FC Vaajakoski matkaa testaamaan lohkokakkosen vireen

La 10.9.2022 klo 14.00 Elisa Stadion, Vaasa.
VIFK – FC Vaajakoski
Suora lähetys: Solidsport

Kakkosen perussarjaa on pelaamatta enää neljä kierrosta. Lauantaina FC Vaajakoski ottelee kauden toiseksi viimeisen vierasottelunsa, jossa se pyrkii yllättämään kärkikahinoihin lukeutuvan Vasa IFK:n. Vaasa on ollut punaisille perinteisesti todella vaikea paikka pelata, mutta viime vuonna VIFK yllätettiin siellä ensimmäistä kertaa.

”Jotta pystytään haastamaan VIFK, meidän pitää tehdä asioita mitä on kopissa sovittu ja pyrkiä pelamaan rohkeammin eteenpäin ja tehdä pari maalia.” – Dani Nurmi

”Saamme lauantaina vastaan sarjan yhden kovimmista joukkueista eli VIFK:n. Heidän vahvuus on useamman vuoden pitkäjänteinen työ Max Peltosen opeissa ja joukkue on pysynyt hyvin kasassa. Pelaavat taktisesti fiksua fudista ja tietävät miten yhdessä menestytään. Toki VIFK on kaadettavissa, mutta se vaatii meiltä nappisuorituksen ja vahvan peli-ilmeen.” – Päävalmentaja Sami Mustalampi

Sarjapaikan varmistaminen lähellä toteutumista

Isoja muutoksia talvella ja myös kesän mittaan kokenut FC Vaajakoski asetti kauden tavoitteekseen sarjapaikan uusimisen. Tavoite alkaa olla hyvin lähellä toteutumistaan, sillä joukkue sijoittuu ennen viikonlopun kierrosta seitsemänneksi ja putoajan paikkaan eroa on seitsemän pisteen verran. Punaisilla on kerättynä 20 pistettä, joista peräti 16 on haettu vieraskentältä.

Viidestä viimeisimmästä ottelustaan FCV on saavuttanut kuitenkin ainoastaan yhden pinnan ja on tämän ajanjakson kuntopuntarissa Kakkosen C-lohkon heikoin suorittaja. Viime aikoina joukkue on pystynyt parantamaan ajoittain pahasti hapuillutta puolustustaan, eikä oma verkko soinut kolmessa peräkkäisessä oululaisjoukkueita vastaan pelatussa kamppailussa kuin kerran ottelua kohden. Akilleen kantapäänä punapaidoille on ollut maalipaikkojen luominen.

”Olemme keskittyneet nyt viime peleissä puolustuksen kuntoon laittamisessa ja koko joukkueena puolustamiseen. Meidän alakerta on muuttunut niin monta kertaa että nyt piti käyttää siihen hetki aikaa. Se palanen on nyt kunnossa ja seuraava steppi on pelinrakentaminen ja murtautuminen. Sitten heiluu myös vastustajan päädyssä verkot.” – Mustalampi

Dani Nurmi liittyi FC Vaajakosken vahvuuteen ennen juhannusta JJK:n B-junioreista ja pelasi ensimmäisessä Kakkosen ottelussaan tuolloin Panda Areenalla juurikin VIFK:ta vastaan. Debyytti ei paljon paremmin olisi voinut sujua, sillä tällä viikolla 17 vuotta täyttänyt nuorukainen osui heti verkkoon. Peliaikaa kesän mittaan on kertynyt jo yli 500 minuutin verran.

Miltä meno on vaikuttanut aikuisten tasolla?
”Kakkosessa vauhti on tuntunut hyvältä. Tempo on selkeästi kovempi ja pelaajat on fyysisiä.” – Nurmi

Mitä vaaditaan, että FC Vaajakoski onnistuisi tekemään enemmän maaleja? ”Hyökkäyspelaamisessa pitäisi etsiä kauemmin oikeaa hetkeä murtautua ja pitää pallo omalla. Pitäisi myös olla luovempi.” – Nurmi

Viime lauantaina pitkästä aikaa pisteille

Pari edellistä esitystä ovat olleet FC Vaajakoskelta selvästi nousujohteisia. Viime lauantaina punanutut palasivat jälleen pistekantaan, kun hyvä kakkosjakso nosti vaajakoskelaiset tasapeliin 1-1 OTP:n isäntänä. Kaksijakoisen ottelun avausjakso Panda Areenalla oli Oulun Työväen Palloilijoiden heiniä. Vierailijat siirtyivät johtoon, kun pelikello näytti hieman yli 20 minuuttia. Enempää maaleja OTP ei pystynyt hallinnastaan huolimatta tekemään FC Vaajakosken puolustaessa hyvin Niilo Pirttisen johdolla.

Toiselle puoliajalle voimasuhteet kääntyivät ja puna-asuiset isännät ottivat väkevän otteen pelitapahtumista. Vierasjoukkueen jalka näytti unohtuneen tauolla pukukopin puolelle. Tasoitus syntyi tunnin taiston jälkeen rangaistuspotkusta, joka tuomittiiin OTP:n käsivirheestä. Pilkulta pallon sisään sijoitti vakuuttavasti Antoine Lemarié. Loppupuolella FCV kehitteli muutamia läheltä piti tilanteita ja parhaimmillaan Lemarié kilautti tolppaan. Ratkaisumaali jäi kuitenkin syntymättä, eikä yhdeksäskään yritys kotikentällä tuonut odotettua voittoa. Pistekin oli tähän paikkaan silti arvokas saavutus.

FCV TV:n kooste ottelusta

Sairastuvalla FC Vaajakoskella on tällä hetkellä pieniä murheita. Pahemmista jalkavammoista kärsiviltä Teemu Roposelta ja Abenezer Elorannalta kausi on ohi. Myös Eero Salmi on toistaiseksi sivussa kokoonpanosta loukkaantumisen vuoksi. Eduard Ciriacon pelaaminen lauantaina on epävarmaa, mutta pelikuntoon pääseminen on hyvinkin mahdollista. Hiljattain joukkueen riveihin liittynyt Miska Verkko puuttuu ainakin näillä näkymin viikonlopun kokoonpanosta siviilikiireiden vuoksi. Eetu Kuusrainen ja Saboor Salim suorittavat varusmiespalvelusta. Heistä Kuusrainen saattaa olla kuitenkin käytettävissä Vaasan reissulla.

Viime vuonna voitto vihdoin Vaasassakin

Kausien 2009-2020 aikana FC Vaajakoski kävi pelaamassa VIFK:n vieraana viidesti, mutta jokainen näistä kohtaamisista päättyi isännille yhteismaalieron oltua murskaava 21-5. Viime vuonna asiaan tuli korjaus, kun punaiset onnistuivat Antoine Lemarién kahden maalin turvin lyömään vaasalaiset lukemin 1-2.

Tämän vuoden avauskohtaaminen kesäkuussa Panda Areenalla oli tasainen vääntö, jossa pisteet jaettiin lopulta 1-1 -tuloksella. Kotijoukkue hallitsi palloa, mutta vierailijat pääsivät omissa hyökkäyksissään paremmin maalintekopaikoille.

Ottelun InStat -tilastot

Kamppailu tarjosi Panda Areenan yleisölle viihdyttävää ja kovalla temmolla päästä päähän vaihdellutta peliä. Avauspuoliskolla kotijoukkueelle sydämentykytyksiä aiheutti VIFK:n hyökkäyspeliä johtanut Lubunga Etoka, mutta tauolle poistuttiin maalittomassa tilanteessa. Kun toista puoliaikaa oli pelattu kymmenen minuuttia, vierailijat siirtyivät johtoon kulmapotkusta. Pallon lähietäisyydeltä verkon perukoille kurkotti Kasperi Polvilampi.

Hetken alkoi vaikuttaa siltä, että peliruuhkassa olleelta FC Vaajakoskelta energia alkaisi loppua kesken. Tasoitusmaali kamppailun 73. minuutilla toi kuitenkin uutta virtaa joukkueelle. 1-1 -osuma oli punaisissa kyseisessä ottelussa debytoineen Nurmen käsialaa, kun nuorukainen onnistui nostamaan pallon maalivahdin yli oikean tolpan juureen. Pelitapahtumien valossa pistejako oli varsin oikeutettu lopputulos.

FCV TV:n kooste ottelusta

Vasa IFK – kauden yllättäjä

Keskikastiin kausiennakoissa povailtu perinteikäs vaasalaisseura on pelannut mainion kesän. C-lohkon sarjataulukosta joukkue löytyy tällä hetkellä tukevasti kakkospaikalta, kun koossa 18 ottelusta on komeasti 39 pistettä. VIFK:n paikka neljän joukkueen nousukarsintasarjaan näyttää olevan jo kirkossa kuulutettu. Ylöspäin vaasalaisilla ei kuitenkaan ole asiaa, sillä JJK menee lohkon kärjessä menojaan.

Syyskierroksen seitsemästä pelistään VIFK on kerännyt 13 pinnaa ja liitää tällä hetkellä kolmen ottelun voittoputkessa. Vaasalaisten verkkoon on tehty kauden kuluessa vain 15 osumaa ja ainoastaan kolmessa kamppailussa joukkue on joutunut antautumaan enemmän kuin yhden kerran.

Viimeisimpänä VIFK:n vireen joutui kokemaan JBK, joka taipui edellissunnuntaina kotikentällään maaliluvuin 1-2. Vaasalaisvierailta maalinteon aloitti toisella jaksolla reilun tunnin aikaan ryhmän ykköspyssy Lubunga Etoka. Viimeisen kymmenminuuttisen alkajaisiksi kotijoukkue kapusi tasoihin, mutta vierailijat vastasivat vielä hetki ennen varsinaisen peliajan täyttymistä. Voitto-osumasta vastasi ensimmäisen ottelunsa VIFK:ssa pelannut 20-vuotias Roope Hammar, joka liittyi joukkueeseen tämän kuun alussa Kakkosen A-lohkoa johtavasta Käpylän Pallosta.

Max Peltonen johtaa vaasalaisorkesteria

Max Peltonen on ollut VIFK:n ohjaksissa jo kaudesta 2017 saakka. Ensimmäisenä vuotenaan hän johdatti vaasalaiset kolmanneksi, mutta nyt tähänkin saattaa olla tulossa parannusta. Ennen Vaasan pestiään 48-vuotias Peltonen toimi johtajana ja valmentajana SJK Akatemiassa, joka on tänä vuonna tehnyt yhteistyötä VIFK:n kanssa.

Joukkueen paras maalintekijä, 18-vuotias Lubunga Etoka on onnistunut viimeistelemään kahdeksan maalia. Vielä viime kaudella nuori laitahyökkääjä viiletti pääasiassa organisaation B-nuorissa. Kolme osumaa nimiinsä ovat merkkauttaneet keskikentän Rasmus Forsbacka ja hyökkääjä Shkelqim Xhosa.

Veräjänvartijan tontilla suurta vastuuta harteilleen on saanut Teemu Muurinen. 27-vuotias maalivahti edusti kuusi edellistä kautta Kaarinan Poikia, joista viisi viimeisintä joukkue pelasi Kakkosta. Tänä kesänä torjuntavuoro on irronnut VIFK:ssa 14 kertaa. Torjumissaan peleissä ”Murre” on päästänyt taakseen vain 12 maalia ja pitänyt maalinsa puhtaana peräti seitsemässä kamppailussa.

Keskikentän tukipilareihin vaasalaisjoukkueesta lukeutuu Eddie Hiekkanen, joka on pelannut jokaisen sarjapelin alusta loppuun saakka. Samaan hänen kanssaan yltää C- lohkossa ainoastaan Närpes Kraftin Ismet Pendek. Vasa IFK:n melko kokeneen puolustuksen johtohahmoja ovat joukkuetta jo toistakymmentä vuotta edustanut Jonas Pitkäkangas ja Giuseppe Lo Giudice, joka tosin puuttui kokoonpanosta ainakin viime viikonloppuna.