JJK kaatui Vaajakoskella, yllättääkö FCV jälleen Savonmaalla?

KuFu98 – FC Vaajakoski su 9.8.2020 klo 13.00 Savon Sanomat Areena, Kuopio

Pelitahti vaajakoskelaisten osalta jatkuu kiivaana, kun joukkue reissaa sunnuntaina kuluvan viikon toiseen otteluunsa Savon sydämeen Kuopioon. Kalakukkokaupungin keskuskentän hiljattain uusitulla tekonurmella punapaitoja isännöi erittäin vahvana kotijoukkueena tunnettu KuFu98. Viime kaudella kuopiolaiset kärsivät vain yhden kotitappion, kun hurjassa syyskunnossa ollut FCV kävi noukkimassa pisteet matkaansa. Nähdäänkö sama ihme sunnuntaina uudestaan?

FC Vaajakosken terveystilanne näyttää tällä hetkellä valoisalta, sillä tiistain paikallistaistossa joukkue pääsi pelaamaan käytännössä parhaalla kokoonpanollaan. Muutaman pelin väliin jättämään joutuneet keskikentän maestro Saku Leppänen ja puolustaja Tomi Karlstedt olivat jälleen mukana. Kumpainenkin tuli vaihdosta kentälle toisella puoliajalla ja antoi vahvan panoksensa punapaitojen noustessa kotivoittoon. Myös sarjakauden alla harjoituspelissä loukkaantunut hyökkääjä Toni Järvinen oli jo vaihtopelaajan roolissa, vaikkei peliaikaa vielä herunutkaan.

Derbystä makeaakin makeampi voitto

1503 katsojaa todisti Vaajakosken voittoa. Kuva: Ville Koskiniemi

Alkuviikolla Vaajakoskella väännetty Jyväskylän derby oli kaikkineen onnistunut tapahtuma 1503 katsojan ennätysyleisön edessä. Kentän puolella trillerin kruunasi kotijoukkueen upea nousu kahden maalin takaa voittolukemiin 3-2 (0-1). Jo avaavalla nelivitosella FCV pystyi hallitsemaan palloa, mutta parhaat tekopaikat syntyivät kuitenkin JJK:lle tilanteiden kääntämisen tuloksena. Maalivahti Ville Viljalan parin huipputorjunnan siivittämänä punaiset pääsivät viettämään taukoa vain yhden maalin tappioasemassa.

Kakkospuolisko käynnistyi kettupaitojen toisella osumalla ja tilanne vaajakoskelaisten kannalta näytti tuossa vaiheessa jo varsin huolestuttavalta. Mentaalisesti tärkeän ja lopputuloksen kannalta käänteentekevän kavennuksen FCV:lle vain joitakin minuutteja myöhemmin iski kuitenkin Matias Sarlin. Tämän jälkeen etäisyydet JJK:lta alkoivat venyä liikaa Vaajakosken esittäessä vahvaa syöttöpeliä, kun tilaa löytyi rutkasti. Tasoitus 2-2 tulikin reilut kymmenen minuuttia myöhemmin Peetu Lintisen täräytteässä pallon oikean tolpan juureen oman kutinsa vastapallosta. Voitto-osuman vaajakoskelaisille nosti kauden kolmannella maalillaan Valtteri Lohi, jonka tekopaikkaan lähetti oivaltavalla syötöllään erinomaisen paluun keskikentälle tehnyt Leppänen.

Voittoon kahden maalin takaa-ajoasemasta! FC Vaajakoski – JJK Jyväskylä 3-2 (0-1)

Pelaajat analysoivat alkukautta

FCV:n pitkäaikaisimpiin pelaajiin lukeutuva Matias Kiesilä on edustanut seuraa jo lähes kymmenen vuotta. Tiistain JJK-kohtaamisessa keskikenttäpelaaja toi lopussa kentälle asennetta ja energiaa, ja osittain sen ansiosta vieraiden loppurynnistys jäi vajaaksi.

”Valmistautuminen kauteen oli todella poikkeuksellinen ja välillä oli jopa fiilis, että koko kausi voi jäädä pelaamatta. Kuitenkin sitten, kun päästiin reenaamaan, niin joukkueessa oli tosi hyvä fiilis heti alusta asti. Kausi alkoi vähän hapuillen RFA:ta vastaan ja Hercules- matsi oli ohipeli, mutta muuten pelit on sujunut ihan hyvin. Tuloksellisesti täytyy olla tyytyväinen, mutta loppukautta ajatellen on vielä tärkeämpää, että meidän peli on mennyt koko ajan eteenpäin ja monipuolistunut kauden edetessä. Derbyssä pelattiinkiin kauden toistaiseksi parasta peliä.” – Matias Kiesilä

FCV-juniorit tekivät katsomosta punaisen. Kuva: Ville Koskiniemi

Kuopiolaistaustainen laitapuolustaja Teemu Roponen pelaa nyt toista kauttaan vaajakoskelaisten väreissä. Pirteitä otteita kahteen suuntaan esittänyt peluri pelaa numerolla 22 ja on myös iältään 22-vuotias.

”Kausi on ainakin omasta mielestäni mennyt hyvin tähän asti. Lohkossa on monta kovaa joukkuetta ja ollaan hyvin kärkikahinoissa mukana. Pelillisesti kausi on ollut omasta mielestä nousujohteinen ja ollaan joukkueena otettu helvetin hyvä asenne omaan tekemiseen ja saatu oma peli kulkemaan.” – Teemu Roponen

Kuopiolaisten kausi kaksijakoinen

Ainakin toistaiseksi KuFu98 pelaa Kakkosta vielä alkuperäisellä nimellään. Kyseessä on kuitenkin pitkälti hallitsevan suomenmestarin KuPS:n kakkosryhmittymä, jonka pelaajapolitiikan kaupungin ykkösseura lähtökohtaisesti sanelee. Tästä löytyvätkin suurimmat syyt KuFu98:n ailahteleviin pelituloksiin. Alkukesän peliruuhkassa kuopiolaisorganisaatio satsasi enemmän nuorten peleihin, eikä riittävän laadukkaita pelimiehiä Kakkosen kamppailuihin tahtonut riittää.

Viime kaudella kuopiolaiset sijoittuivat neljän kärkijoukkueen jatkosarjan jälkeen Kakkosen C-lohkon toiselle tilalle. Myös tänä kesänä joukkue lukeutuu sarjan kovimpiin päästessään pelaamaan parhaalla kokoonpanollaan. Ensimmäisissä otteluissa kesäkuussa KuFun paidassa esiintyi lähinnä B-ikäisiä nuoria höystettynä 47-vuotiaalla Veikkausliigakonkari Tero Taipaleella, joka virallisesti lopetti uransa jo 2014. Heidän panoksensa Kakkosen tasolla ei kuitenkaan riittänyt, vaan joukkue kärsi pari isonumeroista tappiota.

Kurssi KuFu98:n osalta korjaantui kuitenkin nopeasti, kun ryhmä sai jalkeille ykkösmiehistönsä. Neljällä peräkkäisellä voitollaan joukkue kipusi hyville sijoituksille ja löytyy nyt FC Vaajakosken tapaan lohkon ylemmästä keskikastista kyttäilemässä nousua kärkijoukkueiden rinnalle.

”Odotan, että KuFusta saadaan kova vastus niin kuin aina, eikä pisteet irtoa ilmaiseksi. Viikonloppuna lähdetään Savoon samalla asenteella kuin viikon kotiderbyyn ja haetaan ne kolme pistettä kotiin. Aika moni KuFun pelaajista on minun vanhoja pelikavereita ja joukkue on meihin verrattuna aika paljon nuorempi. Heiltä löytyy hyviä pelaajia ja osaavat varmasti pelata hyvin yhteen.” – Roponen

”Nyt on tärkeää, että saadaan latautuminen kuntoon kuluttavan derbyn jälkeen, ettei käy samoin niin kuin Oulun reissulla. Rasitus lähiaikoina on kova, kun sunnuntain jälkeen heti torstaina saadaan JIPPO vastaan. Kuopiossa on vastassa yksi kärkijoukkueista. KuFu on varmasti nuori ja taitava, eikä tulla pääsemään helpolla, mutta derbyvoiton tuomalla energialla ja vanhoista virheistä oppimalla pystytään varmasti tuomaan kolme pistettä kotiin.” – Kiesilä

Viimeisimmällä pelikierroksella kapealla kokoonpanolla liikenteessä olleille kuopiolaisille merkattiin tämän vuoden ensimmäinen kotihäviö JIPPOn napattua kolme pistettä mukaansa luvuin 0-2 (0-0). Avausjaksolla kotijoukkue piti joensuulaispuolustuksen kiireisenä vahvasti oikealla laidalla esiintyneen portugalilaisen Bruno Rodriguesin johdolla, mutta tauolle poistuttiin kuitenkin maalittomassa tilanteessa. Kakkospuoliskolla voimasuhteet kääntyivät selvästi vierasjoukkueen eduksi. KuFu taisteli urhoollisesti aina pelin viimeiselle kymmenminuuttiselle saakka, kunnes JIPPOn kova painostus tuotti kuitenkin vihdoin tulosta vierailijoiden onnistuessa viimeistelyssä kahdesti.

KuFun pelit runsasmaalisia

Kuopiolaisjoukkueelta on totuttu näkemään varsin hyökkäysvoittoista jalkapalloa, jonka seurauksena verkko on heilunut tiiviiseen tahtiin kentän molemmissa päissä. Kesällä 2019 KuFu98 teki Kakkosessa jatkosarja mukaan lukien peräti 70 osumaa, mikä oli suurin määrä kaikki lohkot huomioiden. Myös tällä kaudella maalivauhti on jatkunut yhtä ripeänä. Keltapaidat ovat seitsemään otteluun onnistuneet takomaan 16 häkkiä, mutta vastapainoksi omissa on kolissut peräti 17 otteeseen.

Maalintekovastuu on jakaantunut ryhmän sisällä melko tasaisesti, sillä jo kymmenen eri pelaajaa on onnistunut saamaan nimensä ottelupöytäkirjaan maalin merkeissä. Hyökkäyssuuntaan tehokkain on ollut 17-vuotias Eetu Rissanen, joka on viime vuosina ollut nuorisomaajoukkueissa tärkeässä roolissa kärkipelaajana. Rissanen on osunut verkkoon tämävuotisessa Kakkosessa neljästi. Sunnuntain ottelun KuFusta väliin joutuu jättämään keskikenttäpelaaja Tuomas Tervonen, joka kärsii punaisen kortin aiheuttamaa kahden matsin mittaista pelikieltoa.

Ensimmäinen ja viimeisin Kuopiossa FCV:n nimiin

KuFu98 on hallinnut joukkueiden keskinäisiä kohtaamisia Kuopiossa ja ottanut useampia selvänumeroisia voittoja niin Kakkosessa, Kolmosessa kuin myös Regions Cupissa. Kaksi kertaa pisteet ovat lähteneet kuitenkin FCV:n mukana Pönttövuoren tunnelin toiselle puolelle kohti Keski-Suomea. Kumpikin joukkue pelasi ensimmäisen kautensa Kakkosessa 2003 ja molempien osalta kausi päättyi putoamiseen Kolmoseen. Vieraspelissään Kuopiossa Vaajakoski oli kuitenkin vahva ja voitti kamppailun selvin 1-4 -lukemin.

Viime vuotisella syyskierroksella FC Vaajakoski aiheutti KuFu98:lle sen kauden ainoan kotitappion tuloksella 2-3 (1-2). Kotijoukkue hallitsi palloa, mutta FCV oli totutun terävä tilaisuuden tullessa kohdalle. Ensimmäinen maali syntyi yhdeksän minuutin aikoihin, kun Valtteri Lohi venytti vasemmalta takatolpalta keskityksen sisään. Kahden maalin johtoon vaajakoskelaiset sysäsi kulmapotkutilanteesta Masa Malen. Kotijoukkue rynnisti kuitenkin vielä tasoihin Oskari Janssonin tolpan kautta tehdyllä osumalla ja Arttu Heinosen rankkarimaalilla. Kamppailulle upean loppusinetin niittasi viimeminuuteilla täksi kaudeksi Nelosen Lohikosken Pallokerhoon suunnannut Juuso Haapasaari. FCV:n koosteita katselleille kyseinen maali onkin tullut jo tutuksi, sillä se on tarjolla heti introssa ”Mäkin” nautinnollisten tuuletusten kera.

Kuopiolaiset selätettiin. Su 25.8.2019 KuFu98 – FC Vaajakoski 2-3 (1-2).