Kohinaviikonloppu huipentuu FC Vaajakosken kotiotteluun

Su 08.08.2021 klo 18.30 FC Vaajakoski – RFA | Otteluisäntänä Keskisuomalainen – tilaajille ennakkoliput 5€ | Suora lähetys: Ruutu+, selostamossa Olavi Hetemäki & Tuukka Kotimäki

Neljänkymmenen vuoden historian omaavia Vaajakosken Kohinoita vietetään jälleen tänä viikonloppuna ympäri kylää. Pitkät perinteet saanut nykyään nelipäiväinen tapahtuma tarjoaa kulttuuria, viihdettä, markkinoita sekä hyvää ruokaa ja juomaa laidasta laitaan kaikenikäisille. Loppuhuipennuksena juhlille toimii tällä kertaa FC Vaajakosken sunnuntainen kotiottelu, johon vieraaksi Vaajakosken stadionin viheriölle astelee Rovaniemen Palloseuran kakkosjoukkue Rovaniemi Football Academy, eli lyhyemmin RFA.

”Puolustetaan kurinalaisesti, kuten tähänkin asti ja pidetään pallo liikkeellä ja tehdään paikoista maalit, niin varmasti pisteet jää Vaajakoskelle!” – Toni Koskinen

”Sunnuntain vääntöön tarvitaan omaa rohkeaa pallollista peliä sekä uskoa ratkoa peli kun maalipaikoille päästään.” – Eetu Kuusrainen

FC Vaajakoski vastaan Rovaniemi Football Academy su 8.8.

Vastassa hankala rovaniemeläisjoukkue

Lapin pääkaupungista tuleva vastustaja nousi Kakkoseen kaudeksi 2019 ja on ollut sunnuntai-illan punapaitaiselle kotijoukkueelle haasteellinen kohdattava siitä saakka. C- lohkon sijoille kaksi ja kolme edellisillä kausilla sijoittunutta rovaniemeläispakkaa FCV ei ole pystynyt vielä kaatamaan joukkueiden neljässä ensimmäisessä keskinäisessä taistelussa. Ainoa piste on peräisin toissa kauden vahvalta syyskierrokselta, jolloin vaajakoskelaiset nousivat vierasottelussaan kahden maalin takamatkalta tasatulokseen 2- 2.

Yhteiset kohtaamiset ovat olleet varsin vähämaalisia, eikä FCV ole saanut kuparistaan vielä auki kahdessä kotipelissään. Alkukaudesta 2019 pisteet lähtivät Keski-Suomesta kohti pohjoista lopputuloksella 0-3 ja viime kesän sarja-avauksessa RFA oli Päijänteen pohjoisrannoilla parempi numeroin 0-2. Maalit keskinäisissä kamppailuissa on nähty lähes poikkeuksetta vasta toisen puoliajan saatossa.

Tällä kaudella joukkueet kohtasivat napapiirillä toukokuussa. Tuolloin RFA osoittautui maalin verran vahvemmaksi 1-0 -lukemilla. Kotijoukkue hallitsi palloa etenkin ensimmäisellä jaksolla, eikä Vaajakoski saanut parasta vaihdetta silmään oikein missään vaiheessa. Ottelun ainoan osuman pääsi viimeistelemään kakkospuolikkaalla 57. minuutilla isäntien 18-vuotias keskikenttäpelaaja Ville Ojala rangaistuspilkun tuntumasta kenenkään juuri estelemättä. Tarkkaan punapaitojen peliä ennalta scoutannut RFA oli lukenut kotiläksynsä tunnollisesti ja kykeni riisumaan FC Vaajakoskelta sen pallollisen pelin parhaat aseet. Muutamissa vierailijoiden vaarallisimmissa hyökkäyksissä kotijoukkueen keskuspuolustajat nousivat arvoon arvaamattomaan.

InStat -tilastoja joukkueiden kauden ensimmäisestä yhteenotosta keväällä Rovaniemellä

23.05.2021 RFA – FC Vaajakoski

 • xG 1,4 – 0,86
 • xG per laukaus 0,13 – 0,10
 • Laukaukset 11-9
 • Laukaukset maalia kohti 3-1
 • Avainsyötöt 14-11
 • Onnistuneet avainsyötöt 4-8
 • Syötöt 527-552
 • Syöttöprosentti 85% – 86%
 • Pallonhallinta 51%-49%
 • Keskimääräinen pallonhallinnan kesto 18s – 18s
 • Kaksinkamppailut 56%-44%
 • Etenemiset rangaistusalueelle 24-16
Yksi maali riitti RFA:lle kotivoittoon

Kausi puolivälissä – Vaajakoski hyvin mukana kärkitaistossa

Vaajakoskelaisten kausi on edennyt tasapainoisesti ilman suurempia notkahduksia. Hyökkääminen on tuottanut varsin vähän osumia, mutta puolustaminen ja maalivahtipeli ovat olleet erittäin vahvoissa kantimissa. 11 ottelussa FCV:n verkkoon on tehty vain kahdeksan osumaa ja kolmessa viimeisimmässä kamppailussa oma maali on pysynyt puhtaana.

Sarjasijoitus FC Vaajakosken osalta on ennen elokuun ensimmäisen viikonvaihteen pelejä kolmas. Kuusi voittoa ja kolme tasapeliä ovat tuottaneet joukkueelle 21 pistettä. Terveystilanne joukkueessa on myös hyvä, sillä sairastupa alkaa olla tyhjillään. Paluun kokoonpanoon viikko sitten tekivät jonkin aikaa sivussa olleet Kimmo Huisman ja Niko Kiiveri, jotka tarjoavat lisää vaihtoehtoja hyökkäyssuunnan palapeliin paremman tehokkuuden löytämiseksi.

FC Vaajakoski oli liekeissä edellisen kerran viime lauantaina Oulussa, missä kärkipään kamppailussa JS Hercules kukistui lopulta maukkaasti loppuhetkien osumalla 0-1. Valkoisissa paidoissa pelannut vierailija oli ottelussa himpun verran edellä ja haki mukaansa ansaitun vierasvoiton. FCV:n pieni mutta sitäkin äänekkäämpi kannattajaryhmä sai palkinnon pelin 86. minuutilla, kun Antoine Lemarién keskitys oikealta laidalta tavoitti Matias Sarlinin, joka pukkasi sisään kesän neljännen täysosumansa. Torjuntavastuussa olleelle Ville Viljalalle kirjattiin kauden neljäs nollapeli. Päävalmentaja Sami Okkonen luonnehti voittoa soturimaiseksi esitykseksi, sillä joukkueella on ollut hienoisia vaikeuksia päättää tasaisia pelejä voitokseen. Avauskokoonpano antoi mahdollisuuden voittaa ja vaihtopelaajat ratkaisivat, kuvaili Okkonen ottelun kulkua.

17-vuotias Eetu Kuusrainen pelaa ensimmäistä kauttaan Kakkosessa FC Vaajakosken keskikentällä. Vastuuta lupaavalle pelaajalle on toistaiseksi kertynyt 217 peliminuutin verran.

”Kakkosessa vauhti ja pelin intensiteetti on kova, johon on pitänyt sopeutua. Kauden edetessä olen päässyt kokoajan enemmän peliin kiinni. Seuraan otettiin tosi hyvin heti mukaan ja näin olen viihtynyt Vaajakoskella. Joukkue on suoriutunut alkukaudesta hienosti, vaikka muutamasta meidän hallitsemasta pelistä jäi täydet pisteet saamatta. Peleissä olemme onnistuneet hallitsemaan tapahtumien kulkua pallon pitämisen ja usein oman maalin hyvän puolustamisen ansiosta. Tiukkojen pelien ratkaisemisessa on ollut ajoittain ongelmia, Herculesta vastaan siihen pystyttiin.” – Kuusrainen

Laitapuolustaja Toni Koskinen on pelannut Vaajakoskella kahteen eri otteeseen jo lukuisien kausien ajan. Viime viikonlopun voitokkaalla Oulun reissulla hän oli mukana joukkueen avauksessa ja uurasti kentällä yli 80 minuuttia.

”Alkukausi on mennyt ihan hyvin, muutama turha pistemenetys on tullut omien virheiden ja tehottomuuden takia, mutta kokonaisuutena hyvää tekemistä ollut. Joukkueena ollaan puolustettu tosi hyvin ja ollaan pelattu isolla sydämellä, vaikka peli ei ois parhaalla tavalla aina sujunut. Parannettavaa puolestaan löytyy viimeistelyssä sekä vaarallisten tilanteiden luomisessa, jotta niitä maaleja olisi mahdollista tehdä enemmän.” – Koskinen

Voitto Oulussa nosti FCV:n kolmospaikalle

RFA pahassa tappiokierteessä

RoPS:n farmiryhmä sukeltaa juuri tällä hetkellä varsin syvissä vesissä. Lupaavasti alkanut kausi on kääntynyt peräti kuuden ottelun mittaiseksi tappioputkeksi, jonka aikana erityisesti oma pää on vuotanut seulan lailla. Häviösarjan aikana RFA:n verkkoon on tehty 21 maalia. Yksi syy viime aikojen heikkoon menestykseen on toki se, että pelaajaliikenne on kulkenut Kakkosen RFA:sta Ykkösen RoPS:iin eikä toisinpäin. Sinivalkoisten kesän ensimmäisessä kuudessa kamppailussa keräämät 13 pistettä oikeuttavat RFA:n C-lohkon yhdeksännelle paikalle. Näissä joukkue päästi omiinsa ainoastaan kolme osumaa, joten muutos kauden edetessä on ollut silmiinpistävä.

RFA pelasi viimeisimmän pelinsä FC Vaajakosken tapaan viime lauantaina, jolloin pisteet napapiiriltä kävi matkaansa noukkimassa OLS. Loukkaantumismurheista kärsivät rovaniemeläiset joutuivat altavastaajiksi toisella puoliajalla, kun Veikkausliiga- vahvistuksiakin mukaan saaneet oululaiset rynnistivät kahden maalin karkumatkalle. Kotijoukkue onnistui kaventamaan reilun tunnin kohdalla poikkeuksellisesti topparina esiintyneen kapteeni Sampo Alan toimesta, mutta loppunumerot kirjattiin lopulta vierasvoitoksi 1-3. RFA:n puolustaminen erityisesti avausjaksolla oli parasta pitkään aikaan, mutta toisella neliviitosella pallonmenetykset kostautuivat karvaasti. Hyökkäämisessään kotijoukkueelta oli kateissa viimeinen terävyys, eikä tilaa tahtonut avautua OLS:n linjojen välistä.

Vastuunkantajia pohjoisesta ryhmästä

Parhaita maalintekijöitä RFA:sta ovat olleet kolme maalia mieheen tehneet Roni Pietsalo, Rasmus Degerman ja Jarkko Luiro. Heistä Luiro on ollut joukkueen viime kausien ylivoimainen ykköstykki, mutta kulunut kesä on 23-vuotiaalta kärkipelaajalta kulunut enimmäkseen Ykkösessä RoPS:ssa. RFA onkin näin joutunut kaivelemaan ryhmästään uutta verta maalintekijäosastolle, mutta ainakaan Luiron veroista kultakenkää ei ole löytynyt. Vastuu viimeistelystä onkin näin jakaantunut tällä kaudella leveämmälle rintamalle.

Sunnuntaisen pelin vierasjoukkueelta huomiota kannattaa kiinnittää myös topparikaksikkoon Simo Majander ja Sampo Ala-Iso, jotka olivat merkittävässä osassa toukokuussa, kun FC Vaajakoski taipui Rovaniemellä. 25 vuoden ikäinen Majander on joukkueen selvästi kokenein pelaaja ja pelasi viime kaudella RoPS:n Veikkausliigaryhmässä. Muilta osin RFA:n nippu koostuukin 2000-luvulla syntyneistä pelaajista, jotka tavoittelevat farmiseurastradegian mukaisesti urakehitystä Kakkosen tasolta korkeammalle.