Onnistuuko FC Vaajakoski laittamaan kapuloita JS Herculeksen rattaisiin?

La 27.8.2022 klo 14.00 Castren TN, Oulu. JS Hercules – FC Vaajakoski
Suora lähetys: Ruutu+

Lauantaina punaiset taittavat bussin kyydissä pitkän matkan Keski-Suomesta Ouluun pelipaikalle, jolla joukkue ei tunnu osaavan hävitä. Viime vuonna Castrenin kentältä lähti mukaan yhdeksän pistettä kaikkien kolmen ottelun päätyttyä vierasvoittoon 0-1. Tahti ei ole tälläkään kaudella muuttunut, tulokset kylläkin. Kesäkuun alussa OLS kaatui 1-3 ja pari viikkoa myöhemmin voitto OTP:sta hoitui lukemin 1-2. Saako voittoisa trendi jatkoa jälleen lauantaina yllätyspisteillä Herculeksesta?

Kommentoimaan pelaajista mukaan saatiin tällä kertaa Harrison De Nicolo. 23-vuotias australialais-italialainen saapui FC Vaajakosken testiin maaliskuussa ja vakuutti osaamisellaan. Kauden aikana hyökkääjänä ja hyökkäävänä keskikenttäpelaajana esiintynyt ”Harry” on kellottanut suurimman peliajan koko joukkueesta, yhteensä 1367 minuuttia.

”Olen nauttinut todella paljon olla mukana FCV:n joukkueessa tänä vuonna. Aika on kulunut erittäin nopeasti, kun ollaan pian siirtymässä jo kauden viimeiseen kuukauteen.

Pelaamme viikonloppuna Oulussa, missä olemme saavuttaneet kauden parhaat tuloksemme. Siitä täytyy jatkaa lauantaina. Hercules on vahva vastustaja, joten meidän on oltava yhtenäisiä joukkueena ja valmiita taistelemaan pisteistä!” – Harrison De Nicolo

Kotipelien vaikeudet jatkuivat

Elokuun aikana FC Vaajakoski on pelannut kolme kotiottelua valitettavan heikolla menestyksellä. Kaupungin paikallisderbyt päättyivät vaihtelevilla esityksillä kahteen häviöön, kun lohkoykkönen JJK vei voiton 0-2 ja viime viikon tiistaina Komeetat kävi ryöväämässä pisteet maalein 2-3.

Viime lauantain esitys FC Vaajakoskelta oli jälleen ryhdikkäämpi ja taisteluilme väsyneenäkin oli kohdillaan, vaikkei omaa hyökkäyspeliä saatukaan uomiinsa. Tiiviin puolustamisen kautta Oulun Luistinseura pidettiin kuitenkin kurissa aivan loppuhetkille saakka, kunnes pari minuuttia ennen varsinaisen peliajan täyttymistä vieraat onnistuivat tekemään vapaapotkutilanteesta voitto-osuman 0-1. Onnistuneen puolustuspelin arvoa nostaa se, että alakerrassa urakoivat täydet minuutit Matias Sarlin ja Eero Säynäjäkangas heille oudolla pelipaikalla. Lahden Reippaasta joukkueeseen tullut Miska Verkko suoritti vahvan debyytin keskikentällä.

FCV TV:n kooste ottelusta

Kahdeksasta kotiottelustaan FCV on saalistanut ainoastaan kolme tasapelien tuomaa pistettä, mutta vieraspelit ovat sujuneet huomattavasti suotuisemmissa merkeissä. Matkapelien saldona on toistaiseksi viisi voittoa, yksi tasapeli ja kaksi tappiota. Neljästä viimeisimmästä vierasottelusta punaisten tilille on kirjattu kaikista voitto, joista yksi tosin irtosi vasta jälkikäteen kabineteissa Palloliiton todettua pietarsaarelaisen JBK:n peluuttaneen edustuskelvotonta pelaajaa.

Saavuttamallaan 19 pisteellä FC Vaajakoski löytyy Kakkosen C-lohkon seitsemänneltä paikalta. Ylöspäin nouseminen vaatisi joukkueelta loppukaudesta jo pientä voittoputkea. Uudistunut FCV asetti keväällä kuitenkin tavoitteekseen sarjapaikan uusimisen ja on hyvässä vauhdissa sitä kohti, sillä putoamisviivaan on ennen kuutta viimeistä kierrosta matkaa kahdeksan pisteen verran. Jo yksi voitto sinetöisi käytännössä lopullisesti vaajakoskelaisten säilymisen, vaikka nykyinen pistemääräkin erittäin todennäköisesti riittää.

”Meillä on ollut nousu- ja laskukausia. Niiden aikana on tullut fantastisia tuloksia, mutta myös pahoja pettymyksiä, etenkin kotona. Tämän kuukauden peleissämme meille on jäänyt parannettavaa kaikilla osa-alueilla. Meiltä täytyy löytyä enemmän virtaa ja meidän täytyy sitoutua paremmin. Tiedämme kuitenkin, että pystymme nostamaan tasoamme ja tekemään tulosta viimeisessä kuudessa pelissämme.” – De Nicolo

Paras maalintekijä joukkueesta on ollut edellisiltä kausilta tuttuun tapaan Matias Sarlin, jolla on tehtynä seitsemän osumaa. Muutoin maalintekijärintamalla on ollut erittäin tasaista. Viideltä eri pelaajalta löytyy kaksi maalimerkintää ja yhden maalin miehiä on neljä. De Nicolon jälkeen eniten peliminuutteja ovat kellottaneet Antoine Lemarié ja Niilo Pirttinen.

Miltä näyttää FC Vaajakosken kokoonpano juuri nyt?

FC Vaajakosken kokoonpano on elänyt viime aikoina voimakkaasti, eikä muutoksilta tähänkään peliin olla vältytty. Koko kauden sivussa on jalkavamman vuoksi ollut puolustuksesta Teemu Roponen. Viime viikolla jalkaansa loukkasi sen verran pahasti myös keskikentän Abenezer Eloranta, että myös hänen kautensa on paketissa.

Armeijan harmaissa heinäkuun alkupuolelta saakka olleita Saboor Salimia ja Eetu Kuusraista ei kentällä olla sen koommin nähty. Tuorein lähtijä punaisista on hyökkääjä Stéphane Blanc, joka teki jäähyväisesiintymisensä joukkueessa viime lauantaina Panda Areenalla. Ranskalaisen jalkapalloura jatkuu Hongkongissa.

Lisäapuja puolustukseen FCV saa Eduard Ciriacosta, joka on vihdoinkin palannut mukaan ryhmään vaihto-opiskelureissultaan. ”Edun” pelikunto on vielä arvoitus hänen oltuaan poissa vahvuudesta koko kauden. Myös edellisessä ottelussa pelikieltoa kärsinyt Niilo Pirttinen on taas lauantaina käytettävissä. Hänen paikkansa rangaistujen listalla perii Ayoub Sadki, jonka korttitili täyttyi viime viikonloppuna.

FCV:n pallonmenetykset kostautuivat avauskohtaamisessa

JS Hercules vieraili Panda Areenalla kesäkuussa. Kotijoukkue oli pallon valtias, mutta laadukkaat tilanteet olivat kortilla. Muutamissa punapaitojen kauempaa saamissa vetopaikoissa sihti oli hukassa, eikä yrityksiä saatu suunnattua maalikehikoiden väliin. Oululaisvieraat hyökkäsivät ajoittain erittäin suoraviivaisesti tilanteista, joista useampi sai alkunsa FCV:n pallonmenetyksestä.

Kovien kaksinkamppailuiden sävyttämällä ensimmäisellä kolmevarttisella FC Vaajakoski hyökkäsi aktiivisemmin ja varsinkin sähäkästi esiintynyt Eero Salmi aiheutti päänvaivaa JS Herculekselle. Vajaan puolen tunnin kohdalla punaiset olivat erikoistilanteesta lähellä onnistumista. Ranskalaistoppari Killian Denoualin vapaapotku reilusta 20 metristä päätyi kuitenkin yläriman kautta juoksuratojen puolelle.

Toiselle jaksolle vierailijat tulivat pirteästi, mutta maalivahti Severi Ikäheimo nollasi pariin otteeseen vastustajan hyvät yritykset. Tunnin jälkeen oululaiset katkoivat FC Vaajakosken etenemisen keskialueella ja Jerome Ogbuefi onnistui vapauttamaan Jyri Vääräniemen. Maalipaikkoja läpi pelin kärkkynyt joukkueen ykköspyssy ei erehtynyt, vaan toimitti vaikean pallon pomppujen kautta sisään. Kun FCV:n kirivaihe ei tuottanut toivottua tulosta, pääsi JS Hercules juhlistamaan vierasvoittoa 0-1.

FCV TV:n kooste ottelusta

Kausien 2019-2022 aikana JS Hercules ja FC Vaajakoski ovat kohdanneet toisensa yhteensä kuudesti. Vaajakoskella vierailijat ovat olleet parempia kahdesti ja kertaalleen on pelattu tasan. Oulun peleistä voitot ovat FCV:lle 1-2. Mielenkiintoinen tilastopoiminta tämän kauden osalta on se, että ennen viikonlopun pelikierrosta Hercules on lohkon toiseksi paras kotijoukkue ja FC Vaajakoski löytyy puolestaan vieraspelejä vertailtaessa kolmospaikalta. Kummanko saldo paranee lauantaina?

Hercules kisaa paikasta jatkopeleihin

Kaksinkertaisen sarjaohjelman jälkeen lohkon neljä parasta joukkuetta ottelevat keskenään vielä yksinkertaisen nousukarsintasarjan. JS Hercules sijoittuu tällä hetkellä 27 pisteellä viidenneksi ja nelostilaan on matkaa vain yhden pinnan verran. Oululaiset ovat olleet kahdeksassa kotipelissään todella vahvoja ja voittaneet niistä kuusi maalieron ollessa 20-6.

Ykkösmaalintekijä joukkueesta kymmenellä täysosumallaan on lähes kaikki kaupungin joukkueet läpi kolunnut Jyri Vääräniemi, joka on kuitenkin viime kierrokset ollut sivussa kokoonpanosta. Vastuuta viimeistelystä on nyt ottanut harteilleen OLS-kasvatti Christian Bohui, jolta maalimerkintöjä löytyy kuusi. Viimeisimmässä kuudessa ottelussa nopeajalkainen ”Chrise” on osunut peräti viidesti.

Peliaikoja mittailtaessa ykkönen on neljättä peräkkäistä kauttaan joukkuetta edustava Onni Heikkinen, joka on urakoinut lähes täydet peliminuutit. 24-vuotias keskikenttäpelaaja ilmoitti alkutalvesta seuran julkaisemassa sopimusuutisessa tämän kauden tavoitteekseen nousta avauksen vakiomieheksi ja siinä pelaaja on totta totisesti onnistunut.

Maalivahti Aleksanteri Patronen on saanut torjuntavastuun 15 ottelussa. Yhtä monta peliä alusta loppuun saakka on pelannut myös puolustuslinjan eri pelipaikat hallitseva Santeri Ukkola, jolla on tilillään yhteensä jo 120 Kakkosen kamppailua JS Herculeksen, OTP:n ja OLS:n väreissä.

Päävalmentajana oululaisryhmässä toimii Peter Ebbe Tønder. Tanskalainen saapui Suomeen vuonna 2020 Oulun Luistinseuran peräsimeen, mutta irtisanoutui tehtävästään jo ennen ensimmäistä sarjapeliä. Tämä kausi on ollut kokeneelle 57-vuotiaalle koutsille ensimmäinen JS Herculeksen käskijänä.