Lauantaina tie vie Kokkolan Pallo-Veikkojen vieraaksi

La 20.4.2024 klo 16.00 Keskuskenttä TN, Kokkola.
KPV – FC Vaajakoski
Suora lähetys: Keskipohjanmaa

Alkukauden peliruuhka saa jatkoa lauantaina, kun kumpikin joukkue pelaa jo kolmannen ottelunsa reilun viikon sisällä. Molemmat etenivät tiistain arkipelissään Suomen Cupin neljännelle kierrokselle. Ykkösen avauksessaan KPV oli voitokas, mutta FC Vaajakoski puolestaan kärsi tappion.

Ykkösen avauksesta jäi luu kouraan, mutta cupissa matka jatkuu

FC Vaajakoski pelasi historiallisen ensimmäisen pelinsä uudessa Ykkösessä viime viikon viikon perjantaina Atlantista vastaan Helsingissä. Kotijoukkue onnistui maalinteossa kertaalleen molempien kolmevarttisten aikana ja nappasi ansaitusti täydet sarjapisteet lopputuloksella 2-0 (1-0).

Ajoittain punavalkoiset onnistuivat hallitsemaan pelivälinettä mukavasti, mutta hyökkääminen jätti toivomisen varaa. Pelitapahtumat etenivät kokonaisuudessaan pitkälti isäntien käsikirjoituksen mukaan, sillä FCV:llä ei ollut juurikaan asiaa maalintekopaikoille. Atlantis FC kykeni käyttämään hyödykseen fyysisiä ominaisuuksiaan ja tilanteenvaihtojen kautta luomaan nopeita ja vaarallisia vastahyökkäyksiä.

Menneenä tiistaina FC Vaajakoski aloitti urakkansa myös Suomen Cupissa kolmannelta kierrokselta ja onnistui rikkomaan pitkään joukkuetta vaivanneen cup-kirouksen. MyPa kaatui Myllykoskella 1-2 (1-1) ja näin vaajakoskelaiset etenivät kohti neljättä kierrosta.

Kamppailun alussa vieraat saivat shokkihoitoa, kun yhtä sarjapykälää alempana Kakkosessa pelaava Myllykosken Pallo siirtyi onnistuneella rangaistuspotkulla 1-0 -johtoon. Pallollisen kontrollin tämän jälkeen itselleen ottanut FCV pystyi tasoitukseen avauspuolikkaan loppuvaiheilla. Miska Verkko lähetti vasemmalta puolelta maalin suulle kierteisen kulmapotkun, jonka sisään ohjasi päällään ryhmän nykyinen kapteeni Juuso Sarkkinen.

Toiselle jaksolle FCV rynnisti vahvasti. Reilun tunnin kohdalla Lauri Suutarinen teki esityön ja Paulus Mehtonen latasi vieraille voitto-osuman. Loppua kohden myös MyPa lisäsi kaasua, mutta vieraat kestivät kotijoukkueen lähentelyt. Taiston tauottua vaajakoskelaisten vastuuvalmentajana cupin kamppailussa toiminut Akseli Ruuth oli melko tyytyväinen näkemäänsä. Hänen mukaansa pallonhallinta oli hyvää ja joukkue vastasi hyvin myllykoskelaisten blokkipuolustukseen.

FCV TV:n kooste Suomen Cupin ottelusta MyPa – FC Vaajakoski

Millaiset ovat lähtökohdat Kokkolan vierailulle?

Kahdessa ensimmäisessä pelaamassaan ottelussa FC Vaajakoski on kierrättänyt runsaasti pelaajaajistoaan ja pyrkinyt saamaan kentälle tuoretta voimaa. Sitä kaivataankin, sillä joukkueen pre season -sesonki oli melko haastava lukuisien loukkaantumisten ja heikkojen harjoitusolosuhteiden vuoksi. Tämä on heijastunut kentälle myös ensimmäisissä virallisissa peleissä, joissa joukkueen yhteispeli on vielä hakenut uomiaan.

Päävalmentaja Antti Neuvonen kertoo joukkueen terveystilanteesta ja poissaoloista tarkemmin näin.

”Niilo Pirttinen, Joona Rönkä ja Veikko Janhunen ovat arviolta poissa 1-2 kuukautta. Pirttisellä on alaraajan vamma, Röngällä ja Janhusella yläraajan. Antti Voutilainen on muutaman viikon vielä poissa ja sen jälkeen saa palata harjoituksiin hiljalleen. Hän on toipumassa alaraajan vammasta.

Hugo Halonen on myös lauantaina sivussa pienen vamman takia, hän pystyy kuitenkin jo jotain tekemään ja on poissa tämän pelin, mutta mahdollisesti ensi viikolla mukana. Benno Hanslian on pystynyt nyt treenaamaan ehjänä ja sai ensimmäiset minuutit Myllykoskella. Bennon rasitus pyritään kuitenkin pitämään nyt alkuun yksi peli viikossa.

Matti Liimatainen loukkaantui vähän Myllykoskella, eikä lähde mukaan Kokkolaan. Mukana erittäin todennäköisesti ensi pelissä tai viimeistään sitä seuraavassa. Kyseessä on alaraajavamma.

Viljami Suihkonen on toistaiseksi sivussa. Paluusta ei ole tarkkaa tietoa. Kaarlo Rintamäki puolestaan on armeijassa, eikä siten ole tässä pelissä käytettävissä.

Matias Sydänmaa, Benjamin Montonen ja Joel Pasanen ovat myös nyt toipuneet loukkaantumisista ja alkavat olemaan jo lähellä täyttä pelikuntoa. – Neuvonen

Benjamin Montonen on toipunut pelikuntoon.

Kokkolan Pallo-Veikkojen tarina pian jo satavuotinen

Kokkolalainen jalkapalloseura on saanut alkunsa syksyllä 1930, jolloin keskipohjanmaalaiseen kaupunkiin päätettiin luoda oma joukkue myös vähemmistönä olleille suomenkielisille. Saman kaupungin seuroista FC Vaajakoskelle on tullut aiemmin varsin tutuksi GBK, jota vastaan on pelattu lukuisina kausina Kakkosta.

Huippuvuodet KPV:n osalta sijoittuvat 1960-luvun loppuun ja 70-luvulle. Tuolloin joukkue saavutti neljä SM-mitalia, joista yksi oli kultainen. Suomenmestaruuteen organisaatio ylsi kauden 1969 päätteeksi. KPV nähtiin Veikkausliigassa edellisen kerran kaudella 2019, jolloin seura putosi sarjatasoa alemmaksi. Viime syksynä edessä oli tippumnen vielä sarjaporrasta alemmaksi nykyiseen Ykköseen, joka on Suomen kolmanneksi korkein sarjataso.

Ykkösen kautensa KPV aloitti voittamalla Rovaniemen Palloseuran 2-1 (2-1). Kuluneella viikolla kaatui Vaasassa Kolmosessa otteleva FC Kiisto numeroin 2-5 cupin kamppailussa. Joukkueen riveissä on ollut tälle kaudelle runsaasti pelaajamuutoksia viime vuoteen verrattuna. Kokkolalaisnipusta erottuu varsinkin vahva maalintekijäpotentiaali. Joukkutta tähdittävät erityisesti brasialaiset ja ghanalaiset vahvistukset.

FC Vaajakoski ja KPV kohtasivat toisensa talvella

FC Vaajakoski ja Kokkolan Pallo-Veikot eivät ole aiemmin kohdanneet toisiaan virallisissa otteluissa, mutta pelasivat harjoitusmatsin keskenään tänä vuonna. Helmikuun alkupäivinä joukkueet väänsivät keskenään 1-1 -tasapelin Vehkahallissa. Kokkolalaiset olivat tuollon vaikeuksissa lähes läpi ottelun, kun FCV eteni laidoilta nopeasti ja sai aikaan useita huippupaikkoja ruudin ollessa kuitenkin märkää. Ruben Honko haastoi avausjaksolla vahvasti kahdesti peräkkäin ja sai hankittua rangaistuspotkun, jonka Matti Liimatainen kävi naulaamassa sisään vieden kotijoukkueen johtoon.

Toisella jaksolla Saboor Salim oli vauhdissa aiheuttaen vaikeuksia KPV:n puolustukselle. Salimille aukesi parikin avopaikkaa, mutta maaliin asti pallo ei uponnut. Toiseen päähän nähtiin kuitenkin osuma kokkolalaisten kannalta onnekkaasti aivan viime minuuteilla, kun kulmapotkun jälkitilanteessa laukaus otti useamman kimmokkeen ja päätyi alakulmaan.