Harvia – Terveyttä lämmöllä

Harvia – Terveyttä lämmöllä

SAUNA HOITAA KEHOA JA MIELTÄ

Me olemme koonneet tälle sivulle tärkeämpiä saunan ja saunomisen tuomia terveyshyötyjä.

Me suomalaiset olemme aina tienneet, että sauna on hyväksi keholle ja mielelle. Saunan jälkeen olo on hyvä ja raukea.

Eri tutkimukset osoittavat, että säännöllisellä saunomisella on paljon terveysvaikutuksia. Tutkimuksia on tehty ympäri maailmaa ja Suomessa on kiinnostuttu saunomista koskevista tutkimusta viime vuosien aikoina.

Toisin sanottuna meillä on tieteellisten tutkimusten tuki saunan terveysvaikutuksista ja siitä miksi ne on hyväksi meille. Lempeä lämpö tarjoaa paljon terveysvaikutuksia, kuten parantaa verenkiertoa, lisää vastustuskykyä, lievittää kipua, vähentää stressiä ja hellii ja rentouttaa sekä fyysisesti että henkisesti.

Terveyttä lämmöllä!

SAUNA JA SYDÄN

70 %

Yksi tutkimus useasta tutkimuksesta saunasta ja sen vaikutuksesta uneen ja unen laatuun osoittaa, että syvän unen määrä kasvoi yli 70 % ensimmäisten kahden tunnin aikana ja yli 45 % ensimmäisten kuuden tunnin aikana. Valveillaoloaika myös väheni tilastollisesti merkittävästi saunomisen jälkeen.

< 60 %

Saunassa käyminen 4-7 kertaa viikossa vähentää riskiä sairastua dementiaan 60 prosentilla

80 °C

Terveyshyödyistä saa parhaiten irti saunomalla 4-7 kertaa viikossa 80 asteisessa saunassa noin 20 minuuttia kerrallaan.

20 % – 65 %

2-3 kertaa viikoittain saunassa käyminen vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin yli 20 prosentilla verrattuna niihin, jotka käyvät saunassa kerran viikossa. Säännöllinen saunassa käynti voi vähentää riskiä jopa 65 prosenttia.

SAUNA TEKEE HYVÄÄ SYDÄMELLE

Jos rakastat saunomista, niin rakastaa sydämesikin. Kerran viikossa saunoviin verrattuna jo 2–3 kertaa viikossa pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä yli 20 %. Ja mitä useammin saunoo, riskit voivat vähentyä jopa 65 %.

Runsaan saunomisen sydäntä suojaavaa mekanismia ei vielä täysin tunneta. Saunomisen aikana syke ja verenpaine muuttuvat, mitä voi verrata fyysiseen aktiviteettiin, sillä elimistössä tapahtuvat muutokset ovat samantyyppisiä. Saunominen saattaa ainakin alentaa verenpainetta ja ylläpitää verisuonten joustavuutta. Lähde

SAUNOMINEN PARANTAA UNENLAATUA

Miksi niin monet sanovat, että saunan jälkeen nukkuu syvempää unta? Yhdessä harvoista saunan ja unen yhteyttä tutkivista tutkimuksista ensimmäisen kahden tunnin aikana syvä uni lisääntyi yli 70 % ja kuuden tunnin aikana 45 %. Valveilla oleminen väheni saunomisen jälkeen tilastollisesti merkitsevästi.

Tutkijoiden arveluiden mukaan kehon lämpiäminen ja jäähtyminen vaikuttavat hormonitoimintaamme niin, että noin pari tuntia saunomisen jälkeen alkaa nukuttaa.

VIRTAAKO SAUNOMINEN SUONISSASI?

Lämpö tekee elimistöllesi samaa kuin liikunta: panee sydämen pumppaamaan enemmän verta. Kun samaan aikaan pintaverisuonet laajenevat, sydämen työ itse asiassa helpottuu. Samalla kudosten lämpiäminen ilmeisesti vapauttaa aineita, joita sydämen valtimot ja verisuonet tarvitsevat toimiakseen normaalisti.

Saunan mahdollistama lämpöhoito saattaa näin tarjota liikunnan hyötyjä kaikille – myös sellaisille henkilöille, joille liikunta jostain syystä on vaikeaa tai mahdotonta. Lähde

VÄHENNÄ MUISTISAIRAUKSIEN RISKIÄ

Tiesitkö, että dementiaa voi hidastaa ja jopa estää? Jo kaksi saunomiskertaa viikossa vähentää dementian riskiä viidenneksellä verrattuna niihin, jotka saunovat vain kerran viikossa. 4–7 kertaa viikossa saunovilla dementian riski on peräti yli 60 % pienempi.

Nämä mielenkiintoiset havainnot koskevat nimenomaan suomalaista saunaa. Parhaan terveysvaikutuksen saa saunomalla noin 80 asteen lämpötilassa 4–7 kertaa viikossa ja noin 20 minuuttia kerrallaan. Lähde

HOIDA IHOASI SAUNAN LÄMMÖSSÄ

Ajatteletko, että runsas saunominen kuivattaa ihoa? Todellisuudessa on päinvastoin. Ihon aineenvaihdunta paranee, kun saunan lämpö moninkertaistaa pintaverisuonissa kulkevan veren määrän. Iho voi hyvin, säilyttää paremmin kosteuden ja pysyy näin kimmoisampana.

Useat saunovat kesällä päivittäin tai lähes päivittäin. Se saattaa ainakin osaltaan selittää sen, ettei kuivaihoistenkaan iho kuivu kesällä niin paljon kuin talvella. Psoriaasissa ja monessa muussakin ihotaudissa, esimerkiksi tali-ihottumassa ja infektoituneessa ekseemassa, tiheä saunominen on eduksi. Lähde

HOIDA LIHAKSIASI SAUNAN LÄMMÖSSÄ

Saunassa on hyvä rentouttaa lenkillä tai salilla rasittuneita lihaksia. Mutta saunominen ENNEN harjoitusta voi olla vielä parempi konsti. Tutkimuksen mukaan ennen rasittavia harjoituksia suoritettu saunominen ehkäisee lihasten kipeytymistä ja lisää niiden liikkuvuutta harjoituksen jälkeen.

Saunassa vietettyjä hetkiä kannattaa käyttää myös venyttelyyn ja nivelten liikelaajuuksien ylläpitoon. Lähde