Kolmas derby toden sanoo

JJK Jyväskylä – FC Vaajakoski ti 22.9.2020 klo 18.30 Harjun stadion

Keskinäisissä voitot tasan 1-1, maalit tasan 4-4. Tasaista on sarjataulukossakin JJK:n ollessa kahden pinnan verran edellä kuudentena ja FCV:n löytyessä pari pykälää alempaa. Näistä asetelmista lähdetään kauden kolmanteen kaupungin paikallisderbyyn, joka oli tarkoitus pelata jo viime torstaina, mutta vaikeiden sää- ja kenttäolosuhteiden vuoksi ottelu siirrettiin uuteen ajankohtaan. Aiemmissa kohtaamisissa kumpikin joukkue on kotikentän nurmikollaan vääntänyt niukan maalin voiton. Heinäkuun alussa kettupaidoille pisteet ratkoi Mikko Manninen omalla soolollaan. Vaajakoskella elokuun ensimmäisinä päivinä punapaitainen kotijoukkue äityi hurmokseen kahden maalin takaa-ajoasemista ja käänsi pelin edukseen.

FCV lähtee katkaisemaan neljän ottelun voitotonta sarjaansa

Suurin osa joukkueista kohtaa toisensa tällä kaudella vain kertaalleen Koronan muokattua normaalia kaksinkertaista sarjaohjelmaa. Tämän lisäksi seurat on jaettu kolmeen neljän joukkueen paikalliseen minilohkoon, joiden sisällä pelataan kaksinkertainen otteluohjelma eli nämä ryhmät ottelevat keskenään yhteensä kolmesti. FCV:n osalta eteläisimmistä joukkueista koostuva lohko on hyvinkin haasteellinen, sillä siinä mukana ovat torstaina kohdattava paikallisvihollinen JJK sekä kärkipaikoista kamppailevat KuFu98 ja JIPPO.

Elo- ja syyskuun kierroksilla edellä mainitut neljä joukkuetta ovatkin mitelleet pääasiassa keskinäisiä pelejä. FC Vaajakoski on otellut neljä viimeisintä kamppailuaan kahta kärkijoukkuetta vastaan. Voittosaraketta nämä eivät punaisten kohdalla kasvattaneet, mutta toisaalta tappioitakaan ei kertynyt kuin yksi. Joukkue pelasi kahdesti KuFun kanssa 2-2 -tasapelin ja samaan lopputulokseen päättyi myös ottelu Joensuussa JIPPOa vastaan. Johtoasemassa pelaamisessa FCV:llä riittää vielä kehitettävää, sillä turhan usein vastustaja on kammennut itsensä tasoihin puolustuspään virheiden seurauksena.

Viime kesänä kuudesti maaliin osunut Toni Järvinen oli pitkään sivussa harjoitusottelussa sattuneen loukkaantumisen vuoksi, mutta nyt hyökkääjä on jälleen pelikunnossa. Kahdessa edellisessä ottelussa vaihdosta sisään tullut Järvinen pohtii kaudesta seuraavin sanankääntein.

”Pelillisesti kaudella on nähty paljon hyviä asioita ja on ollut mukava nähdä, että uusia naamoja on tullut pirteästi sisään joukkueeseen. Pisteitä ollaan kuitenkin hukattu liikaa ja etenkin oman ”lähilohkon” joukkueita vastaan ollaan menetetty monta voittoa tasapeliksi.” – Toni Järvinen

Pistejako Vaajakoskella KuFua vastaan

Edellisen kerran FCV oli tositoimissa toissa lauantaina, kun Vaajakosken areenalla nähtiin kuopiolaisvieraita. Kiihkeässä ja ajoittain kovaotteisessakin ”lämmittelyderbyssä” kotijoukkueelle päänvaivaa tuotti KuFun juoksuvoimainen portugalilaishyökkääjä Bruno Rodrigues, joka vastasi vieraiden molemmista osumista. Punapaidat olivat erityisen vaarallisia erikoistilanteissaan. Tasoituksen 1-1 avauspuolikkaalla FCV:lle teki maalijyvänsä kohdilleen saanut Peetu Lintinen, joka tempaisi vapaapotkun kuudentoista rajan tuntumasta vastustamattomasti vasempaan alatakanurkkaan.

Toisen jakson alkajaisiksi isännät siirtyivät johtoon Kimmo Huismanin kulmapotkusta. Kuopiolaisten maalivahti huitaisi pallon eteensä ja verkon perille sen hoiteli Vaajakosken toppariduo Santtu Laaksonen-Masa Malen. Maali oli Malenille kauden kolmas. FCV:n tuorein hankinta Aram Hasanzada suoritti pirteän debyytin kakkospuoliskolla ja oli lopussa lähellä ratkaista kamppailun puskemalla Niko Lohen tarjoaman kulman poikkihirteen. Tiukassa väännössä molemmilla joukkueilla oli mahdollisuutensa kolmeenkin sarjapisteeseen, mutta tilanteet huomioiden pistejako oli varsin oikeutettu tulos.

La 12.9.2020 FC Vaajakoski – KuFu98 2-2 (1-1)

JJK yllätti lohkojohtajan

JJK onnistui vajaat pari viikkoa sitten katkaisemaan jo neljän ottelun mittaiseksi venähtäneen tappioputkensa, kun se aiheutti lohkoa johtavalle Joensuun JIPPOlle kauden ensimmäisen tappion Harjulla 2-0 (2-0). Kettupaidat olivat saaneet kokoonpanoonsa muutaman tärkeän vahvistuksen sairastuvalta. Vaisusti esiintyneet joensuulaiset jäivätkin pahasti vastaantulijoiksi.

Jyväskyläiset olivat pyöräyttäneet pelipaikkojaan jossain määrin uuteen uskoon ja tämä osoittautuikin onnistuneeksi muutokseksi. Avausmaalista ja samalla voitto-osumasta vastasi, kukapa muukaan kuin Robin Saastamoinen 13 minuutin kohdalla. Keskityksen tarjoili vahvoja nousuja pelin aikana vasemman laitapakin paikalta tehnyt Jonne Porkka. Kymmenisen minuuttia myöhemmin JJK kasvatti johtoaan Joel Pasasen kauden ensimmäisellä maalilla, johon esityön tekivät Joonas Madetoja ja Joona Itkonen.

Jälkimmäisellä puolikkaalla JIPPO hallitsi pallollista peliä, mutta kotijoukkueelta kenttätasapaino ja pelaajien etäisyydet olivat balanssissa, eivätkä joensuulaiset löytäneet tietään vaarallisimmille tekopaikoille.

Kauden aiemmissa derbyissä draaman kaari kohdillaan

Kauden kaksi ensimmäistä Jyväskylän paikallista ovat tarjonneet jännitystä ja dramatiikkaa koko rahan edestä. Runsaslukuinen yleisömassa on saanut todistaa sekä JJK:n että FCV:n kotivoittoja kutkuttavien vaiheiden jälkeen.

Heinäkuun alun tasaisessa väännössä Harjulla molemmat joukkueet onnistuivat kulmapotkujen jälkitilanteissa, joissa viimeistelijöinä kunnostautuivat tehokkaat keskushyökkääjät Robin Saastamoinen ja Matias Sarlin. Kamppailun lähestyessä loppuaan tasapeli alkoi jo näyttää todennäköiseltä, mutta JJK:n kokenut Mikko Manninen oli toista mieltä ja veivasi tiensä läpi Vaajakosken puolustuslinjan nostaen pallon niukin naukin maaliviivan yli 2-1 voitto-osuman arvoisesti.

Tiukkaa oli myös Vaajakoskella elokuun ensimmäisinä päivinä. Saastamoinen oli jälleen liekeissä ujuttaen heti alkuun kettunutut johtoon Mannisen mainiosta levityksestä. Sama mies oli asialla myös toisen nelivitosen ensihetkillä 0-2 -maalissa, kun kotijoukkueen puolustus liukasteli epäonnisesti Eeli Liukkosen keskityksessä.

Punapaidat eivät kuitenkaan jääneet surkuttelemaan kahden maalin tappioasemaansa, vaan käänsivät reilun vartin maalikimarallaan tilanteen päälaelleen. Ensin Kimmo Huisman lähetti suoraviivaisella pystysyötöllään Sarlinin kavennusosuman tekoon. Tasoituksesta vastasi Lintinen pyssyttäessään oman laukauksensa paluupallon sisään. FCV:n voittomaalissa JJK:n keskikenttä ja puolustus repeilivät pahasti ja runsaasti tilaa keskellä saanut Saku Leppänen hyödynsi tilanteen erinomaisella syötöllään. Oikealta irtautunut Valtteri Lohi tsippasi voittomaalin vastaan tulleen JJK-torjuja Aati Riihimäen yli.

FCV:n takaa-ajo oli tuloksekas. Ti 4.8.2020 FC Vaajakoski – JJK Jyväskylä 3-2 (0-1)

Harjulta FC Vaajakoski on poistunut voitto takataskussaan viimeksi 15 vuotta sitten. Alkuhetkillä tulleen kotijoukkueen pikamaalin jälkeen kettunuttuja kurittivat Tomi Karlstedt sekä Kalle Kautto ja näiden maalien myötä voitto kirjattiin vieraille 1-2 (1-2).

Vuonna 2002 syntynyt JJK-kasvatti Salim Saboor liittyi vaajakoskelaisten ryhmään tälle kaudelle. Monipuolinen hyökkäävä pelaaja lähtee luottavaisin mielin kasvattajaseuransa kaatoon.

”Tähän asti meillä on ollut hyvä kausi ja nyt lähdetään voittamaan Jyväskylän herruus Harjulla.” – Salim Saboor

Toni Järvinen jatkaa samoilla linjoilla.

”Paikallispeli on aina hyvä tapahtuma, jossa on paljon tuttuja vastassa ja katsomossa paljon porukkaa, joten lisälatausta ei tarvitse erikseen hakea. Lähdetään peliin näyttämään, että FCV on kaupungin paras joukkue ja aloitetaan loppukauden kestävä voittoputki.” – Järvinen

Saadaanko Saastamoinen kuriin?

Robin Saastamoinen on pommittanut kuluvalla kaudella JJK:lle jo kahdeksan maalia. Näistä kolme on tullut FC Vaajakosken nuottaan, joten yksi tiistai-illan vierasjoukkueen päätehtävistä onkin Saastamoisen kuriin saaminen. Kakkosen laitapelaajien parhaimmistoon lukeutuva Manninen on tukenut taustalta neljällä osumallaan.

Täydet peliminuutit 11 ottelussa kettupaidoilta on koonnut maalivahti Riihimäen lisäksi Juho Luoma. 20-vuotias Jyväskylän Jalkapalloklubin oma kasvatti pystyy pelaamaan puolustuslinjan kaikilla paikoilla, mutta parhaimmillaan hän on oikean laitapuolustajan roolissa. Luoma on kuluvan kesän aikana saanut jalkapallon lisäksi julkisuutta myös taiteellisista lahjoistaan kenkiä kustomoimalla.

JJK ilmoitti edellisellä viikolla hankkineensa loppukaudeksi vielä lisää hyökkäysvoimaa, kun 17-vuotias Eero Ylönen vaihtoi MP:n paidan kettunuttuun. U18-maajoukkueen hyökkääjä on nähty tänä kesänä kentällä viidessä mikkeliläisten Ykkösen kamppailussa sekä viisi kertaa Suomen Cupin otteluissa.

Sivussa JJK:lta tulee tiistaina olemaan ainakin Joona Itkonen. JIPPO-pelissä yleensä puolustuksessa esiintyvä pelaaja pelasi keskikentän roolissa, mutta oli pelipaikallaan hieman yli-innokas ja joutui katselemaan keltaista lappua kaksi kertaa. Tästä tuloksena oli suihkukomennus ja yhden ottelun mittainen pelikielto.

FCV:n tilastovilkaisu 11 ottelun jälkeen

Kautta on takana miltei kaksi kolmasosaa. Tältä näyttävät FC Vaajakosken tilastot 11/17 pelatun kierroksen jälkeen.

Maalit: 
Matias Sarlin 6,
Peetu Lintinen 5,
Valtteri Lohi, Masa Malen 3
Kimmo Huisman, Saku Leppänen, Tomi Karlstedt 1

Maalisyötöt: 
Lari Liukkonen 4,
Kimmo Huisman, Saku Leppänen 3
Niko Lohi 2
Ali Taleb, Niilo Pirttinen, Peetu Lintinen, Santtu Laaksonen 1.

Varoitukset:
Lari Liukkonen 3
Aleksi Kaakinen, Masa Malen, Tomi Karlstedt, Teemu Roponen, Niko Lohi, Matias Sarlin 2
Juuso Seuri, Matias Kiesilä, Ville Viljala 1

Peliaika – top 10:
Ville Viljala 990 minuuttia
Peetu Lintinen 988
Valtteri Lohi 961
Santtu Laaksonen 900
Masa Malen 893
Lari Liukkonen 855
Niko Lohi 809
Matias Sarlin 750
Aleksi Kaakinen 708
Saku Leppänen 688