Kainuusta haetaan ehjää esitystä

To 28.7.2022 klo 19.00 Kajaanin liikuntapuisto TN, KajHa – FC Vaajakoski
Suora lähetys: Kainuun Sanomat

Torstaina FC Vaajakoskelle tarjoutuu tilaisuus pieneen kasvojen pesuun, sillä joukkueen kaksi viimeistä peliesitystä ovat olleet erityisesti puolustamisen osalta todella heikolla tasolla. Kainuussa punaiset ovat vierailleet viimeksi kaudella 2019, jonka päätteeksi Kajaanin Haka putosi Kolmoseen. Täksi kaudeksi kajaanilaiset tekivät jälleen paluun valtakunnalliselle tasolle Kakkoseen. Kumpikin joukkue koki viime viikon aikana muutamia muutoksia pelaajaryhmässään.

Kahdessa ottelussa kymmenen omiin

Punavalkoisten puolustus on ollut parissa viimeisimmässä kamppailussa hämmästyttävän suurissa vaikeuksissa vastustajien nopeiden hyökkäysten kanssa. Myös pahat pallonmenetykset alhaalla ja keskikentällä ovat leimanneet joukkueen otteita. Verkko onkin omissa heilahtanut kahdessa ottelussa lähes yhtä monta kertaa kuin koko alkukauden aiemmassa kymmenessä pelissä. Severi Ikäheimo on tehnyt maalinsuulla voitavansa ja ottanut joitakin haamupelastuksia, mutta ei ole mahtanut takaiskuille mitään.

Suurin syy vuotavaan kellarikerrokseen ovat olleet pelaajien henkilökohtaiset virheet. Asiaan on toki vaikuttanut myös vaihteleva puolustusmiehitys, sillä FCV:n alakerta on kärsinyt viime aikoina loukkaantumisista, sairasteluista ja pelikielloista. Lisää päänvaivaa tuli, kun puolustuksen luottonimi Killian Denoual jätti viime keskiviikon jälkeen Päijänteen rantamaisemat taakseen ja siirtyi ammattilaissopimuksella kotimaahansa Ranskaan. Tähän FC Vaajakoski reagoi välittömästi ja hankki riveihinsä isokokoisen topparin Arttu Loukiaisen Mikkelin Palloilijoista. Lisäapuja puolustusosastolle on luvassa vielä elokuussa, kun Eduard Ciriaco palaa vaihto-opiskelureissultaan viimein takaisin Suomeen.

Kauden 12 pelaamassaan ottelussa FCV on kerännyt 16 pistettä, jotka riittävät C-lohkon sarjataulukossa seitsemännelle sijalle. Vierasottelut saldolla neljä voittoa, yksi tasapeli, kaksi häviötä ovat sujuneet joukkueelta kotipelejä huomattavasti tehokkaammin. Edelliseltä reissultaan punapaidat matkasivat kotiin alunperin tyhjin käsin, kun Pietarsaaren maalijuhlissa JBK oli etevämpi lukemin 6-3. Ottelun lopputulos muuttui kuitenkin keskiviikkona vierasvoitoksi 0-3 Palloliiiton käsiteltyä FC Vaajakosken jättämän protestin. Kotijoukkue peluutti ottelussa Jaro-lainaa Adam Vidjeskogia, joka ei sääntöjen perusteella ollut edustuskelpoinen. Vaikka tulos muuttuikin suotuisaksi, ei se kehnoa peliesitystä paremmaksi tee.

Panda Areenalla punaiset olivat tositoimissa viimeksi viikko sitten. Ottelun alku oli suorastaan karmeaa katseltavaa vierailija GBK:n tyrmättyä isännät kolmella maalilla heti avausvartilla. Vain tuuri pelasti FC Vaajakosken, ettei omissa olisi soinut alkuhetkillä enemmänkin. Ahdinkoa kasvatti ykkösjakson lopussa Mustafa Hussein Zadan illan toinen varoitus, jonka seurauksena kotijoukkue joutui vajaamiehiseksi. Ulosajo tiesi ”Mustille” myös kahden ottelun mittaista pelikieltoa.

Toiselle puolikkaalle FCV teki ryhtiliikkeen ja pelasi alivoimaisena varsin miehekkäästi. 17- vuotias Joona Rönkä onnistui tekemään ensimmäisen Kakkosen maalinsa ja lopussa numeroita kaunisteli vielä molempiin suuntiin ahkerasti työskennellyt Antoine Lemarié. Loppulukemat kirjattiin kuitenkin kokkolalaisille 2-4. FC Vaajakosken päävalmentaja Sami Mustalampi arvioi taiston tauottua pelin tulleen vastaan liian nopeasti, eikä joukkue hänen mukaansa ollut koitokseen täysin valmis niin henkisesti kuin fyysisestikään.

FCV TV:n kooste ottelusta

”Meidän pitää unohtaa kaksi heikkoa peliä”

Leppäveden Lepässä peliuransa aloittanut ja JJK:n jalkapallokoulun läpi käynyt Benjamin Montonen oli pelannut aikuisten tasolla jo joitakin pelejä Kolmosessa ja Nelosessa kettupaitojen reservijoukkueissa ennen siirtymistään täksi kaudeksi FC Vaajakosken paitaan Kakkoseen. Peliminuutteja jämäkkäotteiselle ja vasemman jalan taituruutta esittävälle 18-vuotiaalle keskikenttäpelaajalle on kertynyt heti tulokaskauden tässä vaiheessa miltei 500.

Miten arvioit joukkueen suorittamista tähän saakka, kun kausi on ylittänyt puolivälin?

”Joukkuuen esitykset on vaihdellut kauden mittaan. On ollut hyviä ja huonoja pelejä, ja varsinkin nämä kaksi viimeisintä peliä ovat olleet todella heikot esitykset meiltä. Meidän pitäisi saada enemmän tasaisuutta peleihin, että pystyttäisiin esiintymään joka matsissa siten miten parhaimillaan pelataan.” – Benjamin Montonen

Entä oma suoriutuminen. Miltä Kakkosen vauhti on tuntunut?

”Omasta mielestä olen pärjännyt ihan hyvin ekaksi kaudeksi miesten peleissä. Tietenkin on ollut fyysisempää, kun mitä aikaisemmin olen pelannut. Tietysti alkuun totuttelemista on vähän ollut, mutta ihan tyytyväinen olen omaan peliin. Tehot on vaan jäänyt uupumaan, vaikka ollut hyviä paikkoja tehdä jo muutama maali, mutta ei ole vielä maaliin asti pallo mennyt. Jos niitä maaleja itsellekin sitten tässä puolessa välissä kauteen alkaisi tulemaan.” – Montonen

Kuinka Kajaanista pisteet hoidetaan mukaan?

”Meidän pitää nyt unohtaa nämä kaksi heikkoa peliä meiltä ja keskittyä vaan tuohon seuraavaan Kajaanin matsiin. Meidän pitää olla alusta asti hereillä. Ei voida nukkua missään vaiheessa matsia, ettei vastustaja pääse tekemään jo alkuun esimerkiksi kolmen maalin johtoa kuten viime pelissä kävi. Kajaanilla on nopeita taitavia hyökkääjiä ja niiden kanssa pitää alusta asti olla tarkkana. Meidän pitäisi myös saada pidettyä palloa enemmän yläalueilla ja löytää ratkaisuja lähempää vastustajan maalia. Kun nämä onnistuvat, niin me otetaan voitto Kajaanista.” – Montonen

Haka hakee toista kotivoittoaan – omissa on soinut liikaa

Sarjanousija Kajaanin Haka aloitti kautensa voitokkaasti Vasa IFK:n vieraana ja onnistui kotonaan kaatamaan juhannuksen alla OTP:n selvästi 4-1. Nämä ovatkin tähän saakka joukkueen ainoat voitot tänä kesänä. Lisäksi tilillä on neljä tasapeliä ja KajHa:n kymmenen pisteen saalis riittää Kakkosen C-lohkon sarjataulukossa kymppisijalle. Torstai-iltana lisäpisteet tulisivat kajaanilaisille tarpeeseen ja toisivat pientä hajurakoa putoamisviivaan.

Keltamustien vire ei viime aikojen pelikierroksilla ole ollut kuitenkaan kovinkaan mairitteleva, kun joukkue on kahdeksasta edellisestä ottelustaan hävinnyt kuusi ja saavuttanut näissä vain neljä pistettä. Häviöpeleissä kyseisellä ajanjaksolla Kajaanin Hakan oma verkko on soinut keskimäärin 3,5 kertaa per ottelu ja se on liikaa, jos pisteistä mielitään taistella. Joukkue pelasi viimeksi sunnuntaina Pietarsaaressa, missä se joutui taipumaan JBK:lle loppunumeroin 2-0.

Kajaanissa pelaajaliikennettä sisään ja ulos

Myös Kajaanin Hakan ryhmä koki FC Vaajakosken tavoin viime viikolla joitakin pelaajamuutoksia. Kajaanilaisnipun miehistöstä poistuivat jo viisi maalia kesän mittaan pommittanut kapverdeläinen hyökkääjä Kenedy Santos sekä portugalilainen laitapelaaja João Varela. Ykkösmaalivahti Paavo Jarva kärsii vammasta, joka vaatii leikkaushoitoa ja hänen kautensa on ohi. Paikkaajaksi KajHa hommasi 19-vuotiaan David Romanan. Hyökkäykseen joukkue löysi uutena nimenä avukseen puolestaan Carlos Ferreiran. Molemmat uudet vahvistukset tulevat Portugalista ja he ehtivät debytoida joukkueen riveissä jo sunnuntaina Pietarsaaressa.

Kenedyn lähdettyä, on kajaanilaisten nykypelaajista tehokkain viimeistelijä neljästi verkkoon osunut Tuomas Nurkkala. 26-vuotiaalle hiihdonkin parissa nuorempana viihtyneelle pohjanmaalaiskasvatille kausi on jo kuudes Kainuun keltapaidoissa. Peliaikaa torstain kotijoukkueesta eniten ovat kellottaneet puolustuslinjan avainnimet portugalilainen José Ferreira, brasilialainen Henrique Quadros ja Tatu Mäki, joilla kullakin mittarissa on yli tuhannen minuutin pelimäärä. Tästä kolmikosta Quadros huilaa FCV-kohtaamisessa, sillä keskuspuolustajan korttitili täyttyi viime viikonlopun kamppailussa. Keskikentällä suuressa roolissa on ollut kuusamolaistaustainen nuori veljeskaksikko, Niko ja Joni Kivijärvi.

Ensimmäinen keskinäinen Viitaniemessä maaliton

FC Vaajakoski pelasi kotiavauksensa Viitaniemen montussa toukokuussa isännöidessään kajaanilaisjoukkuetta. Kotijoukkue hallitsi pelitapahtumia suvereenisti, mutta ei saanut rakenneltua voitto-osumaa ja kamppailu päättyi tulokseen 0-0.

Varsinkin alussa FCV loi muutamia maukkaita tekopaikkoja. Pelinkuva muuttui vajaan puolituntisen jälkeen, kun vierailijat joutuivat vajaamiehisiksi maalivahti Jarvan tullessa ulosajetuksi suoralla punaisella. KajHa puolusti alhaalla tiiviinä rintamana ja pelasi reilun tunnin miesalivoimalla jopa paremmin kuin täydellä 11 pelaajan miehityksellä. FC Vaajakosken otteista paistoi hätäily ja hyökkäysten rakentelu päättyi usein puolitiehen.

FCV TV:n kooste ottelusta