FCV:llä luvassa kauden pisin vierasmatka

JS Hercules – FC Vaajakoski la 11.7.2020 klo 13.00 Castren TN, Oulu. / Ruutu+

Muuttuneen sarjasysteemin seurauksena FC Vaajakoski välttyy tällä kaudella rankimmilta vieraspeleiltä esimerkiksi Rovaniemelle ja Kemiin. Matkustuskilometrejä eniten mittariin kertyykin lauantain vierailulla Pohjois-Pohjanmaalle, jossa joukkue lähtee haastamaan kautensa varsin pirteällä tavalla aloittanutta JS Herculesta. Ottelu joukkueiden välillä käynnistyy heti alkuiltapäivästä, joten vaajakoskelaisten bussi kohti pelipaikkaa starttaa jo aikaisin aamulla.

Äärimmäisen tasaista sarjataulukkoa ei vielä tässä vaiheessa ole syytä suuremmin tuijotella. Mainittakoon kuitenkin, että lauantain kotijoukkue on neljässä ottelussaan kerännyt seitsemän pistettä, kun samaisen määrän pelejä läpi käynyt FCV on saavuttanut puolestaan pinnan vähemmän.

Vaajakoskelaisten peli kehittyy

Neljä viikkoa sitten käydyn hieman nihkeän sarja-avauksen jälkeen FCV on ottelu ottelulta kyennyt kehittämään omaa palapeliään. Maalipaikkoja joukkue on pystynyt rakentamaan nopean hyökkäämisensä kautta sellaisen määrän, jolla pelistä toiseen pitäisi pystyä kamppailemaan pisteistä. Toistaiseksi maalinteko on ollut kuitenkin hieman liikaa Matias Sarlinin harteilla. Hyökkääjä on viimeistellyt punapaitojen neljän ottelun seitsemästä maalista peräti viisi ja kahdessa viimeisimmässä koitoksessa tehnyt joukkueen kaikki neljä maalia.

FC Vaajakosken korkealta prässääminen on tuottanut vastustajille ajoittain suuria vaikeuksia. Vastapelureilla on ollut hankaluuksia käynnistää omia hyökkäyksiään ja FCV on saanut lukuisia pallonriistoja, joista on rakentunut tukku vaarallisia maalitilanteita. Puolustuspelaaminen vaajakoskelaisilta on poissaoloista huolimatta ollut kohtalaista, mutta yksittäisiä nukahduksia tulee vielä pyrkiä karsimaan vähemmälle.

Toni ”Kossu” Koskinen on kaikissa punapaitojen neljässä sarjakauden avanneessa pelissä tullut penkiltä puolustuslinjaan vaihtojen kautta. 26-vuotias laitapakki mietiskelee Oulun reissun alla näin.

”Viime pelistä jäi tosi paljon hampaankoloon, joten ehdottomasti lähdetään lauantaina hakemaan kolmea pistettä! Peli on parantunut joka ottelulta ja ollaan saatu pelitapaa vähän muutettua tälle kaudelle, ja se alkaa vähitellen näkymään kentällä positiivisessa mielessä.” – Toni Koskinen

Derbyssä FCV jäi niukasti kakkoseksi

Viime viikon torstaina Jyväskylän Harjulla väännetyssä paikallistaistelussa kentällä oli kaksi hyvin erilaista jalkapalloa esittävää joukkuetta. Alhaalla paljon edestakaisin syöttelevä ja hyökkäysiä maltillisesti kyttäävä JJK-nippu osoittautui tällä kertaa piirun verran paremmaksi huomattavasti suoraviivaisemmin pelaavaa paikallisvastujaansa FC Vaajakoskea vastaan. Kotijoukkueen 2-1 -voittoon päättyneessä ottelussa kettupaidat hallitsivat palloa pelitapansa ansiosta, mutta hyvät maalipaikat kirjattiin hienokseltaan vierasjoukkueen nimiin.

JJK oli maalinteossa tehokkaampi kuin FCV. Derbyn avausmaali kotijoukkueen toimesta nähtiin ensimmäisen puoliajan lopulla, kun pallo jäi pyörimään kulmapotkun jälkitilanteessa Vaajakosken maalin eteen. Lopulta pelivälineen verkkoon saakka tinttasi JJK:n tehoviimeistelijä Robin Saastamoinen.

Jälkimmäisellä puolikkaalla FC Vaajakoskella oli tunnin kohdalla useampikin mahdollisuus tasoitukseen. Ensin Niko Lohen kaukolaukaus paukkui ylähirteen ja vain hetkeä myöhemmin Peetu Lintinen missasi tilanteensa, kun yritys tyhjänä häämöttäneeseen maaliin kuudentoista viivan takaa karkasi reilusti yli. Seuraavaa tilaisuuttaan FCV ei sitten enää jättänyt käyttämättä, vaan pelin avausmaalin tapaan kulmapotkua seuranneesta paikastaan Sarlin takoi pallon verkon perukoille.

Voittomaalin JJK:lle viimeisteli kokenut Mikko Manninen viimeisellä kympillä. Laitahyökkääjä kikkaili itsensä läpi vaajakoskelaisten puolustusryhmittymästä ja tsippasi pallon niukin naukin maaliviiivan paremmalle puolelle. Elokuun alussa Vaajakoskella pelattavaan toiseen joukkueiden väliseen kohtaamiseen punanutuille jäi näin hieman kalavelkoja makseltavaksi karvaan tappion jälkeen.

Kooste Jyväskylän derbystä. To 2.7.2020 JJK – FC Vaajakoski 2-1 (1-0)

Herculekselle alkanut kausi viides Kakkosessa

JS Hercules on perustettu vuonna 1998. Jalkapallon ohella seuralla on toimintaa myös futsalin saralla. Alunpitäen joukkueen kokoonpano koostui pitkälti Oulun yliopiston opiskelijoista ja se pelasi pitkän tovin piirisarjoja Nelosessa ja Kolmosessa, kunnes syksyllä 2015 tapahtui nousu Kakkoseen. Pohjois-Suomen Kolmosen voittanut Rollon Pojat ei ollut halukas tarttumaan nousumahdollisuuteensa, mutta toiseksi sijoittunut Hercules sen sijaan otti tarjoutuneen paikan vastaan.

Ensimmäisellä kaudellaan valtakunnallisissa sarjoissa oululaisryhmä sijoittui kahdeksanneksi. Parhaimmillaan Hercules on Kakkosessa saavuttanut neljännen tilan kauden 2018 päätteeksi. Viiime kesä alkoi joukkueelta lupaavasti, mutta heikosti sujunut syyspuolisko sysäsi oululaiset lopulta C-lohkon yhdeksänneksi.

Alkaneella kaudella Jalkapalloseura Hercules on kerännyt saldokseen kaksi voittoa, yhden tasapelin ja yhden häviön. Viiimeisin ottelu viikko sitten kotoisalla tekonurmella oli tappiollinen, kun JIPPO Joensuusta onnistui ryöstämään vieraspisteet lukemilla 1-2. Tasaisessa sadekuurojen värittämässä ottelussa molemmilla oli mahdollisuutensa, mutta vierailijat osoittautuivat lopulta hieman terävimmiksi. Joensuulaiset karkasivat kahden maalin johtoon toisen puoliskon alussa, mutta pian tämän jälkeen Herculeksen Muritala Adeniran tempaisi rangaistuspotkusta kavennusosuman. Kaikkiaankin oululaisten vaarallisimmat tilanteet syntyivät pitkälti erikoistilanteiden kautta. JIPPO piti kuitenkin pintansa ja jäädytti lopulta kotijoukkueen tasoitushaaveet viivytystaktiikallaan.

Oululaisten pelaajisto tänä vuonna

Hyökkäysosastoltaan JS Hercules menetti 13 maalia viime vuotena iskeneen Sami Karjalaisen Ykkösessä pelaavan AC Oulun miehistöön. Vastapainoksi nähtiin siirto myös toisinpäin, kun edellisenä kesänä kaupungin ykkösjoukkuetta edustanut hyökkääjä Pekka Welling vaihtoi ”Herkun” riveihin. Kärkipelaaja on osunut Kakkosessa tällä kaudella kahdesti. Taustatukena hyökkäyksissä toimiva nigerialainen Adeniran on ollut vieläkin tehokkaampi, sillä pelaajan nimiin on merkitty ensimmäiseen neljään otteluun jo kolme tehtyä maalia.

Tärkeimpiin tulijoihin oululaisjoukkueeseen lukeutuu 24-vuotias todella monipuolinen keskikenttäpelaaja Simon Thurling, joka on viime vuodet edustanut Kakkosessa vuosaarelaisia FC Viikinkejä toimien myös helsinkiläisten kapteenina. Hän on parhaimmillaan pelannut myös Ykkösessä ollessaan kaudella 2015 mukana Veikkausliigaan nousun tehneen PS Kemin väreissä.

Puolustuslinjassa JS Herculeksen luottopelaajiin kuuluu toisen vuotensa ryhmässä aloittanut HauPa-kasvatti, toppari Samuli Hölttä, jolle on kentällä kesän 2019 tapaan kertynyt jälleen todella suuria minuuttimääriä. Tärkeä palanen oululaisille jatkosopimusrintamalla oli myös maalivahti Aleksanteri Patronen, joka viimevuotiseen malliin jatkaa Herculeksen ykköstojujana.

Viikko sitten JIPPO-kohtaamisessa Herculeksen pelaajaryhmittymästä sivussa olivat jalkavammasta kärsivä lahtelaistaustainen puolustaja Timi Voutilainen, hyökkääjä Haris Dzuhon sekä keskikentän tukipilareihin kuuluva Henry Mäkäräinen. Heistä ainakaan OLS- paidasta tälle kaudelle Herculekseen vaihtanut Mäkäräinen ei ole mukana myöskään ottelussa FC Vaajakoskea vastaan, sillä pelaaja kärsii kolmen ottelun pelikieltoa.

Kesän 2019 kohtaamiset vieraiden juhlaa

FC Vaajakosken ja JS Herculeksen ainoat aikaisemmat keskinäiset kamppailut oteltiin vuosi takaperin Kakkosen C-lohkossa. Kumpikin ottelu päättyi vierasjoukkueen voitontanssiin. Kesäkuussa oululaiset hoitelivat pisteet matkaansa Vaajakosken nurmelta maaliluvuin 1-2, kun loukkaantumissumasta kärsineen isäntäjoukkueen pelillinen esitys jäi melko vaisunlaiseksi.

Avausosuma nähtiin heti alkuminuuteilla oululaisten toimesta kamerunilaisen George Junior Tangkon onnistuttua kulmapotkutilanteesta. Kotijoukkueen tasoituksen vain hetkeä myöhemmin vapaapotkusta sisään ohjasi toppari Masa Malen. Voittomaalin Hercules viimeisteli 25 minuutin tienoilla, kun nigerialaishyökkääjä Nazim Amokachi lakaisi pallon verkon perille. Toisen puoliajan kohokohta oli Pyry Frimanin torjunta oululaisten maalitykin Karjalaisen rangaistuspotkusta.

Oulussa kauden viimeisessä vieraspelissään hurjavireinen FCV maksoi potut pottuina ja vei voiton nimiinsä 2-4. Lappeenrantalaisen PEPO:n väreihin tälle kaudelle siirtynyt Samu Suoraniemi mätti hattutempun ja yhden maalin vierasjoukkueelle iski Lintinen. Herculeksen osumista vastasivat Karjalainen ja pilkulta Adeniran. Vaajakosken viime kauden kovimman maalintekijän Lintisen osuma oli kokonaisuutena yksi joukkueen kesän komeimmista ja siinä korostui FCV:n hyökkäyspelaamisen vahvuus, nopea pelitilanteen kääntäminen.

Voitokas vierailu Castrenilla. La 28.9.2019 JS Hercules – FC Vaajakoski 2-4 (1-2)