Kausi pistetään pakettiin Vaasassa

VIFK – FC Vaajakoski la 7.11.2020 klo 14.00 Elisa Stadion, Vaasa

Suora lähetys ottelusta VIFK:n Solidsport-kanavalla

Tämäkin Kakkosen kausi ollaan saamassa kunnialla päätökseen, vaikka poikkeuksellinen vuosi on omat haasteensa asettanutkin. FC Vaajakoski matkustaa lauantaina kauden päättävään otteluunsa Vaasaan. Siellä vastustajaksi asettuu elämästä ja kuolemasta pelaava VIFK, joka elättelee vielä toiveita sarjapaikkansa säilyttämisen puolesta. Vaajakosken viime kierrosten voitot ovat nostaneet ryhmän sarjataulukon kuudennelle tilalle ja teoreettiset mahdollisuudet punapaidoilla ovat jopa neljänteen sijaan riippuen lauantain muidenkin otteluiden lopputuloksista.

Kolmen pelin voittoputkessa

FC Vaajakoski on kauden kuudestatoista ottelusta onnistunut poimimaan 24 pistettä, kun tilastot näyttävät seitsemää voittoa, kolmea tasapeliä ja kuutta tappiollista kamppailua. Kahdessa viimeisessä kotiottelussaan FC Vaajakoski onnistui selättämään sekä OLS:n että GBK:n. Voitokas sarja venyi kolmeen Kuopiossa kaksi viikkoa sitten, kun paikallinen KuFu98 joutui joukkueiden kolmannessa keskinäisessä väännössä tunnustamaan punaiset paremmiksi lukemin 0-2.

Ensimmäinen puolikas Kuopion keskuskentän tekonurmella oli varsin tasaista vääntöä todellisten maalitilanteiden loistaessa poissaolollaan. Keskikentällä Niko Lohi näytti pariin otteeseen hyökkäysnopeuttaan suoraviivaisilla nousuillaan pallon kanssa, mutta avausmaalia jouduttiin odottelemaan toisen jakson alkuun saakka. Se saikin räjähtävän lähdön FCV:n iskiessä voitto-osumansa heti vajaan kahden minuutin kohdalla. Pallonriistosta käynnistyneestä nopeasta hyökkäyksestä Lari Liukkonen pelattiin näppärän syöttöketjun päätteeksi hyvälle laukaisusektorille, josta keskikenttäpelaaja ei erehtynyt, vaan sivalsi pallon oikeaan alatakanurkkaan. Iloa silmälle tarjosi myös vierailijoiden toinen osuma vain hetkistä myöhemmin. Tyylikäs sommitelma sai alkunsa maalivahti Ville Viljalan pitkästä avauksesta ja päättyi Saku Leppäsen viimeistelyyn maalinsuulta.

Sami Okkonen oli erityisen tyytyväinen suojattiensa puolustustyöskentelyyn. Laitojen kautta peliä tehnyt KuFu98 oli hampaaton Vaajakosken alakertaa vastaan, eikä kotijoukkueelle ottelun tuoksinassa ollut tarjolla yhtään laadukasta maalipaikkaa. Normaalisti laitapuolustajana pelaava Aleksi Kaakinen on nyt parissa ottelussa onnistunut paikkaamaan hyvin joukkueen vajaaksi käynyttä toppariosastoa.

Keskikenttäpelaajat tehokkaina Kuopiossa. 25.10.2020 KuFu98 – FC Vaajakoski 0-2 (0-0)

Päävalmentajan ja kapteenin ajatukset ja terveiset

Mika Järvisen saappaisiin harpannut Sami Okkonen on tulokaskaudellaan johdattelemassa joukkojaan vähintään keskikastiin, mutta parhaimmillaan jopa seurahistorian Kakkosen kovimpaan saavutukseen neljänneksi. Päävalmentaja iloitsee lupaavasti käynnistynyttä rakennusprosessia ja on mielissään valmennattaviensa yleisilmeestä.

”Kokonaisuudessaan kausi on ollut niin oppimis-, tutustumis- kuin kehittymisprosessi sekä valmennuksen että pelaajiston osalta. Paljon onnistuneita asioita, paljon vähemmän onnistuneita asioita. Loppupeleissä kautta voidaan ehdottomasti pitää onnistuneena.”

”Pelaajien moraali ja työmäärä erityisesti otteluissa on ollut läpi kauden käsittämättömän kovalla tasolla. Selkä on noussut koko kauden aikana pystyyn hyvin harvoin, jos lainkaan. Oikeastaan kauden aikana on luotu pohjia ensi kautta silmällä pitäen. Kuten talon rakennuksessa, hyvät perustat luomalla voidaan tehdä jotain kestävää. Ensi kauteen lähdetään hyvästä tilanteesta ja tammikuun alusta tarkoitus on kiristää ruuvia aiemmasta. Etsimme intohimoisia ja ammattimaisesti lajiin suhtautuvia pelimiehiä tuomaan lisää kilpailua jo kovaan nippuun.” – Sami Okkonen

Ykköspiiskuri arvioi, että lauantai-iltapäivän urakka on kova, kun vaasalainen kotijoukkue on pakkovoiton edessä.

”Lauantaina vastaan tulee vastaan varmasti erittäin kovalla raivolla elämästään taisteleva VIFK, joten mitään emme tule saamaan ilmaiseksi. Mielestäni meillä on velvollisuus sarjan muita joukkueita ja erityisesti itseämme kohtaan antaa kaikkemme, vaikka varsinaista panosta ottelulla ei meille olekaan. Vielä kerran tällä kaudella!” – Okkonen

Kapteeni Santtu Laaksosella on ollut kannettavanaan iso työsarka topparin tontilla, jolla kippari on tehnyt illasta toiseen laadukasta jälkeä. ”Sane” sanailee ennen päätösottelua näin.

”Kausi on sujunut kaikin puolin ihan hyvin. Pikkuisen jäi harmittamaan, että ”minilohkon” peleistä ei saatu otettua enemmän voittoja, vaikka hyvää futista pelattiin niissä peleissä. Muut pelit on hoidettu mallikkaasti. Viimeisestä pelistä lähdetään totta kai hakemaan voittoa ja parantelemaan vielä sarjasijoitusta!” – Santtu Laaksonen

Molemmat haluavat muistaa kuluneesta kaudesta vielä FCV:n kannattajaryhmää, kotiyleisöä ja onnistuneet ottelutapahtumat varmistanutta elintärkeää talkooväkeä.

”Kiitos kaikille kannattajille, jotka on käynyt peleissä. Derby jäänyt erityisesti mieleen, missä oli mahtava tunnelma koko pelin ajan.” – Laaksonen

”Tällä kaudella on ollut ilo huomata se, miten sankoin joukoin väki on löytänyt vaikeista ajoista huolimatta katsomoon. Lisäksi on ollut upeaa saada aktiivinen kannattajaryhmä niin koti- kuin vieraspeleissä taaksemme. Kiitokset kaikille seuran eteen talkoileville, kannattajille ja muille taustajoukoille tästä kaudesta.” – Okkonen

Pitkien perinteiden Vasa IFK

Kakkosen C-lohkossa pelaa tukku perinteikkäitä seuroja, joihin lukeutuu ehdottomasti myös Idrottsföreningen Kamraterna Vasa, tuttavallisemmin Vasa IFK. Joukkueella oli aluksi toimintaa myös jäälajeissa, joissa seura on jääpallon saralla saavuttanut vuosikymmeniä sitten kolme SM-mitaliakin. Nykyisin VIFK on kuitenkin suuntautunut pelkästään jalkapalloon. Toisen maailmansodan loppuvuosina ja sen jälkeen vaasalainen jalkapallo eli kulta-aikaansa, kun kotimaan pääsarjan mestaruuksia jaettiin Pohjanmaan maakuntakeskukselle peräti viisi kappaletta yhdentoista vuoden sisällä. Kaksi mestaruuksista meni VPS:n nimiin, mutta VIFK pääsi juhlimaan kultamitalia vuosina 1944, 1946 sekä 1953. Mestaruussarjakausia vuonna 1900 perustettu seura on otellut yhteensä 21 ja on saavuttanut näiden aikana kaikkiaan seitsemän mitalisijaa.

2000-luvulla VIFK on näyttäytynyt Ykkösessä viimeksi kesällä 2015. Nousijajoukkueen vierailu toiseksi ylimmällä sarjatasolla jäi kuitenkin yhden vuoden mittaiseksi vaasalaisten jäätyä jumbopaikalle. Tämä kausi on ollut näin Vasa IFK:n viides peräkkäinen Kakkosessa. Seura tekee nykyisin yhteistyötä Vaasan Palloseuran kanssa joukkueiden solmittua talvella sopimuksen, jonka tavoitteena on tasoittaa nuorten pelaajien tietä aikuisten sarjoihin ja kehittää kaupungin jalkapallokulttuuria. Nykypelaajista tunnetuin IFK-kasvatti on varmasti Sebastian Strandvall. Tehokas keskikenttämies on saanut kirjoihinsa maajoukkue-edustuksen ja pelannut lähes 300 Veikkausliigakamppailua. Tätä nykyä hän pelaa Ykköstä Vepsun raitapaidoissa.

Kotijoukkue tappelee sarjapaikastaan

Vasa IFK löytyy tällä hetkellä sarjataulukosta putoajan paikalta 11. sijalta. Edellä GBK on vain pisteen päässä ja OLS kahden pinnan karkumatkalla. Vaihtelevan kauden pelanneet vaasalaiset tarrasivat edellisillä pelikierroksilla kiinni viimeiseen oljenkorteensa hakiessaan pisteet Kokkolasta ja taistellessaan maalittomat tasalukemat Pietarsaaressa. Lauantaina nähdään varmasti kaikkensa kentälle jättävä kotijoukkue, joten FCV:lle on luvassa hikinen iltapäivän puhde. Oman ottelunsa lisäksi VIFK joutuu toki jännäämään GBK-JJK ja JIPPO- OLS -pelejä, joista ainakin toisesta se tarvitsisi apuja sarjapaikkansa varmistamiseksi.

Paras maalintekijä sinivalkoisissa pelaavalta ryhmältä on ollut pitkään seuraa edustanut Suomen ja Etiopian passit omistava puolustaja Merhawi Birhane, jolle maaleja on merkattu neljä. Kolmen osuman miehiä VIFK:stä ovat toppari Jonas Pitkäkankaan lisäksi keskikentällä työskentelevät kamerunilainen Junior Oyono ja kokenut Mustafa Maki. Pelattuja minuutteja tarkastellessa joukkueen ykkösvastuunkantajaksi paljastuu laitapakki Ville Huuhka, joka on aiemmin lukeutunut Kokkolan Pallo-Veikkojen avainpuolustajiin aina Ykköstä myöten.

Vaasalaisryhmän päävalmentajana toimii Max Peltonen. Heti pelaajauran päätyttyä hän aloitti VIFK:n junioripäällikkönä 2007 ja hoiti tehtävää neljän vuoden ajan. Tämän jälkeen Peltonen työskenteli SJK:n organisaatiossa eri rooleissa ollen myös seuran edustuksen apuvalmentajana. Kasvattajaseuransa Vasa IFK:n ykkösluotsina hän aloitti 2017, joten loppumaisillaan oleva kausi on neljäs peräkkäinen kyseisessä tehtävässä.

Viime vuonna keskinäisissä runsasmaaliset kotivoitot

Kaudella 2019 VIFK:n ja FC Vaajakosken taisto Pohjanmaalla oli ohjelmassa toukokuun alussa heti sarjan avauskierroksella. Kotijoukkue onnistui pitämään pisteet Vaasassa lukemin 3-1 (1-1). Vieraat hallitsivat pelitapahtumia ensimmäisellä puolikkaalla, mutta punapaidoilta hylättiin kaksi maalia hieman epäselvien tilanteiden jälkeen. Kakkosjaksolla FCV:lle sattui aivan liikaa puolustusvirheitä ja pallonmenetyksiä, joista isännät rankaisivat armotta. Vierasjoukkueen ainoasta maalista vastasi vapaapotkun rangaistusalueen rajan tuntumasta sisään laukonut Toni Järvinen.

Vasa IFK ratkaisi toisella puolikkaalla. 4.5.2019 VIFK – FC Vaajakoski 3-1 (1-1)

Syyskierroksella Vaajakoskella olikin sitten aivan eri ääni kellossa, kun kotijoukkue takoi taululle koko seurahistoriansa suurimman kotivoiton tuloksella 5-0 (5-0). FC Vaajakoski kuritti repaleista IFK-puolustusta ja epävarmasti pelannutta vierasjoukkueen maalivahtia viidesti reilun puolen tunnin aikana. Maalitehtailun pääarkkitehtinä toimi Niko Lohi kahdella osumallaan Peetu Lintisen, Toni Järvisen ja Samu Suoraniemen säestäessä kertaalleen. Ylivoimaisessa johtoasemassa punaisiltakin peliote lipesi käsistä ja loppukamppailu tarjosikin puolin ja toisin varsin sekavaa jalkapalloa. Positiivista selvän voiton ohella oli oman maalin säilyttäminen puhtaana, minkä ansiosta pitkähköltä tauolta palanneelle Ville Viljalalle oli tarjolla heti nollapeli.

FCV murskasi vastustajansa puolessa tunnissa. 21.9.2019 FC Vaajakoski – VIFK 5-0 (5-0)

Kauden tilastoja ennen päätöskamppailua

Kuudentoista pelatun sarjaottelun jälkeen FC Vaajakosken paras maalintekijä on Matias Sarlin, jolle osumia on merkattu yhteensä seitsemän. Peetu Lintinen ja Valtteri Lohi ovat molemmat osuneet viisi kertaa. Tehokkaimpia maalien alustajia ovat olleet Lari Liukkonen ja Saku Leppänen, joista kumpikin on tarjoillut ratkaisevan syötön neljästi. Peliaikakuningas on luonnollisesti maalivahti Ville Viljala torjuttuaan täydet minuutit kaikissa Vaajakosken kauden kamppailuissa. Kenttäpelaajista suurinta vastuuta minuuttimäärissä on kantanut Peetu Lintinen. Tarkemmat tilastot eri kategorioiden osalta löytyvät tästä.

Maalit

Matias Sarlin 7
Peetu Lintinen ja Valtteri Lohi 5
Masa Malen ja Saku Leppänen 3 Lari Liukkonen 2
Kimmo Huisman ja Tomi Karlstedt 1

Syötöt

Lari Liukkonen ja Saku Leppänen 4
Kimmo Huisman 3
Niko Lohi ja Peetu Lintinen 2
Ali Taleb, Niilo Pirttinen, Santtu Laaksonen, Aram Hasanzada, Toni Koskinen ja Valtteri Lohi 1

Peliaika – top 10

Ville Viljala 1440 minuuttia
Peetu Lintinen 1438
Santtu Laaksonen 1350
Valtteri Lohi 1267
Lari Liukkonen 1165
Aleksi Kaakinen 1154
Saku Leppänen 1126
Masa Malen 1118
Niko Lohi 1096
Matias Sarlin 1073

Varoitukset

Lari Liukkonen 4
Aleksi Kaakinen ja Masa Malen 3
Santtu Laaksonen, Tomi Karlstedt, Teemu Roponen, Niko Lohi ja Matias Sarlin 2
Juuso Seuri, Peetu Lintinen, Ville Viljala, Matias Kiesilä, Toni Koskinen, Aram Hasanzada ja Sami Okkonen 1