FC Vaajakoski tavoittelee JIPPOn päänahkaa

FC Vaajakoski – JIPPO la 26.9.2020 klo 15.00 / Otteluisäntänä Paytrail – Markkinoiden kattavin verkkomaksupalvelu

Huom! Saavuthan ottelutapahtumaan vain terveenä. Jyväskylän kaupunki suosittelee kaikille katsojille kasvomaskia. Pidä turvaväli ja huolehdi käsihygieniasta. Kiitos!

Joensuulainen JIPPO tekee lauantaina kauden toisen vierailunsa Vaajakoskelle. Viime viikonlopun kierroksella pohjoiskarjalalaiset kipusivat jälleen Kakkosen C-lohkon piikkipaikalle, kun kärkikamppailussa kaatui viikon ajan ykköstilaa hallinnoinut KuFu98 Kuopiosta. FC Vaajakoski on sarjataulukossa 15 pisteellään kahdeksannella paikalla, jolta joukkue pyrkii syksyn aikana kohentelemaan asemiaan korkeammille sijoituksille. JIPPOlla pisteitä on kasattuna 25.

Viikonlopun ottelu käynnistää punapaitojen osalta kolmen kotipelin putken ja nämä ovatkin viimeiset tilaisuudet tulla todistamaan FCV:n otteita Vaajakosken nurmelle tällä kaudella. Lauantaille sääennuste lupailee ajankohtaan nähden hyvinkin kesäistä keliä, joten toivottavasti yleisö löytää tiensä katsomoon sankoin joukoin kotijoukkueen tueksi unohtamatta kuitenkaan turvavälejä.

Hyökkäyksen erikoistilanteet FCV:n ykkösase

FC Vaajakoski on pelannut viisi viimeisintä otteluaan ilman voittoja. Pisteitä näistä kamppailuista punaiset ovat keränneet kolme, kun joukkue on yltänyt 2-2 -tasapeleihin kärkipäästä löytyviä KuFua vastaan kahdesti ja JIPPOn kanssa kertaalleen.

Maaleja FCV on viimeistellyt viiteen edelliseen peliinkin kohtuullisen kovan määrän eli yhteensä kahdeksan kappaletta, jolla voittojakin olisi pitänyt saavuttaa. Säännöllisesti joukkue on kuitenkin menettänyt lopussa johtotilanteensa tasuriksi tai häämöttävän tasapelin viimeisellä kymmenellä minuutilla tappioksi. FC Vaajakosken kahdeksasta viimeisestä osumasta kuusi on tullut erikoistilanteista, kun kulmapotkuissa on onnistuttu kolmesti, vapaapotkuissa kahdesti ja pilkulta yhden kerran.

Puolustuksen laidalla tuttuun tapaan isoa vastuuta kantanut Aleksi Kaakinen arvioi edellisiä esityksiä seuraavasti.

”Viime aikoina pelit on ollut tosi tiukkoja ja valitettavasti ne on kääntynyt tasuriksi tai tappioksi. Nyt lähdetään tätä kurssia kääntämään, että päästään taas voittojen makuun.” – Aleksi Kaakinen

Jyväskylän herruus karkasi kantakaupunkiin

Alkuviikon pelissään Harjulla FCV oli hieman aseeton hyvin esiintynyttä JJK:ta vastaan. Hetkittäiset pallonhallintavaiheet tuottivat vieraille kunnollisia hyökkäyksiä melko harvakseltaan ja kettupaidat olivatkin vaarallisempia tilanteiden rakentelussaan. Avaavalla nelivitosella Vaajakosken paras maalintekotilanne nähtiin 23 minuutin jälkeen, kun Valtteri Lohi irtautui Kimmo Huismanin nerokkaalla pystysyötöllä isäntien puolustuslinjasta. JJK- torjuja Aati Riihimäki veti kuitenkin pidemmän korren. Jakson lopussa kettupaidat järjestelivät hyvän laukaisupaikan, josta illan tehomies Tuomas Koppelomäki latasi isännille taukojohdon.

Derbyn 70. minuutilla vaarallisesti keskeltä edennyttä Niko Lohea jouduttiin rikkomaan vain parisen metriä ennen rangaistusaluetta ja seurauksena oli vapaapotku hyvästä paikasta valkoisissa paidoissa pelanneelle vierasjoukkueelle. Pallon taakse asettuivat vaparispesialistit Saku Leppänen ja Peetu Lintinen, joista tällä kertaa oli Leppäsen vuoro laittaa pallo vasempaan takanurkkaan. FCV:n haaveet kaupungin herruudesta murenivat kuitenkin ottelun lopussa. JJK:n loppuhetkien vahva hallintajakso tuotti kaksi maalia Joonas Madetojan sekä Rasmus Ervastin tekeminä ja pisteet jäivät näin kotijoukkueelle lukemin 3-1.

JJK ratkaisi viimeisellä kympillä.
Ti 22.9.2020 JJK Jyväskylä – FC Vaajakoski 3-1 (1-0)

Joko JIPPO-kirous murtuu?

Samassa paikallislohkossa pelaavat FCV ja JIPPO kohtaavat toisensa jo kolmatta kertaa kuluvalla kaudella. Kaksi ensimmäistä kohtaamista ovat tarjonneet melko lailla tasaiset näytökset, mutta vaajakoskelaisten historian ensimmäinen voitto joensuulaisista on jäänyt vielä saavuttamatta. Joukkueet ovat vuosien saatossa ottaneet sarjapeleissä mittaa toisistaan yhteensä kahdeksan kertaa. Näistä JIPPO on poistunut kentältä voitokkaana viidesti ja kolmessa ottelussa pisteet on jaettu.

Kotikentällään FCV on haalinut pisteitä Joensuun ryhmältä ainoastaan Kakkosen tulokaskaudellaan 2003, jolloin päädyttiin maalittomaan tasatulokseen. Tuoreemmissa väännöissä pisteet ovat matkanneet säännöllisesti JIPPOn kotikonnuille, sillä vierailija on noutanut voitot mukaansa Kolmosen taistossa 2017 sekä Kakkosessa tämän kauden kohtaamisen ohella myös kesällä 2018.

Millä eväillä JIPPO viimein yllätetään? Sitä spekuloi Aleksi Kaakinen.

”Pari kertaa JIPPOa vastaan jo pelattu, joten tiedetään millainen joukkue on vastassa. Omaa pallollista peliä ja reagointia kun saadaan vielä parannettua viime peleistä, niin kolme pinnaa jää Vaajakoskelle lauantaina.” – Kaakinen

Peetu Lintinen ja Nuutti Tykkyläinen keskinäisten tähtiä

FCV pelasi JIPPOa vastaan elokuussa kaksi peräkkäistä ottelua. Vaajakoskella vierasjoukkueen armoton alkurynnistys tuotti tulosta 10 minuutin kohdalla, kun boksin sisällä vapaaksi unohdettu Joona Hiltunen pääsi tekopaikkaan. Vieraiden johto-osuman jälkeen kotijoukkueen avauspeli alkoi sujumaan jouhevammin, mutta tasoitusta saatiin odotella seuraavan puoliskon alkuun saakka. Tuolloin Lari Liukkosen kulmapotkusta Tomi Karlstedt puski pompun kautta pallon vasempaan takaylänurkkaan. Maalin jälkeen FCV:llä oli väkevä hallintavaihe, mutta joukkue ei päässyt aivan vaarallisimmille paikoille. Ottelun JIPPOlle ratkoi 80 minuutin tietämillä fantastisen laukauksen verkkoon upottanut Nuutti Tykkyläinen, jonka osuman myötä voitto kirjattiin vierasjoukkueelle 1-2.

Punaiset taipuivat taistellen. To 13.8.2020 FC Vaajakoski – JIPPO 1-2 (0-1)

Neljä viikkoa sitten Joensuussa vaajakoskelaiset saivat kamppailuun todellisen salama- alun, sillä Peetu Lintinen tempaisi pallon paristakymmenestä metristä tolpan kautta sisään heti reilun minuutin jälkeen. FCV pelasi kokonaisuudessaan kurinalaisen ensimmäisen puoliajan pitäen JIPPOn poissa parhailta tonteilta ja ollen kuudentoista alueella vahva kotijoukkueen lukuisissa kulmapotkuissa.

Toinenkin puolikas käynnistyi FCV-merkkisesti Lintisen venytellessä verkkoja komealla tavalla joukkueen kauden ensimmäisestä rangaistuspotkusta. Kahden maalin johtoasemassa punavalkoisten tekeminen ei ollut kuitenkaan riittävän valmista, vaan kovan vaihteen päälle kääntänyt kotijoukkue tuli tasoihin. Kavennuksesta JIPPOlta vastasi 68. peliminuutilla nahkakuulan sisään ohjannut Aleksis Lehtonen ja vieraiden pahasta pallonmenetyksestä Jere Kähkösellä oli helppo työ nakata tasoitus päätöskympillä. Esityön kumpaankin joensuulaisten maaliin teki erinomaisia otteita vasemmalla laidalla esittänyt Tykkyläinen. Lopussa melko kuumatunteikseksikin äityneessä ottelussa pisteet jaettiin näin tuloksella 2-2. Parran pärinää JIPPO-leirissä aiheutti erityisesti lopun tilanne, josta kotijoukkue odotteli rankkarituomiota.

Joensuussa viime kierroksilta tuttu tulos. La 29.8.2020 JIPPO – FC Vaajakoski 2-2 (0-1)

Joensuulaisten peli yskähdellyt yllättäen

JIPPO palasi voittokantaan viime sunnuntaina kaataessaan kärkiottelussa KuFu98:n, mutta sitä edeltäneet kierrokset olivat ryhmälle vaikeita. Kesän ensimmäisessä kahdeksassa ottelussa joukkue päästi omiin vain kolme maalia. Kolmessa seuraavassa pelissä verkko pöllysi JIPPOn päässä kuitenkin peräti kuudesti, kun joensuulaiset joutuivat tyytymään kotonaan 2-2 tasatuloksiin FCV:n ohella myös RFA:ta vastaan ja kärsivät kauden ensimmäisen tappionsa Jyväskylässä JJK:lle 2-0.

KuFu-kohtaamisessa joukkue pystyi jälleen pitämään oman päänsä puhtaana ja Risto Kahelinin toisen puoliajan alussa tekemä maali riitti täysiin sarjapisteisiin tuloksella 1-0. Joensuulaiset hallitsivat pelitapahtumia reilun 50 minuutin ajan varsin suvereenisti junioripitoisella miehistöllä liikenteessä ollutta savolaisryhmää vastaan. Erityisesti oikealta laidalta vaarallisesti Kahelinin ja Tuomo Tolosen johdolla hyökännyt JIPPO olisi voinut ratkaista ottelun jo ensimmäisellä puoliskolla, mutta tehottomuus vaivasi. Toisella jaksolla voimasuhteet tasoittuivat, kun isäntien Aleksis Lehtoselle tuomittiin illan toinen varoitus. Vajaamiehisenäkin kotijoukkue esiintyi kuitenkin vakuuttavasti, eikä KuFu98 tahtonut löytää lääkkeitä joensuulaisten alakerran murtamiseksi hallinnastaan huolimatta.

JIPPO on selvinnyt läpi kauden erittäin vähillä poissaoloilla ja välttynyt pahemmilta loukkaantumisilta. Lauantain ottelusta sivussa tulee olemaan kuitenkin viime sunnuntaina kentältä häädetty hyökkääjä Lehtonen, jolle ulosajo tuotti automaattisesti yhden ottelun mittaisen pelikiellon.

Joensuulaispakan parhaimmillaan erittäin tiiviissä puolustuslinjassa suurimmat peliminuutit tällä kaudella vyölleen on kerännyt Toni Tahvanainen. Kokeneella 34-vuotiaalla Tahvanaisella on tilillään 125 pääsarjaottelua ja myös pari maajoukkue-edustusta vuodelta 2016. Vasemman laitapuolustajan palkintokaapista SJK:n kausilta löytyvät Veikkausliigan kulta, hopea ja pronssi sekä palkinnot niin Suomen Cupin kuin Liiga Cupinkin voitoista. Outokummun Pallon kasvatti toimii tätä nykyä myös JIPPOn toiminnanjohtajana.

Lohkon kärkijoukkueen vastuuvalmentajana työskentelee toista vuottaan Jussi Leppälahti, jonka on totuttu eläytyvän kentän laidalla voimakkaalla tunteella tilanteisiin ja johtamansa joukkueen otteisiin. Paras maalintekijä JIPPOlta on yhdeksän osumaa viimeistellyt Joona Hiltunen. Keskikenttäpelaajan maalivire on ollut kuitenkin hieman hyytymään päin, sillä kolmessa viimeisimmässä ottelussa maalimerkintöjä tilastoihin ei ole kertynyt.

Kolmisen viikkoa sitten JIPPO vahvisteli rivejään vielä yhdellä uudella sopimuspelaajalla, kun joukkueeseen mukaan tuli Jordi Lahnalakso. 26-vuotias puolustuksessa tai keskikentällä viihtyvä pelaaja on saanut jalkapallo-oppinsa Espanjan Mallorcalla CD Son Claderan ryhmässä. Vuodesta 2014 saakka Lahnalakso on nähty Suomen kentillä edustaen ensin SJK Akatemiaa ja viimeisimmällä neljällä kaudella AC Kajaania niin Ykkösessä kuin Kakkosessakin.