Kausi päätökseen kotinurmella lauantaina

La 1.10.2022 klo 14.00 Panda Areena
FC Vaajakoski – JBK
Suora lähetys: Ruutu+

FC Vaajakoski saa kauden viimeiseen otteluun vastustajakseen JBK:n Pietarsaaresta. Punaiset ovat jo varmistaneet tärkeimmän tavoitteensa eli sarjapaikan uusimisen, mutta joukkue haluaa viimein saavuttaa vuoden ensimmäisen kotivoittonsa. Huipentuuko vaihteleva kausi isäntien kolmeen pisteeseen Panda Areenalla viimeisessä mahdollisessa paikassa? Siihen tarvitaan myös yleisön apua, joten saapukaahan sankoin joukoin paikalle kannustamaan.

”JBK on ollut viime peleissä todella hyvä ja pelaavat edelleen sarjapaikasta. Me tiedetään heidän vahvuudet ja pelitapa hyvin. Tällä viikolla on keskitytty muutamaan taktiseen asiaan ja otetaan lauantaina voitto kotiin.” – Päävalmentaja Sami Mustalampi

”Lauantaina voitto ei varmasti tule ilmaiseksi putoamista vastaan taistelevaa JBK:ta vastaan. Voittoon vaaditaan ensinnäkin tahtoa – halu voittaa ensimmäinen kotipeli täytyy olla yhtä vahva kuin JBK:n halu pysyä Kakkosessa. Meillä on kauden kokonaiskuvan kannalta suuri panos viimeisessä pelissä. Voitolla varmistuu sarjassa seitsemäs sija ja ensimmäinen kotivoitto olisi makea tapa lopettaa kausi. Tappiolla putoamme todennäköisesti taulukossa parikin sijaa ja kotivoitoton kausi kaikessa käsittämättömyydessään jää seurahistoriaan.

Tahdon lisäksi voittoon vaaditaan ehjä pallollinen peli. Maalipaikat syntyvät meillä hallinnan kautta, joten on tärkeää että pystymme pitämään palloa. Vierasjoukkue on pakkovoiton edessä. Ottelun loppua kohti he varmasti nostavat riskitasoaan mikäli peli on vielä tasan. Tämä tulee mahdollistamaan meille hyviä maalipaikkoja, joista pitää saada aikaan maaleja jos mielii voittaa.” – Matias Sarlin

”Lauantaina joukkueella on vain yksi tavoite, päättää kausi voittoon ja ottaa samalla ensimmäistä kertaa tällä kaudella kolme pistettä kotikentällä. Sen saavuttaminen vaatii meiltä tasapainoisen esityksen. Viimeisen reilun kuukauden aikana olemme saaneet parannettua puolustuspeliämme merkittävästi alkukauteen nähden. Viimeisessä kuudessa ottelussa olemmekin päästäneet vain kerran enemmän kuin yhden maalin, samalla kuitenkin jäätyämme itse maaleitta aivan liian usein. Lauantaina vastaan tulee nousujohteista syksyä pelaava joukkue ja meidän täytyy pystyä parantamaan peliämme erityisesti hyökkäyskolmanneksella, mikäli haluamme voittaa.” – Severi Ikäheimo

Viimeisen vierasottelun taistelu jäi ilman palkintoa

FC Vaajakosken edelliseen viikonloppuun sisältyi runsaasti bussissa istumista, sillä joukkue kävi vierailemassa Rovaniemellä saakka. Vaikka lähtökohdat kamppailuun olivat haastavat ja reissuun oli jouduttu kapealla materiaalilla, taistelivat punaiset sitkeästi.

Erityisesti puolustusosaston rivit olivat harventuneet pahoin, kun kokoonpanosta puuttuivat viimeisimpien kierrosten vakionimet Niilo Pirttinen, Eduard Ciriaco ja Eero Säynäjäkangas. Alakerta onnistui kuitenkin suhteellisen hyvin, eikä RoPS hallinnastaan huolimatta päässyt juhlimaan maalintekopaikoilla. Pohjoiset isännät iskivät kuitenkin kamppailun ainoan maalin 23. peliminuutilla FCV:n epäonnistuneen avauksen jälkeen. Vaajakoskelaiset rakentelivat parhaat hyökkäyksensä tunnin molemmin puolin Dani Nurmen ja Antoine Lemarién johdolla, mutta kuparinen jäi lopulta rikkomatta.

FCV TV:n kooste ottelusta

Kauden 11 vierasottelustaan FC Vaajakoski noukki mukaansa mukavat 19 pistettä jääden vain pinnan päähän viime vuonna saavutetusta seuran Kakkosen vieraspiste- ennätyksestä. Voitot matkapeleistä kirjattiin tilastoihin GBK:sta, OLS:sta, OTP:sta, JBK:sta, Kajaanin Hakasta ja VIFK:sta. Tasatulokseen päädyttiin Komeettojen vieraana.

Syyskierros on ollut FCV:lle haastava

21 pelikierroksen jälkeen FC Vaajakoski löytyy Kakkosen C-lohkon sarjataulukosta seitsemänneltä paikalta. Pisteitä joukkueella on koossa 23, joista vain neljä on kasattu kotikentällä. Päätösottelussa sijoitus ei enää tule parantumaan, mutta heikentyä se voi kahdella tai murskatappiolla jopa kolmella pykälällä. Putoamisuhkaa ei enää silti ole, sillä toiseksi viimeisenä oleva Kajaanin Haka on viisi pistettä perässä.

Kevätpuolikkaan peleissään FCV onnistui saavuttamaan 16 pinnaa, mutta jälkimmäisellä sarjajaksolla on ollut tuskaisempaa. Pistepussi ei ole karttunut kuin kahden vierasvoiton ja kotitasapelin tuomilla seitsemällä paunalla. Puolustuspelaaminen on kolmea peliä lukuun ottamatta ollut melko tiivistä, mutta hyökkääminen ja maalintekotilanteisiin selviäminen on aiheuttanut päänvaivaa. Erityisesti pelitilannemaalit ovat olleet vähissä ja niistäkin moni on tullut vasta useamman maalin tappioasemassa.

”Joukkueen ykköstavoite eli sarjapaikka saatiin hoidettua. Onnistuttu on siinä että, nuoria pelaajia on saatu ajettua sisään miesten Kakkoseen ja ensi vuonna he ottavat jo varmasti isoa roolia joukkueessa. Eniten harmittaa pelaajien vähäinen määrä. Meidän arkitekeminen on kärsinyt liikaa kun pelaajarinki on liian pieni.” – Mustalampi

Päätösottelussakin poissaolijoiden lista on pitkä, sillä sivussa varmuudella ovat pitkäaikaispotilaat Teemu Roponen ja Abenezer Eloranta sekä hiljattain sairasosastolle joutuneet Miska Verkko ja Antto Mikkonen. Pelikiellossa FC Vaajakoskelta ovat Antoine Lemarié ja Niilo Pirttinen. Varusmiespalvelusta suorittava Saboor Salim puuttuu myös kokoonpanosta. Eduard Ciriacon toipumista pelikuntoon lauantaiksi joukkueessa toivotaan kovasti.

Päävalmentajan ja kapteeniston terveiset

Sami Mustalampi tuli täksi kaudeksi FC Vaajakosken peräsimeen JJK:n B-junioreista ja tahtoo muistaa seuran matkassa olleita seuraavin sanoin.

”Tässä vaiheessa jo ennen kauden viimeistä peliä haluan kiittää koko FCV-organisaatiota ja staffväkeä kaudesta. Kausi on ollut monella tapaa raskas, mutta yhdessä siitä on selvitty. Erityismaininta Hessulle, Otolle ja Jäppiselle hauskasta ja asiantuntevasta työstä seuran eteen sekä katsomoon erityiskiitos koko Luomalan perheelle sekä omalle isälle, te olitte oikeita faneja ja aina positiivisia ❤︎” – Mustalampi

FC Vaajakosken kapteenina on tänä vuonna toiminut Matias Sarlin. Hänen puuttuessaan kentältä on kapteenin nauhan käsivarteensa pujottanut yleensä maalivahti Severi Ikäheimo. Tässä ovat kipparien kiitokset kesästä.

”Haluan vielä kiittää kaikkia henkilöitä jotka ovat olleet mukana kaudella 2022 tekemässä joukkueen toiminnan mahdolliseksi.

Kiitos Sami, Hessu ja Henkka siitä suuresta työstä jonka olette tehneet kauden aikana joukkueen valmentamiseksi. Valmentaminen vaatii lähes päivittäisen läsnäolon lisäksi myös suuren määrän ns. näkymätöntä suunnittelutyötä, kiitos siitä.

Kiitos Eelis joukkueen huoltajana ja joukkueenjohtajana toimimisesta. Eelis hyppäsi hänelle täysin uuteen tehtävään ja vielä isoihin Ailan ja Jaatisen jättämiin saappaisiin ja sai kyllä kauden aikana venyä jos johonkin suuntaan omassa tehtävässään.

Kiitos bussikuski Vekelle, joka uhraa suuren määrän aikaa ja energiaa kuljettamalla meidät vierasreissuilla sekä turvallisesti kohteeseen että sieltä takaisin.

Kiitos Ailalle Eeliksen perehdyttämisestä ja vierasreissuille mukaan tehdyistä eväsleivistä.

Kiitos Sisulle, joka hankkii pelaajat ja vielä kuuntelee meidän huolet, murheet ja turhat toiveet kauden aikana.

Kiitos Sisu ja Kalle työstänne seuran myynnin ja markkinoinnin parissa. Samaan hengenvetoon kiitos kaikille seuran yhteistyökumppaneille, jotka mahdollistavat tuellaan joukkueen toiminnan.

Kiitos Vaajakosken nurmikentän hoitajille. En usko että Olympiastadionillakaan on tänä kesänä ollut parempi nurmi kuin Panda Areenalla.

Iso kiitos tapahtumien mahdollistamisesta kaikille talkoolaisille. Erityiskiitos tapahtumien järjestämisestä Annikalle.

Kaikkein suurin ja nöyrin kiitos kaikille meidän kannattajille. Kausi on ollut meille hankala, mutta teidän tukenne ansiosta olemme painaneet eteenpäin. Kannattajista erityismaininta aina paikalla näkyville seuran junioreille, Gamedayn porukalle, sekä Luomalan perheelle.” – Sarlin

”Kausi on ollut pitkä ja tänä vuonna erityisen raskas sekä joukkueelle, että varmasti myös joukkuetta seuraavalle yleisölle. On kuitenkin ollut hienoa seurata miten FC Vaajakosken yhteisö on toiminut siitä huolimatta, ettei tuloksellinen ja pelillinen menestys ole ollut sitä, mihin parina edellisenä kautena ollaan totuttu. Haluankin omasta puolestani kiittää koko peleissä käyvää yleisöä, kannattajia sekä seuran vapaaehtoisia työntekijöitä tästä kaudesta. Hoidetaan yhdessä kaudelle koko yhteisön ansaitsema päätös!” – Ikäheimo

JBK pelaa sarjapaikkansa puolesta

Jakobstads Bollklubb on sarjataulukossa 20 pisteellä kymmenennellä sijaluvulla kaksi pinnaa edellä putoamisviivan alla olevaa Kajaanin Hakaa, joka pelaa viimeisen ottelunsa kotonaan Rovaniemen Palloseuraa vastaan. Jos Kainuun jalkapalloylpeys yltää voittoon, vaatii se myös JBK:lta lauantaina kolmea pistettä sarjapaikan säilyttämiseksi.

Hankalan syyspuoliskon loppuhetkillä pietarsaarelaiset ovat kriittisillä hetkillä äityneet hyvään vireeseen, sillä kolmesta viimeisimmästä ottelusta joukkue on saldottanut tasapelin Närpiössä ja kotivoitot RoPS:sta ja GBK:sta. Kauden kymmenestä vieraskamppailustaan ryhmä on voittanut kaksi ja otellut kolmesti tasan.

Yhdeksän maalia JBK:lle tehnyt nigerialainen Jasper Uwaegbolam on joukkueen paras maalintekijä, mutta on puuttunut kokoonpanosta jo elokuun alusta lähtien. Viime kierroksilla ryhmän tehopelaajana on kunnostautunut keskikentällä Jarosta lainalla oleva 20-vuotias Benjamin Östman, joka on kolmessa edellisessä ottelussa pystynyt iskemään neljä osumaa. Siirtoikkunassa pietarsaarelaiset hommasivat riveihinsä myös 24-vuotiaan albanialaishyökkääjän Alban Teman, mutta hän ei ole osoittautunut sateentekijäksi ja vastuu onkin jäänyt vähäiseksi.

Eniten peliminuutteja JBK:sta ovat kellottaneet puolustajat Anton Strömbäck ja Danylo Savchenko sekä keskikentän Roni Björkskog. Tästä kolmikosta Vaajakosken ottelusta tulee puuttumaan ukrainalainen Savchenko, joka kärsii korttitilin täyttymisen aiheuttamaa pelikieltoa.

Ensimmäinen kohtaaminen tarjosi draamaa vielä päivien perästä

JBK ja FC Vaajakoski pelasivat vastakkain Pietarsaaressa heinäkuussa. Kotijoukkue oli saanut riveihinsä apuvoimia Ykkösen SJK Akatemiasta ja Jarosta, jotka olivatkin suuressa roolissa maalikarkeloiden päätyttyä kotivoittoon 6-3. Yhden lainapelaajan peluuttaminen koitui lopulta kuitenkin JBK:n kohtaloksi, sillä Adam Vidjeskog oli edellisenä päivänä kärsinyt pelikieltoa Jaron väreissä. Keskikenttäpelaaja ei ollut näin edustuskelpoinen ja Palloliitto muutti tuloksen lopulta vierasjoukkueen voitoksi 0-3.

Vaikka JBK:n runsasmaalinen voittotulos kääntyikin kabinetissa päälaelleen, niin palataan silti lyhyesti ottelun kenttätapahtumiin. Pallonhallinta kamppailussa meni melko lailla tasan, mutta isännät pystyivät rakentamaan selvästi enemmän maalintekopaikkoja. Kumpikin joukkue oli tilanteissaan tehokas, minkä osoittavat myös xG-lukemat.

JBK karkasi reilussa vartissa kahden maalin etumatkalle, kun pietarsaarelaisilta osuivat keskikentän Teemu Järvenlahti ja Jasper Uwaegbolam. Punaisten kavennuksen avausjaksolla viimeisteli laitapuolustaja Ayoub Sadki kulmapotkusta, mutta SJK Akatemian laina-apu Adam Mekki kasvatteli kotijoukkuen taukojohdon 3-1:een.

Toisen puoliajan alkuhetkillä FCV jäi jalkoihin 1vs1 -kaksinkamppailutilanteissa ja JBK karkasi jo neljän maalin johtoon Uwaegbolamin kahdella täysosumalla, joilla hän varmisti itselleen hattutempun. Seuraavat maalit merkattiin vieraille, kun laidalta kärkeen siirtynyt Sarlin onnistui lyhyen ajan sisällä kahdesti. Lisäajalla kotijoukkue koristeli loppuluvuiksi 6-3 Mekkin päivän toisella maalimerkinnällä.

FCV TV:n kooste ottelusta

FC Vaajakosken tilastoja tältä kaudelta

Maalintekoon FCV:ltä on kauden kuluessa kyennyt kymmenen eri pelaajaa. Matias Sarlin on ollut jo kolmatta vuotta perätysten ryhmän ykköstykki kahdeksalla osumallaan, vaikka on välillä joutunut uurastamaan myös hänelle oudommilla pelipaikoilla wing-backina ja keskuspuolustajana. Maaliin johtaneiden syöttöjen määrissä kukaan ei ole merkittävästi erottunut joukosta. Eniten peliminuutteja tilastoihin ovat kerryttäneet Harrison De Nicolo, Antoine Lemarié, Niilo Pirttinen ja Janne Kuhmonen.

Maalit

 1. Matias Sarlin 8
 2. Antoine Lemarié 4
 3. Harrison De Nicolo 3
 4. Eero Salmi, Ayoub Sadki ja Janne Kuhmonen 2
 5. Dani Nurmi, Killian Denoual, Joona Rönkä ja Arttu Loukiainen 1

Maalisyötöt

 1. Eero Salmi, Killian Denoual, Harrison De Nicolo ja Antoine Lemarié 2
 2. Matias Sarlin, Johannes Nykänen, Janne Kuhmonen, Niilo Pirttinen ja Dani Nurmi 1

Peliaika – top 10

 • Harrison De Nicolo 1798 minuuttia
 • Antoine Lemarié 1753
 • Niilo Pirttinen 1689
 • Janne Kuhmonen 1664
 • Matias Sarlin 1538
 • Severi Ikäheimo 1350
 • Eero Salmi 1139
 • Ayoub Sadki 1006
 • Killian Denoual 990
 • Benjamin Montonen 985