Kausi avataan vahvan Atlantiksen vieraana Helsingissä

Pe 12.4.2024 klo 19.00 Algeco Areena, Helsinki
Atlantis FC – FC Vaajakoski
Suora lähetys: Atlantis (tarkemmat tiedot perjantain aikana)

FC Vaajakoski matkustaa perjantain sarjaotteluunsa pitkästä aikaa kohti etelää ja pääkaupunkiseutua. Joukkue on tottunut viime vuodet tahkoamaan Kakkosen pohjoista C-lohkoa, mutta pääsee nyt aloittamaan taipaleensa uudella sarjaportaalla. FCV ja helsinkiläinen Atlantis ottavat kauteen hienoisen varaslähdön, sillä muut joukkueet aloittavat urakkansa vasta lauantaina. Ensimmäistä otteluennakkoa on mukana kommenteillaan värittämässä vaajakoskelaisten päävalmentaja Antti Neuvonen.

Onnistunut kausi Kakkosessa nosti FC Vaajakosken uudelle tasolle

Viime kesän päätteeksi FC Vaajakoski nappasi Kakkosen C-lohkon kakkospaikan, joka oli seuran historian paras saavutus kyseisellä sarjatasolla. Lohkovoiton vei paremman maalieronsa turvin Oulun Luistinseura.

FCV pääsi karsimaan noususta Ykköseen Pallokerho Keski-Uusimaata vastaan. Lokakuussa pelatut kaksiosaiset karsintakamppailut olivat molemmat kotijoukkueiden juhlaa, kun ensin Keravalla PKKU oli vahvempi lukemin 4-1 ja Jyväskylän Vehkahallissa otellun toisen osion FCV vei nimiinsä 3-1. Näiden pelien yhteistuloksella keravalaisjoukkue pääsi juhlimaan nousuaan Ykköseen maalein 5-4.

Myös vaajakoskelaisille oli kuitenkin tämän vuoden tammikuussa luvassa odotettuja ja helpottavia uutisia, sillä täydennysmenettelyn kautta Ykkösen paikkaa tavoitelleen FCV:n lisenssihakemus oli hyväksytty Palloliitossa. Tilanteen mahdollisti FC Hongan konkurssihakemus ja sen seurauksena luopuminen Veikkausliigan sarjapaikasta.

Uudet haasteet odottavat uudessa Ykkösessä

Suomalainen jalkapallojärjestelmä koki täksi kaudeksi uudistuksia. Aiemmin Ykkönen on ollut toiseksi ylin sarjaporras Veikkausliigan ja Kakkosen välissä, mutta tänä vuonna sen korvaa Ykkösliiga. Ykkönen on puolestaan kokonaan uusi kolmanneksi korkein valtakunnallinen sarjataso. Siinä pelaa 12 joukkuetta, jotka ottelevat ensin kaksinkertaisen runkosarjan. Tämän jälkeen pelataan ylempi ja alempi jatkosarja, joissa molemmissa on kuusi joukkuetta. Pelejä kullekin joukkueelle kertyy näin yhteensä 27. Sarjan voittaja nousee suoraan Ykkösliigaan ja toiseksi sijoittunut pääsee karsimaan noususta. Ykkösen kaksi heikointa joukkuetta putoavat puolestaan Kakkoseen.

Alkavan kesän Ykkösessä Suomen eri kolkat ovat varsin hyvin edustettuina. Tarjolla on jälleen myös Jyväskylän paikallisderbyjä, kun FC Vaajakoski ja JJK taistelevat kaupungin herruudesta. Vanhoja kilpakumppaneita edellisiltä kausilta Kakkosen C-lohkosta FCV:lle ovat lisäksi KuPS Akatemia Kuopiosta, Oulun Luistinseura, Rovaniemen Palloseura ja Vasa IFK.

Vaajakoskelaisten avausvastustaja Atlantis FC:n ohella helsinkiläisten värejä edustaa HJK Klubi 04 ja pääkaupunkiseudun kolmikon täydentää Espoon Palloseura. Lisäksi Ykköstä pelaavat tällä kaudella FC Jazz Porista, Kokkolan Pallo-Veikot ja viime syksyn karsintavastustaja PK Keski-Uusimaa.

Maltillisesti uudistunut joukkue lähtee kauteen kovin tavoittein

Viimevuotisesta ryhmästään FC Vaajakoski menetti kolme tärkeää pelaajaa. Kakkosen C-lohkon parhaaksi veräjänvartijaksi arvostettu Antto Mikkonen liittyi Ykkösliigassa pelaaviin Salon Pallolijoihin ja monivuotinen kapteeni sekä punapaitojen ykkösmaalitykki Matias Sarlin palasi synnyinseuduilleen edustaen tällä kaudella Tampere Unitedia. Toppareista Santeri Suutari suuntasi Vantaan Jalkapalloseuraan.

Merkittävin uusi vahvistus FC Vaajakosken pelaajanippuun on Kaarlo Rintamäki. 21-vuotias pelaaja viihtyy wing backin roolissa, mutta hänelle sopii hyvin myös laitapakin paikka. Vimeisimmät kaudet Kassu on edustanut seinäjokelaista SJK Akatemiaa, jonka paidassa hänelle kirjattiin muun muassa 56 Ykkösen ottelua. Viime vuonna peliminuutteja kyseisellä tasolla kertyi komeasti 1851. Multialaiskasvatti on päässyt pelaamaan juniorivuosinaan myös minihuuhkajissa.

Vaikka FC Vaajakoskea odottavatkin kovat haasteet uudella sarjatasolla, ei joukkue ole tavoitteiden asettelussa säästellyt.

”Me tykätään asettaa rima itsellemme korkealle ja tavoitteeksi ollaan asetettu top-3 sijoitus kahden kierroksen jälkeen. Aika samoja pelillisiä asioita halutaan, mitä viime kaudella. Haluamme meidän peleihin vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Peli on tarkoitus pelata aina vastustajan puolella, on sitten pallo meillä tai vastustajalla. Meidän korkea prässi on oikein hyvällä tasolla tällä hetkellä, mutta hyökkäämisessä on vielä paljon parannettavaa.” – Päävalmentaja Antti Neuvonen

Valmistava kausi oli haasteita täynnä

Harjoitusotteluissaan FCV kohtasi useamman laadukkaan joukkueen. Veikkausliigassa pelaavalle IFK Mariehamnille punaiset kokivat 1-4 -tappion, mutta venyivät hienoon tasatulokseen 1-1 Ykkösliigan MP:n kanssa. Toiseksi korkeimmalla sarjaportaalla pelaava JIPPO käsitteli punapaitoja kaltoin voittaen 7-2.

Samassa sarjassa tulevana kesänä pelaavista joukkueista vaajakoskelaiset kohtasivat KPV:n, kahdesti JJK:n ja kenraaliharjoituksessaan edellisenä lauantaina Oulun Luistinseuran. Kokkolalaisten kanssa Vehkahallissa pelattu kamppailu päättyi tasan 1-1. Kettupaitoja vastaan ensimmäinen kohtaaminen loppui maalittomiin lukemiin, mutta jälkimmäisessä JJK oli parempi maalein 2-1. Viimeinen valmistava ottelu Oulussa meni isäntien nimiin 3-1.

”Pre season oli meille vähintäänkin haastava. Se ei mennyt oikein millään rintamalla niin kuin olin suunnitellut edellisen kauden jälkeen. Paljon loukkaantumisia ja samoille pelipaikoille. Aikataulut olivat haastavia sekä pelaajille että valmennukselle, (Vehkahallin) alusta on todella surkea ja monta muuta juttua, mitkä ei mennyt nappiin. Kaikki se on nyt kuitenkin takana päin ja se pitää kääntää nyt voimavaraksi.” – Neuvonen

Harjoituspelien paras viimeistelijä FC Vaajakoskelta oli Matti Liimatainen, joka osui verkkoon neljä kertaa. Saboor Salim onnistui maalinteossa kolmesti ja joukkueen uusista pelaajista sekä Genc Kovaqi että Benjamin Simsek tekivät kaksi osumaa mieheen.

Mitä toisen kautensa FC Vaajakosken peräsimessä aloittava ja nykyään myös seuran valmennuspäällikkönä toimiva Antti Neuvonen ajattelee tämän kauden ryhmästään ja millaisin ajatuksin hän suuntaa kohti alkavaa kautta?

”Mikäli saadaan jätkät terveiksi, niin ollaan saatu joukkueeseen entistä enemmän taitoa ja nopeutta. Johtajuutta poistui joukkueesta paljon Suutarin, Sarlinin ja Mikkosen lähdettyä, mutta se paranee joukkueessa päivä päivältä. Meidän isoin vahvuus on yhdessä tekeminen. Meille kaikki roolit, niistä puhuminen ja tekeminen ovat tärkeitä. Moni näkee sen kuka laittaa pallon sisään, mutta meille on tärkeää myös se kuka sen syöttää, kuka tarjoaa syöttäjälle toisen vaihtoehdon maalintekoon, kuka pitää tasapainon, kuka ohjeistaa pallollista tekemään hyvän valinnan, kuka on valmiina puolustamaan, jos syöttö epäonnistuu. Kaikki nämä ovat tärkeitä asioita kun joukkue haluaa menestyä.” – Neuvonen

Helsinkiläisen Atlantiksen taustoja

Atlantis FC perustettiin vuonna 1995 FC Norssin ja Johanneksen Dynamon yhdistäessä voimansa. Seuran nimen on ideoinut Leevi and the Leavingsista tutuksi tullut jo edesmennyt muusikko Gösta Sundqvist. ”Seuramme nimi tulee kreikan sanasta ”atlas”, jolla tarkoitetaan jättiläistä” Näin kertovat seuran nostalgiset nettisivut, jotka muistuttavat internetin varhaisvaiheista.

Atlantis on pelannut pääosin Ykköstä ja Kakkosta, mutta käväisi viime vuosikymmenen lopulla myös Kolmosessa. Kohokohta on kausi 2001, jona joukkue pelasi Veikkausliigassa kohtalaisella menestyksellä ja iski kultasuoneen valloittamalla kyseisenä vuonna Suomen Cupin. Finaalissa kukistui Tampere United. Riemu loppui kuitenkin lyhyeen seuran hakeutuessa menestyskauden jälkeen konkurssiin.

Viime vuonna Atlantiksen sijoitus Kakkosen B-lohkossa oli neljäs. Ykkösen nousukarsinnoissa joukkue ei antanut KuPS Akatemialle siimaa, vaan murskasi savolaiset yhteismaalein 6-1.

FC Vaajakoski ja Atlantis FC ovat kohdanneet toisensa aiemmin kaudella 2015, jolloin molemmat pelasivat Kakkosen eteläistä lohkoa. Keskinäisistä kohtaamisista kaksi päättyi pistejakoon 1-1 ja kertaalleen Vaajakoski oli vahvempi, kun Peetu Lintinen ja Kimmo Huisman osuivat Pallokentällä pelatussa ottelussa.

Millainen vastustaja on perjantai-illan kotijoukkue?

Atlantis FC on pelaajistoltaan erittäin monikansallinen nippu. Lähes puolet pelaajista on ulkomaalaisia ja moni Suomen kansallisuudenkin omaava peluri on ulkomaalaistaustainen. Myös seuran valmentajat tulevat Suomen ulkopuolelta.

Uudeksi pääkäskijäkseen helsinkiläisorganisaatio on rekrytoinut portugalilaisen Tiago Santosin, joka valmensi viime vuonna Espoon Palloseuraa Kakkosessa. Uusista pelaajavahvistuksista nimekkäin on Hussein Mohamed, joka viihtyy kentällä parhaiten vasemman laiturin tontilla. 27-vuotias pelaaja on pelannut Valkeakosken Hakassa kymmenkunta Veikkausliigakamppailua ja yli 80 peliä Ykkösessä. Hän on päässyt edustamaan myös synnyinmaansa Somalian maajoukkuetta.

Viime kesänä Kakkosessa kahdeksan maalia Atlantikselle pyssyttänyt Charles Katashira jatkaa joukkueessa. Tärkeä jatkaja on myös keskikentän kokenut algerialainen Mohammed Bekhedda. Ryhmän alakerran tähtiin lukeutuu brasialaistoppari Marcelo Costa.

Mitä FC Vaajakosken valmennusjohto ajattelee avausvastustajasta?

”Atlantis on todella fyysinen ja juoksuvoimainen porukka. Se tykkää prässätä palloa ylhäältä ja saada sitä kautta TV+ -tilanteita*. Pallollisessa pelaamisessa joukkue on aika suoraviivainen ja haluaa hyödyntää selkeästi pelaajien vahvuuksia. Erikoistilanteissa porukka on erittäin vahva.” – Neuvonen

* Positiivinen tilanteenvaihto on kollektiivisesti toteutettava hyökkäyspelin vaihe, jossa muutaman sekunnin ajan pallon riiston jälkeen päätetään nopeasta etenemisestä tai siirtymisestä organisoituun pallonhallinnan vaiheeseen.

Valokuva: Jukka Laitinen