Lauantaina pelataan taas – Panda Areenalle vieraita Pietarsaaresta

La 10.6.2023 klo 16.00 Panda Areena, FC Vaajakoski – JBK
Liput 12/10€
Kioski & anniskelu palvelee
Suora lähetys: Ruutu+, selostajana Tero Laitinen & kommentaattorina Isaac Hamdi

Voitokkaasti viikkonsa aloittaneella FC Vaajakoskella on jälleen lauantaina tilaisuus selättää viime kauden alusta asti kiusannut kotipeikkonsa, kun joukkueen vastustajaksi Savonmäen kupeessa sijaitsevalle viheriölle saapuu JBK Pietarsaaresta. Varsin mallikkaasti sujuneiden vieraspelien ansiosta punapaidat ovat tällä hetkellä hyvin mukana kärkipään kamppailussa. Otteluennakossa pelaajista kommentoimassa ovat maalivahti Santtu Toivari ja keskikentän Matti Liimatainen.

Kuopion Elosta taisteltiin voitto vajaalukuisenakin

FC Vaajakoski aloitti viikkonsa voitokkaasti vieraskentällä, kun sarjan pohjalle jumahtanut Elo taipui Kuopion keskuskentällä 1-2 (0-2). Kamppailu alkoi vierasjoukkueen totaalisella dominoinnilla ja jo alle vartissa tulostaululla komeilivat maalinumerot 0-2.

Ottelu ehti vanheta vain vajaat kolme minuuttia Lennart Voikarin, Viljami Suihkosen ja Matias Sydänmaan rakennellessa paikan lähietäisyydelle maalista, josta Matias Sarlin laittoi verkot heilumaan ensimmäistä kertaa. Kymmenisen minuuttia myöhemmin FCV juhli uudestaan, kun Juuso Sarkkisen tarjoamasta kulmapotkusta toppari Santeri Suutari upotti pallon päällään sisään. Sama parivaljakko oli asialla erikoistilanteesta myös joukkueiden Suomen Cupin kohtaamisessa huhtikuun lopussa, jolloin Sarkkisen antaman vapaapotkun Suutari siivosi verkon perille jalallaan.

Pelin luonne muuttui kuitenkin avauspuoliskon lopussa FC Vaajakosken joutuessa vajaamiehiseksi. Maalivahti Antto Mikkonen otti kontaktia vastustajan hyökkäyspelaajaan vastaantulonsa jälkeen ja tuomari näytti torjujalle suoraa punaista.

Vierasjoukkueen veräjänvartijana jatkoi 2002 syntynyt Santtu Toivari, joka pääsi näin viimein tekemään hartaasti odottamansa debyytin FCV:n edustusjoukkueessa. Omina vahvuuksina nopeuttaan ja rauhallisuutta jalalla pelaamisessa pitävä Toivari on kuulunut punaisten ryhmään jo kaudesta 2020 saakka.

Peli meni omalta osa hyvin ja debyytti tuntui tosi hyvältä, koska sen eteen on hommia tehty.” – Santtu Toivari

Toisella jaksolla Kuopion Elo sai otetta pelitapahtumista ja loi maalipaikkoja, vaikka omat tilaisuutensa tarjoutuivat myös vaajakoskelaisille. Yhdestä takaiskusta huolimatta kolme pistettä lähti Savosta vierasjoukkueen matkaan.

Oman suunnan pelaaminen lupaa hyvää

FC Vaajakoski on päästänyt Kakkosen C-lohkon joukkueista selvästi vähiten maaleja omiinsa yhdessä Oulun Luistinseuran kanssa. Molempien verkkoon pallo on kuudessa ottelussa toimitettu vain neljä kertaa. FCV:n ehjän ja taistelevan puolustamisen sekä laadukkaan maalivahtityöskentelyn varaan on hyvä rakentaa kivijalkaa, jotta tavoitteeksi asetetut sijoitus kolmen parhaan joukkoon ja nousu uuteen Ykköseen toteutuisivat.

Ollaan puolustettu hyvin ja organisoidusti peleissä ja joukkueen maalivahtiosasto on vahva. Suurin osa maaleista on tainnut tulla erikoistilanteista, joissa on vielä parantamisen varaa. – Toivari

Hyökkässuuntaan pelaaminen on ollut toistaiseksi hieman vaihtelevaa, mutta tehohetkiä on sattunut muutamaan vieraspeliin. Kapteeni Matias Sarlin on kirjauttanut nimiinsä jo neljä maalimerkintää. JJK-laina Matias Sydänmaa on esiintynyt punaväreissä nyt neljässä ottelussa, joissa hän on osunut kaksi kertaa ja lisäksi syöttänyt kaksi maalia.

Pääosin pelaaminen näyttänyt siltä, mitä ollaan haluttukin. Osataan hyökätä hitaasti sekä nopeasti. Päästämme vähän maaleja eli puolustamme tiiviisti ja organisoidusti, vaikka pari ikävää tappiota tullutkin. Maalinteossa voisi parantaa, mutta tiedän että kyllä me maaleja osataan tehdä.” – Matti Liimatainen

Kuudesta pelaamastaan ottelusta FC Vaajakoski on kerännyt kymmenen pistettä, joilla sijoitus tasaisessa kärkiryhmässä on ennen viikonlopun pelejä neljäs. Neljästä vierasottelustaan joukkue on voittanut kolme ja kahdessa kotimatsissa pistepussi on kasvanut yhdellä tasuripinnalla.

Sivussa kotijoukkueen kokoonpanosta lauantaina ovat pitkäaikaispotilaista puolustajat Teemu Roponen sekä hyökkääjä Veeti Paananen. Vahvuudessa mukana eivät ole myöskään pikkuvammasta kärsivä keskikentän Jaakko Björn, hyökkääjistä sairaana oleva Eero Salmi ja kahden ottelun mittaisen pelikiellon maanantaisesta kentältäpoistostaan saanut maalivahti Antto Mikkonen. Lisäksi punaisten riveistä puuttuu keskikenttäpelaaja Janne Kuhmonen. Paluun kokoonpanoon tekee pitkästä loukkaantumisestaan toipunut Joona Rönkä.

JBK osaa hyödyntää omat momentuminsa kentällä

Vuonna 1944 perustettu Jakobstad Bollklubb on ollut tällä vuosituhannella vakiokasvoja Kakkosessa. Viime vuonna se sijoittui C-lohkon kymmenennelle paikalle. Samalla sijaluvulla joukkue on myös tämäkesäisessä sarjataulukossa kasattuaan kuudessa ottelussa kokoon kuusi pistettä.

Tiivistä yhteistyötä Ykkösessä pelaavan FF Jaron kanssa tekevän joukkueen kausi alkoi murskavoitolla JS Herculeksesta lukemin 8-1, mutta sen jälkeen tilille ei ole herunutkaan kolmen pisteen potteja. Kahdesta pelaamastaan vierasmatsista JBK on saavuttanut yhden tasapelipisteen KuPS Akatemiaa vastaan.

Pelaajakommenttien perusteella voi olettaa FC Vaajakosken pitävän lauantaina palloa kontrollissaan ja vastustajan kyttäävän enimmäkseen omia tilaisuuksiaan.

JBK:n pelitapa on melko suoraviivainen. Puolustuspäässä pitää olla tarkkana, he ovat vaarallisia vastahyökkäyksissä. Lauantaina pitää myös näkyä halu voittaa vihdoin kotona ja taistella loppuun asti, kotiyleisö ansaitsee voiton” – Toivari

Ei varmaan kovin palloa pitävä joukkue, mutta täytyy olla valmiina heidän vastahyökkäyksiin. Lauantaina juhlitaan voittoa kun pelataan meidän hyvää pallollista peliä ja ollaan kärsivällisiä maalien suhteen.” – Liimatainen

JBK on tehnyt sarjassa jo 13 täysosumaa, mikä selittyy kuitenkin pitkälti avauskierroksen täystyrmäyksellä. Omistakin palloa on pietarsaarelaisten toimesta jouduttu kaivelemaan 11 kertaa. Joukkueen parhaana tehomiehenä on kunnostautunut nigerialaishyökkääjä Jasper Uwaegbulam, joka on nakuttanut jo kuusi maalia ja johtaa Kakkosen C-lohkon maalintekijätilastoa.

Muita vaarallisia hyökkäyksen osaajia joukkueesta ovat albanialainen Alban Tema ja kotimaisista nimistä Isak Löv. Eniten peliminuutteja JBK:sta ovat kellottaneet Jarosta lainalla olevat maalivahti Joas Snellman ja keskuspuolustaja Rasmus Korkea-Aho.

Keskinäiset kohtaamiset vuosien varrella ovat olleet värikkäitä

FC Vaajakoski ja JBK ovat otelleet keskenään Kakkosessa yhteensä 13 kertaa. Runsasmaaliset yhteenotot ovat olleet pääsääntöisesti kotijoukkueen juhlaa, mutta viime vuosina on koettu myös vierasvoittoja.

Kaudella 2022 JBK voitti kotiottelunsa maalijuhlissa 6-3 Jaro-apujen vahvistamana, mutta lopputulos kääntyi kulisseissa FC Vaajakosken 0-3 -voitoksi. Syynä tähän oli se, että pietarsaarelaiset olivat peluuttanut kamppailussa pelioikeudetonta pelaajaa. Panda Areenalla syksyn päätösottelussa juhli JBK. Kotijoukkue johti vielä avausjakson jälkeen 1-0. Toisella puoliajalla JBK iski kahdesti ja vei voiton nimiinsä.

Keskinäisissä välienselvittelyissä todellinen maalihai on ollut FC Vaajakoskelta Sarlin, joka upottanut viidessä JBK:ta vastaan pelaamassaan ottelussa peräti seitsemän maalia. Todellinen tähtihetki sattui kesälle 2020, jolloin kärkimies iski kotinurmella uransa toistaiseksi ainoan hattutemppunsa Kakkosessa.

JBK:lta paras viimeisteliijä on pietarsaarelaisten legendaarinen tehopyssy ja ilmeisesti jo uransa päättänyt Kevin Larsson, jolta maalimerkintöjä punapaitojen häkkiin löytyy neljä. Uwaegbulam teki viime kaudella Pietarsaaressa pelatussa kamppailussa maaleja hat trickin arvoisesti, mutta ne eivät joukkuetta auttaneet aiemmin mainitusta syystä johtuen.

Näin joukkueet ovat aiemmin pelanneet:

09.05.2009 FC Vaajakoski – JBK 4-2 (2-1)

01.08.2009 JBK – FC Vaajakoski 3-0 (1-0)

13.06.2010 FC Vaajakoski – JBK 1-0 (1-0)

07.08.2010 JBK – FC Vaajakoski 2-2 (1-1)

05.06.2011 JBK – FC Vaajakoski 4-3 (2-0)

27.08.2011 FC Vaajakoski – JBK 1-1 (1-1)

12.05.2019 JBK – FC Vaajakoski 7-1 (4-0)

20.07.2019 FC Vaajakoski – JBK 0-3 (0-0)

27.06.2020 FC Vaajakoski – JBK 3-1 (2-0)

06.06.2021 JBK – FC Vaajakoski 1-1 (0-0)

21.08.2021 FC Vaajakoski – JBK 3-2 (0-2)

17.07.2022 JBK – FC Vaajakoski 6-3 (3-1)*

01.10.2022 FC Vaajakoski – JBK 1-2 (1-0)

*Sarjataulukkoon lopputulos muutettiin FC Vaajakosken vierasvoitoksi 0-3, sillä JBK peluutti ottelussa pelioikeudetonta pelaajaa.