Lauantai-illan futishuumaa Vaajakoskella

FC Vaajakoski – Kemi City FC la 18.7.2020 klo 18.30

Pelit jatkuvat FC Vaajakosken osalta lauantaina kierroksen myöhäisottelussa kotoisalla nurmella Savonmäen kupeessa. Haastajaksi kirmailee Kemi City FC, joka on mielenkiintoinen uusi tuttavuus Kakkosen C-lohkoon. FCV ei historiansa saatossa aiemmin ole kohdannut kemiläisiä joukkueita, mutta kerta se on ensimmäinenkin. Illan kotijoukkueella on takanaan kaksi vierastappiota, joten lauantaina on hyvä aika kääntää kelkka taas voittoraiteille.

Vaajakosken urheilupuisto

Kakkosen C-lohkon sarjataulukko näyttää tässä vaiheessa hyvin tasaiselta, sillä kymmenen joukkuetta on neljän pisteen sisällä toisistaan. Ainoastaan nollakerhoon kuuluvat vaasalaisjoukkueet tuntuvat pudonneen kyydistä jo kauden alkumetreillä. FC Vaajakoski on kahdella voitollaan poiminut kuusi pistettä ja on tällä hetkellä kymmenentenä. Saman pistemäärän kokoon haalineet kemiläisvieraat löytyvät kolme pykälää korkeammalta paremman maalieronsa ansiosta.

Edellisessä pelissä jäätiin jyrän alle

Aikainen lähtö ja noin 350 kilometrin mittainen bussimatka Ouluun JS Herculeksen vieraaksi viime lauantaina tuntuivat vaatineen veronsa, eikä FCV pysynyt kotijoukkueen kyydissä. Jalat vaikuttivat jääneen bussiin, sillä vierailijat olivat tilanteista säännöllisesti myöhässä ja hävisivät kakkospalloja lähes järjestään. Petrattavaa vaajakoskelaisille jäikin jokaisella pelin osa-alueella, eikä Herculeksen 4-0 (3-0) -voittoon päättyneessä ottelussa paremmasta jäänyt epäselvyyttä.

Varsinkin ensimmäisellä nelivitosella FCV oli pahasti alakynnessä ja kaksi ensimmäistä maalia vastustajalla lahjoitettiin halvalla tavalla. Vaajakoskelaisten ainoa paikka rakentui vartin kohdalla, kun Peetu Lintinen pääsi yrittämään viimeistelyä pienestä kulmasta pallon lipuessa hieman vasemman takatolpan ohi. Jälkimmäisellä puolikkaalla FC Vaajakoski hieman piristyi, mutta tekopaikat olivat edelleen kortilla. Paras mahdollisuus tarjoutui Matias Sarlinille, jonka nosto maalivahdin eteensä pompottelemasta irtopallosta päätyi kuitenkin maalin katolle.

FCV:n neljä ensimmäistä ottelua olivat lupauksia herättäviä, kun joukkueen pelaaminen kehittyi koko ajan pala palalta paremmaksi. Viimeisimmässä kamppailussa tuli siis kuitenkin hieman takapakkia. Ei kuitenkaan syytä huoleen. Välillä täytyy ottaa yksi taka-askel, jotta voidaan mennä taas pari askelta eteenpäin, kuten golflegenda Tiger Woods on todennut.

Parista tappiollisesta pelistä sisuuntunut Vaajakoski lähteekin oikaisemaan kurssiaan erittäin nälkäisenä, ja pyrkii esittämään lauantaina vähintään edellisen kotipelin näköistä jalkapalloa. Valmennuksesta Sami Okkonen analysoi tilannetta ja lähtökohtia kamppailuun.

”Alkukaudessa on ollut paljon hyvää, mutta toki paljon on vielä varaa parantaa. Olen erityisen tyytyväinen siitä, miten kykenimme kehittämään peliämme kauden alusta JJK- peliiin ja minkälaisella mentaliteetilla pelaajat ovat tarttuneet haasteeseen. Peliesitysten valossa olisimme ansainneet pisteitä ehkä nykyistä enemmänkin, mutta kun kyse on tulosurheilusta, ratkaisee tehtyjen ja päästettyjen maalien erotus ottelun voittajan.”

”Viime viikon Hercules-pelistä on turha tehdä pidemmälle vietyjä päätelmiä. Uskon, että se oli meille hyvä herätys siitä, että ilmaiseksi tässä sarjassa kukaan ei tule pisteitä antamaan. Voittoja ei tule mikäli emme ole valmiita antamaan itsestämme irti kaikkea joka lauantai sekä valmiita noudattamaan pelisuunnitelmaa kollektiivisesti myös silloin, kun ottelun kulku ei olisikaan toivotunlainen.”

”Kemiä vastaan on odotettavissa mielenkiintoinen kamppailu, kun vastaan tulee pelitavallisesti taas hieman suoraviivaisempi joukkue, jonka riveissä on muutama todella kova pelimies. Luotto joukkueen sisällä on kova, että lauantaina kolme pistettä jäävät Vaajakoskelle.” – Päävalmentaja Sami Okkonen

Esitys Oulussa jäi piippuun. La 11.7.2020 Castren TN, JS Hercules – FC Vaajakoski.

Katsaus FC Vaajakosken tilastoihin

Viiden pelatun ottelun jälkeen on paikallaan pieni vilkaisu punapaitojen alkukauden tilastoihin. Ne näyttäytyvät tällä hetkellä seuraavasti.

Maalit

Matias Sarlin 5. Valtteri Lohi, Peetu Lintinen 1.

Maalisyötöt

Kimmo Huisman 2. Saku Leppänen, Ali Taleb, Niilo Pirttinen, Lari Liukkonen 1.

Varoitukset

Juuso Seuri, Masa Malen, Lari Liukkonen, Tomi Karlstedt, Matias Sarlin, Niko Lohi, Ville Viljala 1.

Peliaika, top 10

Santtu Laaksonen, Peetu Lintinen, Ville Viljala 450 min. Valtteri Lohi 431 min. Lari Liukkonen 395 min. Masa Malen 353 min. Saku Leppänen 348 min. Matias Sarlin 333 min. Niko Lohi 330 min. Niilo Pirttinen 240 min.

Kemi Cityn lyhyt historia

Kemiläisen jalkapalloilun lippulaivana 2000-luvulla on toiminut PS Kemi, joka keräsi vyölleen myös kolme kautta Veikkausliigassa vuodesta 2016 alkaen. Ykköseen kaudeksi 2019 tippunut seura oli kuitenkin ajautunut pahoihin talousvaikeuksiin ja päätti vetää lisenssihakemuksensa pois hakien paikkaa Kakkosesta. Paikka kolmanneksi korkeimmalta sarjatasolta irtosikin, mutta ilo oli lyhytaikainen, sillä seura asetettiin konkurssiin kevättalven aikana.

Näin perustettiin uusi joukkue Kemi City FC jatkamaan Lapin maakuntaan kuuluvan kaupungin jalkapalloperinteitä. Heti ensimmäisellä kaudellaan joukkue teki vahvaa jälkeä pohjoisimmassa Kolmosen lohkossa napaten nousun tarjonneen kärkipaikan HauPan ja AC Oulu Akatemian nenän edestä. Hieman kompastellen käynnistynyt kauden alku muuttui kemiläisten voitonmarssiksi, kun Jyväskylästä tuttu Juha Pasoja otti päävalmentajan pestin haltuunsa muutaman kierroksen jälkeen.

Alkanut Kakkosen kausi on tarjonnut Kemi Citylle kaksi kotivoittoa, kun KuFu98 ja VIFK jäivät Sauvosaaressa jalkoihin selvin numeroin. Vieraspelien osalta joukkueen pistesarake näyttää kuitenkin vielä toistaiseksi nollaa. Viimeisimmässä koitoksessaan kotinurmella kemiläispakka joutui tunnustamaan paremmakseen OLS:n, joka vei kolme pistettä mukaansa tuloksella 0-1 (0-0). Tappio oli tuoreelle seuralle sen historian ensimmäinen kotiotteluissa. Kemi City FC hallitsi avauspuolikasta selvästi, muttei päässyt kuitenkaan aivan vaarallisimmelle tonteille. Toisella jaksolla kotijoukkueen ote kirposi ja OLS iski ottelun ainoan osuman maalivahdin tarjoileman komean läpisyötön tuloksena.

Jovović vierailijoiden tunnetuin nimi

Kemi City FC:n serbihyökkääjä Saša Jovović kuuluu C-lohkon nimekkäimpiin pelaajiin. Veikkausliigassa 33-vuotias peluri on edustanut PS Kemiä, Kuopion Palloseuraa ja JJK:ta, mutta kovimmat meriitit tilille ovat kertyneet Ykkösessä. Viidessä eri joukkueessa toiseksi korkeimmalla sarjatasolla maaleja Jovovićin toimesta on 67 otteluun kertynyt peräti 34. Ensimmäisen kautensa Suomessa hyökkääjä pelasi vuonna 2013 edustaessaan OPS:aa. Viime vuonna kemiläisten väreissä Kolmosessa Pohjois-Suomen lohkossa pelaaja pyssytti 18 maalia, mikä riitti jaettuun maalipörssin kärkisijaan.

Alkaneella kaudella Kemi Cityn maalitehtailusta on vastannut kuitenkin pitkälti nigerialainen Samson Ebuka Obioha, jolle on kirjattu viiteen otteluun jo kuusi viimeisteltyä osumaa. Parikymppinen keskikenttäpelaaja keikkuukin Kakkosen maalintekijätilaston jaetulla piikkipaikalla. Joukkueen toinen nigerialaisvahvistus, VPS Akatemiasta mukaan liittynyt Chinonso Edeh on uurastanut täydet minuutit puolustuslinjassa.

Keskikentän tärkeimpiin vastuunkantajiin Kemiltä alkukaudesta ovat kuuluneet Veikkausliigavisiitinkin pari vuotta sitten suorittanut Kaapo Lepojärvi ja kokenut serbialainen Nikola Erceg. Heistä jälkimmäisenä mainittua ei Vaajakosken nurmella tulla kuitenkaan näkemään, sillä pelaaja sai OLS-ottelun lopussa katsella keltaista lappua kahteen otteeseen ja on näin ollen pelikiellossa lauantaina.

Peräsimessään Kemi Cityllä toimii rutinoitunut Jari Åhman. Valmentaja oli johdattelemassa PS Kemiä pääsarjaan kaudella 2015 ja valmensi joukkueen Veikkausliigaryhmää yli kaksi kautta. 1+1 -vuotisen sopimuspaperin edellisvuoden marraskuussa allekirjoittanut Åhman kokee tilanteen kehittäväksi haasteeksi välivuosiensa jälkeen. Seuraorganisaatio on ilmaissut pidemmän aikavälin tavoitteekseen pelata pääsarjatasolla lähivuosien aikana.