Kannanotto Vaajakosken liikuntapuiston remonttiin

FC Vaajakoski ja Vaajakosken yhtenäiskoulu kannattavat Vaajakosken liikuntapuiston nurmen vaihtamista tekonurmeksi lähitulevaisuudessa tehtävän remontin yhteydessä.

Jyväskylän kaupunki suunnittelee Vaajakosken liikuntapuiston remontoimista lähitulevaisuudessa. Tietojen mukaan suunnitelmissa on uusia yleisurheilun juoksuradat sekä vaihtaa vanha luonnonnurmi uuteen luonnonnurmeen. FC Vaajakoski ja Vaajakosken yhtenäiskoulu kannattavat kentän pintamateriaaliksi tekonurmea.

Kentän naapurissa sijaitseva 500 oppilaan Vaajakosken yläkoulu ei voi nykyisellään käyttää nurmikenttää lainkaan. FC Vaajakoski on käyttänyt viime vuosien aikana koko kenttäalueen vuoroista kesäkuukausien aikana n. 60% ja muutaman viime vuoden aikana 50% kasvanut jäsenmäärä aiheuttaa entisestään kasvanutta kysyntää harjoitusvuoroille myös Halssilan tekonurmen valmistumisen jälkeen. Nurmikentän vuoroista seura on käyttänyt lähes kaikki varattavissa olevat tunnit.

Menneellä kaudella FC Vaajakosken edustusjoukkueen otteluista kolme jouduttiin siirtämään kentän kunnosta johtuen. Epävarmuus pelipaikasta vaikeuttaa toimintaa merkittävästi niin urheilullisesti kuin myös taloudellisesti. Seuran edustusjoukkueelle, työntekijöille ja isolle määrälle vapaaehtoistoimijoita epävarmuus pelipaikasta tuo kohtuuttoman lisätyömäärän ja stressin.

Kuluneena kesänä Vaajakosken erinomaiset kentänhoitajat saivat 40 vuotta vanhan nurmen loistavaan kuntoon, mutta siitä huolimatta kenttää voidaan käyttää vuodessa vain noin neljän kuukauden ajan alle parikymmentä tuntia viikossa. Helppohoitoinen tekonurmi puolestaan säästäisi kaupungin varoja sekä toisi enemmän tuloja, sillä kenttää voitaisiin käyttää rajattomasti ympäri vuoden: 9-10 kuukauden ajan jalkapallon ja kuntoilijoiden tarpeisiin ja talvikaudella hiihtolatujen pohjana. Luonnonnurmi rajoittaa myös hiihtolatujen sijoittelua, sillä lumen pakkautumisen takia latuja ei voida vetää nurmen päälle.

Yleisurheilutoiminta Vaajakosken liikuntapuistossa on ollut erityisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana vähäistä. Hyvä ratkaisu yleisurheilun tarpeisiin olisi kunnostaa Palokan urheilukenttä. Näin palveltaisiin mahdollisimman montaa kaupunkilaista.

Pintamateriaalin valintaperusteena on väläytelty yleisurheilutapahtumien aluetaloudellista merkitystä, mutta kenttää hallinoivan Jyväskylän liikuntapalveluiden tehtävänä on Jyväskylän kaupungin verkkosivuja lainaten edistää Jyväskylän asukkaiden hyvinvointia: ”Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut edistää Jyväskylän asukkaiden hyvinvointia tuottamalla liikuntapalveluja. Liikuntalain (390/2015) mukaisesti kaupungin liikuntapalveluiden tavoitteena on turvata kuntalaisille laadukkaat edellytykset rakentamalla ja ylläpitämällä liikuntapaikkoja ja edistämällä kuntalaisten liikunnan harrastamista.”

Miksi emme rakentaisi sellaista liikuntapaikkaa halvemmalla, joka liikuttaa selvästi useampaa ihmistä kuin vaihtoehtoinen kalliimpi ratkaisu? Oli päätös kentän pintamateriaalista mikä tahansa, toivottavasti ensisijaisena mittarina on se, kuinka monta kertaa julkisessa liikuntapaikassa hypitään, pompitaan ja juostaan.

FC Vaajakosken harrastajamäärän kehitys
Arvio pintamateriaalivaihtoehtojen kustannuksista

Vaajakosken yhtenäiskoulun kannanotto

Vaajakosken yhtenäiskoululla on tällä hetkellä mahdollisuus käyttää Vaajakosken urheilukentän nurmikenttää 45 min lukuvuoden aikana. Aikanaan, kun koulu on tähän rakennettu, on arvioitu, ettei koulu tarvitse omia lähiliikuntapaikkoja, kun sijaitsemme urheilukentän vieressä. Yleisurheilua varten käytössämme on juoksuradat ja hyppypaikat, mutta meiltä on kielletty nurmikentän käyttö. Ainoastaan kerran vuodessa pelattava oppilaat vs. opettajat -jalkapallopeli on sallittu. Tilanne on kestämätön. 

Vaajakosken alueella ei ole maksuttomia ulkoliikuntapaikkoja riittävästi koulujen ja päiväkotien tarpeisiin ja on käsittämätöntä, että nurmikenttä on 95% tyhjillään klo 8-15 välisenä aikana. Koulujen ja päiväkotienkin kannalta tekonurmi alustana mahdollistaisi kentän monipuolisen käytön ja sen, että alueen lapset ja nuoret pääsisivät liikkumaan kentällä. Liikuntapääkaupungin yksi tavoitteista on lisätä ja mahdollistaa lasten ja nuorten liikkuminen ja liikkumisen vahvistaminen. Tekonurmikenttä tukisi tätä tavoitetta Vaajakosken alueella.

Paula Huuska, rehtori, Vaajakosken yhtenäiskoulu

Lisätiedot

Sami Rukkila, FC Vaajakoski
040 1603208
sami.rukkila@fcvaajakoski.com

Kalle Kemilä, FC Vaajakoski
0443210036
tiedotus@fcvaajakoski.com