FC Vaajakoski reissaa lauantaina pistejahtiin Tornioon

La 22.7.2023 klo 16.00 Puuluoto TN, Tornio
TP-47 – FC Vaajakoski
Ei suoraa lähetystä

Kakkosen C-lohkon perussarja tulee tänä viikonloppuna puoliväliin, kun joukkueet pelaavat kauden 11. ottelunsa. FC Vaajakoskella on edessään kesän toiseksi pisin pelireissu, jolle mittaa yhteen suuntaan kertyy noin 470 kilometrin verran. Varmasti harva enää muistaa täksi kaudeksi Kakkosen palanneen TP-47:n ja FCV:n aiempia kohtaamisia, mutta niitäkin on aiemmin 2000-luvulla tällä sarjatasolla koettu.

FC Vaajakosken peleissä maalit ovat olleet tiukassa

Keväällä tavoitteekseen kolmen parhaan joukkoon sijoittumisen asettanut FC Vaajakoski löytyy ennen viikonvaihteen kierrosta C-lohkon kuutospaikalta 15 pisteellä. Kolmanteen tilaan eroa on kuitenkin ainoastaan kolmen pisteen verran, joten joukkue on mukavissa kyttäysasetelmissa.

Kotiotteluissa hyökkääminen on ollut melko tukkoista ja muutama voitettavissakin ollut vääntö on tuottanut tasatuloksen. Vieraissa verkko vastustajan päässä on saatu heilumaan hetkittäin runsaammin, mutta keskimäärin punapaitojen pelit ovat olleet todella niukkamaalisia. FC Vaajakoski on onnistunut viimeistelemään 12 täysosumaa, joka on lohkossa toiseksi vähiten. Päästettyjen maalien määrä seitsemän on puolestaan selkeästi pienin.

Punavalkoisten tehokkain viimeistelijä on edelliskausien tapaan ollut Matias Sarlin, jonka lapikkaasta on lähtenyt viisi osumaa. Maaleista kolme on syntynyt rangaistuspotkuista, jotka joukkueen kärkihyökkääjä ja kapteeni on upottanut 100-prosenttisella varmuudella sisään. Muutoin ryhmän tehot ovat kevätpuoliskolla jakautuneet tasaiselle rintamalle.

Viimeisimmässä ottelussaan pari viikkoa sitten Panda Areenalla FCV päätyi tasapeliin 1-1 (1-1) KuPS Akatemian kanssa. Molemmilla joukkueilla oli tilaisuutensa kääntää peli voitokseen, mutta kummaltakin hyökkäystehot jäivät piippuun.

Alku oli vaajakoskelaisilta nihkeähkö ja vierailijat iskivät johto-osuman kymmenen minuutin tuntumassa punaisten epäonnistuneen avaussyötön jälkeen. Otteitaan taiston edetessä parantanut FCV onnintui tasoituksessaan avausjakson lopussa. Siitä vastasi ensimmäisen maalinsa 54. Kakkosen pelissään tehnyt laitapuolustaja Niilo Pirttinen, joka heittäytyi irtopalloon ja sai puskettua pelivälineen maaliin kuopiolaispuolustuksen estelyistä huolimatta. Toisella puolikkaalla tekopaikkoja oli erityisesti FC Vaajakoskella, mutta niitä joukkue ei pystynyt käyttämään hyväkseen.

FCV TV:n kooste ottelusta FC Vaajakoski – KuPS Akatemia

Päävalmentajan mietteitä kaudesta tähän saakka

Ajatuksiaan mukaan otteluennakkoon laittoi tällä kertaa pari viikkoa sitten isäksi tullut päävalmentaja Antti Neuvonen.

Kausi tulee lauantaina perussarjan osalta puoliväliin. Mihin seikkoihin olet viimeisimpien kierrosten matseissa tyytyväinen joukkueesi pelaamisessa ja missä on eniten potentiaalia parantaa?

Yleisesti ollaan ihan hyvin saatu purettua vastustajan prässiä hyvin pelaamalla. Nyt viime matsissa tuli pieni virhe, mistä vastustaja pääsi rokottamaan. Toki jos vaatimustason asettaa yhtä sarjatasoa ylemmäksi niin siinä on myös parannettavaa, mutta tälle tasolle se on hyvää. Näen, että eniten potentiaalia on maalipaikkojen määrän lisäämisessä. Jos saataisiin rakennettua keskimäärin 2-3 maalipaikkaa lisää per ottelu, niin olisin jo siihen ihan tyytyväinen. Maalintekijät kuitenkin elää maaleista, niin heitä pitää ruokkia!”– Neuvonen

Edellisen pelin jälkeen kerroit olleesi tyytyväinen suojattiesi pelin rakenteeseen ja mainitsit, että jatkossa voitte keskittyä enemmän tiettyjen pelitilanteiden ratkaisemiseen. Kuinka parin viikon ottelutauko on hyödynnetty?

Ensimmäinen viikko oltiin Suomipopeilla, mutta tällä kertaa talkootöissä. Talkooviikon jälkeen oli monella kova hinku päästä treenaamaan! Tällä viikolla on käyty vähän tavoitteita läpi sekä pelillisiä asioita, missä halutaan olla parempia. Maalipaikkojen määrän nostaminen nousi esiin myös pelaajilta. Niille pääseminen vaatii kuitenkin monta onnistunutta suoritusta peräkkäin ja sitä ollaan treenattu.” – Neuvonen

FC Vaajakosken peleissä on nähty keskimäärin todella vähän maaleja. Johtuuko tämä mielestäsi pelitavallisista seikoista vai miksi maalit ovat näin tiukassa joukkueen matseissa?

Varmasti johtuu monesta asiasta. Vastustajat ovat tulleet kotona meitä vastaan aika varovaisesti ja ottelun kuva ollut aika rauhallinen. Vieraissa ottelut ovat olleet enemmän avoimempia, mutta ei sielläkään hirveitä maalijuhlia olla nähty. Sinänsä se on ihan hyvä uutinen, ettei meidän verkko hirveästi heilu vieraissa eikä kotona. Meidän pitää vain ottaa vahvempi kontrolli pelin kulusta ja tehdä siitä meille suotuisa.” – Neuvonen

FC Vaajakoskelta lauantain vierasmatkalta ovat sivussa loukkaantumisista kärsivät hyökkääjä Rasmus Häkkinen sekä keskikentän Jaakko Björn ja Matias Niemelä, joiden paluuta kentille odotellaan vasta useiden viikkojen päästä. Bussiin mukaan ei hyppää myöskään minihuuhkajissakin viimeksi toukokuussa esiintynyt Lauri Suutarinen, joka on tällä hetkellä rippileirillä.

TP-47 palasi pääsarjoihin pitkän tauon jälkeen

Torniolaisorganisaatiota ei ole vielä aiemmin FC Vaajakosken sivuilla tarkemmin esitelty, joten otetaan nyt pieni vilkaisu sen taustoihin ja historiaan. Kuten nimestä voi päätellä, on seura saanut alkunsa vuonna 1947. Alunperin se perustettiin VR:n työntekijöiden joukkueeksi. Ensimmäisinä vuosikymmeninä lajivalikoimaan kuuluivat jalkapallon ohella myös lentopallo, jääpallo ja jääkiekko.

TP-47:n alkuvuosina Tornion Pallo-Veikot (ToPV) oli 1621 perustetussa kaupungissa kova kilpakumppani futiksen saralla, mutta TP-47 kasvoi nopeasti Tornion ykkösjoukkueeksi. 1950- ja 1960-luvuilla se pelasi pelasi parhaimmillaan Suomisarjassa, joka oli tuolloin maamme toiseksi korkein sarjataso Mestaruussarjan jälkeen. Vuonna 1960 joukkue eteni Suomen Cupissa peräti välierävaiheeseen saakka.

Seuraavan vuosikymmenen lopussa TP-47 kohtasi alamäen ja fuusioitui lopulta vuonna 1984 Pallo-Veikkojen kanssa. Sekään ei tilannetta pelastanut, vaan seura vajosi lopulta alempiin piirikunnallisiin sarjoihin.

Uusi nousu alkoi 1990-luvulla vahvan junioritoiminnan tuotoksena. Sen kirkkain helmi oli Teemu Tainio, joka edusti Suomen maajoukkuetta kausien 1998-2014 välillä ja pelasi ammattilaisurallaan muun muassa Ranskassa ja Englannissa. Vuonna 1998 TP-47 nousi Kakkoseen ja pari vuotta myöhemmin Ykköseen. Nousujohteinen taival sai edelleen jatkoa ja kaudet 2004 ja 2005 torniolaiset pelasivat jo Veikkausliigassa.

Sitten seura vajosi taas alemmille tasoille tipahtaen kesäksi 2015 Kolmoseen, jossa se otteli aina viimevuotiseen nousukauteen saakka. Syksyn 2022 Kakkosen kaksiosaisesta nousukarsinnasta VPS Akatemiaa vastaan muodostui huikea trilleri, joka ratkesi jälkimmäisen ottelun päättäneessä rangaistuspotkukilpailussa. Ratkaisu nähtiin lopulta vasta pilkkuskaban yhdeksännessä parissa vaasalaisten epäonnistuttua omassa yrityksessään.

Merilappilaisten kausi on ollut aaltoileva

Tällä kaudella TP-47 on kasannut kymmenessä ottelussa 11 pistettä, joilla irtoaa tällä hetkellä C-lohkon kahdeksas sija. Kuudentena majailevaan FC Vaajakoskeen joukkueella on siten matkaa neljän pinnan verran. Torniolaisten kausi on tuloksellisesti ollut kolmijakoinen. Ensimmäisestä neljästä kamppailusta haaviin tarttui vain yksi piste, mutta sitä seurasi kolmen pelin mittainen voittoputki. Kolmessa viimeisimmässä ottelussa on taas ollut vaikeampaa ja ne ovat tuoneet tilille kaksi tappiota ja tasapelin.

Edellisillä Kakkosen vuosillaan torniolaisten kotikenttänä oli Pohjan Stadionin luonnonnurmi. Muutama kausi takaperin joukkue siirtyi pelaamaan Puuluodon tekonurmelle, jolla siltä on tällä kaudella nähty kaksi kotivoittoa, yksi tasapeli ja kertaalleen vastustaja on ryövännyt kolme pistettä mukaansa. Kauden kovin suoritus TP-47:ltä Puuluodossa on ollut lohkon piikkipaikkaa hallussaan pitävän Oulun Luistinseuran kaataminen selvin 3-0 (2-0) -voittonumeroin.

Millaista vastustajaa FC Vaajakosken komentaja Antti Neuvonen odottaa?

Eiköhän sieltä tule kurinalainen puolustus, joka pyrkii iskemään nopeilla vastahyökkäyksillä vastaan. Heidän pelit ovat olleet tapahtumarikkaita ja eiköhän sellainen peli nähdä myös lauantaina.” – Neuvonen

Torniolaisten parhaat viimeistelijät ovat kevätpuoliskolla olleet pitkäaikainen luottopuolustaja Joonatan Alamäki ja laituri Ville Moilanen, jotka kumpikin ovat onnistuneet maalinteossa neljä kertaa. Moilanen on kovimmalla kaudellaan 2018 pelannut 29 ottelussa PS Kemin Veikkausliigajoukkueessa. Suurimmat pelimininuutit joukkueelta kymmenessa ottelussa on kellottanut toppari Lauri Iso-Koivisto. Maalia on vartioinut oululaisesta JS Herculeksesta lainalla oleva nuorisomaajoukkuekävijä Aki Peltokorpi.

Joukkueiden edellisestä kohtaamisesta aikaa lähes 12 vuotta

Torniolaiset ja vaajakoskelaiset pelasivat samassa Kakkosen lohkossa kausien 2010 ja 2011 aikana. Ensimmäisen kohtaamisen nimiinsä vei FCV, mutta seuraavassa kolmessa Perämeren rannikolla sijaitsevasta kaupungista tuleva vastustaja oli joka kerta parempi.

Viimeisimmässä vastakkaisessa ottelussa kaudella 2011 TP-47 suorastaan pahoinpiteli punavalkoisia, sillä kamppailu Torniossa päättyi murskaavaan 11-3 -kotivoittoon. Isäntien keskushyökkääjä Mikko Barsk onnistui kyseisessä pelissä maalinteossa käsittämättömästi peräti seitsemän kertaa.

Tällaisiin tuloksiin joukkueet ovat aiemmin päätyneet:

05.06.2010 TP-47 – FC Vaajakoski 0-2 (0-1)

11.09.2010 FC Vaajakoski – TP-47 0-1 (0-1)

29.06.2011 FC Vaajakoski – TP-47 0-5 (0-1)

17.09.2011 TP-47 – FC Vaajakoski 11-3 (8-2)

Nämä tulokset ovat kuitenkin nykyään vain tilastohaamuja menneisyydestä, eikä niillä ole painoarvoa lauantain pelin kannalta. Tornion Puuluodon tekonurmella tulevat esiintymään aivan eri pelaajat kuin edellisen vuosikymmenen alussa tapahtuneissa kohtaamisissa.