Jälleen vastassa oululaisvieraita

La 10.07.2021 klo 17.00 FC Vaajakoski – OLS | Suora lähetys: Ruutu+

Pääsyliput 10/8€. Maksuvälineinä käyvät käteinen, kortti ja MobilePay. Kioski ja anniskelu palvelee, tervetuloa!
Suoran lähetyksen Ruutuun selostavat Olavi Hetemäki ja Tuukka Kotimäki. Lähetys käynnistyy jo 16.45 ottelun ennakoinnilla.

Kauden ensimmäinen Vaajakosken sametilla pelaamaan päästy kotiottelu viime sunnuntaina päättyi pettymykseen. Heti lauantaina tarjolla on kuitenkin uusi tilaisuus pitää pisteet virran rannoilla. Vastustajaksi edellisen viikonlopun tapaan saadaan perinteikäs vierasjoukkue Oulusta, sillä punapaidat haastaamaan saapuu Oulun Luistinseura. Mikäpä olisikaan paikallisen jalkapallon ystäville parempi tapa avata kesäinen heinäkuun lauantai- ilta kuin tulla paikan päälle katselemaan jännittävää Kakkosen futisviihdettä.

”Lauantain ottelu on meille loistava mahdollisuus nousta iskuetäisyydelle sarjan kärkipaikasta. Emme ole tällä kaudella vielä onnistuneet oululaista seuraa voittamaan ja nyt viimeistään siihen on saatava muutos. Yhdestäkään ottelusta ei tässä sarjassa kuitenkaan ilmaiseksi pisteitä tipu. Ottelu ei varmasti tule olemaan helppo ja meidän täytyy pystyä nostamaan tasoa huomattavasti viime viikosta. Uskon että lauantaina pisteet kuitenkin jäävät Vaajakoskelle, kunhan pidetään vastustaja pois vaarallisilta tekopaikoilta ja ollaan itse päättäväisiä viimeistelyssä kun tilaisuus siihen aukeaa. Come on FCV!!” – Matias Sarlin

Kauden ensiesiintyminen Vaajakoskella tuotti tappion

Kevätkierroksen ensimmäiset kotipelit Viitaniemessä pelannut FCV nähtiin Vaajakosken nurmella vihdoin viime sunnuntaina. Vierailija OTP osoittautui kierroksen kärkiottelussa vahvemmaksi, kun se kaappasi mukaansa kolme pistettä ja hetkellisesti myös C-lohkon johtopaikan lopputuloksella 0-2 (0-1). Hellesää ja torstain pelin rasitus tuntuivat imeneen parhaat mehut kotijoukkueen pohkeista. Saumansa toki oli myös isännillä, mutta OTP osoittautui ratkaisevasti tehokkaammaksi maalintekotilanteissa.

Kamppailun tempo säilyi varsin rauhallisena, sillä kuumottavien olosuhteiden lisäksi molemmilla jaloissa painoi vain muutamaa vuorokautta aiemmin pelattu ottelu. Vieraat avasivat maalisarakkeensa jo alta kymmenen peliminuutin hieman halvanlaisesti. Voittomaaliksi lopulta jääneessä osumassa oululaisten puolustaja pujotteli pallon kanssa läpi kentän hyvälle vetosektorille ja laukoi pelivälineen vastustamattomasti verkkoon FC Vaajakosken hölmistyneen puolustusryhmityksen keskeltä. Maali oli ensimmäinen, joka tehtiin FCV:lle tämän kauden pelien avausjaksoilla.

Kotijoukkueen paras paikka tarjoutui parikymmentä minuuttia ennen loppua. Kulmapotkun jälkitilanteesta vain hetkeä aiemmin kentälle tullut Toni Järvinen tälläsi kovan laukauksen, joka palasi kuitenkin harmittavasti takaisin kentän puolelle ylähirrestä. Lopussa punapaitojen ottaessa jo pientä riskiä avautui OTP:lle tilaisuus vastahyökkäykseen, josta syntyivät ottelun loppulukemat komealla laukauksella ylänurkkaan. FC Vaajakoskelta hyökkäyspään Toni Järvinen myönsi loppuhaastattelussa vastustajan olleen hieman edellä erityisesti paremman viimeistelyn ansiosta. OLS:n kohtaamiseen hän odotti joukkueen pääsevän taas vahvemmin kiinni omasta pelistä ja pallonhallinnasta.

FC Vaajakosken taistelu ei riittänyt

Kokoonpanossa laatua ja leveyttä

Monia yllätystuloksia sisältäneessä Kakkosen lohkossaan FC Vaajakoski sijoittuu ennen perjantain ja lauantain pelejä viidenneksi. Ylemmäs ei ole kuitenkaan paljon eroa varsinkin, kun edellä olevat joukkueet ovat pelanneet enemmän. Joukkueella on alkukaudesta ollut hienoisia maalintekovaikeuksia, joihin pistehaaveet viime sunnuntainakin lopullisesti kariutuivat.

Tämän viikon maanantaina varusmiespalvelustaan FCV:n joukkueesta astuivat suorittamaan keväällä ylioppilaaksi kirjoittaneet Lari Liukkonen ja Johannes Nykänen, joten heidän kohdaltaan lauantain ottelu varmastikin jää väliin. Muutoin kokoonpano näyttää väkevältä, kun sairastupakin on tyhjentynyt viime aikoina mukavaan tahtiin. Suurimmalle osalle pelipaikoista riittää useita vaihtoehtoja valmennuksen mietittäväksi

Kärkipelaaja Matias Sarlin on osunut tällä kaudella kahdesti. FC Vaajakosken viime kesän ykkösviimeistelijä analysoi joukkueensa alkukautta seuraavin sanoin.

”Kauden alusta on jäänyt hyvät fiilikset. Tuloksellisesti alkukausi on ollut varsin onnistunut, joskin hutipelejäkin on mukaan pari kappaletta mahtunut. Tekeminen on kehittynyt viime kaudesta niin peli- kuin harjoituskentilläkin. Olemme onnistuneet puolustamaan hyvin joukkueena sekä pitämään kontrollin pelatuissa otteluissa pallonhallinnan kautta.

Eniten parannettavaa löytyy viimeisen kolmanneksen toiminnassa. Emme kykene tällä hetkellä luomaan tarpeeksi vaarallisia maalipaikkoja ja näin ollen olemmekin tehneet vaatimattomat 11 osumaa kauden kahdeksaan ensimmäiseen otteluun.” – Sarlin

Lauantain vierasjoukkueen taustoja

Jo 1880 perustettu OLS tunnetaan Suomen vanhimpana palloiluseurana. Jalkapallo tuli mukaan kuvioihin vuonna 1941. Tänä päivänä seuran nimi tunnistetaan erityisesti jääpallon saralta, jossa se kansallisessa Bandyliigassa on saavuttanut 2000-luvulla toistakymmentä mitalia menestyksen jäädessä kuitenkin vaisummaksi viime vuosina.

Jalkapallotoiminta Oulun Luistinseurassa siirrettiin omaksi lajiyhdistyksekseen vuonna 1990. Tämän vuosituhannnen alussa joukkue nähtiin futiksen puolella kahdella kaudella Ykkösessä, jonka jälkeen tasona on vaihtelevasti ollut Kakkonen tai Kolmonen. Alkanut kesä on OLS:lle sen neljäs peräkkäinen Kakkosessa. Viime vuonna joukkue jäi toiseksi viimeiseksi, mikä tiesi putoamista sarjaporrasta alemmas Kolmoseen. Sarjassa säilyminen varmistui lopulta kuitenkin kulissien kautta, kun AC Kajaanin rahahuolet pakottivat kainuulaisorganisaation luopumaan Kakkosen paikastaan.

Tällä hetkellä OLS sijoittuu sarjataulukossa kahdeksalla pisteellään kymmenenneksi. Joukkue on vieraspeleissään onnistunut venymään pari kertaa pisteille aivan lohkon kärkijoukkueita vastaan. Kauden avauksessa se yllätti paikallisvastustajansa JS Herculeksen 0-1 ja Seinäjoella maalijuhlista mukaan irtosi tasapelipiste SJK Akatemian kustannuksella tuloksella 3-3. Helppoa iltapuhdetta lauantaina ei siis missään nimessä FC Vaajakoskelle voi luvata.

Edellisen kerran OLS pelasi viime sunnuntaina kotonaan joutuen pettymään, sillä ottelu lohkojumboa GBK:ta vastaan päättyi pistejakoon 1-1. Isäntien peli puolustussuuntaan toimi kohtuullisesti, mutta hyökkäyspelissä ajoitukset eivät olleet kohdillaan. Kotijoukkueen johto-osuma 25. minuutilla merkattiin tilastoihin kokkolalaisten omaksi maaliksi.

OLS:n ryhmä tällä kaudella – tukea AC Oulusta

Veikkausliigaan täksi kesäksi nousseen AC Oulun farmijoukkueena toimiva ryhmä operoi virallisesti nimihirviöllä AC Oulu OLS tai vaihtoehtoisesti lyhyemmin ACO OLS. Pääasiallisina tavoitteina seuralla on kehittää alueen nuoria pelaajia ja tarjota vastuuta AC Oulun pelaajille, jotka eivät saa riittävästi peliaikaa Veikkausliigassa. Tulokselliseksi tavoitteekseen OLS on ilmoittanut säilyttää paikkansa Kakkosessa. Nähtäväksi jää, millaisia AC Oulun tarjoamia apuja Vaajakoskella launtaina vieraiden riveissä esiintyy.

Nuoren OLS:n nipun päävalmentajana tällä kaudella aloitti kokenut Rauno Ojanen, jolla on kokemusta esimerkiksi AC Oulun ykkösvetäjän tehtävistä Ykkösessä. Paras maalintekijä yhdeksän kamppailun jälkeen joukkueesta on ollut kolmesti osunut oikea laituri Onni Suutari. Suurimman peliajan OLS:sta on nimiinsä tilastoinut 17-vuotias vahvat ominaisuudet kahteen suuntaan omaava keskuspuolustaja Joona Lohela, yhteensä 786 minuuttia.

Sinikeltaisissa väreissä pelaavan joukkueen nuorista lahjakkuuksista esille kannattaa ottaa myös Lasse Ikonen. Vuonna 2003 syntynyt nuorisomaajoukkueiden vakituinen nimi on AC Oulun sopimuspelaaja. Keskikentän erittäin juoksuvoimainen pelaaja on kuitenkin pelannut alkukaudesta pääasiassa Kakkosta suurella vastuulla, vaikka minuutteja pääsarjassakin on kertynyt muutamassa ottelussa. Veikkausliigassa pieneen rooliin jääneistä pelureista OLS:n kokoonpanossa on viime viikkoina nähty säännöllisesti myös romanialaishyökkääjä David Popa, joka on tehnyt Kakkosessa kaksi maalia.

Viime syksyn kohtaaminen FC Vaajakosken nimiin

FC Vaajakoski kohtasi Oulun Luistinseuran kotistadionillaan viime kauden loppuvaiheilla lokakuussa. Isäntien peliesitys jäi sillä kertaa takkuiseksi, mutta pisteet jäivät kuitenkin Keski-Suomen kamaralle 1-0 -voitolla. Päävalmentaja Sami Okkonen kuvaili joukkueen pallollista pelaamista siihen asti koko kesän heikoimmaksi. Onnistunut seikka oli oman maalin pitäminen puhtaana toista kertaa koko kaudella.

Avausjaksolla pallonhallinta oli punaisilla, mutta pelitilanteista maalintekopaikkoja ei pystytty luomaan. Ottelun ainoa maali syntyi kulmapotkusta, jotka tuottivat läpi viime kesän hyvää tulosta vaajakoskelaisille. Saku Leppäsen liikkeelle laittamassa kulmurissa päineen oli välissä Aram Hasanzada ja lopulta pallon sisään pääsi iskemään Lari Liukkonen, jolle kyseinen maali oli ensimmäinen FCV:ssä ja yleensäkin aikuisten tasolla. Toisella jaksolla pallollinen hallinta tasoittui ja OLS:lle oli tarjolla rangaistuspotkukin. Täksi kaudeksi OTP- paitaan vaihtaneen Jyri Vääräniemen yritys lipesi kuitenkin vasemmalta ohi hyvin mukana olleen Ville Viljalan maalista.

Edellisen kohtaamisen kohokohdat viime syksyltä

Keskinäiset kohtaamiset ennen tätä kautta:
FC Vaajakoski – OLS
5 ottelua
Voitot 4-1
Maaliero 13-9

17.05.2009 OLS – FC Vaajakoski 4-5 (2-3)
08.08.2009 FC Vaajakoski – OLS 0-1 (0-1)
02.06.2019 OLS – FC Vaajakoski 1-2 (1-0)
17.08.2019 FC Vaajakoski – OLS 5-3 (3-3)
04.10.2020 FC Vaajakoski – OLS 1-0 (1-0)

Maalintekijät keskinäisissä kohtaamisissa:

(Tilastoista puuttuu OLS:n maalintekijä 8.8.2009 pelatusta ottelusta)

FC Vaajakoski

Peetu Lintinen 3
Tomi Karlstedt 2
Vesa-Matti Alhonen, Saikou Jabang, Juha-Matti Häkkinen, Santtu Laaksonen, Niko Lohi, Samu Suoraniemi, Toni Järvinen ja Lari Liukkonen 1

OLS

Jussi Fredriksson ja Abdul Sesay 2
Jukka Puurunen, Simo Myllymäki, Jyri Vääräniemi ja Veeti Välitalo 1