FC Vaajakoski lähtee Ykkösen karsinnan toiseen osaan kolmen maalin takaa-ajoasemasta

La 28.10.2023 klo 13.00 Vehkahalli, Jyväskylä
FC Vaajakoski – PKKU
Suora lähetys: Ruutu+, selostajina Hete- & Kotimäki

Vaajakoskelaisseuran historian vahvin ja ikimuistoinen kausi tulee päätökseen lauantaina. Ykkösen karsintojen jälkimmäinen nousukamppailu joudutaan valitettavasti pelaamaan Vehkahallissa, jonka yleisökapasiteetti on hyvinkin rajallinen. Jyväskylästä ei enää tässä vaiheessa vuotta löytynyt ulkokenttää, jolla peli olisi pystytty järjestämään. Miten haastavat lähtökohdat käännetään FC Vaajakosken eduksi? Sitä ovat ennakossa pohtimassa päävalmentaja Antti Neuvosen ohella pelaajista Saboor Salim, Niilo Pirttinen ja Hugo Halonen.

Panda-areenalla ei tänä vuonna kotijoukkueen häviötä nähty

FC Vaajakoski otteli kevään ensimmäisen kotiottelunsa evakossa Viitaniemen tekonurmella, jolloin se koki myös toistaiseksi kauden ainoan kotitappionsa Rovaniemen Palloseuran isäntänä.

Viime vuonna FCV ei pystynyt voittamaan yhtään kotona pelaamaansa ottelua, mutta täksi vuodeksi kurssissa tapahtui täyskäännös. Kymmenessä omalla tutulla Panda-areenalla väännetyssä Kakkosen taistossa tappioita ei tilille kertynyt ainuttakaan. Punapaidat marssivat kauden saatossa viiteen kotivoittoon ja myös tasapelejä Panda-areenan viheriöllä kertyi saman verran.

Ratkaisevassa karsintakamppailussa FC Vaajakoski ei kuitenkaan nyt pääse nauttimaan kotiedustaan täysimittaisesti ja luonnonnurmella pelaamisen tuomat hyödyt jäävät kokematta. Mitä tilanteesta ajattelee FC Vaajakosken päävalmentaja Antti Neuvonen?

Ei kukaan halunnut ratkaisevaa peliä pelata Vehkahallissa, mutta nyt ei jäänyt vaihtoehtoja. Tekonurmi on vähän erilainen alusta kuin nurmi ja yleisöä saa ottaa peliin vähemmän. Positiivinen juttu on, että hallissa pallo pysyy enemmän kentällä, jolloin tehokas peliaika on pidempi. Meidän pitää kuitenkin voittaa peli vähintään kolmella maalilla.” – Neuvonen

Meni lauantain yritys kavuta kolmen maalin takaa sitten syteen tai saveen, on kausi ollut kokonaisuudessaan FC Vaajakoskelle historiallisen menestyksekäs. Joukkue nappasi parhaan sijoituksensa Kakkosessa koskaan yltäen C-lohkon toiseksi uudella piste-ennätyksellään, joka on nyt 45. Lohkon ykköspaikka tai toiseksi paras lohkokakkosen tila, joilla olisi irronnut suora nousu Ykköseen, jäivät molemmat lopulta kiinni ainoastaan maalierosta.

Pallokerho Keski-Uusimaa löi avauskohtaamisessa taululle tylyt lukemat

Lohkovaiheen peleissään FCV päästi omaan verkkoonsa vain kaksi kertaa enemmän kuin yhden maalin (FCV-RoPS 1-2 ja JBK-FCV 4-4), eikä joukkue joutunut kokemaan yhtään yli maalin tappiota. Viikko sitten launtaina Keravalla kotijoukkue Pallokerho Keski-Uusimaa onnistui ryöpyttämään punavalkoisia kuitenkin peräti 4-1 (0-0) -loppulukemin.

Viidenneksi A-lohkossa yltänyt PKKU oli jo runkosarjapeleissään väkevä kotonaan. Viime viikonloppuna se järjesti puolituntisen näytöksen toisella jaksolla, vaikka ensimmäisellä kolmevarttisella vierailijat olivatkin vielä hivenen niskan päällä. FC Vaajakoski ei onnistunut kuitenkaan hyödyntämään paria joukkueelle tarjoutunutta maalintekopaikkaa ja viimeistelemään arvokasta johto-osumaa, kun Matias Sarlinin ja Matti Liimataisen yritykset eivät sattuneet maalikehikoiden sisään.

Tauon jälkeen Keravan tekonurmikentällä nähtiin todella vahvasti hyökännyt kotijoukkue, joka aloitti maalinteon jo puolikkaan avausminuutilla Noah Kaijasillan laitettua rangaistuspotkusta pallon hallitusti sisään. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin Ajack Deng kasvatti PK Keski-Uusimaan johtoa 2-0:aan puskumaalillaan.

FCV-torjuja Antto Mikkonen onnistui pysäyttämään Kaijasillan toisen pilkun, mutta isännät karkasivat terävien hyökkäyksiensä tuloksena pian jo neljän maalin johtoon. Peetu Haikonen päätti nousunsa tyylikkääseen laukaukseen ja Deng osui toistamiseen PKKU:n puoli tuntia kestäneen maali-iloittelun päätteeksi. FC Vaajakoskelle lohtua toi vajaat kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan täyttymistä syntynyt kavennus, jonka vapaapotkun jälkitilanteesta onnistui viimeistelemään Santeri Suutari.

Tulos ja toisen jakson esitys oli iso pettymys. Usko omaan joukkueeseen ei kuitenkaan horju. Eka jakso ja toisen jakson loppu oli meiltä sitä peliä, mitä halutaan nähdä myös kotiottelussa.” – Neuvonen

FCV TV:n kooste Ykkösen karsintojen ensimmäisestä ottelusta PKKU-FC Vaajakoski

Pelaajien ajatuksia – Kuinka haastava tilanne käännetään?

Saboor Salim, Niilo Pirttinen ja Hugo Halonen ovat olleet merkittävässä roolissa FC Vaajakosken tämän kauden menestystarinassa. Neljättä kauttaan punapaitoja edustava Salim sivuaa viidellä tehdyllä osumallaan toissavuotista maaliennätystään ja häneltä kaivataan tehoja myös lauantaina.

Maalinteossa ja kaksinkamppailussa on parannettavaa. Joukkueelta vaaditaan kentällä itseluottamusta ja uskoa omaan tekemiseen. Kolmen maalin takaa noustaan varmasti ja siihen tarvitaan kaikkien kannattajien tukea.” – Saboor Salim

Myös puolustusosaston vakiokasvolle Niilo Pirttiselle lauantaina päättyvä kausi on ollut Salimin tapaan neljäs FCV:n riveissä. Mitä viikon takaisesta esityksestä täytyy parantaa, jotta lopputulos olisi päinvastainen?

Meidän pitää olla paljon huolellisempia kummassakin päädyssä. Tehdään paikoista maalit ja ei päästetä vastustajaa niin helposti maalintekopaikoille sekä pitää fokus koko pelin ajan ja keskittyä omaan tekemiseen niin tarvittavat maalit tulee sitä kautta, jos on tullakseen. Saadaan varmasti Vehkahalliin hyvä tunnelma päälle, joka myös varmasti auttaa meitä suoriutumaan parhaalla mahdollisella tavalla.” – Niilo Pirttinen

Tämän kuukauden alussa 18 vuotta täyttänyt Hugo Halonen liittyi vaajakoskelaisten remmiin vuodenvaihteen tienoilla. Heti ensimmäisellä Kakkosen kaudella peliaikaa on kertynyt kenttäpelaajista kolmanneksi eniten.

Joukkueen pääkopan pitää pysyä paremmin kasassa kuin viime lauantaina. Jokaisen pitää luottaa omaan peliimme ja toteuttaa sitä ottelun ajan.” – Hugo Halonen

Lähtökohdat kauden päätöshuipennukseen

FC Vaajakoski aloittaa ottelun Vehkahallissa Pallokerho Keski-Uusimaata vastaan kolmen maalin takaa-ajoasetelmasta. Vierailijoille nousuun Ykköseen riittää siis jopa kahden maalin häviö. Jos FCV nappaisi murskaavan voiton neljällä tai sitä useammalla osumalla, varmistaisi se siinä tapauksessa nousunsa.

Kutkuttavin tilanne syntyisi kotijoukkueen voittaessa kolmella maalilla. Tuolloin varsinaista peliaikaa seuraisi 2 x 15 minuutin mittainen jatko-ottelu. Tilanteen ollessa vielä senkin jälkeen tasan mentäisiin pilkuille ja voittajaa haettaisiin rangaistuspotkukilpailun kautta.

Punavalkoisilta isänniltä isänniltä ryhmän kapteeni Matias Sarlin on jo neljättä vuotta peräkkäin ollut paras viimeistelijä 11 maalillaan. Matias Sydänmaa, Saboor Salim ja Santeri Suutari ovat kukin osuneet verkkoon viidesti. PKKU:lta Noah Kaijasilta ja Ajack Deng ovat molemmat onnistuneet maalinteossa 12 kertaa.

Millaisella kokoonpanolla FC Vaajakoski pääsee lauantai-iltapäivän haasteensa kimppuun?

Matias Sydänmaa ja Benno Hanslian ovat varmasti sivussa. Muutama pelaaja on ollut tämän viikon poissa flunssan ja muiden syiden takia. Muuten kaikki pelaajat ovat käytettävissä. Perjantain aikana ratkeaa tarkemmin, ketkä ovat 100%:ssa kunnossa.” – Neuvonen

Joukkueet ovat kohdanneet FCV:n kotiotteluissa aiemmin vuosina 2015 ja 2018, jolloin pisteistä väännettiin Vaajakosken liikuntapuistossa eli nykyisellä Panda-areenalla. Kolmesta kohtaamisesta ensimmäisessä pinnat jaettiin tuloksella 1-1. Kaksi seuraavaa menivät PKKU:n nimiin maalein 0-4 ja 0-1.