Heinäkuu avataan Vaasan vierailulla

To 01.07.2021 klo 18.30 Elisa Stadion, Vaasa. VIFK – FC Vaajakoski | Suora lähetys: Solidsport

Juhannustauko on takana ja FC Vaajakosken kaksi peliä sisältävä viikko käynnistyy torstaina Pohjanlahden rannikolla Vasa IFK:n vieraana. FCV avasi kauden voittotilinsä vierasotteluiden osalta puolisentoista viikkoa sitten Kemissä luonnonnurmella. Torstaina pelataan jälleen tekonurmikentällä, joka Vaasaan 2016 valmistuneella areenalla edustaa nykyajan parasta A-luokkaa.

”Hyvillä mielin lähdetään kohti tuplapeliviikkoa. Vaasaan lähdetään ehdottomasti kolmea pistettä hakemaan. Kunhan pelataan omalla hyvällä tasolla, lähtevät pisteet Vaajakoskelle mukaan.” – Masa Malen

Keskinäiset ottelut Vasa IFK:n ja FC Vaajakosken kesken vuosien saatossa ovat olleet kotijoukkueiden näytöstä. Tilastot aiemmilta vuosilta Vaasaan matkaavalle FCV:lle kertovat tylyä kieltä, sillä VIFK on voittanut kaikki viisi kotiotteluaan selvällä yhteismaalierolla 21-5. Torstai-illan vääntöön FCV suuntaa kuitenkin ennakkosuosikkina ja lähtee korjailemaan hieman murheellisia tilastoja.

Maalintekotehokkuudessa punaisilla parannettavaa

FC Vaajakoski on aloittanut kautensa varsin onnistuneesti, sillä kuudesta ensimmäisestä ottelusta koossa on 11 pistettä. Joukkue on voittanut kolmesti, otellut kahdesti tasan ja hävinnyt kertaalleen. C-lohkon tiiviissä kärkirykelmässä FCV sijoittuu ennen keskiviikon kolme kamppailua sisältävää pelikierrosta kuudenneksi, eikä kärkeen ole matkaa kuin ainoastaan kaksi pistettä. Pelattuja pelejä vaajakoskelaisilla on lisäksi moniin kilpakumppaneihin verrattuna yksi tai jopa kaksikin vähemmän.

Alkukauden ottelut sekä pelitapahtumien että tilastojen valossa kertovat selvää kieltä siitä, että tehtyjä maaleja punapaidoilla voisi olla tilillä nykyistä enemmänkin. Viimeiset ratkaisut kentän ylimmällä kolmanneksella ovat jääneet turhan usein piippuun ja joukkue kaipaa vielä kliinisempää viimeistelyvirettä. FC Vaajakosken yhdeksästä maalista Saboor Salim on viimeistellyt kolme, Ilves-taustaiset Matias Sarlin ja Julius Järvinen ovat osuneet kumpikin kahdesti ja kokeneimmasta kaartista sekä Kimmo Huismanilla että Tomi Karlstedtilla on yksi maalimerkintä.

Lahtelaistaustaisella Masa Malenilla on meneillään kolmas kausi FC Vaajakosken ryhmässä. Täksi kaudeksi hän on saanut harteilleen vastuun myös joukkueen kapteenin pestistä. Kuudessa ensimmäisessä ottelussa 25-vuotias keskuspuolustaja on urakonut täydet minuutit punaisten alakerrassa.

”Alkukausi on mennyt joukkueelta kauttaaltaan ihan hyvin, pisteitä olisi toki voinut tulla vieläkin enemmän. Parissa pelissä ollaan pisteiden annettu livetä käsistä liian helposti. Peliesitykset ovat muuten olleet ihan positiivisia.

Ollaan alkukaudesta päästetty suhteellisen vähän maaleja eli joukkueena ollaan onnistuttu puolustuspelissä. Ne muutamat maalit ollaan päästetty ihan pelien loppuvaiheessa ja niiden takia ollaan niitä pisteitä menetetty. Ne karsitaan vielä pois niin hyvä tulee.” – Malen

Kemistä mukaan kauden ensimmäinen vierasvoitto

FCV avasi kesän voittosarakkeensa vieraspelien osalta edellisessä kamppailussaan, joka väännettin Kemissä juhannusviikkoa edeltäneenä sunnuntaina. Kenttäolosuhteet olivat raskaat, kun ylikasvaneelle heikolle nurmelle vettäkin oli tullut taivaalta reippaanlaisesti ennen ottelua. Reissulta puuttunutta ykköskäskijä Sami Okkosta tuurannut maalivalmentaja Olavi Hetemäki oli erityisen tyytyväinen johtamansa joukkueen taisteluilmeeseen ja pitkäjänteisyyteen. Suunniteltua pelitaktiikkaa jaksettiin noudattaa loppuun saakka, vaikka voitto-osumaa jouduttiin odottamaan pitkälle pelin loppuvaiheille.

Avauspuolikas kulki hienokseltaan FC Vaajakosken komennossa, mutta maalintekopaikoille ei ollut juurikaan asiaa. Kemi City FC:lle tarjoutui pari laukaisupaikkaa vetojen suuntauduttua kuitenkin maalikehikoiden ulkopuolelle. Taukolukemat olivatkin lopulta maalittomat.

Toisen jakson alkuun isäntien kohotettu prässi aiheutti ongelmia vierasjoukkueelle, eikä FCV saanut rakenneltua omaa pallollista peliään kontrolloidusti. Vaihtojen kautta punaiset pääsivät jälleen paremmin kiinni juonesta, kun keskikentälle tuoreita jalkoja toivat joukkueen viimeisimmät vahvistukset Niko Lohi ja Antoine Lemarié. Kymmenen minuuttia ennen loppuvihellystä Julius Järvinen sahattiin seinäsyöttöketjulla vapaaseen paikkaan, josta keskikentän johtohahmoihin lukeutuva pelaaja nakkasi verkkoon pelin voittomaaliksi jääneen osuman. Ratkaisevana kapellimestarina tyylikkäässä kuviossa toimi erinomaisen paluun tehnyt Lohi. Maalilla pelanneelle Ville Viljalalle nollapeli oli kauden toinen.

Voitto matkaan Kemistä

Vasa IFK:n alkukausi tuloksellisesti vaihteleva

Vuonna 1900 perustettu VIFK voitti kolme Suomen mestaruutta edellisen vuosisadan puolenvälin taitteessa. Tämä vuosituhantinen vaasalaisseuralta on edennyt pitkälti Kakkosessa, jossa se voitti läntisen lohkonsa varsin selvästi kauden 2014 päätteeksi ja teki seuraavana kesänä vuoden kestäneen vierailun Ykköseen. Vaasalainen jalkapalloilu on kuitenkin juuri tällä hetkellä hieman alamaissa, kun perinteikkään futispaikkakunnan ykkösseura VPS pelaa Ykköstä ja VIFK on Pohjanmaan maakuntakeskuksena tunnetun kaupungin ainoa edustaja Kakkosessa.

Kuusi ottelua pelannut Vasa IFK sijoittuu C-lohkossa ennen keskiviikon pelejä kahdeksanneksi. Joukkueella on koossa yhdeksän pistettä, joten eroa FC Vaajakoskeen on vain parin pinnan verran. Sinipaitainen ryhmä on kokenut kolme selkeähköä häviötä, joista rumin tuli Seinäjoella SJK Akatemian vieraana peräti 9-1 (5-1). Kauteen mahtuu kuitenkin myös kolme voitokasta kamppailua Pohjanmaan paikallisväännöistä. Sarja- avauksessa joukkue voitti JBK:n kotonaan 4-1 (2-0) ja avasi vierasvoittotilinsä Kokkolassa, jossa GBK kukistui 0-2 (0-1). Kauden tavoitteekseen VIFK on asettanut sijoittua kuuden parhaan sakkiin.

Viimeisimmässä ottelussa juhannuksen alla vaasalaisten hampaisiin kotikentällä tarttui erittäin kova päänahka, kun joukkue aiheutti OTP:lle sen kesän ensimmäisen tappion numeroin 3-2 (1-0). VIFK hurjasteli ottelussa jo kolmen maalin karkumatkalle, eikä oululaisvieraiden loppurynnistys riittänyt tavoittamaan kaulaa. Vaikka peli kulkikin OTP:n hallinnassa, kykeni kotijoukkue pitämään pelitemmon matalana ja sulkemaan vastustajan tärkeimmät pelaajat rokottaen kovalla prosentilla vierailijoiden virheistä.

Vaasalaisten pelaajamateriaali – Hiekkasten johdolla

Yhteistyötä Ykkösessä pelaavan VPS:n kanssa tekevä Vasa IFK on kuudessa ottelussaan tehnyt 11 maalia. Näistä kuudessa viimeistelijän sukunimi on ollut Hiekkanen, joita joukkueesta löytyy jopa kolmekin kappaletta. Keskikentällä operoivasta veljeskaksikosta Eddie on onnistunut maalinteossa kertalleen ja Hannes kolmesti ollen alkukaudesta myös VIFK:n paras maalintekijä. Hyökkääjäosastolla serkkupoika Filip on pussittanut pallon sisään kahdesti. Samoin kaksi osumaa löytyy myös helsinkiläisestä Puotinkylän Valtista Vaasaan täksi kaudeksi siirtyneeltä nigerialaishyökkääjä Emmanuel Igboerilta.

Täydet peliminuutit alkukauden otteluissa ovat Eddie Hiekkasen ohella keränneet maalivahti Mika Kaarre ja laitapuolustajan paikkaa pelaava Ville Huuhka. 24-vuotias pituudeltaan 188 senttimetrinen Kaarre pelaa toista kauttaan VIFK:n ykköstorjujana. Aiempaa pelikokemusta häneltä löytyy Vaasan Palloseuran organisaatiosta ja Sporting Kristinasta Kristinankaupungista. Huuhka on Kakkosen peleissä rutinoitunut 27-vuotias kokkolalaislähtöinen pelaaja, jolle alkanut kausi on kolmas Vasa IFK:n väreissä.

Viime kauden keskinäisessä VIFK turvasi sarjapaikkansa

Edellisellä kaudella Vasa IFK oli suuressa vaarassa pudota Kolmoseen, mutta loppusyksyn kirivaihteen ansiosta onnistui säilyttämään paikkansa Kakkosen tasolla. Lopullisen varmistuksen tuotti vasta lohkon päätöskierros marraskuussa, jolloin nälkäisempi kotijoukkue löi FC Vaajakosken Vaasassa 4-1 (1-0) nousten sarjassa kymmenenneksi.

Avausjaksolla intoa puhkunut VIFK oli pelin päällä ja siirtyi johtoon vajaan puolituntisen paikkeilla. Kannustuksen puutteesta vaajakoskelaisvieraiden homma ei ainakaan jäänyt kiinni, sillä paikalle saapunut vierailijoiden muutaman hengen kokoinen kannattajaryhmä piti yllä tunnelmaa läpi ottelun.

Toisen puoliskon alkuun Toni Järvinen kaadettiin rangaistusalueella ja tilanteesta tuomitusta rangaistuspotkusta Peetu Lintinen sivalsi tasoituksen. FC Vaajakosken maalin jälkeen ote siirtyi kuitenkin selvästi VIFK:lle ja vierasjoukkueen puolustus oli hätää kärsimässä. Kahdella pikamaalilla tunnin jälkeen vaasalaiset etenivät ratkaisevalle karkumatkalle, kun FCV:n boksissa tilaa tarjoutui aivan liian paljon. Lisäajan puitteissa VIFK kaunisteli numeroita vielä yhdellä osumallaan. Filip Hiekkanen oli kotijoukkueen ykkösnimi tehtailtuaan pallon kahdesti verkkoon.

VIFK taisteli sarjapaikan itselleen

Keskinäiset kohtaamiset ennen tätä kautta:
VIFK – FC Vaajakoski
9 ottelua
Voitot 5-3, 1 tasapeli

Maaliero 23-16

07.06.2009 FC Vaajakoski – VIFK 1-0 (0-0)
06.09.2009 VIFK – FC Vaajakoski 2-1 (2-1)
14.07.2010 FC Vaajakoski – VIFK 2-2 (1-1)
28.07.2010 VIFK – FC Vaajakoski 7-2 (3-0)
02.06.2011 FC Vaajakoski – VIFK 3-0 (1-0)
20.08.2011 VIFK – FC Vaajakoski 5-0 (4-0)
04.05.2019 VIFK – FC Vaajakoski 3-1 (1-1)
21.09.2019 FC Vaajakoski – VIFK 5-0 (5-0)
07.11.2020 VIFK – FC Vaajakoski 4-1 (1-0)

Maalintekijät keskinäisissä kohtaamisissa:

FC Vaajakoski

Tomi Karlstedt 3
Peetu Lintinen, Niko Lohi ja Toni Järvinen 2
Mikko Kytölä, Kalle Kautto, Aapo Kuortti, Aapo Autio, Markus Virtanen, Otto Piili ja Samu Suoraniemi 1.

VIFK

Andreas Strandvall 4
Markus Nordman ja Filip Hiekkanen 2
Daniel Nordström, Christian Ingo, Jesper Engström, Joakim Södergård, Thomas Johansson, Johnny Glasberg, Tomislav Krstevski, Robin Nordlund, Artur Lemanowicz, Farhan Omar, Mustafa Maki, Kristian Kokko, Arttu Nuutinen, Ville Huuhka ja Hannes Hiekkanen 1