Kokenut Stéphane Blanc FC Vaajakosken hyökkäykseen

Tämän vuoden lopussa 30 vuotta täyttävä kärkihyökkääjä Stéphane Blanc on tehnyt sopimuksen FC Vaajakosken kanssa. Viime kaudellakin ranskalainen nähtiin Kakkosen C-lohkossa, sillä hän edusti Kemi Cityä. Myös Portugalin kansalaisuuden omistavalle jalkapalloilijalle lähestyvä sarjakausi tulee olemaan kolmas peräkkäinen Suomessa.

”Osallistuin Jalkapallon Pelaajayhdistyksen sopimuksettomien pelaajien harjoitusleirille, jonka jälkeen FCV:n urheilutoimenjohtaja (Mika ”Sisu” Etelälahti) otti minuun yhteyttä ja ilmaisi kiinnostuksensa hommata minut joukkueeseen. Keskustelin paljon hänen ja erittäin hyvän ystäväni Antoine Lemarién kesken. Olin vakuuttunut houkuttelevasta tilaisuudesta.

Viime kaudella Vaajakoski sijoittui sarjataulukon kärkipäähän. Myös tänä vuonna on mahdollisuus menestyä jatkopelit sisältävässä sarjassa. Pääsin vierailemaan Jyväskylässä viime vuonna vierasjoukkueen paidassa ja pidin tämän kaupungin tunnelmasta. Tunsin oloni täällä heti erittäin mukavaksi. On tärkeää, että pelaajalla on hyvä fiilis.” – Stéphane Blanc

Blanc itse uskoo tuovansa nuorentuneeseen joukkueeseen paljon kokemusta ja positiivista ilmapiiriä niin kentälle kuin sen ulkopuolellekin. Hyökkääjä on uransa aikana pelannut Euroopassa lukuisissa eri joukkueissa ja haluaa jakaa oppejaan FC Vaajakosken nuoremmalle sukupolvelle.

”Olen tekninen pelaaja. Pyrin pelaamaan näyttävästi ja yritän aina kehittää itseäni eteenpäin. Uskon, että voin hyvin täydentää joukkueen hyökkääviä pelaajia, kuten Matias Sarlin ja Saboor Salim. Luonteeltani olen avoin ja iloinen, eräänlainen pukuhuoneen johtaja. On tärkeää, että joukkueessa kaikki tuntevat olonsa hyväksi ja elämme yhdessä hyviä hetkiä.” – Blanc

Päävalmentaja Sami Mustalampi on tyytyväinen uuteen pelaajasopimukseen.

”Nyt saamme joukkueeseen lisää hyökkäysvoimaa, fyysisyyttä sekä maalintekotaitoa. Samalla Stephane tuo meille vaatimustasoa ja laatua päivittäiseen tekemiseen. Tämä on meille iso juttu. Tulkaa katsomaan hänen taitoaan paikan päälle.” – Mustalampi

Blanc on syntynyt itäisessä Ranskassa Audincourtin kunnassa muutaman kilometrin päässä Sveitsin rajasta joulukuussa 1992. Kiinnostus jalkapallon pariin kumpusi isältä, joka oli johtavia erotuomareita molempien rajanaapureiden sarjoissa.

Oman junioriuransa Blanc aloitti 11-vuotiaana maalivahtina Korsikassa. Kolmisen vuotta myöhemmin kiinnostus hyvin alkaneisiin torjujan hommiin lopahti ja nuorukainen halusi kentälle tekemään maaleja. Sekin järjestyi ja loput juniorivuotensa Blanc pelasi kenttäpelaajana Ranskassa ja Sveitsissä.

Esikuvikseen ranskalais-portugalilainen nostaa kaksi pelaajaa. Cristiano Ronaldon ohella lähellä sydäntä on myös pelipaikkansa ja ulkonäkönsä takia Karim Benzema. Pelaaja naureskelee, että hiustyylin ja parran vuoksi joukkuekaverit ovatkin aiempina vuosina kutsuneet häntä välillä Benzemaksi.

Suurimman osan aikuisurastaan rutinoitunut pelaaja on pelannut Sveitsissä, missä hän vuosina 2009-17 ehti edustaa kuutta eri joukkuetta. Tämän jälkeen kookas 188 senttimetrinen hyökkääjä kävi pelaamassa kauden Andorran mestaruussarjassa Primera Divisióssa Penya Encarnadan ryhmässä ja vietti sen jälkeen pari vuotta synnyinmaansa Ranskan alempien sarjojen joukkueissa.

Suomeen Blanc saapui kesäksi 2020 ja teki kovaa jälkeä Pohjois-Suomen Kolmosessa OTP:n joukkueessa, joka kauden päätteeksi nousi Kakkoseen. Runkosarjan 14 ottelussa keskushyökkääjä osui maalipuiden väliin kymmeneen kertaan alustaen myös useita täysosumia. Nousukarsintaottelussa iisalmelaista PK-37:aa vastaan hän onnistui maalinteossa kertaalleen.

Viime kaudella Blanc hyökkäsi Kemi City FC:n väreissä pelaten kahdesti täydet minuutit myös FC Vaajakoskea vastaan. Peliaikaa hyökkääjälle kertyi 1112 minuuttia 18 pelatussa ottelussa, joissa hän onnistui maalinteossa kaksi kertaa. Kausi päättyi joukkueelta kuitenkin putoamiseen.

Blanc sanoo kauden olleen todella vaikea ja myöntää olevansa tyytymätön myös omaan panokseensa. Hän kertoo ottaneensa liikaa paineita ryhmän kokeneimpana pelaajana, minkä vuoksi varsinkin alkukausi meni pelaajan omalta osalta alakanttiin. Loppukesästä Blancin vire alkoi löytyä ja hyökkääjä esiintyi viheriöllä vapautuneemmin. Tämä ei kuitenkaan pelastanut kemiläisiä putoamiselta.

”Meillä oli hyvin nuori joukkue, jossa ei juurikaan ollut tällä tasolla kokeneita pelaajia. Tulokset eivät vastanneet täysin peliesityksiä. Se oli kuitenkin rikastuttavaa aikaa jalkapallon ja ihmisten parissa. Tänä vuonna olen valmistautunut paljon paremmin ja toivon löytäväni kaiken potentiaalini auttaakseni Vaajakoskea saavuttamaan tavoitteensa.” – Blanc

FC Vaajakoski voitti edelliisenä kesänä molemmat keskinäiset kohtaamisensa Kemi Cityä vastaan Kakkosen C-lohkossa. Juhannuksen alla punaiset hakivat Sauvosaaresta pisteet niukasti tuloksella 0-1, mutta syksymmällä Meri-Lapin joukkuetta kylvetettiin Vaajakosken nurmella tylysti maalein 5-0.

”FCV pelasi molemmissa peleissä hyvää pallollista peliä. Peleistä jäi ristiriitainen tunne. Ensimmäisessä olimme hyvin mukana ja minulla oli hyvä tilaisuus tehdä jopa maali, mutta maalivahti esti sen. Toisessa pelissä emme enää pysyneet mukana, vaan luovutimme sen jo liian aikaisin ensimmäisen maalin jälkeen.” – Blanc

Blanc mainitsee muistavansa FC Vaajakosken kannattajaporukan viime kesän peleistä ja tahtoo muistaa niin heitä kuin myös kaikkia muita joukkueen otteista kiinnostuneita.

”On valtava plussa saada katsomosta tukea, joka auttaa antamaan kaikkensa kentällä. Toivon, että pystymme joukkueen kanssa ilahduttamaan kaikkia ihmisiä, jotka seuraavat meitä läpi kauden. Yritämme tarjota laadukasta jalkapalloa, hyviä tuloksia ja antamaan kaikkemme jokaisessa pelissä.” – Blanc

Haastattelun lopuksi uusi hyökkääjämme haluaa heittää pari sanaa myös suomeksi, ”Hyvä FCV”, toteaa Stéphane.

Bienvenue à Vaajakoski Stéphane Blanc!