Kartuttaako FC Vaajakoski pistepussiaan Rovaniemellä?

/
Teemu Hyvönen

La 24.9.2022 klo 18.00 Rovaniemen keskuskenttä
RoPS – FC Vaajakoski
Suora lähetys: Ruutu+

Lauantaina punapaidoilla on edessään kauden viimeinen ja samalla pisin vieraspelimatka, joka suuntautuu kohti pohjoista napapiiriä. Aivan kukonlaulun aikaan liikenteeseen ei tarvitse kuitenkaan lähteä, sillä ottelu pelataan vasta Rovaniemen hämärtyvässä illassa klo 18.00 alkaen. Saavatko FCV:n väkevät vierasesitykset jatkoa vai onko totutusti hankala RoPS jälleen ylitsepääsemätön este?

Molemmilla joukkueilla tappio alla

FC Vaajakoski ei kymmenennelläkään yrittämällään onnistunut saavuttamaan kauden ensimmäistä kotivoittoa, vaan Närpes Kraft oli viime sunnuntaina Panda Areenalla parempi lukemin 2-4. Avaavalla jaksolla kotijoukkueen otteet olivat melko pirteää katseltavaa. Pelin maalitalkoot aloittikin 23. minuutilla isäntien Harrison De Nicolo, jolle loistavan vetopaikan alustivat Benjamin Montonen ja Dani Nurmi. Näin FCV johti ensimmäistä kertaa koko kesän aikana kotonaan, mutta ilo oli lyhytaikainen. Puolustuksen ja keskikentän nukahdukset kostautuivat lopulta armotta.

Puolen tunnin aikaan närpiöläiset nousivat tasoihin ja toisen puoliajan alku oli punaisille painajaismainen, kun vierailijat karkasivat hetkessä kahden maalin johtoon. Toivon kipinää punaisilta piti yllä Antoine Lemarié, joka nopeasti Kraftin osumien perään laukoi pilkulta 2-3 -kavennuksen. Lisäosumia FC Vaajakoski ei enää kyennyt juonimaan. Ottelun päätöshetkillä puolestaan vierasjoukkueelle tarjoutui vielä rangaistuspotku, josta syntyivät kamppailun loppulukemat.

FCV TV:n kooste ottelusta

RoPS puolestaan taipui Pietarsaaressa numeroin 2-1 sarjapaikastaan vimmatusti taistelevalle JBK:lle, jonka FC Vaajakoski kohtaa runkosarjan päätöskierroksella kotinurmellaan ensi viikon lauantaina. Ottelun ensimmäinen puoliaika väännettiin maaleitta, mutta tauon jälkeen alkoi tapahtua. Ensin rovaniemeläisten B-ikäisiin lukeutuva Weeti Wimmer vei joukkueensa johtoon kauden avausmaalillaan ja vain hetkeä myöhemmin JBK pusersi tilanteen tasoihin. Kotijoukkue ratkaisi kolme pistettä itselleen kamppailun 84. minuutilla.

Pelaajien mietteitä kauden loppumetreillä

17-vuotias jyväskyläläiskasvatti Joona Rönkä puki FCV-paidan ylleen ensimmäistä kertaa kesäkuussa siirtyessään punaisiin JJK:n B-junioreista. Pääasiassa laitapuolustajan tontilla pelannut lupaus on saanut vastuuta jo vajaan 600 minuutin verran ja onnistui avaamaan maalihanansa kotiottelussa GBK:ta vastaan.

”Tietysti Kakkoseen hyppääminen on ollut iso muutos, koska en näin kovia pelejä ole ennen pelannut. Pelitempo on kovempi ja peli on fyysisempää. Uskon, että hyppy ei ole kuitenkaan ollut liian suuri ja pysyn temmossa ihan hyvin mukana.” – Joona Rönkä

Mitä ajattelet joukkueen peliesityksistä? Missä olette onnistuneet ja mitä voisi syksyn viimeisiin kamppailuihin parantaa?

”Joukkue on mielestäni onnistunut hyvin vieraspeleissä mikä on yllättävää, koska yleensä joukkueet ovat hyviä kotonaan. Toki huonoja esityksiä on myös vieraskentällä, mutta siellä peli on ollut parempaa. Eniten parannettavaa on puolustuspelissä. Olen pala puolustusta ja koen, että minun, sekä muiden puolustajien täytyisi skarpata, että viimeiset pelit hoidettaisiin kunnialla. Kuitenkin puolustus on toiminutkin peleissä, joten tietynlaista tasaisuutta vaadittaisiin.” – Rönkä

Taidokas Janne Kuhmonen on yksi tärkeimpiä palasia FC Vaajakosken keskikentällä. 28- vuotias paluumuuttaja on ryhmän kokenein pelaaja ja tänä vuonna peliaikaa on kertynyt 17 ottelussa lähes 1500 minuuttia. Kauden aikana kahdesti verkkoon osunut ”Nasu” nähtiin punaisissa ensimmäisen kerran kesällä 2016.

Millaisia ajatuksia joukkueen syyskierroksen otteet herättävät?

”Ollaan onnistuttu puolustuspelissä ihan kohtuullisen hyvin oikeastaan viime ottelua lukuun ottamatta, mutta parannettavaa meillä löytyy eniten viimeisellä kolmanneksella, jossa viimeiset ratkaisut jäävät yleensä aika heikoiksi eikä siksi maalipaikoilla ole juhlittu.” – Janne Kuhmonen

Miten ennakoit lauantain kamppailua Rovaniemellä?

”En ollut itse mukana ensimmäisessä RoPS-ottelussa, mutta katsoin kyllä pelin. Kyseessä on ihan taitava ja pelaava joukkue, mutta kaikki saumat meillä on ottaa taas vierasvoitto, kunhan vaan ollaan huolellisempia molemmissa päädyissä.” – Kuhmonen

FCV:n pistejakauma todella erikoinen

Punapaidat löytyvät 20 sarjakierroksen jälkeen Kakkosen C-lohkon taulukosta seiskapaikalta. Pisteitä on koossa yhteensä 23. Kotiotteluissaan joukkue on ollut heikompi kuin koskaan aiemmin, sillä kymmenen pelin saldona on vain neljä pinnaa. Ne kaikki ovat tulleet tasapeleillä.

Vastapainoksi vieraspelit, joista pisteitä on kertynyt keskiarvolla 1,9, ovat olleet FC Vaajakoskelta jopa historian menestyksekkäimpiä. Viime kaudella saavutettu vieraskenttien piste-ennätys 20 on lauantaina rikottavissa voiton myötä ja se olisi huikea saavutus uudistuneelta ryhmältä, jonka suorittaminen on ollut vaihtelevaa läpi kauden.

FC Vaajakosken suurimmiksi ongelmakohdiksi kauden kuluessa ovat osoittautuneet puolustuspelaamisen ailahtelevaisuus pelien välillä ja kentän ylimmällä kolmanneksella maalipaikoille murtautuminen. Kehittymisprosessia on hankaloittanut joukkueen suuri vaihtuvuus myös kauden aikana, minkä vuoksi yhteispeli ei ole monesti ollut parhaimmillaan. Punaisten riveissä kentällä on esiintynyt kauden saatossa peräti 31 eri pelaajaa.

Vaajakoskelaisten paras maalintekijä edellisvuosien tapaan on Matias Sarlin, jolla on taskussaan kahdeksan osumaa. Taustalla seuraavat viime viikonloppuna osuneet Lemarié neljällä maalillaan ja De Nicolo, joka on onnistunut viimeistelyssä kolmesti. Samainen kaksikko on myös kellottanut eniten peliminuutteja joukkueesta kauden aikana.

Lauantaina Rovaniemellä FCV:ltä ovat sivussa loukkaantumisten vuoksi ainakin Teemu Roponen ja Abenezer Eloranta. Puolustuksesta loppukauden peleistä tulee puuttumaan myös Niilo Pirttinen, jolle edellisen viikonlopun kaksi varoitusta tiesivät kahden ottelun mittaista pelikieltoa.

RoPS löytyy juuri FCV:n edeltä

Rovaniemen Palloseura on nähty Kakkosessa vuodesta 2019 alkaen, mutta aiemmin kyseessä on ollut organisaation farmijoukkue. Edustuksen alamäki on ollut jyrkkä, sillä vielä neljä vuotta sen pelaajien kaulaan ripustettiin Veikkausliigan hopeiset mitalit. Täksi kaudeksi talousvaikeudet pudottivat seuran edustusryhmän Ykkösestä nykyiselle sarjaportaalle.

Pisteitä RoPS:lla 20 ottelusta on kasassa 28. Niistä kotiotteluissa on kertynyt 19 ja joukkueen ainoa häviö kotistadionilta on peräisin elokuun alulta, jolloin OLS onnistui voittamaan vähämaalisen taiston 0-1. Sinivalkoisia värejä yllään kantava joukkue sijoittuu tällä hetkellä sarjataulukossa kuudenneksi. Se on viisi pistettä edellä heti perässä majailevaan FC Vaajakoskeen nähden ja saman verran eroa on myös neljännen sijan oikeuttaviin nousukarsintapeleihin, jotka ryhmän pelaajisto oli asettanut tavoitteekseen. Seuran virallinen tavoite oli sarjapaikan säilyttäminen, joten lopullinen paikka näyttää hyvin todennäköisesti löytyvän näiden kahden päämäärän välimaastosta.

Kakkosessa rovaniemeläisiä kolmatta peräkkäistä kauttaan valmentaa Aleksi Tanner, joka on kuitenkin luopumassa tehtävästään kauden loputtua. Tuoreimmat uutiset kertovat hänen palaavan Ouluun, minne on suuntaamassa myös joukkueen toinen valmentaja Olli- Pekka Piisilä.

Lohkon keski-iältään nuorimman joukkueen paras maalintekijä on vasta 17-vuotias joensuulaistaustainen Eetu Venäläinen, joka on pommittanut jo 12 täysosumaa ja tappelee jopa C-lohkon maalikuninkuudesta. Nyt on meneillään kuitenkin kuivempi jakso, sillä neljään otteluun Venäläinen ei ole verkkoja soitellut. Muutoinkin RoPS:n maalitehtailu on hiljentynyt, kun kauden aikana peräti 34 kertaa osunut joukkue on viimeistellyt seitsemään viimeisimpään peliin vain viidesti.

Peliminuutteja eniten RoPS:n nipusta ovat kerryttäneett keskikenttäpelaaja Tatu Lakela, puolustajat Alex Tolra ja Eelis Taskila sekä maalivahti Lauri-Eemil Vetri, jotka kaikki ovat alle parikymppisiä lahjakkuuksia.

Voitto Rovaniemen Palloseurasta puuttuu

FC Vaajakoski kohtasi rovaniemeläisten kakkosnipun kausien 2019-2021 aikana viidesti. Pohjoisen pojat olivat parempia kolme kertaa ja kaksi otteluista päättyi pistejakoon. Tämän kesän ensimmäisessä yhteenotossa heinäkuussa Panda Areenalla tuloksena oli tasapeli numeroin 1-1. Paikkoja lisäosumiin oli tarjolla molemmille, mutta tilanteet jäivät sillä kertaa käyttämättä.

Ottelun InStat-tilastot

Kotijoukkueen lähtötilanne kamppailuun oli haastava, koska kokoonpanosta puuttui tukku avainpelaajia. Punaiset taistelivat silti hyvin ja hakeutuivat ahkerasti vetopaikoille. Maalinteon aloitti kuitenkin RoPS, kun Eetu Venäläinen pääsi iskemään hieman onnekkaastikin vieraiden johtolukemiksi 0-1 FCV:n alakerran liukasteltua sadekuuron kostuttamalla nurmella. Tasoitus syntyi toisen jakson alussa ja siitä vastasi ranskalaispuolustaja Killian Denoual, jolle paikan alusti vieraiden epäonnistuneen purkupallon jälkeen Eero Salmi. Mainittakoon tässä yhteydessä, että 11 ottelussa FC Vaajakosken paidassa taistellut Denoual edustaa tätä nykyä Ruotsin neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavaa södertäljeläistä Assyriska FF:aa.

FCV TV:n kooste ottelusta