Foodin-otteluennakko: Derbyt jatkuvat – maanantaina kohdataan Komeetat

Ma 30.5.2022 klo 19.00 Comets Park | Komeetat – FC Vaajakoski
Suora lähetys: Ruutu+

Jyväskylän Komeetat on kohdattu viime vuosien saatossa lukuisissa harjoituspeleissä, joita FCV on hallinnut. Nyt kirjoitetaan kuitenkin uutta historiaa, kun joukkueet pelaavat ensimmäistä kertaa vastakkain kilpailullisessa sarjaottelussa. Myös maanantai on pelipäivänä poikkeuksellinen, eikä FC Vaajakoski 12 aiemman Kakkosen kautensa aikana ole ollut tätä ennen tositoimissa kertaakaan kyseisenä viikonpäivänä.

Harjun derby penkin alle

Neljä ensimmäistä otteluaan FC Vaajakoski on pelannut piste per peli tahdilla. Ne riittävät ennen viikonlopun sarjakierrosta C-lohkon taulukossa yhdeksännelle tilalle. Kolmessa avausottelussa FCV oli pallollisena selvästi kuskin paikalla, mutta hyökkäysten rakentelu ja viimeistely jättivät toivomisen varaa. Paikalliskamppailussa JJK:ta vastaan punavalkoiset jäivät kuitenkin täysin jyrän alle ja samalla toisessa pelissä peräkkäin ilman tehtyjä maaleja.

FC Vaajakoskella oli aivan alkuhetkillä Harjun nurmella pari erikoistilannetta, mutta siihenpä vierailijoiden tilaisuudet melkeinpä sitten loppuivatkin. Kettupaidat iskivät voittomaaliksi jääneen osuman reilun puolen tunnin jälkeen ja vahva toisen jakson aloitus tuplasi isäntien johdon. Tässä vaiheessa vieraiden hermokontrolli petti ja kortit viuhuivat tiheään tahtiin. Lopullisesti FCV:n haaveet taistella pisteistä kaatuivat Mustafa ”Musti” Hussein Zadan toiseen keltaiseen korttiin, jonka seurauksena joukkue joutui miesvajaalle. JJK kasvatteli toisen puolikkaan aikana voittolukemiksiin selvät 4-0, jotka eivät jättäneet epäselvyyttä paremmuudesta. FC Vaajakosken päävalmentaja Sami Mustalampi myönsi taiston tauottua, että paikallisvastustaja oli parempi kaikessa. Hän muistutti kuitenkin FCV:n tavoitteen olevan Kakkosessa säilymisen.

Kahdesti ottelussa varoitettu ”Musti” on sivussa maanantain kamppailusta pelikieltonsa vuoksi. Puolustusosastolta puuttuvat hänen lisäkseen koko kauden huilaava Teemu Roponen ja vaihto-opiskelujen vuoksi Eduard Ciriaco.

FCV TV:n kooste ottelusta

Muutamalla FCV-pelaajalla taustaa Komeetoista

Jokunen nuorempi punapaitojen peluri on nähty uransa aiemmissa vaiheissa myös Komeettojen väreissä junioreissa tai jopa edustuksessa. Heihin lukeutuvat esimerkiksi toista kauttaan Vaajakoskella pelaava laitapuolustaja Johannes Nykänen ja täksi kesäksi hyökkäyksen avuksi tullut Eero Salmi. Molempien viime vuotta häiritsi varusmiespalvelus, mutta nyt on taas enemmän aikaa panostaa jalkapalloiluun.

Nykänen urakoi toissa perjantaisessa JJK-derbyssä täydet peliminuutit. Helmikuussa 20 vuotta täyttänyt pelaaja miettii joukkueen alkukautta ja maanantain paikallisvääntöä.

”Kausi on lähtenyt käyntiin vähän yskähdellen. Onnistumisia on nähty, mutta vielä ei ole pystytty aivan parhaaseen. Olemme olleet monissa peleissä hallitsevampi joukkue, mutta maaleja ei ole tullut tarpeeksi, joten maalintekoa on parannettava. JJK-pelistä opittiin, että omaa peliä pitää pystyä pelaamaan täydet 90 minuuttia ja pään täytyy pysyä kylmänä.

Komeetat on myös todella nuori joukkue, jolla on paljon näyttämisen halua. Tulevat varmasti pelaamaan todella fyysistä ja kovaa peliä. Voitto tulee, kun luotetaan omaan pelitapaan ja nautitaan pelaamisesta.

Derbyt on kauden parhaita pelejä ja on hienoa, että tänä vuonna niitä on paljon.” – Nykänen

Salmi on saanut vastuuta kaikissa FC Vaajakosken neljässä aiemmassa sarjaottelussa. 19-vuotias hyökkääjä avasi Kakkosen maalitilinsä voitokkaalla Kokkolan vierailulla viimeistelemällä päällään tärkeän tasoituksen toisen puoliajan alussa.

”Pisteitä voisi olla kasassa enemmänkin, mutta pelillisesti ollaan JJK-peliä lukuunottamatta oltu varsin vahvoja. Haastavan pre-seasonin jäljiltä tiedetään, että joka osa-alueella on vielä varaa kehittyä ja suunta on ylöspäin.

Komeetoilla on nuori ja yritteliäs joukkue, joka nousijajoukkueena kuitenkin pyrkii pelaamaan pallon kanssa. Puolustavat usein tiiviisti muodossa, joten sen murtamiseen meidän pitää maanantaina löytää avaimet. Tuloksellisesti heillä on alla heikko alkukausi, mutta pystyvät kyllä yllättämään moniakin joukkueita tässä sarjassa. Me saatiin tällä viikolla ehjä treeniviikko alle ja JJK-pelin pettymys on purkautunut treeneissä hyvänä energiana. Jos maanantaina pystytään toteuttamaan asioita mitä ollaan treenattu ja palataan takaisin omalle tasolle niin uskon, että pisteet matkaavat Vaajakoskelle.

Derbyt tietenkin niitä kaikkein isoimpia pelejä ja niihin lataus on aina ihan omanlaisensa. Hieno juttu, että saadaan tällä kaudella pelata näinkin monta paikallisottelua. JJK-pelissä oli hyvä yleisömäärä ja toivottavasti myös jatkossa jyväskyläläiset löytävät tiensä jalkapallokatsomoihin. Komeetoissa vierähti itsellä viimeiset 8 vuotta, joten totta kai iso asia pelata ensimmäistä kertaa vanhaa seuraa vastaan. Täysi fokus on kuitenkin siinä että tärkeät sarjapisteet lähtevät meidän matkaan.” – Salmi

Komeetoista tuttu nimi vaajakoskelaisille on puolestaan joukkueen päävalmentaja Babatunde Wusu, joka nähtiin osan Kakkosen kaudesta 2015 FCV:ssä pelaajan roolissa. Hyökkääjä viimeisteli punapaidoissa kuusi maalia, kunnes siirtyi syksyksi Veikkausliigaan KTP:n väreihin. Komeettojen nykypelaajista punavärejä yllään on kantanut Genc Kovaqi. Hän edusti FC Vaajakoskea Kakkosessa kaudella 2016, mutta vastuu jäi vähäiseksi.

Uuden paikallisen kilpakumppanin tarina tiivistettynä

Komeettojen arvioidaan tähtitieteen näkökulmasta olevan jäänne aurinkokunnan alkuajoilta. Jalkapalloilun saralla tilanne on kuitenkin toinen. Jyväskylän Komeettojen historia on varsin lyhyt, mutta lento on ollut sitäkin vakuuttavampaa ja kehitysjohteista.

Seura perustettiin alkuvuodesta 2010 ja pääsääntöisenä tavoitteena oli tuolloin tarjota laadukasta jalkapallotoimintaa kaupungin nuorille. Sitähän organisaatio onkin ansiokkaalla juniorityöllään tuottanut, mutta tämän lisäksi Komeetat on nopealla aikataululla kasvanut vahvaksi tekijäksi koko jyväskyläläisen jalkapalloilun mittapuulla.

Komeettojen edustusjoukkue vastaanotti FCV M2-joukkueen sarjapaikan Nelosessa kaudelle 2018, vaikka tuolla kaudella joukkue pelasikin vielä nimellä FCV II Yj. Kaudella 2019 nimi oli jo Komeetat ja sarjana edelleen Keski-Suomen Nelonen, josta se nousi vakuuttavasti sarjaporrasta ylemmäksi. Urakka Kolmosessa oli myös kahden kesän mittainen. Ensimmäisenä vuotena neljänneksi ylimmällä sarjatasolla loppusijoitus oli viides, mutta jo viime kesän päätteeksi seura juhli nousua Kakkoseen melko selvällä erolla vastustajiinsa nähden.

Aktiivisen seurayhteisön oiva työnäyte on ollut Kotalammelle vuonna 2017 valmistuneen oman jalkapalloareenan Comets Parkin rakentaminen. Pieniä puutteita olosuhteissa vielä on, sillä esimerkiksi tulostaulu puuttuu toistaiseksi.

Kakkosen alku vaikea – Cupissa joukkue säväytti

Talven pre-season -jakso tuotti Komeetoille pelkkiä tappioita. Maaliskuun lopun harjoitusottelu Vehkahallissa FC Vaajakoskea vastaan päättyi joukkueelta 0-1 -häviöön, kun pelin ainoasta osumasta vastasi punapaitojen Matias Sarlin rangaistuspotkusta.

Viralliset kamppailunsa Komeetat avasi kuitenkin murskavoitolla, sillä Suomen Cupin kolmoskierroksella Kolmosen IPS kaatui Imatrassa tennisnumeroin 0-6. Seuraavassa vaiheessa tarjolla olikin jättiyllätys. Comets Parkille vieraaksi Lappeenrannasta saapunut Ykkösen PEPO joutui tunnustamaan kotijoukkueen paremmakseen 1-0, vaikka hallitsikin pelitapahtumia selvästi. Komeettojen juhlittuja sankareita olivat luonnollisesti pelin ainoasta maalista vastannut Toni Nousiainen ja loistotorjuntoihin venynyt maalivahti Joonas Paldanius.

Pisimmälle Cupissa keskisuomalaisista ja myös Kakkosen C-lohkon joukkueista yltänyt Komeetat kohtasi keskiviikkona vieraskentällä Ykkösen Järvenpään Palloseuran. Tällä kertaa vastus oli liian kova. Mitään hävettävää esityksestään vierailijoille ei kuitenkaan jäänyt, vaan ryhmä pisti hyvin kampoihin selvälle ennakkosuosikille. Avauspuolikkaan jälkeen tilanne oli tasan 1-1, kun Komeetoilta Kovaqi onnistui pilkulta. Toisen puoliajan aluksi JäPS osui nopeaan tahtiin kahdesti ja päätti 3-1 -voitolla taivaansinisten hienon Cup-taipaleen viidennelle kierrokselle.

Kakkosen debyyttikausi on alkanut Komeetoilta neljällä tappiolla ja joukkue on sarjataulukossa pisteittä peränpitäjänä. Tyly maaliero 1-10 ei välttämättä anna koko kuvaa tilanteesta, sillä joukkue on ollut kentällä tuloksiaan parempi. Tulevalla viikolla Komeetat yrittää varmasti sinnikkäästi kääntää kurssiaan, kun se isännöi Comets Parkilla FC Vaajakosken lisäksi Kajaanin Hakaa.

Viimeisimmässä Kakkosen taistossaan taivaansiniväriset kohtasivat kotiareenallaan JBK:n viikko sitten sunnuntaina. Ottelu alkoi isäntien kohdalta vahvasti ja 18. minuutilla Komeettojen historiallinen avausmaali Kakkosessa oli tosiasia. Pitkän pallon haltuunsa saanut Nousiainen haastoi vastustajan puolustuksen ja laukoi tarkan maanuoliaisen verkon perukoille. Tasaisen avausjakson jälkeen tauolle poistuttiin tasalukemissa 1-1. Pisteet jäivät Komeetoilta lopulta haaveeksi, kun toista kolmevarttista hallinnut JBK onnistui reilun tunnin kohdalla tekemään voitto-osuman kulmapotkusta ja nappasi pisteet matkaansa maalein 1-2.

Komeettojen pelaajarunko on vanha ja tuttu

Kakkoseen täksi kesäksi nousseen nuoren jyväskyläläisorganisaation viime vuosien menestyksen kulmakiviä ovat olleet pieni vaihtuvuus ja vahva juniorityö, jotka ovat saatelleet seuran näin korkealle myös aikuisten tasolla. Edustuksen pelaajisto on pysynyt rungon osalta pitkään kasassa, sillä moni joukkueen nykyisistä pelaajista juhlisti jo muutama vuosi takaperin kapuamista Nelosesta Kolmoseen.

Edellisellä kaudella sarjaporrasta alempana Komeettojen paras maalintekijä oli yhdeksällä osumallaan Juho Honkonen. 24-vuotias Äänekosken Huiman kasvatti ei ole vielä tällä kaudella onnistunut viimeistelyssä, mutta lukeutuu joka tapauksessa joukkueen tärkeimpiin hyökkääjiin. Toisena avainpelaajana komeettaparven hyökkäyksessä loistaa iisalmelaistaustainen Toni Nousiainen, joka ratkaisi maalillaan jatkoonpääsyn Cupin neljänneltä kierrokselta ja teki myös joukkueen seuran historian ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan maalin Kakkosessa viime viikonvaihteessa Comets Parkilla.

Yksi harvoista uusista nimistä Komeettojen riveissä on maalivahti Joonas Paldanius. Nurmijärven Jalkapalloseuran kasvatti torjui huikaisevan nollapelin Cupissa Ykkösen PEPOa vastaan ja on Kakkosessa kantanut torjuntavastuun kolmessa pelissä. Eniten peliaikaa maanantaisesta kotijoukkueesta on ensimmäisissä peleissä saanut keskuspuolustaja Perttu Huntus, joka tuli joukkueeseen kaudeksi 2019 Äänekoskelta. Keskikentällä joukkueen kantaviin voimiin kuuluu seuraikoni ja kapteenin nauhaa käsivarressaan kantava Lasse Laakso. Puolustuslinjan avainnimiin on lukeutunut myös pitkäaikainen Komeetta-peluri Eetu Penttinen, jolle käyttöä voisi olla myös hyökkäävämmässä roolissa viime vuoden tapaan.