Kakkosen kausi alkaa vierailulla Närpiöön

La 30.4.2022 klo 14.00 Mosedal Konstgräs | Närpes Kraft – FC Vaajakoski
Suora lähetys: Ruutu+

Lauantainen vappuaatto tuo FC Vaajakosken otteista kiinnostuneille mitä mainioimman startin juhlaviikonloppuun, kun punapaidat avaavat iltapäivällä sarjakautensa Närpes Kraftin vieraana. Ottelu on katsottavissa suorana lähetyksenä Ruudussa Olavi Hetemäen selostamana.

Viime vuoden keskinäisissä kohtaamisissa Vaajakoski oli kotonaan parempi maalin erolla ja Närpiössä päädyttiin tasatulokseen. Viidennen peräkkäisen vuotensa Kakkosessa aloittava FCV on kokenut ryhmässään suuria muutoksia niin pelaajiston kuin taustojenkin osalta, mutta saanut kasattua kokoon erittäin mielenkiintoisen joukkueen.

”Tuloksellisesti meidän tavoitteemme on tietysti säilyä sarjassa ja näyttää, että FCV kuuluu tälle sarjatasolle. Pelillisesti haluamme tietenkin kehittyä pitkin kautta ja tavoite on, että pystymme pelaamaan eri formaateilla eri vastustajia vastaan.” – Päävalmentaja Sami Mustalampi

Vaajakosken valmennusjohto on pyrkinyt tekemään huolellista työtä valmistautuessaan sarjakauden ensimmäiseen koitokseen.

”Ollaan pari iltaa ja yötä katsottu Kraft-pelejä ja kyllä meillä hyvä käsitys on, millainen vastustaja siellä on lauantaina vastassa. Pelistä tulee vaikea, mutta olemme lähdössä hakemaan pisteet sieltä pois.” – Mustalampi

Alla seurahistorian paras sijoitus

Kausi 2021 tuotti FC Vaajakoskelle sen historian parhaan tuloksen Kakkosessa, kun päätöskierroksen voitolla varmistui C-lohkon nelossija. Joukkueen kautta voi kuvailla erittäin tasapainoiseksi. Pahempia notkahduksia ei nähty missään vaiheessa ja suurimmat aallonpohjat vältettiin. Toisaalta aivan huippulentoakaan ei ollut tarjolla kuin aivan hetkittäin. Joukkue ei hävinnyt koko kauden aikana kahta ottelua peräkkäin. Pisin voittoputki, joka oli kolmen ottelun mittainen, muotoutui lokakuulle syksyn viimeisimpiin peleihin.

Samalla seura saavutti myös Kakkosen piste-ennätyksensä 40 pinnaa. Nekin jakautuivat sopuisasti, sillä sekä koti- että vieraspelit toivat pussiin 20 pistettä. FCV:ltä erityisesti puolustaminen ja maalivahtipeli olivat onnistuneita osa-alueita, eikä omiin uponnut kuin ainoastaan 18 maalia. Paras maalintekijä FC Vaajakosken ryhmästä oli vuoden 2020 tapaan raamikas kärkihyökkääjä Matias Sarlin, joka osui maalipuiden väliin seitsemän kertaa. Keskikentällä loisti kauden päätteeksi pelipaikkansa parhaaksi C-lohkossa valittu Julius Järvinen ja puolustuksessa Masa Malen, joka myös arvioitiin omalla sektorillaan lohkon ykkösnimeksi.

C-lohkossa vastassa pääosin tutut kilpakumppanit

Kaudella 2022 FC Vaajakoski jatkaa tuttuun tapaan Kakkosen pohjoisessa lohkossa, jossa se on otellut vuodesta 2019 lähtien. Jyväskylästä mukana on tällä kertaa peräti kolme joukkuetta, kun Komeetat valloitti viime syksynä Kolmosen lohkonsa piikkipaikan ja nousi ensimmäistä kertaa historiansa aikana mukaan pääsarjoihin. Nousua Ykköseen tavoitteleva JJK on lohkon suurin voittajasuosikki.

Myös Oulusta on viime vuoden tapaan mukana kolme nippua, OTP, JS Hercules ja OLS. Pohjanmaan rannikkokaupunkien perinteikkäät seurat GBK, JBK ja VIFK jatkavat niin ikään pelejään C-lohkossa. Mukaan saadaan parin vuoden tauon jälkeen myös kainuulaista väriä, kun KajHa nousunsa myötä palaa mukaan kuvioihin.

Perinteisesti lohkon pohjoisin joukkue on löytynyt Rovaniemeltä ja näin on myös tänä vuonna. Santa Clausin, RoPS/2:n ja RFA:n jalanjälkiä seuraa nyt kaupungin ykkösseura RoPS, joka vielä viime syksynä hätyytteli Veikkausliigan portteja. Synkkä taloustilanne tiputti kuitenkin pohjoisen joukkueen Ykkösestä sarjatasoa alemmaksi.

Uudistunut FC Vaajakoski näyttää tältä

FC Vaajakoski on ollut kovan haasteen edessä rakentaessaan tämän kesän pelaajapalettiansa. Viime vuotisista avainpelaajista muihin seuroihin liittyivät esimerkiksi maalivahti Ville Viljala, Julius Järvinen keskikentältä ja Malen puolustuksesta. Suurin tekijä isoon muutokseen on ollut kuitenkin se, että käytännössä kaikki punaisten pitkäaikaiset ja kokeneet luottonimet päättivät lopettaa tai siirtyivät jäähdyttelemään alemmille tasoille.

Lähtijöiden lista kokonaisuudessaan:

 • Julius Järvinen (KPV)
 • Toni Järvinen (PPJ)
 • Aleksi Kaakinen (Kypärämäki Rangers)
 • Eemil Koskela (KePS)
 • Toni Koskinen (BET)
 • Santtu Laaksonen (Kypärämäki Rangers)
 • Lari Liukkonen (JIPPO)
 • Masa Malen (Reipas)
 • Ville Teräsranta (EsPa)
 • Ville Viljala (JJK)
 • Pyry Friman
 • Hakim Hasanzada
 • Kimmo Huisman
 • Tomi Karlstedt
 • Matias Kiesilä
 • Peetu Lintinen
 • Niko Lohi

Liikennettä sisäänpäin kevään aikana on ollut merkittävästi ja Vaajakoskelle on saatu hommattua lukuisia mielenkiintoisia uusia tuttavuuksia. Useiden eri jyväskyläläisten joukkueiden riveistä mukaan liittyneiden nuorten lisäksi Vaajakoskelle on tullut tuoretta väriä lähinnä muista Kakkosen joukkueista.

Mielenkiintoisia seurattavia tulijoista ovat muun muassa aiemminkin punaisissa nähty keskikenttäpelaaja Janne Kuhmonen, australialais-italialainen hyökkääjä Harrison De Nicolo, puolustusta auttavat Ayoub Sadki ja Mustafa Hussein Zada sekä fyysisyyttä kentän ylimmälle kolmannekselle tuova Akeg Deng.

Kauden kynnyksellä uusina niminä FCV:n ryhmään ovat liittyneet vielä ranskalaiset Stéphane Blanc ja Killian Denoual. Joukkueen kuvioihin sisäänpääseminen kestää heiltä varmasti hetken, mutta kaksikko tulee varmasti vahvistamaan punaisten nippua.

Lista uusista pelaajista: (suluissa viime kauden seura)

 • Stéphane Blanc, hyökkääjä (Kemi City)
 • Eduard Ciriaco, puolustaja (JJK)
 • Harrison De Nicolo, hyökkääjä (Nordvärmland FF, Ruotsi)
 • Akeg Deng, hyökkääjä (MiPK)
 • Killian Denoual, puolustaja (MP)
 • Mustafa Hussein Zada, puolustaja (TPV)
 • Cool Iivanainen, maalivahti (JJK, juniorit)
 • Janne Kuhmonen, keskikenttäpelaaja (IkU)
 • Niko Laulainen, puolustaja (Huki)
 • Antto Mikkonen, maalivahti (FC Blackbird)
 • Benjamin Montonen, keskikenttäpelaaja (JJK, juniorit)
 • Ayoub Sadki, puolustaja (Kemi City)
 • Eero Salmi, hyökkääjä (Komeetat, juniorit)
 • Eero Säynäjäkangas, keskikenttäpelaaja (Komeetat, juniorit)

Viime kauden ryhmästä jatkosopimuksen on solminut kaikkiaan 12 pelaajaa. Edellisenä kesänä enemmän vastuuta saaneista merkittäviä jatkajia ovat muun muassa joukkueen kaksinkertainen maalikuningas Sarlin, keskikentällä läpimurtopelaajat Saboor Salim ja Eetu Kuusrainen, sekä Antoine Lemarié, maalivahti Severi Ikäheimo, puolustaja Niilo Pirttinen ja suuria kehitysharppauksia edellisvuonna ottanut Abenezer Eloranta.

”Meillä joukkue on ekaa kertaa kasassa torstaina, kun kausi alkaa lauantaina. Se tottakai näkyy meidän ensimmäisissä peleissä, ettemme ole päässeet yhdessä joukkueena treenaamaan. Uskon, että tämä meidän monikansallinen joukkue kääntyy vahvuudeksi ja tämä ryhmä on täynnä toisiaan kunnioittavia nuoria miehiä. Tulemme yllättämään monta joukkuetta oikealla asenteella ja juonikkaalla pelaamisella.” – Mustalampi

Sivussa sarja-avauksesta FC Vaajakoskelta tulee olemaan muutamia pelaajia. Harjoitusottelussa loukkaantuneen Teemu Roposen alaraajavamma vaatii leikkaushoitoa ja hänen kohdaltaan koko kausi on valitettavasti taputeltu ennen kuin se ehti alkaakaan. Vaihto-opiskelureissua viettävä Ciriaco ei ole myöskään joukkueen mukana toistaiseksi, mutta palaa kesällä punapaitoihin yhtä kokemusta rikkaampana. Vaajakosken harjoitusvahvuudessa syksyllä ja talvella positiivisia otteita esittänyt Aleksi Minkkinen kärsii myös alaraajavammasta, joka pitää nuorukaisen sivussa kentiltä pidemmän tovin. Muilta osin joukkueen terveystilanne näyttää erittäin hyvältä.

Talvikauden pelit tarjosivat vaihtelevia tuloksia

Helmi- ja maaliskuun harjoitusotteluistaan FCV otti voitot Kakkosen Lahden Reippaasta ja Komeetoista. Kolmosen joukkueista kaatuivat KeuPa ja FC Blackbird. Ainoa tappio tuli JJK:ta vastaan. Huhtikuu avattiin kauden ensimmäisellä virallisella pelillä, kun Suomen Cupin kolmannen kierroksen kamppailussa Vehkahallissa vastaan asettui uudemman kerran Reipas. Lahtelaisvieraat olivat selvästi valmiimpia ja veivät ottelun nimiinsä puhtaasti 0-3 jatkaen Cupissa eteenpäin.

FCV TV:n ottelukooste

Cupin jälkeisen viikonlopun harjoitusottelussa FCV päihitti kuopiolaisen SC Kingsin 3-0. Viimeisin valmistava ottelu viime lauantaina sujui FC Vaajakosken osalta erittäin mollivoittoisesti, eikä keinoja Viitaniemessä JIPPOn haastamiseen keksitty. Tuloksena oli joensuulaisten selkeä 0-4 -voitto toisen puoliajan maalikimaralla. ”Kehno kenraali, onnistunut ensi-ilta” on perinteinen sanonta, jonka toivoisi toteutuvan punaisten kohdalta tähän saumaan.

Pre seasonin tehomies FCV:ltä oli kolme osumaa viimeistellyt Kuhmonen. Sarlin ja Lemarié osuivat kumpikin kahdesti.

Vappuaaton koitosta isännöivä Närpes Kraft

Maaseutumainen noin kymmenentuhannen asukkaan pikkukaupunki Närpiö tunnetaan kasvihuonetomaateistaan ja seudun urheilumainetta yllä pitää jalkapallossa Närpes Kraft. Joukkue pelasi vuosituhannen taitteessa useita kausia Ykkösessä ja sen jälkeen Kakkosta aina vuoteen 2018. Parin vuoden piipahduksen jälkeen läntisen Suomen Kolmosessa sinikeltaiset palasivat jälleen valtakunnalliselle tasolle ja pelasivat viime kaudella Kakkosen C-lohkoa. Kauden päätyttyä närpiöläiset löytyivät 23 pisteellä lohkon lopputaulukon kymmenenneltä tilalta.

Viime kesänä kirjoihin ja kansiin kirjoitettiin myös uusi luku, FC Vaajakosken ja Närpes Kraftin ensimmäiset keskinäiset kohtaamiset. Joukkueiden ensimmäinen yhteenotto toukokuussa Viitaniemessä päättyi FCV:n voittoon 2-1. Elokuussa Närpiössä pisteet jaettiin lopputuloksella 2-2 punapaitojen oltua kahdesti johdossa. Molemmissa otteluissa maalinteossa onnistui vaajakoskelaisten ykkösmaalintekijä Sarlin.

Samir Isanovic on kotijoukkueen pelätty viimeistelijä

Bosniahertsegovinalainen Isanovic liittyi Kraftin vahvuuteen viime vuonna keskikesällä ja jatkaa joukkueessa myös tällä kaudella. Kärkipelaaja ehti pelaamaan Närpiössä edellisenä kesänä 13 ottelua, joissa 26-vuotias tehomies viimeisteli myös yhtä monta maalia. Hän muodostaa viimeistelykyvyillään todella suurta uhkaa vastustajille närpiöläisten hyökätessä. Joukkueen riveistä löytyy myös kolme muuta bosniahertsegovinalaista pelaajaa, keskikentän Muhamed Omic ja Nedim Ibric sekä puolustuksesta Ismet Pendek. Heistä Omic pelasi ryhmässä jo viime kaudella ja sai merkittävästi vastuuta.

Kaikkein eniten peliminuutteja Närpesistä viime kesänä kellotti kokenut kolmikko Karl-Filip Eriksson, Jacob Åbonde ja Kevin Peth, jotka kaikki ovat mukana joukkueen kuvioissa edelleen. Rutinoitunut maalivahti Eriksson on luonut uransa Närpiön ohella Vaasassa, missä torjuja on VPS:n raitapaidoissa esiintynyt myös muutamassa Veikkausliigaottelussa. Åbonde on puolestaan Kraftin pitkäaikainen luottotoppari. Peth käväisi nuoruusvuosinaan Italiankin visiitillä, mutta on pelannut sen jälkeen Pohjanmaalla useissa eri seuroissa. Puolustajalla on tilillään lähes parisataa ottelua Suomen pääsarjoissa, joista 74 on pelattu Veikkausliigatasolla.