Lohkon ennakkosuosikki JIPPO vieraaksi Vaajakoskelle

FC Vaajakoski – JIPPO to 13.8.2020 klo 18.30

Vaajakoskelaisten elokuun alkupuolen tiukka pelirupeama huipentuu torstaina, kun joukkue lähtee kotiottelussaan haastamaan JIPPOa. Joensuulaispakka oli jo kauden ennakkokaavailuissa nostettu Kakkosen pohjoislohkon ykkössuosikiksi, eikä ryhmä ole pettänyt odotuksia, vaan löytyy kärkisijoituksilta. Ottelu on FC Vaajakoskelle jo kolmas kymmenen vuorokauden sisällä, joten joukkueen kestävyyttä testataan nyt toden teolla. Illan kamppailu siivittää vaajakoskelaiset reilun parin viikon pelitauolle, kunnes samaisten joukkueiden kesken näytellään uusi yhteenotto Pohjois-Karjalassa.

Kuva: Ville Koskiniemi

FCV lohkon keskivaiheilla

Illan punapaitainen kotijoukkue on neljän voiton, yhden tasapelin ja kolmen tappion saldollaan taistelemassa hyvistä sijotuksista. Kauden saavuttaessa puolenvälin seitsemän ensimmäistä joukkuetta on vain muutaman pisteen sisällä toisistaan. Pisteitä 17 keränneen ja ennen torstaita ainoana ilman tappioita olevan JIPPOn yllättämällä Vaajakoski nousisi vain pisteen päähän piikkipaikasta.

Viime vuonna Keski-Suomen piirin parhaan miespelaajan palkinnon pokannut ja peräti 16 kertaa kauden aikana maaleillaan sykähdättynyt Peetu Lintinen on iso uhka vastustajalle vasemmalla laidalla.

”Kausi on ollut tähän mennessä kokonaisuudessaan ihan hyvä, vaikka pari ohipeliä onkin tullut. Ollaan saatu kehitettyä omaa peliä koko ajan paremmaksi ja monipuolisemmaksi. Vielä on kuitenkin asioita, joita halutaan viedä eteenpäin.” – Peetu Lintinen

Vaajakoskelaisten tekemisestä on tällä kaudella katsomoon saakka huokunut erinomainen joukkuehenki ja vapautunut ilmapiiri, ja nousujohteisilla peliesityksillään FCV on kova pala purtavaksi kenelle tahansa loppukauden vastustajista. Joukkueella on allaan nyt kolmen kotivoiton putki, kun vuorollaan Vaajakoskella ovat käyneet nöyrtymässä JBK, Kemi City FC ja JJK. Näissä otteluissa kotijoukkue esitti erittäin värikästä ja yleisöön menevää jalkapalloa viimeistellen kussakin kolme maalia. Punaisten maalipyssyinä kauden mittaan ovat kunnostautuneet Matias Sarlin kuudella osumalla, Valtteri Lohi kolmella ja kahdesti viimeistelyssä onnistuneet Lintinen ja Masa Malen. Kokenut Kimmo Huisman on pelannut tehokkaasti, sillä yhden maalin lisäksi hän on tehnyt esityön kolmeen osumaan.

Kenttäpelaajista eniten peliminuutteja tällä kaudella kerryttänyt Lintinen jatkaa alustusta seuraavin sanoin.

”JIPPO-peliä odotan innolla, sillä siinä päästään mittaamaan meidän tämän hetken taso ihan tosissaan, kun vastaan tulee sarjan ennakolta kovin jengi. Torstaina laitetaan vaan paikoista paremmalla prosentilla sisään, niin pisteet jää taas Vaajakoskelle.” – Lintinen

Väli-Suomen väännössä pisteet jaettiin

Viime sunnuntaina Vaajakosken tilille kirjattiin kauden ensimmäinen tasapeli, kun joukkue päätyi Kuopiossa KuFu98:n kanssa pistejakoon 2-2. Nuori ja taitava kotijoukkue pyöritteli palloa vahvasti, mutta hyökkäyksiin ja tekopaikoille murtautuminen tuotti vaikeuksia. Pallon haltuun saadessaan FCV oli hyökkäyssuuntaan erittäin suoraviivainen. Tasapeli todella kovaa kotijoukkuetta vastaan oli sinällään tyydyttävä tulos, mutta varmasti punapaidoille hampaankoloon jäi muutamien läpiajojen tuhlailu sekä kuopiolaisten päästäminen tasoihin kahteen otteeseen.

Ainoa maali avauspuoliskolla nähtiin hallitulla viimeistelyllä Saku Leppäseltä, jolle maali oli laatuaan ensimmäinen FCV-paidassa. Vapaan paikan Leppäselle järjestelivät oikealta puolelta näyttävällä pohjustuksellaan Niko Lohi ja Aleksi Kaakinen. Uudestaan punaiset siirtyivät johtoon viimeisen kymmenminuuttisen alkajaisiksi Lari Liukkosen kulmapotkun löytäessä päineen korkeimmalla olleen Masa Malenin, jolta maalin lisäksi nähtiin väkevä esitys sunnuntain kamppailussa myös puolustusalueella. Johtomaalin jälkeen FCV ei kuitenkaan ollut hereillä, vaan vuorostaan KuFu rynnisti kulmasta tasoituksen 2-2 vain minuuttia myöhemmin. Tämä jäikin ottelun lopputulokseksi.

Kuopiosta FCV:n matkaan tarttui yksi piste. KuFu98 – FC Vaajakoski 2-2 (0-1)

Meneillään joensuulaisten uusi nousu

JIPPO on perustettu vuonna 2001, jolloin Kakkosessa pelanneet JiiPee ja Ratanat fuusioituivat yhdeksi seuraksi. Ensimmäiset neljä kauttaan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla edustanut joukkue teki kesäksi 2006 nousun Ykköseen, jossa se pelasi kaikkiaan yhdeksän vuotta peräkkäin. Parhaat sijoitukset Ykkösessä osuivat kohdalle heti tulokaskaudella ja kahta vuotta myöhemmin JIPPOn saavuttaessa molempina viidennen tilan.

Putoaminen Kakkoseen tapahtui 2014 ja heti seuraavana vuonna puna-, musta-, valkoväreissä pelaava joukkue valahti vielä yhtä sarjaporrasta alemmaksi. Uusi nousu alkoi 2017, kun JIPPO valloitti Keski- ja Itä-Suomen Kolmosen kärkipaikan FC Vaajakosken sijoittuessa heti perässä toiseksi. Kaksi viimeisintä kautta Kakkosen tasolla ovat tuottaneet hyvät sijoitukset joukkueen ollessa A-lohkossa kolmas ja toinen. Täksi kaudeksi C-lohkoon vaihtanut joensuulaisryhmä yrittää jatkaa nousujohteista trendiään ja havittelee tiukasti sarjanousua.

JIPPOn oma pää raudanluja

Perinteisestikään JIPPOn peleissä ei vuosien varrella ole juurikaan maaleilla juhlittu, eikä siitä ole tehnyt poikkeusta kuluvakaan kausi. Kaikki ottelut tänä kesänä torstaiselta vierasjoukkueelta torjunut maalivahti Jirko Sorsa on joutunut seitsemässä kamppailussa päästämään pallon selkänsä taakse vain kaksi kertaa. Harvemmin Joensuun joukkue myöskään maalikarkeloita hyökkyssuuntaan viettää, mutta oman pään pitäessä maltillisemmatkin maalimäärät riittävät koviin sijoituksiin, kuten JIPPOn pari viime kautta ovat osoittaneet.

Viime otteluissa joensuulaisten esittäminen on ollut hiukan ailahtelevaa erityisesti jaksojen välillä. Edellisen viikonlopun pelikierroksella sama kaava jatkui, mutta JIPPO pystyi kuitenkin kotiottelussaan Mehtimäellä kaatamaan JJK:n puhtaasti 2-0 (1-0).

Ensimmäisellä puoliajalla molemmat pyrkivät kontrolloidun tarkkaan pelaamiseen, mutta varsinkin terävien vastahyökkäysten johdosta kotijoukkue oli kuskin paikalla. Johto-osuman isäntäjoukkueelle järjesti hyökkäyksen parivaljakko Risto Kahelinin tarjoillessa Aleksis Lehtosen maalin. Toisen puoliskon ensimmäinen puolituntinen oli JJK:lta selvää hallintaa. JIPPOlta alakerta toimi kuitenkin erinomaisesti ja pääpalloissa kotijoukkue oli Topi Pasin johdolla ratkaisevan vahva. Kettupaitojen kirin katkaisi lopullisesti Joona Hiltunen 77. minuutin kohdalla iskettyään JIPPOn kahden maalin etumatkalle.

Kova kolmikko kotiutui Kuopiosta

Joensuulaisjoukkueen kovimpiin pelaajahankintoihin tälle kesälle kuuluvat KuPS:n organisaatiosta saapuneet kaksoisveljekset Jere ja Joona Hiltunen sekä Nuutti Tykkyläinen. Ikäluokkaan 1999 kuuluva kuuluva kolmikko vaihtoi JIPPOsta kuopiolaisten riveihin talvella 2016, mutta Savossa vietettyjen vuosien jälkeen kokivat taas tämän kauden parhaaksi vaihtoehdokseen paluun kotiseudulleen.

JIPPOn oma kasvatti Tykkyläinen on juoksuvoimainen vasen laitapuolustaja, joka pelasi jo viime kauden lopulla lainasopimuksella joensuulaisten väreissä. Kuopiossa pelaajalle kertyi lähinnä nuorten pelejä ja Kakkosen kamppailuja KuFussa, mutta Veikkausliiga jäi vielä toistaiseksi valloittamatta muutaman minuutin mittaista visiittiä lukuunottamatta.

Lehmon Pallossa jalkapallouransa ensiaskeleet ottanut Hiltusten veljespari on tuonut JIPPOn keskikentälle runsaasti lisää pallollista osaamista. Maaliahne Joona onnistui viimeistelyssä viime kaudella KuFu-paidassa 19 ottelussa 13 kertaa ja hänet valittiin kauden päätteeksi Kakkosen C-lohkon parhaaksi keskikenttäpelaajaksi. Maalitahti on ollut kova myös kuluvalla kaudella, sillä pelaajalle on merkattu seitsemään otteluun jo seitsemän onnistumista, joka on JIPPOsta ylivoimaisesti eniten. Veljesduosta Jere ei niinkään tehoilla juhli, mutta on tärkeä tukiranka joensuulaisten keskikentän pelissä. Näytönpaikkoja Jerelle edellisen kahden kauden aikana tuli myös Veikkausliigassa yhteensä 13 ottelussa KuPS-nutussa.

Hyökkäyksestä joensuulaisilta löytyy jyvässeudun futisjännäreille tuttu kasvo Aleksis Lehtonen. Kärkimiehen paikalla viihtyvä pelaaja siirtyi neljä vuotta sitten JJK:sta Veikkausliigan SJK:hon 18 vuoden ikäisenä ja on ylimmällä sarjatasolla edustanut lisäksi Tampereen Ilvestä. Parilla edellisellä kaudella Lehtonen on nähty Ykkösessä KTP:n paidassa ja Mikkelin Pallokissojen Kakkosen ryhmässä. Uutta nostetta uralleen hyökkääjä lähti hakemaan tänä kesänä JIPPOsta, jossa on syntynyt kaksi maalia kasvattajaseura JJK:n verkkoon.

Yhteinen sarjahistoria jäänyt vähäiseksi

Torstai-illan kilpakumppaneilta löytyy varsin vähän keskinäisiä koitoksia vuosien varrelta. Kolmena kautena joukkueet ovat kuitenkin pelanneet samaa sarjaa. FC Vaajakoski ei ole vielä koskaan pystynyt JIPPOa kaatamaan, eikä kolmessa kotipelissään joensuulaisia vastaan ole onnistunut avaamaan edes kuparistaan maalien muodossa. Kakkosen Itälohkossa heinäkuussa 2003 joukkueet väänsivät keskenään maalittoman tasatuloksen Vaajakosken kentällä, kun kotijoukkueen maalivahti-ikoni Jarkko ”Suomu” Suonpää nollasivierailijoiden pahimmat yritykset.

Seuraavat kohtaamiset löytyvät Kolmosesta 2017, jolloin FCV ja JIPPO kävivät tiukan kilpailun lohkovoitosta ja sarjanoususta. Asetelma ratkesi syyskierroksella, kun viisaammin ja fyysisemmin pelannut joensuulaispaketti kävi kaivertamassa pisteet Vaajakoskelta 0-2. Oikealta puolelta toisella puoliajalla rakentuneet maalit JIPPOlle viimeistelivät myös nykyisin seuraa edustava Jere Kähkönen ja Miko Mäkirinne, joka siirtyi tälle kaudelle Kakkosen A-lohkossa pelaavan PK-35:n nippuun. Viimeisin keskinäinen pelattiin Vaajakoskella Kakkosessa 2018, jolloin vierailijat olivat parempia lukemin 0-1 Mäkirinteen vastatessa ainoasta maalista.

Molempia seuroja vuosien saatossa edustaneita pelaajia muistellessa voidaan esille kaivella yksi nimi, Tuomas Korpela. Keskuspuolustaja pelasi mittavan uran JIPPOssa Ykkösen kausilla toimien myös joukkueen kapteenina. Vaajakoskella lappeenrantalaiskasvatti kerkesi ennen Joensuuhun siirtymistään iskeä FCV:n seurahistorian ikimuistoisimman maalin, kun vastustamaton saksipotku painui Veikkausliigajoukkue Jaron maaliin Cupissa 2006 jatkoajan loppuhetkillä. Kyseinen osuma siivitti vaajakoskelaiset aina Suomen Cupin kuudennelle kierrokselle saakka.