Kausi käyntiin sunnuntaina Viitaniemessä

Su 09.05.2021 klo 14.00 FC Vaajakoski – GBK | Suora lähetys: Ruutu+

Kakkosen C-lohkon kauden aloitus siirtyi paria viikkoa alunperin aiottua myöhemmäksi, mutta nyt ollaan pääsemässä vauhtiin. Vaajakosken nurmi ei ole vielä pelattavassa kunnossa, joten avauspeli pelataan Viitaniemen tekonurmella. Toistaiseksi voimassa olevien koronarajoitusten vuoksi yleisöä ei voida paikalle ottaa, mutta peli on tuttuun tapaan tarjolla Ruutu+ -palvelun kautta. Vastustajaksi avausotteluun saapuu GBK Kokkolasta. Alkava kausi on FCV:lle historiallisesti neljäs peräkkäinen tällä sarjatasolla, sillä aiemmin pisin visiitti Kakkosessa on kestänyt kolme vuotta kausien 2009-11 aikana.

”Tunnelmat kauden alla ovat optimistisen odottavaiset. Alla on varsin ehjä pre-season ja sairastupakin alkaa tyhjentyä näin sopivasti kauden alla. Olemme päässeet harjoittelemaan hyvin ja säännöllisesti läpi talven, joten siinäkin mielessä olemme varmasti viime kautta valmiimpia alkaviin sarjapeleihin.” – Päävalmentaja Sami Okkonen

Ensimmäinen kausi Okkosen alaisuudessa tuotti seitsemännen sijan

Viime kaudella Vaajakoskella puhalsivat uudet tuulet, kun uutena päävalmentajana aloitti omasta organisaatiosta haasteeseen tarttunut Sami Okkonen. Ensimmäinen kausi hänen komennossaan oli jossain määrin niin pelaajistolle kuin valmentajallekin uuden opettelua ja pelitavalliset muutokset toivat omat haasteensa. Lisäksi tilannetta hankaloitti vielä koronapandemia, jonka seurauksena sarjan alku lykkääntyi kesäkuun puoleen väliin ja muokkasi FCV:n otteluohjelman normaalia haastavammaksi kovan paikallislohkon seurauksena.

Kaudesta joukkue selvisi kuitenkin varsin puhtain paperein, vaikka tuloksellinen tavoite ei aivan täyttynytkään. 24 pisteellään FCV sijoittui lopulta tasaisessa keskikastissa seitsemänneksi nelospaikan jäädessä harmittavasti vain parin pisteen päähän. Matkan varrelle sattui toki joku ohipelikin, mutta kokonaisuutena kesä oli onnistunut. Joukkueen oppimismatkaa ja kehittymistä sesongin mittaan oli hieno seurata.

Vaajakoskelaisten tehot eri pelaajien kesken jakautuivat tasaisesti. Paras maalintekijä oli ensimmäisen kautensa joukkueessa pelannut Matias Sarlin seitsemällä osumallaan. Heti perässä seurasivat kuudesti verkkoa heiluttanut Peetu Lintinen ja Valtteri Lohi, jolle kirjattiin viisi maalimerkintää. Maaleja eniten alustivat Saku Leppänen, Lari Liukkonen ja Kimmo Huisman. Maalinsuulla illasta toiseen viimeisenä lukkona hääri Ville Viljala, joka kauden päätteeksi valittiin C-lohkon parhaaksi maalivahdiksi.

Lähtökohdat tähän kauteen

FC Vaajakoski jatkaa pohjoisessa C-lohkossa, jossa se on otellut myös pari edellistä kesää. Suurin osa kilpakumppaneista onkin vanhoja tuttuja, kun kauden mittaan kohdataan avausvastustaja GBK:n lisäksi paikallisvihollinen JJK, pietarsaarelainen JBK, Kemi City FC, RFA Rovaniemeltä ja VIFK Vaasasta. Oulusta lohkossa on mukana peräti kolme joukkuetta, sillä JS Herculeksen ja OLS:n lisäksi kuvioista löytyy Kakkoseen noussut OTP. Viime kauteen verrattuna uusia ryhmiä ovat myös Ykkösestä pudonnut seinäjokinen SJK Akatemia ja sarjanousija Närpes Kraft Närpiöstä. Viime kesänä sarja vietiin läpi tynkäkaaviolla minilohkoineen, mutta tänä vuonna suunnitelmissa olisi pelata perinteinen kaksinkertainen ohjelma.

Yleisö löysi tiensä Vaajakosken stadionille. Kuva: Ville Koskiniemi

Pelaajisto on Vaajakosken osalta kokenut pieniä muutoksia. Suurempaa vastuuta kaudella 2020 nauttineista pelaajista Saku Leppänen sekä Lohen serkukset Niko ja Valtteri eivät ole mukana tämävuotisessa joukkueessa, mutta muutoin runko on säilynyt hyvin kasassa. Uusia tulijoita punaisiin kokeneemmasta kaartista ovat maalivahti Severi Ikäheimo AC Kajaanista, toppari Toni Takamäki FF Jarosta, MiPK-taustainen laitapuolustaja Ville Teräsranta ja pariinkin otteeseen aiemmin Vaajakoskella pelannut laitapelaaja Niko Kiiveri. Heidän ohella tuoreita nimiä joukkueessa ovat turkulaista Inter-Akatemiaa viimeisimpänä edustanut laituri Daniel Hänninen, vaajakoskelaislähtöinen laitapakki Johannes Nykänen, keskuspuolustaja Hakim Hasanzada JPS:stä, nuori Eetu Kuusrainen Palokan Riennosta ja Tampereen Ilveksen kakkosjoukkueesta mukaan liittynyt Julius Järvinen.

”Pelaajiston ja valmennuksen kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta minimitavoitteena joukkueella on saavuttaa seurahistorian paras sijoitus Kakkosessa, eli kuulua kärkinelikkoon, kun sarja päättyy lokakuussa.” – Okkonen

Kaksi viimeisintä harjoitusotteluaan FC Vaajakoski voitti Kotalammella, kun jalkoihin jäivät MiPK maalein 2-1 ja PeKa lukemin 2-0. Sitä aiemmissa kevään kamppailuissaan punapaidat taipuivat Mikkelissä Ykkösessä pelaavalle MP:lle 1-0 ja ottelivat JJK:n kanssa tasatuloksen 1-1. KeuPa kukistui tammikuussa 5-0. FCV osallistui pitkästä aikaa myös Suomen Cupiin, jossa tie nousi pystyyn kuitenkin heti ensimmäisessä kamppailussa SJK Akatemian osoittautuessa valmiimmaksi selvällä 4-0 -voitollaan.

Valmistavissa peleissä Vaajakosken tehokkaimpia ovat olleet Sarlin neljällä maalillaan sekä kahdesti osuneet Kiiveri ja Toni Järvinen. Nuorempien pelaajien panos Saboor Salimin ja Niilo Pirttisen johdolla on ollut lupauksia herättävä, mikä tuo mukavaa kilpailua avauspaikoista kokoonpanon suhteen alkavaan kauteen.

Viimeisimmät yhteenotot GBK:n kanssa kotijoukkueiden juhlaa

Parina edellisenä vuotena nähdyt kolme kamppailua FCV:n ja GBK:n kesken ovat olleet selkeästi kotijoukkueiden käsissä. Heinäkuussa 2019 GBK vei peliä Kokkolassa miten tahtoi voittaen 2-0, mutta numerot olisivat voineet olla suuremmatkin ilman Pyry Frimanin paria loistotorjuntaa ja isäntien paikkojen tuhlailua. Syyskierroksella sävel oli täysin päinvastainen. Hurmosmaisesti pelannut FC Vaajakoski takoi syyssateiden liukastamalla ja pehmentämällä kotinurmellaan valmentaja Mika Järvisen jäähyväisottelussa tulostaululle kovat voittolukemat 5-1.

Myös viime kaudella vaajakoskelaiset osoittautuivat vahvemmaksi lokakuisessa väännössä kotikentällään, kun maalittoman avausjakson jälkeen hanat saatiin kunnolla auki. Ensimmäisellä puolikkaalla molemmat onnistuivat rikkomaan vastapuolen pallollisen pelinrakentelun. Tauon jälkeen tilanteita alkoi kuitenkin syntyä kumpaankiin päätyyn ja maalivahdit olivat täystyöllistettyjä. FCV:n 3-1 -kotivoittoon päättyneen ottelun sankareita olivat kaksi maalia viimeistellyt Valtteri Lohi ja ratkaiseviin torjuntoihin venynyt Ville Viljala.

FCV:n ja GBK:n viime kauden kohtaamisen kohokohdat

Vastassa nuorentunut GBK

Kokkolalaiselle Gamlakarleby Bollklubbille käynnistyvä kausi on 14. peräkkäinen Kakkosen tasolla. Perinteikäs lähes 100-vuotias seura oli lähellä nousua Ykköseen 2018, mutta sen jälkeen kaksi seuraavaa kautta ovat menneet pahoin alle odotusten. Toissa kaudella joukkue päätyi sijalle kuusi ja viime vuonna loppusijoitus oli vasta yhdeksäs. Tälle kesälle uutta potkua onkin haettu nuorennusleikkauksen kautta.

”GBK:n kohtaamista odotan innolla. Joukkue on uudistunut jonkin verran, mutta mukana on myös viime kaudelta tuttuja pelaajia. Eli jotain vanhaa ja jotain uutta tiedossa. Vastustajan vahduudet ja heikkoudet on hyvin tiedossa ja pyrkimyksenä on tietysti löytää lääkkeet vastustajan kaatamiseen. Luotto koko meidän 28-miehiseen pelaajistoon on tällä hetkellä todella vahvalla tasolla.” – Okkonen

Kokeneemmalta osastolta GBK:n tärkeimpiin jatkajiin lukeutuvat esimerkiksi Teemu Mäki ja Petteri Jokihaara. 27-vuotias Mäki on Kokkolan Pallo-Veikkojen kasvatti ja alkava kausi on hänelle kolmas kaupungin kakkosseurassa. Vasemmalla jalallaan vahva laitapuolustaja on kasannut tililleen parin kauden aikana suurimpia peliminuutteja koko joukkueesta. GBK:n oma kasvatti Jokihaara on raamikas laitapelaaja, jolle kirjattiin viime kaudella viisi maalimerkintää. Näillä tehoilla Veikkausliigakokemustakin Mariehamn IFK:n väreistä omaava 28-vuotias Jokihaara oli joukkueen toiseksi tehokkain viimeistelijä.

Nuoremmasta kaartista kokkolalaisten mielenkiintoisimpiin sopimuspelaajiin kuuluu ehdottomasti Jani Mäenpää, joka debytoi viime kesänä GBK:n edustuksessa. U16- maajoukkueleirille tiensä selvittänyt ja tekniiikkakisoissa menestynyt nuorukainen pelasi edelliskaudella kahdeksan Kakkosen ottelua tehden niissä neljä maalia. Yksi osumista syntyi FC Vaajakosken verkkoon.

Aivan kauden kynnyksellä kokkolalaisryhmä vahvisti keskikenttäänsä vielä kovalla nimellä, kun Joni Lämsä solmi sopimuksen seuran kanssa. Aina kaikkensa kentälle itsestään jättävä 24-vuotias oululaistaustainen pelaaja on viime kaudet edustanut porilaista Musan Salamaa Ykkösessä ja tulee varmasti olemaan tärkeä lenkki nuorentuneessa GBK:n joukkueessa alkavana kesänä.

GBK:n vastuuvalmentajana toimii yhdysvaltalainen Chris Corcoran, joka tarvittaessa saattaa pukea myös peliasun ylleen ja pelata topparin paikalla. Viimeisimmissä valmistavissa harjoitusotteluissaan kokkolalaiset ovat taipuneet samassa kaupungissa Ykköstä pelaavalle KPV:lle 0-5 ja VIFK:lle numeroin 2-5, sekä pelanneet tasapelin 1-1 Kajaanin Hakan kanssa.

Keskinäiset kohtaamiset ennen tätä kautta:

FC Vaajakoski – GBK
9 ottelua
Voitot 4-3, 2 tasapeliä
Maaliero 20-15

04.07.2009 GBK – FC Vaajakoski 2-2 (0-2)
27.09.2009 FC Vaajakoski – GBK 1-0 (1-0)
09.07.2010 GBK – FC Vaajakoski 3-5 (2-3)
26.08.2010 FC Vaajakoski – GBK 1-1 (1-1)
19.06.2011 GBK – FC Vaajakoski 2-1 (2-0)
10.09.2011 FC Vaajakoski – GBK 2-3 (1-2)
07.07.2019 GBK – FC Vaajakoski 2-0 (1-0)
05.10.2019 FC Vaajakoski – GBK 5-1 (3-0)
17.10.2020 FC Vaajakoski – GBK 3-1 (0-0)

Maalintekijät keskinäisissä kohtaamisissa:

FC Vaajakoski

Tomi Karlstedt 7
Valtteri Lohi 3
Jasin Abahassine 2
Kimmo Huisman, Tarkko Savela, Jouni Juntunen, Peetu Lintinen, Samu Suoraniemi, Niko Lohi, Niko Högbacka & Matias Sarlin 1

GBK

Rodriques De Almeida Vitor, Kristoffer Ainasoja, Miika Hohenthal ja David Carlsson 2
Janne Suutari, Ross Kelly, Jussi Roiko, Petteri Jokihaara, Ville Jylhä, Lawrence Smith ja Jani Mäenpää 1