Kesäkuun alkajaisiksi kisataan kaupungin keskinäisestä herruudesta Panda-areenalla

Ke 05.06.2024 klo 19.00 Panda-areena
FC Vaajakoski – JJK
Liput 15/10€
Otteluisäntä: Harvia

Kesän ensimmäinen Jyväskylän paikallisderby pelataan keskiviikkona Vaajakosken viheriöivällä luonnonnurmella. Jo taakse jäänyt toukokuu sujui molemmilta keskisuomalaisilta joukkueilta alavireisissä merkeissä, eikä kumpikaan onnistunut voittamaan kertaakaan. JJK sentään kykeni kasvattamaan pistesaldoaan kahdella tasurien tuomalla pisteellä, mutta FCV:n osalta kaikki toukokuussa pelatut ottelut päättyivät tappioon.

Kotijoukkueella allaan viiden ottelun mittainen tappioputki

FC Vaajakoski on pelannut Ykkösessä nyt kahdeksan ottelua ja onnistunut voittamaan niistä vain yhden. Ainoa voitto on toistaiseksi irronnut kotipelissä Viitaniemessä, kun Matias Sydänmaa johdatteli syötöillään isännät 4-3 -voittoon PK Keski-Uusimaasta. Kaikissa muissa seitsemässä kamppailussa joukkue on jäänyt pisteittä.

Viime vuoden raudanluja puolustuspelaaminen on ollut alkukaudesta muisto vain. Omissa on kolissut aivan liikaa ja päästettyjä maaleja punavalkoisilla on jo 23. Tilanteenvaihdot ovat tuottaneet suuria haasteita ohkaiselle alakerralle, joka on kärsinyt myös isoista poissaoloista. Hyökkäyssuuntaan on hetkittäin saatu pallonhallintaa, mutta uhka vastustajan päässä on jäänyt liian pieneksi.

Toukokuussa mukaan mahtui pari hetkittäisiä valonpilkahduksiakin tarjonnutta esitystä, mutta viime viikolla KuPS Akatemialta tuli Kuopiossa tylysti takkiin 5-1 (3-1). FC Vaajakosken osumasta vastasi Miska Verkon vapaapotkun avausjakson lisäajalla maalin perille päällään tyrkännyt Lennart Voikar. Jaksojen aluissa vieraat saivat aikaan pientä painetta, mutta virheet kostautuivat omassa päässä.

FCV TV:n kooste ottelusta KuPS Akatemia – FC Vaajakoski

Punaiset ovat sarjataulukossa kolmella pisteellään viimeisellä tilalla. Keskiviikon derbystä kotijoukkueen kokoonpanosta puuttuvat maalivahti Joona Poltto, puolustajat Juuso Sarkkinen, Viljami Suihkonen ja Kaarlo Rintamäki sekä keskikentältä Veikko Janhunen ja Antti Voutilainen.

Benjamin Montonen ja Niilo Pirttinen – ”Liikaa helppoja virheitä”

20-vuotias Montonen on Leppäveden Lepän ja JJK:n kasvatti. Terrierimäinen keskikenttäpelaaja pelasi ensimmäisen kesänsä Vaajakoskella Kakkosessa toissa vuonna. Viime kausi kului Oulussa JS Herculeksen riveissä, mutta täksi kaudeksi kentällä molempiin suuntiin uutterasti töitä paiskiva pelaaja palasi jälleen FCV:n paitaan.

Tosiaan plakkarissa on vain yksi voitto alkukauden peleistä. Meiltä on puuttunut tasaisuus peleissä. Ollaan osa aika peleistä hyviä ja pystytään pelaamaan hyvin pallon kanssa. Sitten taas tulee jaksoja, kun ei pystytä olla pallon kanssa. Myös päästetään liikaa maaleja. Meillä tulee hieman lapsellisia virheitä vielä, joista vastustaja on rokottanut jo useammassa pelissä


Meidän vaan pitää pysyä positiivisena, eikä antaa ilmapiirin mennä kireäksi. Keskitytään vaan seuraaviin peleihin, kun pienet kehitettävät asiat alkaa parantumaan. Olen varma, että aletaan saamaan pisteitä jatkossa. Molemmissa bokseissa meidän pitää olla parempi.
” – Benjamin Montonen

Pirttinen on Saboor Salimin ohella FC Vaajakosken pitkäaikaisin pelaaja joukkueessa. Alkanut kausi on puolustuksen avainpelaajiin lukeutuvalla Nipalle jo viides peräkkäinen punaisissa. Juniorivuotensa ensi viikolla 22 vuotta täyttävä pelaaja vietti keskiviikkoisen vastustajan JJK:n paidassa.

Meillä on ollut hyviä jaksoja pelien keskellä, mutta meidän pitäisi pystyä pelaamaan koko peli paremmalla tasolla ja välttää helppoja virheitä sekä nukahduksia, mitä on tullut liikaa, mistä vastustaja on rankaissut, niin hyvä tulee.” – Niilo Pirttinen

Jyväskylän derbyt ovat sekä katsojille että pelaajille tietynlaisia kauden kohokohtia. Viime kaudella kaupungin kahdelta parhaalta joukkueelta ne jäivät väliin, kun seurat pelasivat eri tasoilla. Nyt niitä on jälleen tarjolla JJK:n tipahdettua ja FCV:n noustua uuteen Ykköseen. Millä mielin kotijoukkueen pelaajat suuntaavat kohti keskiviikkoista paikallistaistoa?

Todella hyvillä ja nälkäsillä fiiliksillä lähden derbyyn varmasti. Jokainen muukin jätkä joukkueesta on odottanut tätä peliä innolla. Vastaan asettuu hyvin pelaava nippu, josta löytyy laatua. Odotan kiivasta ja tasaista vääntöä, sellaista derbypeliä. Kumpi sen haluaa voittaa enemmän, se tulee voittamaan. Meidän pitää olla alusta asti hereillä ja taistella voitosta niin on täysi luotto siihen, että otetaan kolme pistettä JJK:sta. Toivottavasti saadaan fanien tuki paikalle. Se tuo aina pienen lisäbuustin.” – Montonen

JJK:ta vastaan on tietenkin aina mahtava päästä pelaamaan, koska derbypelejä ei voita mikään. Suuntaamme keskiviikkoon varmasti viime peleistä sisuuntuneena ja voitonnälkäisinä. JJK on laadukas ja hyvin pelaava joukkue, mutta niin olemme mekin ja se meidän pitää pystyä todistamaan keskiviikkona.” – Pirttinen

JJK aloitti voittoisasti, mutta sitten tuli mutkia matkaan

Edellisellä kaudella kettupaitaiset pelasivat toiseksi ylimmällä sarjatasolla silloisessa Ykkösessä. Joukkue jäi kuitenkin sarjassa hännänhuipuksi ja putosi tämän vuotiseen Ykköseen, joka on nykyään kolmanneksi korkein sarjaporras.

Tämä kevät alkoi JJK:lta tuloksellisesti hyvin, sillä joukkue oli sarjan piikkipaikalla kolmen ottelun jälkeen voitettuaan ne kaikki. Hyökkäyksessä joukkueelta tehoja takoi erityisesti Shirman Osso, joka osui maalipuiden väliin neljä kertaa. Tehoilustaan palkinnoksi pelaaja pokkasi kuukauden pelaajan tittelin huhtikuussa.

Toukokuu oli joukkueelle haastavaa aikaa ja kuusi ottelua tuottivat ainoastaan kaksi pistettä. Toki otteluohjelmakin oli vaikea ja vastassa oli lähinnä Ykkösen kärkipään nippuja. Haasteita aiheutti erityisesti puolustuspelaaminen, eikä pelin avaamisessakaan ole ollut juuri kehuttavaa. Ykkösen sarjataulukossa JJK onkin valahtanut sijaluvulle kahdeksan.

Viime viikon suoritus Harjulla Oulun Luistinseuraa vastaan oli joukkueelta parasta antia pitkään aikaan. Kamppailu päättyi runsasmaaliseen tasapeliin 3-3. Pari helposti päästettyä maalia kuitenkin kostautuivat, minkä seurauksena isäntien kolmen pisteen saalis jäi haaveeksi. Hyviäkin hetkiä kotijoukkueelle oli kuitenkin tarjolla ja niihin sisältyvät muun muassa JJK-legenga Mikko Mannisen näyttävä kaukolaukausmaali ja FCV-paidassa viime vuonna lainalla käyneen Lauri Rutasen tasoitus muutama minuutti ennen ysikymppisen täyttymistä.

Tuttu nimi JJK:n leiristä on myös FC Vaajakoskenkin edustusasun aiemmin päälleen pukenut Arjan Goljahanpoor. Kolme maalia kettunutuille alkukauden saatossa viimeistellyt Goljahanpoor esiintyi vaajakoskelaisten väreissä vuosina 2016-17.

Kettupaidat niskan päällä Kakkosen keskinäisissä

Kausina 2020-22 keskiviikon kilpakumppanit pelasivat pelasivat kumpikin Kakkosen pohjoislohkossa ja kohtasivat noiden vuosien aikana yhteensä seitsemän kertaa. Ainoa voitto FC Vaajakoskelle kirjattiin vajaa neljä vuotta sitten kotiottelussa, jossa isännät kirivät kahden maalin takaa kolmeen pisteeseen. Lisäksi joukkueet väänsivät yhden maalittoman tasapelin. JJK oli voitokas viidesti.

Tämän vuoden keväänä joukkueet ottivat yhteen harjoituspeleissä kaksi kertaa. Vehkahallissa pelatuista otteluista ensimmäinen päättyi maalittomaan tasatulokseen ja jälkimmäisessä JJK oli vahvempi numeroin 2-1.