Kotiavauksesta kirpaiseva tappio – RoPS puristi lopussa rinnalle ja ohi

FC Vaajakoski – RoPS 1-2 (0-0)
60′ Matias Sydänmaa 1-0
82′ Samuel Olabisi 1-1
90′ Tomas Varhi 1-2

FC Vaajakoski ei onnistunut lyömään Rovaniemen Palloseuraa joukkueiden kahdeksannessa keskinäisessä kohtaamisessakaan. Sitkeä vierasjoukkue käänsi ottelun itselleen viimeisen kymmenminuuttisen aikana. RoPSin tukena oli myös mukavasti tunnelmaa luonut vieraiden etäkannattajaryhmä RoPS Etelä.

Ottelu käynnistyi kotijoukkueen pallollisessa komennossa. FCV:n prässi puri ja valkopaitaisille vierailijoille tuli muutamia pahoja harhasyöttöjä. Kovin vaarallisille tekopaikoille isännätkään eivät tahtoneet päästä RoPSin puolustaessa tarkasti syvältä.

Vajaan kymmenen minuutin kohdalla Hugo Halonen avasi pitkällä pallolla, johon joukkueen tuore hyökkääjävahvistus Matias Sydänmaa rynnisti perään. Rovaniemeläisten maalivahti Otto Märsylä tuli kuitenkin oikea-aikaisesti vastaan ja nappasi pallon haltuunsa ennen Sydänmaata.

Pelikellon viisareiden osoittaessa 17 minuuttia Matias Niemelä pääsi FCV-torjuja Antto Mikkosen avauksesta vasemmalta puolittain karkuun, mutta viime hetkillä vieraiden puolustaja Lassi Eronen ehti hätiin estäen hyökkääjän aikeet. Hetkeä myöhemmin Niemelä kokeili laukaustaan rangaistusalueen rajan takaa. Veto jäi kuitenkin voimattomaksi ja päätyi suoraan Märsylälle.

RoPS sai ensimmäisen todella vaarallisen paikkansa 24 minuutin aikaan, kun Riku-Veli Niska ehti väliin Niilo Pirttisen alaspäin suuntautuneeseen syöttöön. Mikkonen peitti kuitenkin kulman ja maalintekoyritys karkasi Niskalta päätyaidoitukseen. Hetki tästä Pirttinen järjesteli paikan toisessa päässä keskityksellään, joka tavoitti boksista Sydänmaan. Hänen jatkonsa ei enää tavoittanut Matias Sarlinia ja tilanne kuihtui kasaan. Puolen tunnin taiston jälkeen Sarlin pääsi puskemaan Sydänmaan tarjoilusta. FC Vaajakosken kapteenin asento oli kuitenkin epätasapainoinen, eikä osuma pelivälineeseen ollut tarpeeksi terävä.

Jakson viimeisellä kolmanneksella Viitaniemen aurinkoinen sää vaihtui ukkoskuuroon ja rankkasateeseen. Samoihin aikoihin myös RoPS sai otetta pelitapahtumista ja onnistui Antoine Lemarién johdolla luomaan pidempiä hyökkäyksiä. Punaisten puolustus kuitenkin selvitti nämä onnistuneesti.

Vielä avauspuolikkaan loppuhetkillä FC Vaajakoskelle tarjoutui pari vetopaikkaa. Ensin Niemelän kauempaa lähtenyt kuti viuhui ohi vasemmasta takatolpasta, eikä Sarlinkaan pystynyt yllättämään laukauksellaan Märsylää.

Peli lähti hyvin käyntiin. Ottelun kuva oli juuri sellainen mitä haluttiin. RoPS pyrkii murtamaan meidän prässiä rohkeasti ja me saadaan riistoja tai pidettyä paine hyökkäyspäässä. Muutama maalipaikka saatiinkin luotua, mutta ehkä enemmänkin olisi pitänyt pystyä luomaan tai sitten saamaan pidemmät pallonhallintajaksot. Sitten tuli vesisade ja ottelu vähän muuttui. Kenttä tuli nopeammaksi, pelaajat saivat happea paljon enemmän, pallotempo muuttui nopeammaksi. Ei päästy enää niin hyvin vastustajan iholle kuin ennen sadetta.” – Antti Neuvonen

Kakkospuolisko alkoi pelillisesti melko tasaisissa merkeissä. Parhaat maalintekotilanteet olivat vieraiden käsialaa. Pelin 53. minuutilla Rovaniemen Palloseuran Mikke Kiljunen eteni pallon kanssa boksiin, mutta Viljami Suihkonen ja Lennart Voikar pysäyttivät pelaajan menon ennen kuin hän ehti tehdä tuhojaan.

Paria minuuttia myöhemmin jälkimmäisellä jaksolla RoPSin keskikentän johtajaksi noussut Niska yritti yllättää Mikkosen lähes puolesta kentästä, mutta maalivahti oli oikein sijoittunut ja kävi poimimassa pallon hyppysiinsä. Hetken kuluttua Niska toimi kapellimestarina järjestellen maalipaikan boksiin Lemariélle, jonka nosto kohosi kuitenkin maalin katolle.

Seuraava mahdollisuus avautui kotijoukkueelle, eivätkä punaiset jättäneet tätä hyödyntämättä. Kamppailua oli takana vajaa tunti, kun Sarlinin maalille lähettämä märkä pallo lipesi Märsylän hanskoista ja sen verkon perukoille toimitti Sydänmaa.

Hetken kuluttua rovaniemeläisillä oli vaarallinen kulmapotku, josta pallo jäi pyörimään maalinsuulle. FC Vaajakoski selvisi kuitenkin säikähdyksellä, kun peliväline onnistuttiin putsaamaan väljemmille vesille. Ottelun 74. minuutilla FCV rakenteli maltilla näyttävän hyökkäyksen. Suihkonen tavoitteli syötöllään maalilta vaihdosta kentälle tullutta Eero Salmea, mutta Märsylä ehti palloon väliin.

Päätöskympillä vaajakoskelaisten haaveet pisteistä romuttuivat. Ensin Lemarié vapautti Kiljusen, jolta tilanteen kuitenkin varasti hienolla vastaantulollaan Mikkonen. Seuraavasta vierailijoiden paikasta punapaidat eivät enää selvinneet säikähdyksellä. Niskan vapaapotkussa FCV:n puolustus oli hukassa ja RoPSin kokenut toppari Samuel Olabisi kävi iskemässä tasoituksen.

Lisää dramatiikkaa oli luvassa parisen minuuttia myöhemmin, kun FC Vaajakosken Saboor Salimille tuomittiin iltapäivän toinen varoitus. Vajaamiehiseksi joutuneet isännät pyrkivät keskittymään keskialueen tukkimiseen, mutta varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla RoPS teki voittomaalin. Lemarié ja Kimi Isometsä loivat paikan Tomas Varhille, joka viimeisteli loppulukemiksi vierasvoiton 1-2.

Toisella jaksolla RoPS muutti hieman pelipaikkoja mutta ryhmitelmä pysyi aika samana. Niska tuotti meille ongelmia ja häntä vastaan piti puolustaa paremmin. Sillä oli hetkellisesti hyvät seuraukset, saatiin riisto keskialueella ja päästiin siitä selustaan, boksiin ja tehtyä maali. Toisella jaksolla meidän puolustaminen ei kuitenkaan ollut yhtä laadukasta ja jaloissa alkoi tuntumaan. Muutama vaihto tehtiin ylös että saataisiin pidettyä paine vastustajan päässä. Tämä ei kuitenkaan onnistunut niin hyvin kuin haluttiin. Yksi mies pidettiin erityisvartionnissa erikoistilanteissa ja hän pääsi kerran yllättämään hyvästä pallosta. Siihen päälle punainen kortti tilanteessa, missä ei ollut mielestäni mitään rikettä. Tulos harmittaa kovasti varsinkin kotikentällä, mutta uskon että saadaan otettua tästä oppi mukaan ja käytettyä tätä voimavarana tulevaisuudessa.” – Antti Neuvonen

Seuraavan kerran FC Vaajakoski on tositoimissa viikon kuluttua sunnuntaina, jolloin se kohtaa vieraskentällä Närpiössä Närpes Kraftin. FCV:n 30-vuotisjuhlaottelu oululaista JS Herculesta vastaan pelataan Panda Areenalla perjantaina 26.5. klo 19.00.

FC Vaajakosken kokoonpano sunnuntaina
1 Antto Mikkonen MV
2 Niilo Pirttinen
3 Matias Niemelä
5 Hugo Halonen
6 Viljami Suihkonen
18 Miska Verkko
19 Santeri Suutari
21 Lennart Voikar
28 Jaakko Björn → 11 Saboor Salim 58′
33 Matias Sarlin C → 9 Eero Salmi 69′
96 Matias Sydänmaa → 16 Rasmus Häkkinen 81′