Kestääkö Panda Areenan tappioton taika lauantain kärkikamppailussa?

La 9.9.2023 klo 15.00 Panda Areena
FC Vaajakoski – OLS
Liput: 12/10€
Kioski & anniskelu
Suora lähetys: Ruutu+, selostamossa Mäen veljekset Hete- & Koti-
Otteluisäntänä OP-Koti

Kakkosen perussarjaa on jäljellä enää viiden pelikierroksen verran. C-lohkossa kolme kovaa kärkijoukkuetta OLS, FC Vaajakoski ja KuPS Akatemia ovat tasapisteissä keskenään. Ne ovat kehittäneet jo pienen karkumatkan neljäntenä olevaan Rovaniemen Palloseuraan nähden, mutta myös pohjoisen porukalla voi vielä olla sanansa sanottavana. Päätöskierroksilla tullaan hakemaan asetelmia lokakuussa oteltaviin Ykkösliigan sekä Ykkösen karsintapeleihin ja lohkon häntäpäässä majailevat joukkueet vääntävät sarjapaikkansa säilyttämisen puolesta.

Viime vuonna Vaajakosken yleisölle ei tarjottu yhtään kotivoittoa – nyt tahti on muuttunut

FC Vaajakoski on tällä hetkellä C-lohkon seitsemänneksi paras kotijoukkue. Viime kaudella punapaidat kärsivät kotikirouksesta, eivätkä pystyneet voittamaan kertaakaan kotonaan. Myös tänä vuonna Viitaniemessä pelatussa kotiavauksessa Rovaniemen Palloseura syötti lopussa karvasta kalkkia ja kiilasi maalin takaa-ajoasemasta voittoon.

Seitsemässä ottelussa Panda Areenalla vierailijat eivät ole kuitenkaan päässeet juhlimaan, vaan isännät ovat poimineet täydet pisteet neljä kertaa ja pelanneet kolmesti tasan. Toisena majailevalla FC Vaajakoskella pisteitä on yhteensä kasassa 34, kuten myös paremman maalieronsa turvin lohkoa johtavalla Oulun Luistinseuralla.

Lauantain kotijoukkue porskuttaa tällä hetkellä vahvassa myötätuulessa, sillä takana on yhdeksän tappiotonta ottelua. Niistä seitsemän on päättynyt voittoon ja viime aikoina moni varsin selvin lukemin. Syyskierroksella FCV on saanut takkuilleen hyökkäyspelaamisensa uuteen iskuun ja viimeistellyt kuudessa kamppailussa peräti 22 maalia.

Yksi iso syy muutokseen on kehittynyt prässipelaaminen Saboor Salimin ja Matias Sarlinin johtamana, jonka ansiosta riistojen määrä on kasvanut merkittävästi ja johtanut hyviin maalintekotilanteisiin. Kokonaisuudessaankin vaajakoskelaisten hyökkäystyöskentely pallollisena on monipuolistunut ja murtavia syöttöjä on päästy tarjoilemaan paremmilta etäisyyksiltä kuin kevätpuolikkaalla.

Viime sunnuntaina FC Vaajakoskelle olisi ollut tarjolla jopa lohkon piikkipaikka. Joukkue ei kuitenkaan onnistunut käyttämään tilaisuutta hyödykseen, vaan päätyi maalijuhlien päätteeksi kirpaisevaan tasapeliin hännillä olevan JBK:n vieraana. Tulokseen 4-4 loppuneessa kamppailussa omien tehtyjen maalien määrä oli jälleen sellainen, jonka olisi pitänyt riittää kolmeen pisteeseen. Läpi kauden hyvin toiminut puolustus oli kuitenkin Pietarsaaressa yllättävissä vaikeuksissa ja joukkue sai tästä hyvän opetuksen ennen syksyn ratkaisupelejä.

Positiivista antia vierasottelusta oli toki nousu kahden maalin takaa johtoon, vaikka JBK nousikin lopulta vielä tasoihin. FC Vaajakosken ensimmäisen maalin viimeisteli avausjaksolla Salim. Ykköspyssy Sarlin näytti maalinteon mallia kakkospuoliskolla ja mätti hattutempun reilussa kymmenessä minuutissa. Sarlinilla tehtyjä maaleja on nyt yhdeksän, joka sivuaa kärkimiehen Kakkosen-ennätystä viime kesältä.

FCV TV:n kooste ottelusta JBK – FC Vaajakoski

Vierailija OLS hakee menestystä nuorella ryhmällä

Veikkausliigan alemmassa loppusarjassa jatkavan AC Oulun farmirykelmä on pelannut vahvan kauden ja johtaa C-lohkoa. Pari edellistä pelikierrosta ovat tuottaneet Oulun Luistinseuralle kuitenkin vain yhden pisteen, kun joukkue kompuroi vajaat kaksi viikkoa sitten Kuopiossa taipuen KuPS Akatemialle selvästi 3-0 ja jäi viime sunnuntaina kotonaan tasatulokseen 1-1 Tornion Pallon isäntänä.

Pelaamisessaan todella väkevään pallonhallintaan luottava OLS on ollut kotikentällään läpi kauden hurjassa potkussa, sillä yhdeksästä kotiottelustaan joukkue on voittanut seitsemän ja pelannut kahdesti tasan. Vierasareenoilla jälki on ollut tasapaksua saldolla kolme voittoa, kaksi tasapelia ja kolme häviötä.

Oululaisten hyökkäyksen syömähammas kaudella on ollut Eemeli Raittinen. Mitoiltaan peräti 196-senttinen hyökkääjä on kellottanut pieniä minuutteja Veikkausliigassakin AC Oulun väreissä ja aiemmin Tampereen Ilveksessä. Kakkosessa tänä vuonna on syntynyt tuhoisaa jälkeä ja 11 maalillaan Raittinen on C-lohkon toiseksi tehokkain viimeistelijä.

Kenttäpelaajista Raittisen ohella suurimmat peliminuutit Oulun Luistinseuran miehistöstä on kerännyt brasilialainen keskuspuolustaja Rafinha, jolla on taustallaan runsas kokemus Suomen ja Belgian pääsarjoista. HJK:n paidassa brassi on päässyt juhlimaan Suomen mestaruutta neljä kertaa ja KAA Gentin paidassa Belgian mestaruutta kertaalleen. Gentin paidassa tilille kertyi myös kuusi esiintymistä kauden 2015-16 Mestarien liigassa, joista neljä lohkovaiheessa ja kaksi pudotuspelivaiheessa.

Lauantaina aukon OLS:n puolustukseen jättää toisen luottotopparin Kaapo Kemilän puuttuminen hänen kärsiessään pelikieltoa. Oululaisten hyökkäyksestä puolestaan on poissa kuusi maalia kauden aikana viimeistellyt Danila Bulgakov, joka on parhaillaan Suomen U19-maajoukkueen matkassa.

FC Vaajakoski pelasi OLS:aa vastaan viikko ennen juhannusta tasaväkisen kamppailun Oulussa, jonka kotijoukkue vei nimiinsä niukasti 1-0. Avauspuolikkaalla peli eteni hieman tunnustelevissa merkeissä, mutta toisella jaksolla molemmilla oli tilaisuutensa. FCV:ltä ottelussa onnistui erityisesti keskustan tukkiminen. Hyökkäyspäässä vieraat eivät kuitenkaan saaneet riittävää tulosta aikaan.

FCV TV:n kooste ottelusta OLS – FC Vaajakoski

Millä mielin Benno Hanslian ja Santeri Suutari suuntaavat kohti kärkikamppailua?

FC Vaajakoski kirmaa lauantaina kärkitaisteluun Panda Areenalle kokoonpanon osalta loistavista lähtökohdista. Sivussa leveästä pelaajamateriaalista ovat ainoastaan loukkaantumisesta kärsivät Jaakko Björn ja Teemu Roponen sekä sairaana oleva Eero Salmi.

Kokenut 30-vuotias Benno Hanslian joutui pitämään jalkapallosta parin vuoden tauon loukkaantumisten vuoksi, mutta palasi pelikentille jälleen tälle kaudelle. Kesä alkoi Nelosta pelaavassa Kypärämäki Rangersissa, jonka riveistä hän liittyi FCV:n paitaan heinäkuun alussa. Nuorempana Hanslian on esiintynyt myös Veikkausliigassa JJK:ssa ja päässyt edustamaan Suomea nuorisomaajoukkueissa. Kuinka hyökkäävä keskikenttäpelaaja on viihtynyt Vaajakoskella?

Olen viihtynyt todella hyvin. On erittäin kivaa tulla reeneihin, kun ryhmässä puhaltaa hyvä yhteishenki. Paljon uusia kavereita saanut. Samalla reeneissä on myös tekemisen meininkiä.” – Benno Hanslian

FCV on ollut jo pidemmän aikaa kovassa vireessä. Mitkä ovat mielestäsi joukkueen suurimmat vahvuudet pelikentällä?

Vaikea nostaa yksittäistä syytä, mutta sanoisin, että tasaisuus pelin jokaisella osa-alueella.” – Hanslian

Missä syksyn kiihkeisiin kamppailuihin löytyy vielä parantamisen varaa joukkueen taistellessa noususta?

Tietysti jokaisella alueella voi parantaa. Tällä hetkellä peli kulkee ihan hyvin, mutta nukahdukset pelin sisällä pitäisi pyrkiä minimoimaan. Saimme viikonloppuna hyvän muistutuksen siitä. Mitään ei saa ottaa itsestäänselvyytenä, vaan työnteon on jatkuttava aina kauden loppuun asti. Yhtenäisyyden ansiosta olemme saaneet hyviä tuloksia ja sen tulee kantaa loppuun asti. Muistetaan heittäytyä pelille ja nauttia tästä ainutlaatuisesta mahdollisuudesta. Loppukaudesta on paljon pelattavaa.” – Hanslian

Ensimmäistä kauttaan Vaajakoskella pelaava 25-vuotias Santeri Suutari on osoittautunut punaisille todelliseksi kultakimpaleeksi. Mikkeliläislähtöinen toppari on esiintynyt todella vakuuttavasti puolustuksessa kellottaen suurimmat peliminuutit koko joukkueesta. Puolustamisen ohella hän on ehtinyt viimeistelemään myös neljä maalia. FCV:n tavaramerkki on kauden kuluessa ollut erittäin vahva alakerran pelaaminen. Mitkä ovat Suutarin mielestäsi suurimmat syyt, että joukkueen verkkoon on tehty todella vähän maaleja?

Siihen on varmasti monia syitä. Esimerkiksi korkea prässipelimme ja pyrkimys pallonhallintaan vaikeuttaa vastustajan pääsyä maalipaikoille. Meillä on myös paljon laadukkaita pelaajia puolustukseen ja maalivahtipeli on sarjan kärkitasoa.” – Santeri Suutari

Pietarsaaressa puolustus ei viime sunnuntaina kuitenkaan ollut parhaimmillaan, vaan pallo meni neljä kertaa omiin. Mikä mielestäsi petti ja mitä tuo kokemus opetti joukkueelle?

Sekin oli monen tekijän summa, miksi maaleja tuli niin paljon omiin viime pelissä. Esimerkkeinä heikko havainnointi ja kommunikaatio. Opimme ainakin sen, että mitään pisteitä ei saa ilmaiseksi ja hommia on tehtävä kovemmin. Ehkä se oli pieni herätys koko joukkueelle.” – Suutari

Millaista vastustajaa odotat Oulun Luistinseurasta lauantaille ja millä keinoin Panda Areenalla pisteet jäävät kotijoukkueelle?

OLS on omasta mielestä sarjan kovin vastus ja pelistä ei varmasti latausta puutu. Meidän pitää saada oma prässipelaaminen toimimaan ja pystyä pitämään palloa. Sen lisäksi, jos Raittisen hymyn saa hyytymään, niin voitto on lähellä.” – Suutari

Lauantai-iltapäivänä kannattaa ottaa suunta kohti Vaajakosken Panda Areenaa ja tulla seuraamaan kärkijoukkueiden välistä jännitysnäytelmää, jossa FCV:llä on voitolla mahdollisuus napata haltuunsa lohkon ykköspaikka.