Kausi huipentuu Ykkösen karsintoihin – ensimmäinen osaottelu edessä lauantaina Keravalla

La 21.10.2023 klo 13.00 Kalevan urheilupuisto TN, Kerava
PKKU – FC Vaajakoski
Suora lähetys: Ruutu+, selostajana Tero Laitinen
Fanibussi starttaa Vaajakoskelta

FC Vaajakosken historiallisen vahva kausi saa loppusyksystä arvoisensa päätöksen, kun joukkue pääsee taistelemaan paikasta seuraavaksi vuodeksi perustettavaan uuteen 12 joukkueen Ykköseen. Pallokerho Keski-Uusimaata vastaan oteltava kaksiosainen karsinta etenee viikon muita ottelupareja myöhässä PKKU:n pelaajien nuorisomaajoukkueiden edustustehtävien vuoksi. Otteluennakossa kauden huipennusta ovat pohtimassa päävalmentaja Antti Neuvonen ja keravalaiskasvatti Viljami Suihkonen, joka on kantanut tällä kaudella merkittävää roolia FCV:n huippuvahvassa puolustuksessa.

FC Vaajakoski ei ole kokenut tappiota juhannuksen jälkeen

30-vuotisjuhlakausi käynnistyi FC Vaajakoskelta hivenen takkuillen ja kahdeksan pelikierroksen jälkeen joukkue löytyi sarjataulukosta kuudennelta tilalta. Kesän avauskolmanneksella varsinkin hyökkäyspäässä murtautumiset ja maalintekotehokkuus jättivät toivomisen varaa.

Juhannuksen jälkeen joukkue sai pelipalikkansa lopullisesti kuntoon, kun myös hyökkäyspelaaminen asettui uomiinsa. FCV on kärsinyt edellisen tappionsa 18. kesäkuuta C-lohkon voittaneen Oulun Luistinseuran vieraana. Sen jälkeen joukkue on pelannut 14 peräkkäistä ottelua ilman häviöitä voittaen niistä kymmenen ja pelaten neljä kertaa tasan.

Syysjakson hurja kiri ei aivan riittänyt viemään FC Vaajakoskea lohkovoittajaksi, mikä olisi tiennyt suoraa nousua Ykköseen ja Ykkösliigan karsintoja. OLS oli lopulta tasapisteissä Kakkosen pohjoisen lohkon ykkönen paremman maalieronsa turvin, kun kärkikaksikosta molemmat joukkueet saavuttivat 45 pistettä. Myös toiseksi parhaan lohkokakkosen paikka olisi tuottanut suoran paikan Ykköseen, mutta sekin jäi kiinni lopulta maalierosta, joka oli B-lohkon porilaisella FC Jazzilla parempi.

Perussarjan viimeisimmässä ottelussaan punavalkoiset kaatoivat Panda Areenalla torniolaisen TP-47:n tuloksella 2-0 (0-0) kakkospuolikkaan täysosumillaan. Viime vuonna Savonmäen kupeessa ei koettu yhtään kotivoittoa. Tällä kaudella kurssi kääntyi, sillä Vaajakosken viheriöltä vierasjoukkueet eivät ole onnistuneet kertaakaan poistumaan kolme pistettä mukanaan.

FCV TV:n kooste ottelusta FC Vaajakoski – TP-47

Vierasottelut ovat sujuneet FC Vaajakoskelta vielä kotimatsejakin vahvemmin, minkä tuloksena seura saavutti matkapelien uuden piste-ennätyksensä (23) Kakkosessa. Yhtä kovaan pistemäärään vieraspeleissään koko sarjan huomioiden ylsi vain A-lohkon voittanut joensuulainen JIPPO.

Raudanluja puolustus menestyksen takeena – Sarlin jälleen tehokkaana

FC Vaajakoskelle toinen sija Kakkosessa oli seuran historian kovin suoritus ja samalla myös aiempi piste-ennätys 40 laitettiin viisi pinnaa paremmaksi. Tähän saakka paras sijoitus oli kesältä 2021 neljäs tila Sami Okkosen johdolla. Mika Järvisen viimeisellä valmennuskaudella 2019 punapaidat repäisivät syyspuolikkaalla kymmenen kamppailun mittaisen tappiottoman putken, joka sekin on vetäisty nyt muutaman ottelun verran pidemmäksi.

Kausi on tähän mennessä sujunut erinomaisesti. Ensimmäinen kokonainen kausi itselläkin Kakkosessa päävalmentajana ja olen kyllä todella iloinen sekä esityksiin että tuloksiin. Tyytyväinen ei voi kuitenkaan olla ennen kuin sarjapaikka Ykköseen on saavutettu. Se on kuitenkin ollut meillä tavoitteena pitkään ja se halutaan saavuttaa. En ole itse ehtinyt vielä vetää kautta sen enempää yhteen, kun keskittynyt koko ajan tulevaan, mutta ehkä sitten parin viikon päästä.” – Päävalmentaja Antti Neuvonen

FCV:n verkkoon tehtiin 22 sarjapelissä ainoastaan 17 maalia, joka oli toiseksi vähiten kaikki kolme Kakkosen lohkoa huomioiden. Enemmän kuin yhden maalin ottelussa vastustajat onnistuivat tekemään vain kaksi kertaa. Topparikaksikko Santeri Suutari ja Lennart Voikar ovat muodostaneet alakerran selkärangan, jota isolla panoksellaan ovat olleet avustamassa Niilo Pirttinen, Juuso Sarkkinen ja Viljami Suihkonen. Viimeisenä lukkona on toiminut huikean kauden pelannut maalivahti Antto Mikkonen, joka torjui runkosarjan kamppailuissa seitsemän nollapeliä.

Vajaan parin viikon kuluttua 23 vuotta täyttävä laitapuolustaja Suihkonen aloitti jalkapallon pelaamisen kuusivuotiaana Keravalla PK-75:ssä. Karsintavastustaja PK Keski-Uusimaan edustuksen väreissä hän pelasi vuodesta 2018 lähtien aina viime kauteen saakka. Kuinka hän tiivistää FC Vaajakosken suoritukset tähän saakka?

Joukkueen vahvuuksia on ollut vahva puolustuspelaaminen, joka näkynyt päästettyjen maalien vähäisyytenä. Tehokkuus hyökkäyspäässä on myös lisääntynyt selvästi alkukaudesta. Meillä on ollut selkeä tapa miten halutaan pelata, jota ollaan pystytty toteuttamaan hyvin.” – Suihkonen

FC Vaajakosken hyökkäyksen tehomiehenä on jälleen toiminut neljättä kauttaan joukkuetta edustava Matias Sarlin, joka on takonut jo 11 täysosumaa. Esimerkilliselle kapteenille vahvinta taustatukea viimeistelyssä ovat tarjonneet viidesti verkkoon osuneet JJK-laina Matias Sydänmaa ja Kakkosen maaliennätystään sivuava Saboor Salim. Eniten syöttöpisteitä on kerännyt keskikenttää johtava Miska Verkko, joka on tehnyt alustuksen seitsemään maaliin.

Suurimmat peliminuutit punapaidoista kesän aikana kellotti Mikkonen, joka oli torjuntavastuussa 20 ottelussa. Pelaajista 1500 pelatun minuutin rajan rikkoivat myös Suutari, Verkko, keskikentän Hugo Halonen ja Sarlin.

Launtaina Keravalla vierasjoukkueen kokoonpanosta varmuudella ovat sivussa hyökkääjät Sydänmaa ja Lauri Rutanen, keskikenttäpelaajat Benno Hanslian ja Antti Voutilainen sekä puolustuskalustosta Joona Rönkä.

Esittelyssä karsintavastustaja Pallokerho Keski-Uusimaa

PKKU perustettiin vuonna 2005 Keravan Pallo-75:n ja Tuusulan Palloseuran yhteistyön tuotoksena. Joukkue on pelannut kesästä 2006 lähtien vaihtelevasti joko Kakkosessa tai Kolmosessa. Tämä kausi on ollut seuralle neljäs peräkkäinen Kakkosen tasolla.

Kerava on tullut tunnetuksi varsin vahvasta juniorityöstään. Ensi vuonna sata vuotta täyttävässä reilun 37 000 asukkaan kaupungissa jalkapallo-oppinsa on saanut muun muassa puolustaja Jukka Raitala, joka teki mittavan kansainvälisen uran pelatan esimerkiksi Saksan, Espanjan ja Hollannin pääsarjoissa. Nykyisin HJK:ta edustava Raitala kirjautti maajoukkuepelejä tililleen yhteensä 64.

Pallokerho Keski-Uusimaan kovin saavutus löytyy vuoden 2015 Suomen Cupista, jossa joukkue eteni tuolloin kahdeksan parhaan joukkoon. Puolivälierissä matka katkesi kuitenkin Kuopion Palloseuran vieraana. Kakkosessa paras sijoitus on ollut viides tila, jolle ryhmä päätyi tänä syksynä jo neljättä kertaa.

FC Vaajakoskelta ja PKKU:lta löytyy yhteistä historiaa Kakkosessa kausilta 2015 ja 2018, joina joukkueet pelasivat samassa lohkossa. Vaikka FCV sijoittui molempina vuosina sarjataulukossa keravalaisten edelle, on PKKU ollut tähän päivään saakka keskinäisten kohtaamisten selvä valtias. Joukkueiden välisistä viidestä yhteenotosta PK Keski-Uusimaa on selvinnyt voittajana neljästi ja kerran on oteltu tasan. Maalierokin on keravalaisten eduksi murskaavan selvä 16-3.

Edellisistä viisi vuotta sitten tapahtuneista kohtaamisista joukkueiden pelaajaniput ovat muuttuneet paljon. Muutama sama nimi on kuitenkin edelleen mukana kuvioissa. Kaudella 2018 PKKU:n rivejä edustaneista pelaajista tulevan kahden lauantain karsintamatseissa nähdään keskikentän Akseli Haapalainen, keskushyökkääjä Idrissa Camara ja Viljami Suihkonen, joka kuten edellä mainittiin on vaihtanut pelipaidan väriä punamustista punavalkoisiin.

Lauantaina vastassa vahva kotijoukkue

Kakkosen A-lohkossa viidennen sijan saavuttanut Pallokerho Keski-Uusimaa keräsi perussarjassa 32 pistettä, joista kotiottelut tuottivat 21. Punamustissa väreissä pelaava joukkue on hävinnyt kauden saatossa kotonaan vain kaksi kertaa. Maaleja ryhmä on takonut jopa yhden FC Vaajakoskea enemmän, mutta omiin päästettyjä on lauantain vierailijoihin nähden yli kaksinkertainen määrä. Viime viikkoina PKKU on ollut vahvassa vedossa ja onnistunut voittamaan viidestä viimeisimmästä kamppailustaan neljä.

PKKU on hyvä pelaava porukka, jossa on paljon taitavia nuoria pelaajia. Voitto vaatii sen, että yllämme joukkueena omalle parhaalle tasollemme.” – Suihkonen

Itselle PKKU on vähän tutumpi joukkue B-junioreista ja siitä nuoremmista. Muutaman pelin katsoin edustukselta ja yllätyin vähän, miten edustuksen peli eroaa junnujen pelistä. Junnut pelaa ehkä vähän suoraviivaisemmin ja aktiivisemmin. Edustus on selkeästi enemmän pelaavampi ja kontrolloi palloa enemmän. Meidän on kuitenkin tarkoitus kehittää oman joukkueen peliä ja siinä on pääfokus.” – Neuvonen

Keskiuusimaalaisen joukkueen ykköstykki on ollut Noah Kaijasilta, jolta maalikirjauksia löytyy yhteensä 11. 22-vuotiaalta laiturilta maalintekotaito löytyy geeneistä, sillä toisen polven jalkapalloilijan isä Petteri voitti urallaan muun muassa Ykkösen maalikuninkuuden kahdesti. Myös Ajack Deng on ollut PKKU:lle tehokas viimeistelijä ja tehnyt kauden aikana kymmenen täysosumaa.

Keravalaisjoukkueesta jokaisessa kauden Kakkosen ottelussa täydet peliminuutit on saldottanut toppari Roni Mäkilä. PKKU:n ryhmää luotsaa jo kahdeksatta vuotta peräjälkeen pelaajaurallaan romuluisena puolustajana tunnetuksi tullut Rami Hakanpää.

Keski-iältään 20,5 koko Kakkosen nuorimpiin ryhmiin lukeutuneelta Pallokerho Keski-Uusimaan edustukselta pari pelaajaa on ollut nuorisomaajoukkueiden mukana, minkä seurauksena tämän parin Ykkösen karsintakohtaamisiakin lykättin viikkoa myöhäisempään ajankohtaan. Maalivahti Aleksi Piispa edusti Suomea U19-ikäluokan EM-karsinnoissa Tsekissä ja puolustaja Santeri Romppanen on ollut mukana U17-minihuuhkajien matkassa karsintaturnauksessa Liechtensteinissa, missä pelit jatkuvat vielä lauantaina.