FC Vaajakoski matkustaa sunnuntaina vierasotteluun Närpiöön

Su 21.5.2023 klo 18.30 Mosedal N, Närpiö | Närpes Kraft – FC Vaajakoski
Suora lähetys: Ruutu+

Kipeästi lisäpisteitä kaipaava FC Vaajakoski pelaa sunnuntaina vieraskentällä Närpes Kraftia vastaan. Sarja-avauksensa voittaneet punapaidat ovat sen jälkeen kärsineet Kakkosessa kaksi maalin tappiota, kun hyökkäyspelaamista ei ole saatu täysin raiteilleen.

Aukeaako FCV:n ketsuppipullo pohjanmaalaisessa tomaattipitäjässä?

Parilla edellisellä kierroksella FC Vaajakoski on kärsinyt maalintekovaikeuksista ja hankaluuksia on ollut myös laadukkaiden tilanteiden luomisessa. Samat ongelmat ovat tuttuja myös parilta edelliseltä kaudelta. Joukkue kaipaakin nyt vahvempia lääkkeitä ylimmälle kolmannekselle, jotta tulosta alkaisi tulla.

Punaiset aloittivat kautensa komealla voitolla Oulussa, missä OTP kaatui puhtaasti 0-3 (0-0). Kokkolan vierailu fyysistä kotijoukkuetta vastaan päättyi 1-0 (1-0) -häviöön. Myös kotiavaus Viitaniemessä RoPSin kanssa tuotti pettymyksen ja viime kauden alusta alkanut kotikirous sai edelleen jatkoa.

Ensimmäinen kotiottelu käynnistyi isäntien kannalta lupaavasti ja pelisuunnitelman mukaisesti. Punaiset saivat paineen hyökkäyspäähänsä ja pystyivät luomaan muutaman maalintekopaikan. Tehot avausjaksolla jäivät kuitenkin puuttumaan. Ensimmäisen puoliskon lopulla paikalle iskenyt ukkoskuuro ja kaatosade muuttivat pelin kulkua, sillä sen aikana RoPS alkoi saada parempaa otetta tapahtumista.

Toisella puolikkaalla FC Vaajakoskelta maalihanat avasi heti ensimmäisessä ottelussaan JJK:sta lainalle saapunut Matias Sydänmaa, joka pussitti sisään maalivahdin eteensä lipsauttaman pallon. Pelin edetessä punaisilta alkoi kuitenkin loppua bensa. Toivottua muutosta ei saatu edes hyökkäyspelaajien vaihdoilla, joiden tavoitteena oli tuoda tuoreita jalkoja yläalueelle ja pitää paine vastustajan päädyssä.

Lopulta päätöskymppi käänsi lopputuloksen päälaelleen, kun FC Vaajakosken puolustukselle sattui pari kohtalokasta nukahdusta. Ne Rovaniemen Palloseura hyödynsi ja pääsi pitkälle kotimatkalle kolme pistettä rikkaampana ottelun päättyessä vierailijoille 1-2 (0-0).

FCV TV:n kooste Viitaniemessä pelatusta kotiavauksesta RoPSia vastaan

Ennen viikonvaihteen pelirupeamaa FC Vaajakoski sijoittuu Kakkosen C-lohkon sarjataulukossa kolmella pisteellään seitsemänneksi. Joukkue on pelannut kaikki ensimmäiset pelinsä tekonurmimatolla, mutta sunnuntaina päästään viimein kokeilemaan luonnonnurmen metkuja Mosedalin näyttämöllä Närpiössä.

Punavalkoisilta kokoonpanosta puuttuvat edelleen pidempiaikaiset poissaolijat Veeti Paananen, Teemu Roponen ja Joona Rönkä. Eero Salmi on sairastellut kuluneen viikon aikana, eikä lähde joukkueen mukana Närpiöön. Sivussa on myös edellisessä ottelussa kentältä kahden keltaisen kortin myötä ulosajettu Saboor Salim, joka kärsii tämän seurauksena automaattisesti yhden ottelun mittaista pelikieltoa. Muutamalla muulla pelaajalla on ollut pieniä vaivoja, mutta näillä näkymin he ovat pelikunnossa sunnuntaihin mennessä. Viime viikonlopun pelin RoPSia vastaan varotoimenpiteenä huilannut Janne Kuhmonen on palaamassa jälleen punaisten vahvuuteen.

Miska Verkko on keskikentän tuki ja turva

Talvella 23 vuotta täyttänyt Miska Verkko liittyi FC Vaajakosken joukkueeseen kesken viime kauden elokuussa muutettuaan opiskelemaan Jyväskylään. Lahtelaisen jalkapallokoulun kasvatti on monipuolinen pelaaja, joka hallitsee useammankin pelipaikan. Punaisissa hänet on totuttu näkemään keskikentän roolissa.

Harjoituskauden alku oli itselleni vähän haastava pitkän loukkaantumisen jälkeen, mutta hiljalleen kun pääsi taas kunnolla treenaamaan ja tutustumaan uusiin pelaajiin, niin se sujui oikein hyvin. Ensimmäiset pelit ei ole vielä omalta osaltani sujunut niin hyvin, kun olisin toivonut. Eli parannettavaa vielä löytyy.” – Miska Verkko

Verkko on taitava ja taktisesti kypsä pelaaja. Kakkosessa pelejä tilastoihin on kertynyt yhteensä 67, joissa maaleja on syntynyt kymmenen. Mitä ajatuksia pelaajalla on joukkueen alkukaudesta?

Päällimmäisenä ehkä mielessä, että viimeiset kolme peliä ollaan hävitty. Siihen ei voi olla tyytyväinen. Mutta joukkueen peli on hetkittäin näyttänyt kuitenkin hyvältä. Hyökkäyspäähän kuitenkin vielä tarvitaan tehokkuutta. Pientä rauhallisuutta ja pienet palaset kohdalleen, niin maalejakin varmasti syntyy.” – Verkko

Millaisin mielin Verkko suuntaa kohti sunnuntain tärkeää kamppailua?

Närpes pelaa aika suoraviivaista futista, he myös puolustavat tiiviisti ja ovat vaarallisia vastahyökkäyksissä. Närpes voitetaan huolellisella puolustuksella ja laittamalla pallo omista paikoista sisään.” – Verkko

Närpes Kraft – tasapelistä toiseen

Perinteikäs närpiöläisseura on perustettu vuonna 1930. Se on pelannut historiansa saatossa pääasiassa Kakkosta, mutta käväisi jopa Ykkösessä seitsemän kauden ajan vuosituhannen vaihteen aikoihin. Kauden 2018 päätteeksi joukkue putosi Kolmoseen. Siellä se ei kuitenkaan kauan viihtynyt, vaan nousi jälleen valtakunnallisiin sarjoihin kesäksi 2021.

Uusi paluu Kakkoseen on ollut nousujohteinen, sillä Närpes Kraft on edellisillä kausilla saavuttanut sijat kymmenen ja viisi. Tämän vuoden kevätpuolisko on käynnistynyt kolmella tasapelillä, kun sinikeltainen ryhmä on yltänyt samaiseen 1-1 -tulokseen niin OLS:n, KuPS Akatemian kuin TP-47:n kustannuksellakin. Kolme tasuripistettä riittävät lohkossa tällä hetkellä heti FC Vaajakosken taakse kahdeksannelle paikalle.

Närpes Kraftin pelaamisen vahvuudet löytyvät ennen kaikkea puolustamisesta, suoraviivaisesta pelin kääntämisestä ja erikoistilanteista. Melko kokeneen joukkueen tehopelaaja on bosniahertsegovinalainen Samir Isanović, joka on aloittanut ryhmässä nyt kolmannen peräkkäisen kautensa. Verkko on heilahtanut 27-vuotiaan pelaajan toimesta Kakkosen 37 kamppailussa peräti 26 kertaa ja tämäkin kausi on alkanut kahdella täysosumalla. Slaavilainen hyökkääjä tulee melko suurella todennäköisyydellä jälleen lukeutumaan lohkon parhaisiin maalintekijöihin.

Isanovićin maanmiehet Nedim Ibrić ja Ismet Pendek ovat merkittävissä rooleissa omilla tonteillaan. Ibrić on vahvasti hyökkäyksiä tukeva keskikenttäpelaaja, joka on pelannut Suomessa vuodesta 2017 lähtien edustaen Närpesin lisäksi Korsnäsia ja Sporting Kristinaa Kolmosessa. Parhaiten oikeana laitapuolustajana viihtyvä, mutta myös topparin paikan hallitseva Pendek urakoi viime kaudella täydet peliminuutit jokaisessa närpiöläisten Kakkosen ottelussa ja sama tahti on jatkunut tämän kevään ensimmäisissä peleissä. Maalitili aukesi viimein edellisenä viikonloppuna, kun pelaaja viimeisteli ottelun avausosuman vieraskamppailussa Torniossa.

Ykköstorjujakseen Närpes Kraft hommasi täksi kaudeksi Kanadan sekä Trinidad ja Tobagon passit omistavan Jared Maloneyn, joka pelasi Kakkosen C-lohkossa jo viime vuoden syyspuolikkaalla Vasa IFK:n väreissä. Kotimaisista nimistä huomiota kannattaa kiinnittää Markus Nordmaniin. Kokenut keskikenttäpelaaja on pelannut Kakkosessa kunnioitettavat 197 ottelua. Ura Suomen kolmanneksi korkeimmalla tasolla käynnistyi jo vuonna 2011 VIFK:ssä ja nyt on alkanut toinen kausi Närpiössä. Väliin on mahtunut myös yksi kausi Ykkösessä vaasalaisjoukkueen paidassa 2015.

FC Vaajakosken hallinta keskinäisissä otteluissa ei ole tuottanut tulosta

Närpes Kraftin ja FC Vaajakosken ensimmäiset kohtaamiset ovat tapahtuneet kahden edellisen kauden aikana. Tilastot kertovat punaisten olleen kentällä melko selvästi hallitsevampi osapuoli, mutta vastustajan osoittautuneen viimeistelyssä huomattavasti tehokkaammaksi.

Murheita punapaidoille ovat aiheuttaneet pelien jälkimmäiset jaksot, sillä Närpes on tehnyt yhdeksästä maalistaan yhtä vaille kaikki toisen kolmevarttisen kuluessa. Keskinäisten otteluiden parhaana maalintekijänä on kunnostautunut närpiöläisten Isanović, jolle on kirjattu yhteensä kolme osumaa. FCV:ltä Matias Sarlin on osunut verkkoon kahdesti.

Näin joukkueet ovat pelanneet aiemmin:

Su 30.05.2021 FC Vaajakoski – Närpes Kraft 2-1 (0-0)

Su 15.08.2021 Närpes Kraft – FC Vaajakoski 2-2 (0-1)

La 30.04.2022 Närpes Kraft – FC Vaajakoski 2-1 (0-1)

Su 18.09.2022 FC Vaajakoski – Närpes Kraft 2-4 (1-1)