Lauantain kotiotteluun vieraita Meri-Lapista

La 11.09.2021 klo 16.00 FC Vaajakoski – Kemi City FC | Suora lähetys: Ruutu+

Punapaidoilla on kautta jäljellä vielä kuuden kamppailun verran ja näistä puolet pelataan Vaajakosken nurmella. Lauantaina tarvitaan jälleen kotiyleisön tukea, jotta hieman yskähdellyt hyökkäyspeli saataisiin taas aukeamaan samaan malliin kuin esimerkiksi kolme viikkoa sitten JBK:ta vastaan. Upea nousu toisella jaksolla kahden maalin takaa voittoon ei tuolloin jättänyt varmasti ketään vähääkään FCV-henkistä paikallaolijaa kylmäksi. Kemiläiset tarvitsevat myös kipeästi lisäystä pistesarakkeeseensa, mikäli mielivät vielä nousta taistelemaan sarjapaikkansa puolesta. Kentällä sopii olettaa siis nähtävän kaksi nälkäisesti voitosta taistelevaa ryhmää.

”Kemi City kaatuu Vaajakoskella, sillä ”Härkä” Sarlin tekee ainakin kolme.” – Aleksi Kaakinen

”Uskon, että pystymme kaatamaan Kemi Cityn hyvällä hyökkäyspelillä.” – Saboor Salim

Jyväskylän derbyissä maalit olivat kortilla

Kaksi edellistä otteluaan FC Vaajakoski otteli paikallisvastustajaansa JJK Jyväskylää vastaan. Näissä joukkue jäi tyystin ilman tehtyjä osumia. Ensimmäisessä derbyssä Harjulla kettupaitojen tiiviitä linjoja ei onnistuttu rikkomaan missään vaiheessa kunnolla ja kotijoukkue iski voittomaalinsa 1-0 aivan viime hetkillä vapaapotkusta.

Viime sunnuntaina 1069 silmäparin edessä Vaajakoskella väännettyyn toiseen kohtaamiseen FCV paransi huomattavasti erityisesti pallollisen pelin osalta, vaikka kokoonpanosta olikin poissa useampia avainmiehiä niin loukkaantumisten, pelikieltojen kuin perhesyidenkin vuoksi. Kentällä esiintyneet pelaajat vastasivat kuitenkin huutoon, sillä esimerkiksi Abenezer Eloranta pelasi loistavan ottelun vieraammalla paikalla laidassa ja Teemu Roponen loisti laitapuolustajan tontilla. Pienestä loukkaantumisesta pelikuntoon toipunut Niko Lohi toi merkittävän määrän osaamista keskikentälle molempiin suuntiin.

Avauspuoliskolla isäntien parhaat tekopaikat tulivat keskikentän pelinrakentajan Julius Järvisen johdolla. Tomi Karlstedtin ja Eetu Kuusraisen puskuyritykset viuhuivat kuitenkin maalipuitteiden väärältä puolelta juoksuradalle, eikä Elorantakaan onnistunut vedollaan yllättämään palloon kiinni päässyttä JJK-torjujaa. Kakkosjaksolla Matias Sarlin pääsi laukomaan kymmenen minuuttia ennen päätöstä boksista ja kuti oli livahtaa hivenen helposti maaliin saakka. Tämäkään tilanne ei kuitenkaan maalia tuottanut, joten lopputulemana toisesta derbystä oli pistejako 0-0 -lukemilla.

JJK:n kanssa pisteet jaettiin maalittomalla tuloksella Vaajakoskella

Sarjataulukon kärkiryhmässä tiivistä

Vaajakosken kokoonpanoon lauantaiksi pitäisi olla palaamassa useampikin viime viikonloppuna kokoonpanosta puuttunut pelimies. Vastapainoksi sivussa tulee olemaan joukkueen kippari Masa Malen, joka sai viime viikonvaihteessa katsella yhden pelin pelikiellon aiheuttavaa kauden neljättä keltaista lappuaan.

Loppukauden otteluihinsa FC Vaajakoski lähtee tavoittelemaan tiukasti sijoitusta neljän parhaan joukosta, jonka joukkue oli ennen kautta tavoitteekseen asettanut. SJK Akatemia on lohkon kärjessä reippaalla karkumatkalla muista 41 pisteellä, eikä heitä ilman joukkueen täydellistä romahtamista tule enää kukaan ohittamaan. Sijoilla kahdesta viiteen on kuitenkin tasaista. Kakkospaikkaa hallussaan pitävä JS Hercules on kerännyt 30 pistettä ja viidenneksi sijoittuvalla FCV:llä on vain kolme pinnaa vähemmän. Näiden joukkueiden väliin C-lohkon taulukossa mahtuvat vielä JJK ja OTP, joten Seinäjoen takana on tarjolla oululaisten ja kahden jyväskyläläisnipun välinen kilpajuoksu. Viidestä Vaajakoskella pelaamasta kotiottelustaan FCV on voittanut vain yhden ja tasapelipiste on jäänyt saaliiksi kolmesti. Hyökkääminen näissä kamppailuissa on ollut hieman tuskallista, kun vieraiden maaliverkkoon on upotettu vain viisi maalia, joista kolme nähtiin JBK-pelin toisella puoliajalla.

Läpimurtonsa tällä kaudella tehnyt kovakuntoinen Saboor Salim on saanut peliaikaa jo 1025 minuutin verran ja osunut verkkoon neljästi. Hän alustaa lähtökohtia lauantaille.

”Tällä kaudella ollaan pelattu pääsääntöisesti hyvin ja pelillisesti kehitystä on ollut paljon. Vielä vähän paremmalla hyökkäyspelillä neljän parhaan joukko on hyvin todennäköistä.” – Saboor Salim

Monikäyttöinen puolustuspelaaja 1992 syntynyt Aleksi Kaakinen on pelannut Vaajakoskella vuodesta 2014 saakka. Ensimmäinen maali Kakkosessa syntyi heinäkuussa Kokkolassa. ”Allu” miettii joukkueen meneillään olevaa kautta tyytyväisin mielin ja uskoo tavoitteiden täyttyvän.

”Vaikka kauteen on mahtunut useampi ”turha” tasuri niin en voi olla muuta kuin tyytyväinen meidän peleihin. Reenikentällä työmotivaatio on korkealla ja se näkyy myös tasaisena suorittamisena peleissä.

Sijoitus neljän joukossa tällä kaudella saavutetaan, jos me pystytään pitämään oma taso korkealla, tehdään kentällä sovittuja ja reenattuja asioita, ei meidän tarvitse oikeastaan parantaa mitään. Nyt ollaan jo näytetty, että pystytään haastamaan mikä vaan joukkue tässä sarjassa.” – Kaakinen

FC Vaajakoski vienyt nimiinsä keskinäiset Kemiä vastaan

Punaiset kohtasivat Kemi City FC:n ja samalla ensimmäistä kertaa yleensäkään minkään kemiläisen joukkueen viime kaudella. Vaajakoskella kotijoukkue juhli loppujen lopuksi komeaa 3-1 -voittoa, vaikka sinivalkoinen vierailija oli vielä 45 minuutin jälkeen johdossa. FC Vaajakosken maalit ottelussa tilastoitiin Masa Malenille, Kimmo Huismanille ja Valtteri Lohelle.

Tämän kesän avauskohtaaminen juhannuksen alla Kemin Sauvosaaressa oli tiukka, mutta siitäkin FCV otti itselleen täydet kolme pistettä. Todella heikot ja raskaat kenttäolosuhteet takasivat sen, ettei pelillinen taso noussut kovinkaan korkealle. Ottelu eteni pitkään maalittomana ja hyvin tasaisena. Käänteentehneeksi seikaksi muodostuivat lopulta Antoine Lemarién ja Niko Lohen vaihdot kentälle vajaan tunnin aikaan, jotka toivat vaajakoskelaisten kokoonpanoon mukavasti lisää jalkoja. Ratkaisijaksi nousi 80. minuutilla Julius Järvinen, joka pelattiin tekopaikalle tyylikkäällä seinäsyöttökuviolla Lohen johdolla. Jullen osuma jäi ottelun ainoaksi, joten loppulukemat kirjattiin FC Vaajakoskelle 0-1. Päävalmentajana perheenlisäystä saanutta Sami Okkosta tuurannut maalivahtivalmentaja Olavi Hetemäki oli tyytyväinen joukkueen sitoutuneeseen ja kurinalaiseen työskentelyyn.

InStat-data kuvaa ottelun olleen melko tasainen. Kenties vaikeiden olosuhteiden takia keskimääräinen pallonhallinnan kesto ja syöttöprosentti jäivät joukkueilta keskiarvoihin verrattuna varsin alhaisiksi.

20.06.2021 Kemi City FC – FC Vaajakoski

 • xG 0,68 – 0,66
 • xG per laukaus 0,11 – 0,08
 • Laukaukset 6 – 8
 • Laukaukset maalia kohti 2 – 2
 • Avainsyötöt 3 – 10
 • Onnistuneet avainsyötöt 1 – 2
 • Syötöt 372 – 507
 • Syöttöprosentti 70% – 79%
 • Pallonhallinta 40% – 60%
 • Keskimääräinen pallonhallinnan kesto 10s – 15s
 • Etenemiset boksiin 11 – 15
 • Voitetut kaksinkamppailut 50% – 50%
Vaajakoski vei pisteet Kemissä maalin erolla

Kemi City FC tukalassa tilanteessa

Kemiläisjoukkueen historia on varsin nuori. Seura perustettiin 2019, kun se korvasi reilun 20 000 asukkaan kaupungin futiskartalla konkurssiin päätyneen PS Kemi Kingsin. Heti samaisena vuotena joukkue nousi Kolmosesta Kakkoseen, jossa se pelaa nyt toista kauttaan. Kunnianhimoisena tavoitteena organisaatiolla on ollut pelata Veikkausliigaa jo lähitulevaisuudessa, mutta tällä hetkellä tie näyttäisi vievän aivan väärään suuntaan ja Kakkosesta alaspäin. Tilannetta ovat hankaloittaneet pienoinen pelaajapula ja kaupungin luokattomat harjoitteluolosuhteet talvikaudella. Joukkue on talvisin käynyt treenaamassa välillä jopa Torniossa, josta tähän löytyy paremmat edellytykset.

Viime vuonna Kakkosen C-lohkon kahdeksannelle sijalle tullut ryhmä on tänä kesänä saavuttanut ainoastaan seitsemän pistettä ja pitää sarjataulukossa perää. Kahdeksasta vierasottelustaan kemiläiset ovat hävinneet kuusi. Ainoa matkapelin voitto on peräisin Vaasasta ja lisäksi vierassarakkeeseen mahtuu yllätystasapeli Oulusta OTP:ta vastaan kolmisen viikkoa sitten. Viimeksi joukkue oli tositoimissa edellisen viikon torstaina Jyväskylässä JJK:ta vastaan, mutta alussa ranskalaishyökkääjä Stéphane Blancin iskemä johtomaali ei kantanut pitkälle kettupaitojen marssiessa lopulta isoon 4-1 -voittoon.

Kemiläisryhmän koostumus on elänyt

Sinivalkoisten valmennusrintamalla tapahtui muutoksia kuukausi takaperin, kun joukkueen kautta siihen saakka vetänyt britti Dean Sibson vetäytyi tehtävästään. Uutena päävalmentajana aloitti Tuomo Könönen, joka komealla pelaajaurallaan on saavuttanut muun muuassa suomenmestaruuden Myllykosken Pallon riveissä ja edustanut maajoukkuettakin. Myös kemiläisten pelaajarintamalla on nähty liikennettä molempiin suuntiin. Tuoreimpia joukkueeseen sisään tulleita pelaajia ovat laituri Aleksi Gullsten ja SJK Akatemiasta lainasopimuksella mukaan liittynyt hyökkääjä Mika Salonen.

Ulkomaalaisista nimistä kemiläisiä ovat kesän saatossa saapuneet vahvistamaan isokokoinen puolalaistorjuja Adam Szymaszek, hyökkäystä vahvistava yhdysvaltalainen Victor Davis ja nuori tanskalaistoppari Olliver Fleggaard. Ulospäin suuntautuneista siirroista kannattaa huomioida keskikentän Eemil Koskelan nimi, sillä hän muutti opiskelujen perässä Jyväskylään ja edustaa tätä nykyä FC Vaajakoskea.

Kemi City FC:n kauden tehopelaaja on kuusi maalia viimeistellyt Ville Moilanen, jolla on kokemusta myös Veikkausliigapeleistä ja Englannista Bradford Cityn U18-joukkueesta. Viime kaudella RFA:n riveissä Rovaniemellä Kakkosta pelannut Joona Kähkönen on osunut verkkoon neljä kertaa ja keskikentän turkkilaisvahvistus Abdullah Kayalik kolmesti. Parhaiden maalintekijöiden ohella suurimmat minuuttimäärät joukkueesta ovat kellottaneet Jani Alaperä keskikentällä ja Henri Korkeamäki puolustuksessa.

Loppukevennyksenä ennakkoon kerrottakoon vielä pienimuotoinen erikoisuus elokuulta 2017, jolloin FC Vaajakosken värit nähtiin kertaalleen Veikkausliigan ottelussa. Kemi Cityn edeltäjä PS Kemi Kings pelasi tuolloin vieraspelin JJK:ta vastaan Vaajakoskella Harjun remontin vuoksi. Erotuomari Dennis Antamo ei hyväksynyt kumpaakaan kemiläisten pelipaitaa, koska ne eivät hänen mukaansa erottuneet riittävän hyvin jyväskyläläisten asusteista. Näinpä vierailijat joutuivat turvautumaan kamppailussa FCV:n valkoisiin peliasuihin. Kemin myynnistä ja markkinoinnista vastaava Juha Nykänen harmitteli pilke silmäkulmassa, etteivät ehtineet myydä lainapaitoihin omia mainoksiaan.