Kierroksen kärkiottelu kamppaillaan sunnuntaina Kuopiossa

Su 01.10.2023 klo 11.30 Väre-areena, Kuopio
KuPS Akatemia – FC Vaajakoski
Suora lähetys: Youtube @ Livekset

FC Vaajakoski matkustaa sunnuntaina perussarjan viimeiseen reissupeliinsä Savon sydämeen KuPSin akatemiaryhmän vieraaksi. Molemmat joukkueet ovat jo varmistaneet sijoittumisensa Kakkosen C-lohkossa viiden parhaan joukkoon, mikä oikeuttaa paikkaan Ykkösen karsintapeleissä. Panoksia kuitenkin riittää edelleen. Kummallakin on ainakin teoriassa mahdollisuudet taistella vielä suorasta noususta ja selvittää tiensä jopa Ykkösliigan karsintoihin. Viikonlopun kärkikamppailun alkamisaika on poikkeuksellinen, sillä pallo potkaistaan liikkeelle jo ennen puoltapäivää klo 11.30 alkaen. Ennakossa lähtökohtia pelaajista ovat arvioimassa puolustaja Juuso Sarkkinen ja edellisessä ottelussa FCV:n voittomaalin komealla kierteisellä laukauksellaan upottanut Matias Niemelä.

FC Vaajakoski taistelee jopa lohkovoitosta – loppukausi etenee näin

Punavalkoisilla on takanaan historiallisen pitkä tappioton putki, jolle pituutta on ehtinyt kertyä jo 12 ottelun verran. Joukkue on jäänyt pisteittä edellisen kerran viikko ennen juhannusta kohdatessaan lohkoa johtavan OLS:n Oulussa.

Sunnuntaina on tilaisuus saavuttaa myös muitakin Kakkosen seuraennätyksiä. Joukkue sivuaa jo tällä hetkellä parasta pistesaalistaan koskaan tällä tasolla kuten myös vieraspelien piste-ennätystään, jotka menisivät näin uusiksi tasapelilläkin. Voitto olisi kuitenkin tärkeä, sillä se pitäisi FC Vaajakosken varmuudella kiinni kamppailussa lohkovoitosta vielä päätöskierroksellekin saakka.

FCV on parhaimmillaan sijoittunut Kakkosessa neljänneksi Sami Okkosen johdolla vuonna 2021. Tälle kaudelle joukkue asetti sisäiseksi tavoitteekseen sijoittumisen kolmen parhaan joukkoon. Sunnuntaina voittamalla varmistuisi vähintään kakkossija. Pohjoisen lohkon piikkipaikkaa pitää hallussaan 41 pisteellä OLS, jota FC Vaajakoski kyttää pari pistettä perässä. Sunnuntainen kuopiolaisvastustaja on puolestaan kerännyt pari pinnaa vaajakoskelaisia vähemmän.

Runkosarjan jälkeen kolmen Kakkosen lohkon voittajat ja paras toiseksi sijoittunut joukkue etenevät Ykkösliigan nousukarsintoihin, joissa pelataan yksiosaiset välierät ja finaali. Finaalin voittaja selvittää ensi kaudeksi tiensä Ykkösliigaan ja muut kolme joukkuetta pelaavat seuraavana kesänä Ykköstä, jonne selviää myös Kakkosen toiseksi paras lohkokakkonen.

Kakkosen lohkojen heikoin toiseksi sijoittunut joukkue ja kaikki sijoille kolme, neljä tai viisi yltänyttä nippua pääsevät tavoittelemaan nousua Ykköseen kaksiosaisten karsintapelien kautta, jotka otellaan ristikkäisinä lohkojen välillä. Tällä hetkellä FC Vaajakoski löytyy lohkovertailussa juurikin heikoimman kakkosen paikalta.

FCV/Reds näytti jo seuralegenda Tomi Karlstedtin johdolla nousemisen mallia organisaation edustusjoukkueelle nappaamalla Kutosen yläloppusarjassa kakkospaikan, joka varmisti nousun ensi vuodeksi Vitoseen.

Alla kotivoitto OTP:sta – Niemelä, Sarkkinen ja Neuvonen spekuloimassa lähtökohtia sunnuntaille

Edellisenä viikonloppuna FC Vaajakoski palasi kolmen tasapelin jälkeen voittokantaan kaadettuaan OTP:n Panda-areenan viheriöllä numeroin 2-0 (2-0). Niemelän näyttävän avausosuman jälkeen isäntien johtoa kasvatti kapteeni Matias Sarlin, jolle maali oli jo kauden kymmenes. Joukkueen maalikuningas kasvatti saldonsa ensimmäistä kertaa Kakkosessa kaksinumeroisiin lukemiin. Kahtena edellisenä kesänä Sarlin viimeisteli molempina yhdeksän täysosumaa. Kamppailun toinen jakso oli FCV:lle haastavampi, mutta puolustus piti pintansa ja säilytti maalinsa koskemattomana päätösvihellykseen saakka.

FCV TV:n kooste ottelusta FC Vaajakoski – OTP

Matias Niemelä ja Juuso Sarkkinen pelasivat ensimmäisen kautensa Kakkosessa viime kesänä Komeetoissa ja ovat tänä vuonna saaneet mukavasti vastuuta vaajakoskelaisten paidassa. Niemelä todennäköisesti puuttuu vieraiden kokoonpanosta sunnuntaina oltuaan koko viikon kertausharjoituksissa, mutta tarjoutui antamaan oman panoksensa kärkikamppailun otteluennakkoon kommenttien muodossa.

Mitkä asiat pelaajat näkevät suurimmiksi syiksi punavalkoisten hyvään menestykseen tällä kaudella?

Joukkueessa on ollut hyvä vaatimustaso ja joukkuehenki koko kauden. Lisäksi meillä on iso määrä laadukkaita pelaajia ringissä, joka on auttanut loukkaantumisten ja poissaolojen hetkellä.” – Matias Niemelä

Joukkueen vahvuuksia on ehdottomasti ollut mahtava yhteishenki ja pelillisesti totta kai puolustus on toiminut hienosti!” – Juuso Sarkkinen

Tulevissa peleissä pelataan isoista asioista. Millaisilla fiiliksillä joukkue suuntaa loppusuoralle, jonka maalina häämöttää mahdollinen nousu uudelle sarjaportaalle?

Kausi on ollut pitkä, mutta kaikilla varmasti riittää intoa vielä loppukauden ratkaisupeleihin. Varmasti saadaan vielä ekstralataus viimeisiin peleihin, kun panokset ovat niin kovat.” – Niemelä

Porukka lähtee hyvillä fiiliksillä kohti tulevia kauden tärkeimpiä pelejä pitkästä kaudesta huolimatta.” – Sarkkinen

Puolustaja Viljami Suihkonen puuttuu FC Vaajakosken viikonlopun vahvuudesta sairasteltuaan pidempään. Miltä joukkueen terveystilanne muutoin syksyn loppuratkaisujen lähestyessä näyttää?

Benno Hanslianin kausi on ohi pelikentällä, mutta hän on vahvasti tukemassa joukkuetta edelleen. Kuntoutukset lähtee käyntiin kauden jälkeen ja ensi kaudella sitten täydessä kunnossa, kun saadaan hyvä preseason alle. Matias Sydänmaa on myös varmasti poissa sunnuntaina ja saattaa olla, ettei hänkään pelaa enää tällä kaudella loukkaantumisen vuoksi.” – Päävalmentaja Antti Neuvonen

Onko valmistautuminen tulevaan otteluun poikennut jotenkin normaalista, sillä peli starttaa Kuopiossa jo klo 11.30?

Ottelu on varhain, mutta ei sen ihmeempää valmistautumista siihen. Lauantaina on suunnilleen samaan aikaan yleensä harjoitukset. Onneksi Kuopioon on lyhyt matka, niin en usko sen vaikuttavan meihin negatiivisesti.” – Neuvonen

Kuopiolaisten kauden toinen puolikas on ollut monijakoinen

Kakkosen C-lohkon kolmatta sijaa 37 pisteellä hallussaan pitävän KuPS Akatemian syyspuolisko alkoi viiden ottelun mittaisella voittoputkella, jonka perään joukkue hävisi kuitenkin kolme ottelua peräkkäin. Keltamustat tekivät paluun voittokantaan viime viikonvaihteessa Torniossa, kun TP-47 kaatui 0-2 (0-1). Kotikentällään joukkue on suoriutunut todella väkevästi ja kymmenestä isännöimästään ottelusta pystynyt keräämään 23 pistettä. Viimeisin kotipeli tuotti kuitenkin kauden ensimmäisen tappion, kun OTP haki kolme pinnaa Väre-areenalta loppunumeroin 1-2 (0-1).

KuPSin reserviryhmä ja FC Vaajakoski pelasivat kauden ensimmäisen keskinäisen koitoksensa Panda-areenan viheriöllä vajaat kolme kuukautta sitten. Tuolloin ottelusta muodostui tasaväkinen jännitysnäytelmä, joka päättyi pistejakoon 1-1 (1-1). Avaavalla puolikkaalla vierailijat olivat hallitsevampi osapuoli, mutta kakkosjaksolla ote siirtyi punapaitaiselle kotijoukkueelle.

FCV TV:n kooste ottelusta FC Vaajakoski – KuPS Akatemia

Millaisin miettein FCV:n pelaajat suuntaavat kohti joukkueiden kauden toista keskinäistä kohtaamista?

KuPS on nuori ja taitava joukkue, joka ei todennäköisesti yllätä meitä enää tässä vaiheessa kautta pelitavallaan. Voitto tulee omalla nöyrällä puolustussuunnan pelillä sekä hyvällä pallollisella esityksellä!” – Niemelä

Kuopiossa vastassa on nuori ja erittäin tekninen joukkue, joka varmasti taistelee kovaa vastaan. Pisteet tuodaan takaisin Vaajakoskelle kovalla työnteolla ja nälkäisellä asenteella!” – Sarkkinen

Maaliruiskuksi KuPS Akatemialle on osoittautunut kesällä 20 vuotta täyttänyt Niko Kivijärvi. Viime vuonna Kajaanin Hakassa ensimmäiset Kakkosen pelinsä alleen saanut pienikokoinen ja vikkelä Kuusamon Pallokarhujen kasvatti on iskenyt joukkueelleen seitsemän täysosumaa. Isoimmat peliminuutit kuopiolaisten nipusta on kellottanut puolustaja Eemil Räsänen, joka toimii myös ryhmän kapteenina.