero Salmelta. Keskikentän Miska Verkon pelaaminen on pienten loukkaantumishuolien vuoksi vielä epävarmaa.

Elo nappasi viime viikonvaihteessa tärkeät pisteet

Kuopiolaisjoukkue on kesän 15 ottelustaan voittanut kolme ja pelannut kolmesti tasan, joten pisteitä sillä on kasassa 12. Vierasvoitto sarjanousijalta vielä puuttuu, mutta pistejakoon se on venynyt JS Herculeksen ja Vasa IFK:n isännöimissä kamppailuissa.

Edellisen viikon lauantaina Elo tarrasi oljenkorteensa, kun se otti tyylipuhtaan 4-0 -voiton torniolaisesta TP-47:stä Kuopion Väre Areenalla. Kolme pistettä nostivat joukkueen pois peränpitäjän paikalta Kakkosen C-lohkon kymmenenneksi ennen 16. sarjakierrosta. Pallollinen hallinta tuotti savolaisille ottelussa kaivattua tulosta, kun murtavat syötöt onnistuivat, eikä puolustus sortunut virheisiin.

Kotijoukkueen kahdesta ensimmäisestä osumasta vastasi nuori Eetu Tenhunen, joka on ponnistanut Kakkoseen Lapinlahden Pallo-95:n ja iisalmelaisen PK-37:n kautta. Elossa hän on tällä kaudella kirjauttanut saldokseen neljä maalimerkintää. Neljästi viimeistelyssä Elolta on onnistunut myös Olli Eskelinen, joka käväisi pari vuotta sitten pelaamassa JJK:n riveissäkin.

FC Vaajakoski on pelannut Elon vieraana tänä kesänä jo kahdesti aiemmin. Ensimmäinen kohtaaminen huhtikuun lopussa Suomen Cupin kolmannella kierroksella päättyi kuopiolaisten tehokkaamman hyökkäyspelaamisen ansiosta isännille 3-1 ja vaajakoskelaisten tie Cupissa tyssäsi yhteen otteluun. Kakkosen kamppailussa kesäkuun alussa Kuopion keskuskentällä FCV oli väkevämpi lopputuloksella 1-2. Vieraiden vahva alku ja Sarlinin sekä Suutarin avausvartilla viimeistelemät maalit riittivät lopulta kolmeen sarjapisteeseen, vaikka Elo pääsi pelaamaan ensimmäisen jakson loppuhetkiltä lähtien miesylivoimalla.

FCV TV:n Kooste Kakkosen ottelusta Kuopion Elo – FC Vaajakoski

Elon ja FCV.n ensimmäisten kohtaamisten jälkeen kuopiolaisten valmennusryhmä on uusiutunut. Hankalan alun jälkeen seura päätti vapauttaa tehtävistään joukkueen Kakkoseen nostaneen kaksikon Jussi Kukkonen ja Atik Ismail. Päävalmentajan saappaisiin hyppäsi kesäkuun puolivälissä kokenut Pekka Niskanen, joka on toiminut aiemmin muun muassa Kuopion Pallokissojen valmennuspäällikkönä.

Keskikentälleen Elo hankki hiljattain myös uuden pelaajanimen, kun kanadalainen MacKenzie Longpre liittyi joukkueen vahvuuteen. Saksan viidenneksi korkeimmalla sarjatasolla Bremenligassa TuSpo Surheiden miehistössä viimeksi pelannut mies oli viime viikonvaihteessa mukana Elon vaihtopenkillä, mutta peliaikaa ei ainakaan vielä tuolloin irronnut.

FC Vaajakoski päätti elokuun pelinsä kaatamalla Kuopion Elon

FC Vaajakoski – Kuopion Elo 3-0 (0-0)

54′ Lennart Voikar 1-0
59′ Antti Voutilainen 2-0
90+4′ Veikko Janhunen 3-0

Vaajakoskelaisten voittokulku sai jatkoa sunnuntaina Panda-areenalla, kun joukkue nappasi jo kuudennen peräkkäisen kolmen pisteen pottinsa. Kuopiolaisvieraat taistelivat avauspuolikkaalla hyvin, vaikka olivatkin pallollisesti alakynnessä. Toisella jaksolla kotijoukkue ratkoi itselleen selvän voiton päästyään miesylivoimalle.

Kolmesta pisteestä pitää olla tyytyväinen, mutta ei meiltä paras peli. Oltiin ekalla jaksolla liian passiivisia ja hitaita. Toisella jaksolla peli vähän parani. Ratkaiseva hetki ottelussa oli maalivahdin punainen kortti ja siitä johtunut maali. Sen jälkeen oltaisiin voitu tehdä useampiakin maaleja, mutta tällä kertaa kolme. Hyvän joukkueen merkki se on, että huonollakin pelillä tulee voitto, mutta pelin pitää olla parempaa sarjan kärkijoukkueita vastaan.” – Päävalmentaja Antti Neuvonen

Reilun parin minuutin taiston jälkeen kotijoukkueen Jimi Saarikko päätti nousunsa vasemmalta terävään laukaukseen, jonka kuopiolaisten maalilla Miika Töyrästä tuurannut Aku Lindström onnistui pysäyttämään jalkatorjunnallaan. Vastapallosta pääsi tulittamaan Matias Niemelä, mutta yritys suuntautui ohi vasemman tolpan juuresta.

Hetkeä myöhemmin Elolle tarjoutui vapaapotku noin 30 metrin etäisyydeltä ja pallon taakse asettui Ville-Valtteri Väänänen. Isäntien veräjänvartija Antto Mikkonen venyi kuitenkin pelivälineen tielle, eikä Olli Eskelinenkään kyennyt saamaan irtopalloa maalipuiden sisälle.

Puna-asuisten isäntien pallollinen hallinta jatkui sen jälkeen vahvana, kun joukkue pystyi nostamaan syöttötempoaan. Hyökkäyspelin johtoniminä toimivat Saarikon ohella Matti Liimatainen, Viljami Suihkonen ja Saboor Salim. FC Vaajakoski ei kuitenkaan saanut päätettyä hyökkäyksiään tuloksekkaasti ja 26. minuutilla Elo sai aikaan todella vaarallisen vastaiskun. Sen päätteeksi kuopiolaisten kippari Miro Siltavuori pääsi laukomaan, mutta Mikkonen oli jälleen mies paikallaan ja torjui tilanteen.

Jakson jälkimmäisellä puoliskolla siniväreissä otelleet savolaiset piristyivät ja pelin kulku tasoittui. Aivan ensimmäisen kolmevarttisen päätöshetkillä FCV:lle avautui vielä paikka. Salimin syötöstä Matias Sarlin pääsi ohjaamaan pallon livahtaessa kuitenkin puolustaja Kasper Kylenin kautta hieman ohi maalista. Taukohodarien syöntiin ja -kahvien juontiin lähdettiin maalittomissa numeroissa.

Heti kakkosjakson alkajaisiksi punapaidat hyökkäsivät terävästi. Niilo Pirttisen keskityksestä Sarlin pääsi puskemaan, mutta peliväline karkasi yli maalista. Kulminaatiopiste kamppailussa koettiin reilun 50 minuutin jälkeen, jolloin Elon maalivahti Lindström arvioi pallon lentoradan väärin ja joutui rikkomaan Salimia suoran punaisen arvoisesti. Voidaan sanoa historian toistaneen itseään, sillä joukkueiden ensimmäisessä Kakkosen kohtaamisessa Kuopiossa FCV:n torjuja Mikkonen koki kentältäpoiston.

Rikettä seuranneen vapaapotkun FC Vaajakoski käytti hyödykseen. Sen sisään sijoitti kylmiltään maalille hypänneen Jere Turusen käsien kautta Lennart Voikar. Kotijoukkue osui uudemman kerran viitisen minuuttia myöhemmin. Illan toisesta maalista vastasi huikeiden suoritustensa jälkeen Antti Voutilainen, joka ensin käynnisti hyökkäyksen riistettyään pallon keskialueella näyttävällä liukutaklauksella ja päätti tilanteen omalla soolollaan boksissa 2-0 -osumaan.

Ottelu jatkui Elon vaihtojen jälkeen hieman tasaisemmissa merkeissä, mutta vieraat eivät onnistuneet tuottamaan vastahyökkäyksistään maalintekotilanteita. Toisessa päässä uhkaa aiheutti upeaa iltaa pelannut Voutilainen, jonka panos myös puolustussuuntaan oli merkittävä. Päätöskympin alkajaisiksi punaisilta Lauri Suutarinen pääsi laukomaan vedon kuitenkin tömähtäessä oikean sivutolpan ulkosyrjään. Myös Lauri Rutaselle tarjoutui avopaikka, josta nuorukaisen yritys ei kuitenkaan tuonut tulosta. Kolmen maalin voiton FC Vaajakoskelle sinetöi lisäajalla hiljattain ryhmään lainasopimuksella JJK:sta siirtynyt Veikko Janhunen, jonka kova kuti kauempaa yllätti Turusen.

FC Vaajakoskea odottaa seuraavaksi vierashaaste Pietarsaaressa JBK:ta vastaan viikon kuluttua. Panda Areenalla joukkue esiintyy taas lauantaina 9.9., jolloin se saa vastaansa Kakkosen C-lohkoa tällä hetkellä johtavan Oulun Luistinseuran.

FC Vaajakosken kokoonpano sunnuntaina

1 Antto Mikkonen MV
2 Niilo Pirttinen
3 Matias Niemelä
5 Hugo Halonen → 23 Veikko Janhunen 76′
6 Viljami Suihkonen
10 Juuso Sarkkinen
11 Saboor Salim → 14 Lauri Rutanen 68′
21 Lennart Voikar
24 Matti Liimatainen → 7 Antti Voutilainen 46′
33 Matias Sarlin C → 18 Miska Verkko 68′
92 Jimi Saarikko → 27 Lauri Suutarinen 76′