Lauantaina jahdataan kauden ensimmäisiä vieraspisteitä – edessä pitkä reissu pohjoiseen

La 18.05 klo 15.00 Rovaniemen keskuskenttä, TN.
RoPS – FC Vaajakoski
Suora lähetys: Lapin Kansa

FC Vaajakoski tekee viikonloppuna Ykkösen kauden rankimman bussireissunsa, kun se matkaa napapiirille saakka tavoittelemaan pisteitä. Toinenkin samanlainen matkapeli voi toki olla tiedossa jatkosarjassa, mikäli joukkueet sattuvat sopiville sijoituksille. Tällä hetkellä RoPS löytyy sarjataulukosta neljällä pisteellään sijaluvulta kahdeksan ja FCV kyttää pisteen perässä kymmenentenä. Ennakossa miettimässä mennyttä ja tulevaa on tällä kertaa punavalkoisten päävalmentaja Antti Neuvonen.

Avausjaksot ovat tuottaneet päänvaivaa

FC Vaajakosken alkukausi on ollut haasteellinen. Neljästä ensimmäisestä ottelustaan uudessa sarjassa joukkue on hävinnyt kolme ja ainoa voitto on tullut kunnon maalijuhlien jälkeen keravalaisesta PKKU:sta lukemin 4-3 Viitaniemessä.

Muissa pelaamissaan kamppailuissa punavalkoiset ovat kärsineet kahden maalin tappiot Atlantikselle, KPV:lle ja viimeisimmässä pelissään OLS:lle. Kaikki nämä kolme ryhmää lukeutuvat Ykkösen kärkipään suosikkeihin, mutta omissa on silti kolissut alkukauden aikana aivan liikaa.

Puolustuksessa joukkue on sortunut vetäytymään liian alas, eikä kenttätasapaino ole ollut näin kohdillaan. Kauden ainoa voitto Ykkösessä tulikin erinomaisen ryhdikkään hyökkäyssuunnan pelin tuotoksena erityisesti Matias Sydänmaan ja Joel Pasasen johdolla.

Varsinkin otteluiden alut ovat olleet FC Vaajakoskelle vaikeita. Ensimmäisen kolmevarttisen jälkeen joukkue on ollut joka kerta tappioasemassa ja maalit avaavilla puolikkailla on kirjattu vastustajan nimiin tähän saakka peräti 8-1. Pelin tuoksinnassa FCV on parannellut yleensä otteitaan ja päässyt kiinni tapahtumista paremmin.

Päävalmentaja Antti Neuvonen on hieman haastavasta kauden alusta huolimatta hyvin mielissään joukkueessaan vallitsevasta ilmapiiristä ja pukukoppihengestä.

Olen oikein tyytyväinen pelaajien aktiivisuuteen. Uuden kauden alkaessa, kun johtavia pelaajia lähti, koppi oli tosiaan aluksi hiljainen. Tämä vaihe kesti jonkin aikaa, mutta tänä päivänä tilanne on aivan toinen. Ongelmista puhutaan avoimesti ja niihin tartutaan rakentavasti. On myös kokeiltu rajoja, mikä on sinänsä positiivinen asia. Suomessa pelaajat ovat perinteisesti olleet hieman liiankin ”koulupoikia”.” – Neuvonen

Myös syitä siihen, miksi verkko soi omissa liikaa on kopissa pohdittu rakentavaan sävyyn.

Ensin on tunnistettava ongelmat ja sitten niihin tartuttava. Puhumalla, päättämällä ja toimimalla voimme parantaa pelitekojamme. Vaikka jokainen maali onkin erilainen, niistä löytyy myös yhtäläisyyksiä. Liian moni tilannevaihto johtaa maaleihin (omassa päässä). Yleensä taustalla on joko huono kenttätasapaino tai pallollinen pelaaja ei ole havainnut lähintä vastustajaa. Myös oman boksin puolustamisessa on paljon parannettavaa, ja tähän vaikuttavat myös sitä edeltävät valinnat.” – Neuvonen

Rovaniemen kirous murrettiin viime kaudella

Kausilla 2019-2021 FC Vaajakoski pelasi Kakkosta Rovaniemen Palloseuran reserviryhmän kanssa samassa lohkossa ja parina edellisvuonna vastassa on ollut rovaniemeläisten edustusjoukkue.

Joukkueiden kahdeksasta ensimmäisestä kohtaamisesta FCV hävisi viisi ja kolme kertaa päädyttiin pistejakoon. Helpotusta tuli viimein viime kesänä elokuun alussa, kun punaiset hakivat pohjoisesta täydet vieraspisteet komein 1-4 -loppulukemin monipuolisen ja tehokkaan hyökkäyssuunnan esityksen tuotua toivottua tulosta.

Toukokuun kuluessa FC Vaajakoskea odottaa tiivis pelisuma, sillä joukkueella on Ykkösen ohjelmassaan 13 päivän sisällä peräti neljä kamppailua. Millaisella koostumuksella punaiset suuntaavat kohti napapiiriä?

Muutama pelaaja vaihtuu joukkueessa. Lennart Voikar, Benno Hanslian, Matias Niemelä, Joel Pasanen ja Genc Kovaqi ovat poissa pelaavasta kokoonpanosta. Matti Liimatainen ja Niilo Pirttinen ovat jo lähes täydessä kunnossa. Tilanne on oikein hyvä.” – Neuvonen

RoPS haki avausvoittonsa Porista

Rovaniemen Palloseura saavutti kauden 2018 päätteeksi Veikkausliigan hopeiset mitalit ja pelasi seuraavanakin vuonna vielä Suomen korkeimmalla sarjatasolla. Siitä alkoi kuitenkin taloudellisten vaikeuksien seurauksena jyrkkä alamäki, joka pudotti seuran aina Kakkoseen saakka.

Kaudella 2023 RoPS sijoittui Kakkosen C-lohkossa kolmanneksi kuusi pistettä kakkossijan napannutta FC Vaajakoskea perässä. Ykkösen kaksiosaisessa nousukarsinnassa joukkue onnistui yllättämään Lahden Reippaan yhteismaalein 4-3. Molemmat ottelut päättyivät maalin vierasvoittoon, joten ratkaisua haettiin toisen osaottelun päätyttyä jatko-ottelusta. Sen sankariksi kohosi rovaniemeläisten Pekka Ruotsalainen, jonka viimeistelemällä osumalla joukkue varmisti nousunsa Ykköseen.

Tällä kaudella Ykkösessä RoPS on hävinnyt kolme peliä, pelannut kertaalleen tasan ja ottanut yhden voiton. Voitto tuli viime viikonvaihteessa vieraskentällä porilaista FC Jazzia vastaan selvästi 1-4. Kotonaan joukkue ei ole vielä kyennyt avaamaan pistepussiaan, sillä pohjoisessa vierailleista nipuista JJK oli vahvempi maalein 2-3 ja HJK Klubi 04 vei pisteet mukaansa tuloksella 0-1. Suomen Cupissa RoPSin matka katkesi heti avausottelussa kolmannella kierroksella, jolta JBK eteni Pietarsaaressa jatkoon rangaistuspotkujen jälkeen.

RoPSin tehopyssy Ykkösessä on odotetusti ollut 33-vuotias Simo Roiha, joka on iskenyt kolme maalia. Vielä edellisellä kaudella kokenut hyökkääjä sai vastuuta 22 ottelussa Veikkausliigassa KTP:n väreissä. Toinen nuoren, mutta taidokkaan joukkueen kokeneimmista vastuunkantajista on nigerialainen toppari Samuel Olabisi.

Mitä FC Vaajakosken leirissä ajatellaan lauantain kotijoukkueesta. Sitä valottaa Antti Neuvonen.

RoPSin pelaajien yhteishenki on erinomainen, sillä he viettävät paljon aikaa toistensa kanssa. Tämän lisäksi heillä on erinomaiset olosuhteet yksilön kehittämiseen myös UEFA:n rahoituksen ansiosta. Rovaniemellä ei ole täysimittaista hallia, mikä on voinut olla jopa RoPSille etu, sillä se on saattanut ohjata seuran panostusta enemmän yksilöiden kehittämiseen, kuin kollektiivin parantamiseen lapsissa ja nuorissa. Joka tapauksessa vastassa on taitava, urheilullinen ja yhtenäinen joukkue. Olen nähnyt yhden tämän kauden peleistä ja olen huomannut pelityylissä ehkä hieman lisää suoraviivaisuutta edellisiin kausiin, mikä johtuu varmasti osittain myös pelaajatyypeistä.” – Neuvonen