Lauantaina FC Vaajakoski metsästää voittoa Vaasassa

La 16.9.2023 klo 17.00 Lemonsoft Stadion, Vaasa
VIFK – FC Vaajakoski
Suora lähetys: Ruutu+

Punapaidat matkaavat Pohjanmaalle kolme pistettä mielessään. Ne olisivatkin tähän paikkaan äärimmäisen arvokkaat, sillä panokset päätöspeleissä ovat kovia. Kakkosen C-lohkon runkosarjaa on pelaamatta enää neljän pelikierroksen verran ja näyttää erittäin todennäköiseltä, että neljä tämänhetkistä kärkijoukkuetta tulevat ratkomaan lohkovoiton keskenään. Kärkikaksikkoa OLS ja FC Vaajakoski seuraa pinnan perässä KuPS Akatemia ja RoPS on puolestaan vain pisteen takamatkalla kuopiolaisista. Otteluennakossa on tällä kertaa kommentoimassa lauantain vierasjoukkueelta päävalmentaja Antti Neuvonen.

FCV tavoittelee uusia ennätyksiä luottaen joukkueessa puhaltavaan yhteishenkeen

Syksyllä 2019 FC Vaajakoski äityi Mika Järvisen alaisuudessa hirmuiseen lentoon ja selvitti tappioitta kauden kymmenen viimeisintä peliään. Nyt alla on putki, joka sisältää seitsemän voittoa ja kolme tasapeliä. Jos joukkue selviäisi lauantaina Vaasassa pisteille, syntyisi uusi seuraennätys peräkkäisten tappiottomien pelien määrässä. Voitolla rikkoontuisi myös vierasotteluiden piste-ennätys Kakkosessa, joka on tällä hetkellä 20 pinnaa kesältä 2021. Tänä vuonna yhdeksän reissupeliä ovat tuottaneet pisteitä 19.

Kolme edellistä kamppailua ovat olleet FC Vaajakoskelle pelillisesti hieman haasteellisia. Kotiottelussa Kuopion Eloa punapaidat eivät olleet parhaimmillaan, mutta ratkaisivat lopulta miesylivoiman turvin itselleen selvän 3-0 -voiton toisella jaksolla. Kaksi viikkoa sitten Pietarsaaressa hyvin läpi kauden onnistunut puolustus oli yllättävissä vaikeuksissa ja maali-iloittelu päättyi lopulta pistejakoon 4-4.

Tasalukemiin päädyttiin myös FCV:n viimeisimmässä ottelussa Oulun Luistinseuraa vastaan, joka oli samalla lohkon kärkikamppailu. Panda Areenalla OLS oli hallitsevampi osapuoli, mutta joukkue hukkasi avaimet käsistään tuhlailemalla maalipaikkoja. Sanonta ”kun et itse tee, vastustaja tekee” kävi oululaisten kohdalla toteen päätössekunneilla, jolloin isäntien Antti Voutilainen viritti komealla pommillaan lopputulokseksi 1-1.

FCV TV:n kooste ottelusta FC Vaajakoski – OLS

Se on totta että viimeisissä peleissä on ollut pelillisiä ongelmia. Tällä hetkellä isoimmat ongelmat ovat hyökkäämiseen liittyviä. Toisaalta koen, että meillä on ollut niitä preseasonilta asti, mutta ollaan nopeasti saatu isoimpia ongelmakohtia parannettua. Tämä on mahdollista mikäli ilmapiiri on avointa. Jos meille tulee ongelmia, pelaajat uskaltavat niistä puhua ja minä pystyn tuomaan sitä ongelmakohtaa lisää harjoitteluun mukaan. Kertoo paljon joukkueesta, että kertaakaan ei olla lähdetty syyllistämään yksittäisiä pelaajia mistään tapahtumasta. Se on meidän isoin vahvuus ja toivottavasti se näkyy henkisenä lujuutena myös kauden loppuun asti.” – Päävalmentaja Antti Neuvonen

FC Vaajakosken joukkueessa on tällä hetkellä liikkeellä syysflunssaa, joten lopullinen kokoonpano lauantain otteluun ratkeaa vasta pelipäivän kynnyksellä. Varmuudella rosterista Vaasassa puuttuvat hyökkäyksestä Eero Salmi, keskikentältä Benno Hanslian ja puolustuksesta Teemu Roponen. Neuvonen toteaa valitsevansa pelaavat pelaajat heistä, jotka ovat sataprosenttisessa pelikunnossa.

Vaasalaiset yrittävät kammeta itseään syksyn karsintoihin

VIFK pelasi viime vuonna loistavasti yltäen C-lohkon kakkoseksi, mutta tämä kausi ei ole sujunut yhtä onnellisten tähtien alla. Joukkueella on nyt hieman vaihtelevien esitysten jälkeen kasassa 24 pistettä, jotka riittävät kahdeksanteen sijaan. Ykkösen karsintoihin oikeuttavaan viidenteen tilaan eroa on kolmen pisteen verran.

Vaajakoskella Vasa IFK vieraili heinäkuun alussa, jolloin kotijoukkue kampesi tasaisesta väännöstä 2-1 -voiton Matias Sarlinin osuttua pilkulta ja Jimi Saarikon onnistuttua maalinteossa vieraiden epäonnistuneen purkupallon jälkeen. VIFK:n kavennusosumasta vastasi Jyri Kiuru. Tuohon otteluun päättyi myös FC Vaajakosken 623 päivää kestänyt voitottomien kotiotteluiden putki.

FCV TV:n kooste ottelusta FC Vaajakoski – VIFK

Millaista ottelua ja vastustajaa Neuvonen Vaasan lauantai-illalta odottaa?

Laadukas kotijoukkue tulee vastaan. Pelaava porukka, joka tykkää hyökätä laitojen kautta paljon. Varsinkin Kiuru on vaikeasti pidettävä. VIFK ei varmasti halua antaa meille hevin pallonhallintaa.

Viime kerralla olimme vaikeuksissa ottelun alussa, mutta sen jälkeen saimme pelin kontrolliin. Vieraissa tämä on varmasti vielä vaikeampaa, mutta meidän pitää saada peli haltuun. Tämän jälkeen puolustaminen, tilanteenvaihdot, tyhjän tilan havaitseminen ja koko jalkapallo on helpompaa.” – Neuvonen

Ykkösessä ja Veikkausliigassakin esiintynyt Kiuru tuli vaasalaisten vahvistukseksi tälle kaudelle helsinkiläisestä IF Gnistanista. Monipuolinen hyökkäyssuunnan virtuoosi hallitsee sekä laiturin että keskushyökkääjän roolit ja on ollut Vasa IFK:n toiseksi paras viimeistelijä kuudella osumallaan. Vielä kolme maalia häntä enemmän on tehnyt Shkelqim Xhosa, joka on nopealla vauhdilla noussut Pohjanmaan alemmista sarjoista kovaksi tekijäksi Kakkosen tasolle.

Xhosan jälkeen joukkueesta eniten peliminuutteja on saanut hyökkääjä Roope Hammar. Puolustuslinjassa suurimman vastuun ovat kantaneet seuran omat kasvatit Eddie Hiekkanen ja etiopialaistaustainen Merhawi Birhane.

VIFK:n vieraana FC Vaajakoski on käynyt aiemmin seitsemän kertaa. Viidellä ensimmäisellä kerralla kotijoukkue oli voitokas, mutta kaksi viimeisintä kohtaamista ovat päättyneet vieraiden maalin voittoon.

Katsaus FC Vaajakosken tämän kauden tilastoihin

Maalintekijät

Joukkueessa maalintekijöinä ovat kunnostautuneet erityisesti pelaajat, joiden sukunimi alkaa ässällä. Totutusti tehokkain viimeistelyssä on ollut kärkihyökkääjä Matias Sarlin, jota ovat vahvimmin auttaneet JJK-laina Matias Sydänmaa sekä toppari Santeri Suutari ja vahvan tuloskunnon päälle saanut Saboor Salim.

 1. Matias Sarlin 9
 2. Matias Sydänmaa 5
 3. Santeri Suutari ja Saboor Salim 4
 4. Jimi Saarikko, Lennart Voikar ja Antti Voutilainen 2
 5. Hugo Halonen, Matias Niemelä, Niilo Pirttinen, Benno Hanslian, Matti Liimatainen, Viljami Suihkonen, Miska Verkko ja Veikko Janhunen 1

Maalisyötöt

Maaliin johtaneita ratkaisevia syöttöjä on eniten tarjoillut keskikentän johtohahmo Miska Verkko. Kesken kauden mukaan tullut Sydänmaa on toisena myös syöttötilastossa. Seuraavina tulevat keskikenttäpelaajat Benno Hanslian ja Hugo Halonen.

 1. Miska Verkko 7
 2. Matias Sydänmaa 5
 3. Benno Hanslian 3
 4. Hugo Halonen 2
 5. Juuso Sarkkinen, Joona Rönkä, Saboor Salim, Jimi Saarikko ja Matias Sarlin 1

Peliminuutit – top 10

Peliaikatilastossa kymmenen eniten minuutteja kellottaneen joukosta löytyvät viiden avainpuolustajan nimet ja totta kai myös vahvaa torjuntatyöskentelyä illasta toiseen esittänyt Antto Mikkonen on korkealla. Halonen ainoa pelaaja, joka on saanut vastuuta joukkueen jokaisessa Kakkosen 18 kamppailussa.

 1. Santeri Suutari 1459 minuuttia
 2. Antto Mikkonen 1390
 3. Hugo Halonen 1354
 4. Miska Verkko 1349
 5. Matias Sarlin 1263
 6. Viljami Suihkonen 1250
 7. Niilo Pirttinen 1216
 8. Lennart Voikar 1080
 9. Juuso Sarkkinen 1050
 10. Matias Niemelä 1007