Odotettu derby viimein tarjolla Vaajakoskella

To 12.08.2021 klo 18.30. FC Vaajakoski – JJK Jyväskylä | Ohjeistus yleisölle | Suora lähetys: Ruutu+, selostajana Olavi Hetemäki, kommentaattorina Tuukka Kotimäki

Kauan ja hartaasti odotettua Jyväskylän joukkueiden välistä paikalliskamppailua päästään todistamaan ensimmäistä kertaa tällä kaudella Vaajakoskella torstaina. Ottelu oli alunperin tarkoitus pelata jo kesäkuussa, mutta koronarajoitusten tuomat epävarmuustekijät lykkäsivät tapahtumaa parilla kuukaudella. Nyt kuitenkin päästään tositoimiin. Elokuussa oteltavien FC Vaajakosken ja JJK:n keskinäisten derbyjen panoksena on niin kaupungin herruus kuin myös Keski-Suomen parhaan jalkapallojoukkueen titteli. Sarjataulukko, jossa molemmat ovat varsin mukavasti mukana kärkipään taistelussa, määrittää toki lopullisen tilanteen. Heille, jotka eivät syystä tai toisesta paikan päälle pääse, kerrottakoon ottelun näkyvän perinteiseen tapaan Ruutu-palvelusta Olavi Hetemäen selostamana ja Tuukka Kotimäen toimiessa kommentaattorina.

”Derby on varmasti kaikille kauden kohokohta ja tätä on odotettu pitkään. Vastakkain on kaksi hyvävireistä joukkuetta, mutta pelaamalla omalla tasollamme kaupungin herruus jää Vaajakoskelle! Lopulta derbytunnelman tuovat kuitenkin katsojat, joten tulkaahan paikalle runsain joukoin. Tehdään tästä yhdessä loistava tapahtuma!” – Peetu Lintinen

Viime vuosi kotijoukkueiden juhlaa

Kaudella 2020 Korona muokkasi Kakkosen otteluohjelmaa siten, että yksivaiheisen perussarjan lisäksi pelattiin tuplapelit kolmessa neljän joukkueen minilohkossa. Tämän järjestelyn ansiosta FCV ja JJK ottivat yhteen peräti kolme kertaa. Kettupaidat olivat Harjulla voitokkaita kahdesti tuloksilla 2-1 ja 3-1, mutta myös Vaajakoskella kotijoukkue osoittautui vahvemmaksi luvuin 3-2. Valtikka päätyi näin JJK:n haltuun otteluvoitoin 2-1. Myös sarjataulukossa kantakaupungin ryhmä oli pykälän verran edellä parin pinnan turvin sijoittuen kuudenneksi ja FC Vaajakosken ollessa seitsemäs.

Molempien joukkueiden tämän kauden kamppailuissa avausmaalit ovat olleet arvokkaassa osassa, sillä pelien ensimmäisen maalin viimeistellyt ryhmä on aina yltänyt pisteille saakka. Noin vuosi sitten Vaajakoskella pelatussa derbyssä tilanne oli kuitenkin toinen. Silloin edes kahden maalin etumatka ei riittänyt vierailijalle tuomaan ottelusta pistettäkään.

JJK rynnisti monen mielestä jo ratkaisevan tuntuiseen johtoon kakkospuoliskon alussa, kun joukkueen ykkösviimeistelijä Robin Saastamoinen pukkasi tilanteeksi 0-2 illan toisella maalillaan. Avausjakson alkupuolella kärkihyökkääjä oli tehnyt jo jalallaan ottelun ensimmäisen osuman. FC Vaajakoski ei kuitenkaan lannistunut, vaan käynnisti hurjan kirivaihteen heti JJK:n toisen maalin jälkeen. Kimmo Huismanin täsmällisesti ajoitetusta tarjoilusta Matias Sarlin eteni nakkaamaan kavennuksen sisään. JJK:n keskikenttä repeili kakkosjakson kuluessa pahasti ja reilun tunnin kohdalla Peetu Lintinen pääsi tähtäilemään laukaustaan pari kertaa peräjälkeen. Näistä jälkimmäinen painui tolpan kautta perille. Viitisen minuuttia myöhemmin Saku Leppänen käytti tyhjän tilan hyväkseen ja vapautti voittomaalin 3-2 tekoon Valtteri Lohen. Maalivahti Ville Viljala esitti kotijoukkueelta pari huippupelastusta ja myös Santtu Laaksosen otteet molempiin suuntiin olivat vertaansa vailla.

FC Vaajakoski nousi voittoon kahden maalin takaa

Torstain taistoon tasaisista lähtökohdista

Jo viime kaudella Jyväskylän joukkueet kävivät keskenään kiivasta kamppailua lohkosijoituksista JJK:n päätyessä lopulta pykälän verran paremmaksi. Vahvasti kauttaan tähän saakka pelanneiden joukkueiden asetelma sarjataulukossa on myös tällä hetkellä kutkuttavan jännittävä, sillä ottelun enemmän pelannut FC Vaajakoski pitää hallussaan kolmospaikkaa 22 pisteellä ja kettupaidat seuraavat heti perässä neljäntenä pinnan vähemmän saavuttaneena. Tilastoja vilkaisemalla voisi ennakoida vähämaalista vääntöä, kun molempien keskisuomalaisten ryhmien häkkiin on tehty selvästi vähiten osumia Kakkosen C-lohkon joukkueista. FCV on joutunut antautumaan ainoastaan yhdeksän kertaa ja JJK on pistänyt vielä hieman paremmaksi selviten seitsemällä takaiskulla. Derby on kuitenkin aina derby, jossa latautuminen ja tunnetilat saattavat määrittää ottelun kulkua yllättäväänkin suuntaan.

Kumpikin joukkue pelasi viimeksi edellisenä viikonloppuna. JJK kävi lauantaina Vaasassa murjomassa Vasa IFK:n kumoon numeroin 0-3 erittäin vahvalla esityksellä. Jyväskyläläiset lepuuttivat muutamia avainpelaajiansa, mutta kykenivät siitä huolimatta ylivoimaiseen näytökseen. Junioripitoinen ryhmä riisui VIFK:n täysin aseistaan ja kamppailun ykkösnimeksi kohosi Tuomas Koppelomäki. 25-vuotias vahvasti hyökkäyksiä tukeva pelaaja täräytti kaksi maalia reilussa vartissa ja järjesteli joukkueelleen heti näiden perään pilkun, josta Joel Pasanen teki loppulukemat jo pelin 22. minuutilla. JJK puolusti omaa maaliaan läpi ottelun vahvasti ja vähille töille jääneelle maalivahti Aati Riihimäelle kirjattiin jo kauden viides nollapeli.

FC Vaajakoski joutui puolestaan tyytymään sunnuntaina kotistadionillaan Rovaniemi Football Academyn kanssa pistejakoon 1-1, mikä oli viime aikoina heikosti suorittanutta vierailijaa vastaan jonkinasteinen pettymys. Napapiiriltä tuleva joukkue on ollut punaisille vaikea vastus kaudesta toiseen, eikä ensimmäinen voitto jäänyt vieläkään haaviin. RFA esitti varsin liikkuvaa jalkapalloa ja aiheutti ajoittain vaikeuksia kokonaisuutena peliä kuitenkin hallinneelle kotijoukkueelle. Ensimmäisestä maalista vastasi FCV 25. minuutilla, kun Julius Järvinen tavoitti Saboor Salimin, joka pukkasi sisään 1-0 -osuman. Avausjakson lopussa rovaniemeläisten paine tuotti tulosta tasoituksen muodossa. Maalittomaksi lopulta jääneellä toisella puolikkaalla paras ratkaisupaikka oli tarjolla FC Vaajakoskelle rangaistuspotkusta, jonka väkevällä nousullaan tuotti Salim. Valtavalla teholla pilkkuja viime kausina sisään laittaneen Peetu Lintisen yritys pysähtyi kuitenkin tällä kertaa rovaniemeläistorjujan käsiin. RFA-ottelun yhteydessä FC Vaajakoski julkisti myös yhden uuden pelaajasopimuksen, sillä keskikentän 2000-syntynyt Eemil Koskela vaihtoi FC Kemi Cityn sinisistä Vaajakosken punaväreihin.

FC Vaajakoski ei pystynyt vieläkään kaatamaan rovaniemeläisiä

Puolustus toimii – maaleja kaivataan

Puolivälin ylittänyt sarjakausi on ollut FC Vaajakoskelta tähän saakka sen Kakkosen historian paras. Erityisesti omaa maalia on onnistuttu varjelemaan erinomaisesti ja viimeisimmässä neljässä ottelussa joukkueen verkkoon on tehty vain yksi osuma. Avausmaalin FCV on tehnyt yhdeksässä kamppailussa ja yltänyt kaikissa näissä pisteille. Kahdessa ottelussa, joissa vastustaja on iskenyt ensimmäisen osuman, ovat tuottaneet vaajakoskelaisille myös sen kauden ainoat tappiot.

Parantamisen varaa punapaidoilta löytyy varsinkin ylimmän kolmanneksen pelaamisessa, jonne kaivataan lisää terävyyttä maalihanojen saamiseksi kunnolla auki. Potentiaalia joukkueessa tähän pitäisi kyllä riittää. 12 ottelua ovat tuottaneet FC Vaajakoskelle 17 maalia, joista seitsemän on syntynyt häntäpäässä majailevaa GBK:ta vastaan. Maalintekijätilastoissa joukkue on onnistunut varsin tasaiselta rintamalta. Matias Sarlin ja Saboor Salim ovat osuneet neljästi. Julius Järvisen ja Antoine Lemarién papereista löytyy kaksi tehtyä maalia. Kertaalleen verkkoon on osunut viisi eri pelaajaa. Eniten maaleja on alustanut Julius Järvinen, jolla on viisi maaliin johtanutta syöttöä.

”Kausi on sujunut joukkueelta melko hyvin ja peli on kehittynyt viime kauteen verrattuna. Tilastojen valossa olemme hallinneet lähes jokaista peliä ja paremmalla viimeistelyllä pisteitä voisi olla selvästi enemmänkin.” – Lintinen

Päävalmentaja Okkosen ajatuksia joukkueensa kaudesta ja torstain derbystä

”Jos yksi asia pitää nostaa esiin kaudesta tähän asti, on se että joukkueen tekemisen perustaso on ollut varsin hyvä läpi kauden. Emme varsinaisesti ole pelanneet yhtään täysin nappisuoritusta, mutta toisaalta pelillistä romahdusta ei ole tullut oikeastaan lainkaan. Tämä lupaa hyvää, sillä mikäli löydämme vielä pari vaihdetta koneesta lisää, uskon että edellytykset on loppukaudella vielä paljon parempaankin.

Pelin kehittäminen kauden aikana on siinä mielessä raadollista, että kehitettävää löytyy jokaiselta osa-aluelta aina. Ehkä kuitenkin pystymme vielä parantamaan ja täsmentämään viimeisen kolmanneksen tekemistä. Lähinnä määrällisesti pääsyä hyville murtautumisalueille on liian vähän. Lisäksi meidän tulee tehdä parempaa työtä erityisesti ylivoimatilanteiden tunnistamisessa sekä hyödyntämisessä. Puolustuspelin osalta puolustamme hyvin muodossa, vielä haasteita on tilanteiden tunnistamisen osalta siinä mielessä, että olisimme hieman paremmin esimerkiksi prässihetkiä ennakoiva joukkue.

”Mukava kohdata paikallisvastustaja. Valmistautuminen ei kuitenkaan poikkea siinä mielessä muista joukkueista, että samalla tavalla olemme analysoineet mahdolliset vastustajan heikkoudet ja vahvuudet, joihin meidän tulee kiinnittää huomiota. Voittoa lähdetään hakemaan omalla, FC Vaajakosken pelikirjan mukaisella pelillä.” – Okkonen

InStat -tilastojen koko kauden keskiarvot

Ottelukohtaiset keskiarvot 11 pelin jälkeen (sunnuntai-illan RFA-peli ei mukana) kertovat FC Vaajakosken olevan niskan päällä kaikissa tilastoissa voitettuja kaksinkamppailuja lukuun ottamatta.

FCV:n keskiarvo vs. vastustajien keskiarvo

 • Maalit 1,45 – 0,73
 • xG 1,68 – 1,13
 • xG per laukaus 0,12 – 0,11
 • Maalipaikat 7 – 4
 • Laukaukset 14 – 10
 • Laukaukset maalia kohti 4,8 – 3,3
 • Avainsyötöt 9 – 5
 • Onnistuneet avainsyötöt 4,1 – 1,9
 • Syötöt 556 – 426
 • Syöttöprosentti 84% – 78%
 • Pallonhallinta 56% – 44%
 • Keskimääräinen pallonhallinnan kesto 18s – 14s
 • Etenemiset hyökkäyskolmannekselle 42 – 37
 • Etenemiset boksiin 17 – 15
 • Pallonriistot vastustajan kenttäpuoliskolla 17-15
 • Voitetut kaksinkamppailut 47% – 53%

JJK:lla uuden polven esiinmarssi kokeneempien tukemana

Uutta nousua vaikeiden vuosien jälkeen tekevä JJK on kertonut pitkän tähtäimen tavoitteekseen nousun Ykköseen viimeistään 2023. Tämän kauden tavoitteena on yltää Kakkosessa kuuden parhaan sakkiin, johon ryhmä tulee melko suurella todennäköisyydellä pystymäänkin ilman suurempia notkahduksia. Joukkueen tämä vuosi sai hieman dramaattisia piirteitä jo juuri ennen sarjakauden alkua, kun Kajaanin suunnalta päävalmentajan puikkoihin siirtyneen Ari Kosken sopimus päätettiin purkaa. Seura valitsi uudeksi pääkäskijäksi omasta organisaatiosta Stephen Clarkin, joka onkin tehnyt kesän ykköspuoliskolla vakuuttavaa jälkeä.

Robin Saastamoinen on jälleen ollut odotetustikin kettupaitojen maaliruisku. 2019 Itä- ja Keski-Suomen Kolmosessa miehelle irtosi 19 osumalla maalitilaston jaettu kärkipaikka. Viime vuonna Kakkosessa tehdyt 13 maalia riittivät C-lohkon maalikuninkuuteen. Kuluvalla kaudella lahtelaistaustainen 28-vuotias hyökkäyksen kärki on upottanut kuusi osumaa, joilla ollaan jälleen Kakkosen maalipörssin kärkipäässä. Mikko Manninen, 36 on edelleenkin pelikunnossa ollessaan JJK:n pelin herra ja hidalgo, joka aiheuttaa jatkuvan vaaran vastustajalle. Puolustuksesta joukkueelta löytyy uusi johtotähti Antti Åke, joka saapui Jyväskylään joensuulaisesta JIPPOsta. Kokenut 33-vuotias Polvijärven Palloseura -78:n kasvatti on ehtinyt vahvojen peliesitynsensä ohella näyttää myös hengenpelastustaitojaan, kun hän oli ensimmäisenä auttamassa joukkueensa kotiottelussa kielensä niellaisutta JS Herculeksen Kuutti Matilaa.

Nuoresta kaartista JJK:sta ovat loistaneet esimerkiksi Niklas Kauppinen, Joel Pasanen ja Jaakko Björn. Vahvasti kautensa avanneiden hyökkääjä Kauppisen ja laituri Pasasen menoa on haitannut kuitenkin heinäkuussa aloitettu asepalvelus. Vastaavasta tilanteesta Vaajakoskelta kärsivät laitapakki Johannes Nykänen ja keskikentän taituri Lari Liukkonen. Monipuolisen syöttövalikoiman omistava Björn oli suuressa roolissa Vaasassa JJK:n keskikentällä. Vakuuttavia otteita kettupaitaisten nuoriso-osastolta on näyttänyt myös 2004-syntynyt laitapelaaja Jimi Saarikko tehden vaikutuksen ennakkoluulottomilla otteillaan ensimmäisissä Kakkosen peleissään.

Keskinäiset kohtaamiset ennen tätä kautta

FC Vaajakoski – JJK
9 ottelua
Voitot 3-6
Maaliero 9-23

03.07.2003 FC Vaajakoski – JJK 0-6
27.08.2003 JJK – FC Vaajakoski 4-0
14.05.2005 FC Vaajakoski – JJK 2-1 (1-1)
02.08.2005 JJK – FC Vaajakoski 1-2 (1-2)
20.06.2006 JJK – FC Vaajakoski 2-0 (1-0)
02.08.2006 FC Vaajakoski – JJK 0-2 (0-1)
02.07.2020 JJK – FC Vaajakoski 2-1 (1-0)
04.08.2020 FC Vaajakoski – JJK 3-2 (0-1)
22.09.2020 JJK – FC Vaajakoski 3-1 (1-0)

Maalintekijät keskinäisissä kohtaamisissa:

(Tilastoista puuttuvat maalintekijät kaudelta 2003)

FC Vaajakoski

Kalle Kautto, Matias Sarlin 2.
Harri Jauhiainen, Tomi Karlstedt, Peetu Lintinen, Valtteri Lohi, Saku Leppänen 1

JJK

Robin Saastamoinen 3
Joni Tuomainen, Antti Tolvanen, Miikka Järvenpää, Janne Järvinen, Pekko Kotamäki, Jussi Hakasalo, Tuomas Koppelomäki, Joonas Madetoja, Rasmus Ervasti, Mikko Manninen 1