Kotiderbyt vauhtiin – keskiviikkona haastetaan JJK

Ke 10.8.2022 klo 18.30 Panda Areena
FC Vaajakoski – JJK Jyväskylä
Suora lähetys: Ruutu+, selostajana Olavi Hetemäki, kommentaattorina Jukka Västinen.
Huom! Vaajakosken liikuntahallin ja stadionin sisätilojen remontin johdosta sisäänkäynti otteluun liikuntapuiston huoltorakennuksen/kaukalon vierestä JA koulun pihan kautta.

Pysäköintitilaa mm. Vaajakosken urheilutalon pihassa, jossa ottelun aikana ilmainen parkkeeraus.

Elokuu käynnistyy FC Vaajakoskelta kolmen kotiottelun sikermällä, joka pelataan tiiviiseen tahtiin puolentoista viikon sisällä. Ensimmäisenä ohjelmassa on kaksi Jyväskylän paikalliskamppailua. Tällä viikolla otetaan pieni varaslähtö Vaajakosken Kohinoiden tapahtumatarjontaan, kun kotijoukkue yrittää Panda Areenalla horjuttaa lohkon kärjessä tappioitta marssivaa kettunippua.

Molemmilla joukkueilla on ollut kamppailuun hyvin valmistautumisaikaa, sillä viime viikolla kummallakaan ei ollut ohjelmassaan pelejä. Derbyistä kannattaa nyt ehdottomasti saapua nauttimaan paikan päälle. Hyvinkin mahdollista on, ettei ensi vuonna Kakkosessa kaupungin paikallisvääntöjä tulla näkemään.

Voitto kotona puuttuu vielä

FC Vaajakoski on 13 pelaamastaan ottelustaan voittanut viisi ja otellut neljä kertaa tasan, tappioita on neljä. Kaikki voitot ovat peräisin vieraspeleistä ja viidestä kotimatsista koossa on vasta kolme tasapelien tuomaa pistettä. Ne ovat tulleet Viitaniemessä Kajaanin Hakan isäntänä ja Panda Areenalla Vasa IFK:n ja Rovaniemen Palloseuran esiintyessä vastapuolella. Punapaitojen kokoamat 19 pistettä riittävät tällä hetkellä seitsemännelle tilalle.

Joukkueen paras maalintekijä on kuudesti verkkoa heiluttanut kärkihyökkääjä Matias Sarlin. Kahdella edellisellä kaudella Sarlin pommitti molemmilla seitsemän osumaa, joten joukkueen nykyinen kapteeni on hyvässä vauhdissa kohti Kakkosen henkilökohtaista maaliennätystään.

FC Vaajakosken puolustus koki jälleen pieniä muutoksia. Afganistanilaisen topparin Mustafa Hussein Zadan sopimus purettiin yhteisymmärryksessä pelaajan kanssa ja ”Mustin” ura jatkuu Kolmosessa FC Blackbirdissä. Punaiset ovat saamassa lisävahvistusta alakertaansa tämän kuun puolivälissä, kun Eduard Ciriaco palaa viimein Suomeen vaihto- opiskelureissultaan. Vielä viime kaudella ”Edu” edusti kettupaitaista ryhmää.

Toissa viikko oli FCV:lle tuloksellisesti harvinainen, sillä joukkue saavutti kahden vuorokauden sisällä kuusi pistettä. Ensin Pietarsaaren vierailu kääntyi kulisseissa kolmen maalin tappiosta 3-0 -voitoksi, kun Palloliitto totesi JBK:n peluuttaneen ottelussa edustuskelvotonta pelaajaa. Heti seuraavana päivänä juhlittiin myös kentällä.

Vierasottelu Kajaanin Hakaa vastaan alkoi haastavasti ja Kainuun futisylpeys karkasi johtoon jo alussa. Toiselle puoliskolle vaajakoskelaiset tekivät muutoksia pelaajaryhmitykseensä ja haastoivat ylempää. Tämä tuottikin toivottua tulosta aivan loppuhetkillä.

Ensin Sarlin naulasi tasoituksen Niilo Pirttisen mahtavan avauksen päätteeksi, kun kello näytti 87. minuuttia. Lisäajalla Stéphane Blanc tuotti upealla kohti oikeaa ylänurkkaa kiertäneellä vedollaan kulmapotkun vieraille. Mikkelin Palloilijoista lainalle tullut toppari Arttu Loukiainen maalasi Antoine Lemarién liikkeelle laittamasta kulmurista päällään vieraiden voittolukemiksi 1-2. FCV onnistui tilkitsemään parissa aiemmassa pelissä pahoin vuotanutta alakertaansa nyt ansiokkaasti.

FC Vaajakosken pääkäskijä Sami Mustalampi oli pelin jälkeen tyytyväinen mies.

”Oli kasvojen pesun paikka ja se tehtiin. Eka puoliaika oli meille vaikea ja meidän 4-2-3-1 – puoliblokki ei toiminut. Tehtiin toiselle jaksolle 4-4-2 -muutos ja ylhäältä prässi ja päästiin peliin mukaan.” – Mustalampi

FCV TV:n kooste ottelusta

Tunnelmia pelaajaleiristä – Niko Laulainen ja Antoine Lemarié

Vielä viime kaudella Niko Laulainen pelasi Huhtasuon Kisassa. Parin viikon päästä 25 vuotta täyttävä Palokan Riennon kasvatti lähti täksi vuodeksi haastamaan itseään, kun hän siirtyi Nelosesta kahta sarjaporrasta ylemmäksi.

”Nyt kun on saanut ensimmäiset pelit Kakkosessa alle niin voin sanoa, että vauhtia on riittänyt todellakin, kun vertaa viime kautta mikä meni Nelosessa.” – Niko Laulainen

Pitkä ja pääpelivoimainen puolustaja on tämän kauden aikana esiintynyt kentällä kolmessa ottelussa ja suoriutunut tehtävistään varsin moitteettomasti. FC Vaajakosken joukkueen kautta Laulainen arvioi seuraavasti.

”Mielestäni kausi on ollut tähän mennessä hieman ailahteleva, mutta saamme olla tyytyväisiä tämän hetkiseen sijoitukseen lohkossa (7.) ottaen huomioon sen, että joukkue on uusiutunut todella paljon verrattuna viime kauteen, eikä loukkaantumisilta, sairasteluilta sekä pelikielloilta olla vältytty. Loppukauden peleihin täytyy ehdottomasti eniten panostaa puolustamiseen, sillä viime peleissä omissa on soinut aivan liian paljon, lukuun ottamatta viimeisintä Kajaani-peliä. Peleissä olemme onnistuneet keskimäärin pitämään palloa enemmän kuin vastustaja.” – Laulainen

Derbyyn puolustaja toivoo tukea katsomosta ja luottaa yllätysmahdollisuuteen.

”JJK:ta vastaan täytyy lähteä pelaamaan rohkeasti omaa peliä, mitä käytiin läpi treeneissä viime viikolla. Uskon että koko joukkueella on halu näyttää, että viime vierailu Harjulla on taakse jäänyttä ja pystymme tällä kertaa näpäyttämään JJK:ta. Tarvitsemme katsojien tukea, joten tulkaan sankoin joukoin kannustamaan FC Vaajakoskea Panda Areenalle keskiviikkona 10.8.” – Laulainen

Antoine Lemariélle kuluva kesä on toinen FC Vaajakosken mukana. Hän aloitti viime kauden JJK:ssa, mutta vastuu jäi vähäiseksi ja keskikenttäpelaaja siirtyi kettupaidoista punaisiin jo kesäkuussa. Tällä kaudella ”Lemu” on ollut avauksessa jokaisessa 13 FCV:n Kakkosen ottelussa ja saanut tililleen jo 1063 peliminuuttia.

”On hienoa, että olen saanut paljon peliaikaa ja minulla on ollut tärkeä rooli joukkueessa. Vaikeaa olla kuitenkaan täysin tyytyväinen, koska kotona emme ole saaneet tulosta aikaiseksi.

Erittäin mielenkiintoista on, että olemme onnistuneet ottamaan pisteitä peleistä, joita emme ole välttämättä kontrolloineet. Meidän täytyy joka tapauksessa pystyä parantamaan pelin jokaista osa-aluetta. Puolustuksessa on oltava vahvempia, sillä olemme päästäneet liian monta typerän helppoa maalia. Myös hyökkäyksessä meidän on ehdottomasti luotava enemmän paikkoja tehdäksemme enemmän maaleja.” – Antoine Lemarié

Viime kaudella Lemarié ei voinut paikallispeleihin osallistua, sillä hän pelasi FC Vaajakosken riveissä lainasopimuksella JJK:sta. Millä mielin ranskalainen suuntaa kohti uransa ensimmäistä Jyväskylän kotiderbyä?

”Tiedämme, että JJK on parempi joukkue. Jalkapallosta ei kuitenkaan koskaan tiedä, mitä yksittäisessä pelissä tapahtuu. Kyseessä on derby, joten motivaatiota riittää. Varsinkin, jos meitä tukemassa on paljon ihmisiä. Haasteena on olla myös ensimmäinen joukkue, joka voittaa JJK:n tällä kaudella!” – Lemarié

JJK:n nousujuna etenee raiteillaan

Nousuun tähyävä JJK Jyväskylä ei ole tappioita Kakkosessa vielä tällä kaudella kokenut. Pelaamistaan 13 ottelusta joukkue on voittanut kymmenen ja päätynyt kolmesti pistejakoon. Alkukaudella ryhmä käänsi useita vaikeita matsejaan loppuhetkien maaleilla tasapeleiksi tai voitoiksi.

Viime aikoina tähän ei ole enää ollut tarvetta, sillä joukkue on ratkonut pelit yleensä jo varhaisemmassa vaiheessa. Pieni kompurointi JJK:lle sattui muutama viikko sitten Rovaniemellä, kun kotijoukkue nousi lopussa kahden maalin takaa tasoihin. Tätä voi kuitenkin luonnehtia lähinnä kauneusvirheeksi näillä näkymin kohti Ykköstä matkalla olevan jyväskyläläisnipun tilastoissa.

Kettupaidat pelasivat viimeisimmän ottelunsa heinäkuun päätöslauantaina kotonaan. Kamppailu JBK:ta vastaan käytiin Viitaniemessä, koska Harjulla olivat jo käynnissä valmistelut Jyväskylän MM-ralliin. Selvästi peliä hallinnut JJK ei ollut aivan terävimmillään hyökkäysten päättämisessä pelitilanteissa, mutta se ei menoa pahemmin haitannut joukkueen onnistuttua kakkosjaksolla kahdesti erikoistilanteista.

Ensin Mikko Mannisen lähettämästä kulmapotkusta puolustaja Vertti Lepo pukkasi avausosuman. Vaihdosta sisään tullut Matias Sydänmaa toi sähäkkyyttä kotijoukkueen hyökkäyspelaamiseen ja sai hankittua isännille lopussa rangaistuspotkun. Sen vuorenvarmasti verkkoon täräytti Aleksis Lehtonen ja sinetöi JJK:n voittolukemiksi 2-0.

Kettupaitojen materiaalissa riittää leveyttä

JJK:lta maalinteossa on kauden mittaan onnistunut jo peräti 13 eri pelaajaa. Tehokkain viimeistelijä on ollut 24-vuotias Lehtonen, jonka maalisarakkeessa on tässä vaiheessa kahdeksan merkintää. ”Aksu” palasi kasvattajaseuransa väreihin viime syksynä allaan pitkä kuntoutus pahasta polvivammasta. Nyt Tampereen Ilveksessä jopa Veikkausliiga- pelejä pelannut hyökkääjä on päässyt jälleen oivaan vireeseen.

Lehtosta vahvimmin maalitehtailussa ovat tukeneet keskikentän Aatu Manninen ja Daniel Säily, jotka kumpikin ovat pystyneet neljään osumaan. Kettukasvatti ”Ady” palasi täksi vuodeksi tuttuihin ympyröihin vietettyään pari edellistä kautta Mikkelin Palloilijoissa. 19- vuotias Säily pelaa puolestaan ensimmäistä kesäänsä Jyväskylässä. Kaksi edeltävää kautta hän edusti SJK:n organisaatiota Seinäjoella, josta JJK:n päävalmentajaksi siirtynyt Toni Lehtinen nappasi nuorukaisen mukaansa Keski-Suomeen.

Ketturyhmään paluun tälle kaudelle teki myös maalivahti Ville Viljala, joka torjui palloja tätä aikaisemmin viiden vuoden ajan FC Vaajakosken punavalkoväreissä. Viljala on ollut torjuntavastuussa yhdeksän kertaa. Neljästi JJK:n maalia on vartioinut viime kauden päätteeksi Kakkosen C-lohkon parhaaksi maalivahdiksi valittu Aati Riihimäki. Viljala palkittiin samalla tittelillä syksyllä 2020.

Puolustusrintamalla sarjajohtajasta suurimman vastuun peliminuuttien perusteella on kantanut Jonne Porkka. Laitapuolustaja on edustanut lähes koko aikuisuransa JJK:ta lukuun ottamatta yhden kauden mittaista visiittiä Mikkelin Pallo-Kissoissa 2019. Häntä ja FC Vaajakosken maalivahtia Severi Ikäheimoa yhdistää se, että molemmat ovat syntyneet 1997 ja ovat Suolahden Urhon kasvatteja.

Tämän vuosikymmenen keskinäisissä vierasvoittoa ei ole nähty

FC Vaajakoskelle tämä kesä on yhtäjaksoisesti viides Kakkosessa. JJK:lle kuluva kausi tällä tasolla on puolestaan kolmas peräkkäinen. Vuonna 2020 Kakkosessa koettiin pitkästä aikaa Jyväskylän paikallisderbyjä, joista muodostuikin jännitysnäytelmiä lopullisten ratkaisujen tapahtuessa vasta viimeisen kymmenminuuttisen aikana. Kettupaidat olivat lopulta kotinurmellaan kaksi kertaa parempia voittaen 2-1 ja 3-1. Vaajakoskella kotijoukkue kiri ennätysyleisönsä (1500 katsojaa) edessä kahden maalin takaa riemastuttavaan 3-2 – voittoon.

Viime vuoden kohtaamisissa ei maaleilla päästy juhlimaan. Harjulla JJK hallitsi pelitapahtumia selvästi, mutta ratkaisumaalia odoteltiin aivan loppuhetkille saakka. Juuri ennen varsinaisen peliajan täyttymistä Ville Kirvesoja latasi vapaapotkusta isäntien voitoksi 1-0. Viikkoa myöhemmin pelattuun kotiotteluunsa FC Vaajakoski paransi huomattavasti, mutta ei onnistunut maalinteossa. Myös JJK:lta osumat jäivät tekemättä, joten pisteet jaettiin maalittomalla tasatuloksella.

Tämän kauden ensimmäinen kohtaaminen Jyväskylän vesilinnan juurella oli JJK:n näytöstä ja ottelu päättyi kotivoittoon 4-0. Kettunuttujen maalitalkoot aloitti ykkösjaksolla Lehtonen. Toisella puolikkaalla kotijoukkueelta osuivat Säily, toistamiseen Lehtonen ja loppulukemat viimeistellyt Sydänmaa. JJK oli ottelussa kaikilla osa-alueilla punavalkoisia edellä ja vieraiden kohtalon sinetöi lopullisesti hermokontrollin menettäminen.

FCV TV:n kooste ottelusta

Viime vuotisten derbyjen tehopelaajia ovat olleet JJK:sta kolmesti verkkoa pöllyttänyt Robin Saastamoinen ja FCV:ltä kaksi maalia tehnyt Sarlin. Huomionarvoinen seikka on sekin, että kolmessa viimeisimmässä kohtaamisessa vaajakoskelaiset eivät ole onnistuneet rikkomaan kuparistaan. Nähdäänkö jo nyt maali myös punapaidoilta? Onnistuuko sarjakärki nappaamaan vierasvoiton, jota joukkueiden nykyisellä yhteistaipaleella ei olla vielä koettu? Vai ottaako FC Vaajakoski kauden ensimmäisen kotivoittonsa poimimalla kettujen päänahkan? Tämä kaikki selviää Panda Areenalla keskiviikkona.