FC Vaajakoski hakee jatkoa vierasvoittoputkelleen

La 17.07.2021 klo 17.00 Keskuskenttä, Kokkola. GBK – FC Vaajakoski | Suora lähetys: Ruutu+

Kahdesta viimeisimmästä vierasottelustaan FC Vaajakoski on napannut mukaansa täydet kuusi pistettä. Jatkumoa tälle tavoitellaan lauantaina, kun joukkue matkustaa Keski- Pohjanmaalle Pohjanlahden rannikon maisemiin. Kotijoukkue GBK aloitti kauden erittäin heikosti, mutta on viime kierroksilla puhkunut kovaa nousukuntoa. Helppoa iltaa vaajakoskelaisille ei siis kannata povata. GBK on ensimmäinen joukkue, jonka FCV kohtaa jo toistamiseen Kakkosessa tällä kaudella.

”GBK on saanut hyvän meiningin päälle viime peleissä ja ei ole varmasti helppo vastustaja tällä hetkellä. Uskon että omaa peliä pelaamalla me pystytään luomaan tarpeeksi maalintekopaikkoja ja paljon ratkeaa lauantaina siihen kuinka hyvin ne pystytään hyödyntämään. Mutta täysi luotto on siihen että Kokkolasta haetaan täydet pisteet.” – Toni Järvinen

”Kokkolasta pisteet matkaavat Vaajakoskelle varmasti, jos maltamme pelata oman pelitapamme mukaisesti koko ottelun ajan ja jos olemme vahvempia kaksinkamppailuissa.” – Ville Teräsranta

Hyökkäyspäässä kaivataan onnistumisia

Yhdeksästä ottelustaan FC Vaajakoski on voittanut neljä, pelannut kolme kertaa tasan ja jäänyt kahdesti pisteittä. Kokoon kerätyt 15 pistettä riittävät tällä hetkellä C-lohkon viidennelle tilalle, joten alkukausi on ollut tulosten valossa positiivissävytteinen. Kehitettävää kuitenkin riittää.

Punavalkoisten kamppailut ovat tähän saakka olleet hyvin vähämaalisia, sillä osumia on nähty keskimäärin vain 2,1 ottelua kohden. Se on huomattavan vähän huomioitaessa kaikki lohkossa kauden aikana pelatut pelit, joissa maaleja on syntynyt keskiarvolla 3,3/ottelu. Puolustussuuntaan FC Vaajakosken tekeminen on ollut kiitettävän tiivistä, kun omassa päässä verkko on soinut ainoastaan kahdeksaan otteeseen. Päästettyjen maalien määrä onkin toiseksi pienin Kakkosen C-lohkossa. Vastaavasti hyökkäspelillään FCV on pystynyt tuottamaan vaatimattomasti vain 11 täysosumaa, vaikka potentiaalia joukkueesta löytyy huomattavasti tehokkaampaan maalintekoon. Tehtyjä maaleja Vaajakoskella on lohkossaan kolmanneksi vähiten.

Kentän ylimmällä kolmanneksella viimeiset ratkaisut ovat usein jääneet päämäärättömiksi, eikä rakentuneista paikoistakaan verkko ole heilunut toivottuun tahtiin. FC Vaajakosken paras maalintekijä on kolmesti osunut Saboor Salim.

Hyökkääjä Toni Järvinen pelaa jo seitsemättä peräkkäistä kauttaan Vaajakosken ryhmässä. 26-vuotiaan pelaajan maalisaldo on vielä tältä kesältä avaamatta, mutta parissa viime pelissä avausosuma on ollut todella lähellä. Jokohan Kokkolassa kolahtaa?

”Meillä on ollut viime peleissä hieman epäonnea ja liikaa puristusta maalipaikoissa, mutta uskon että kun saadaan muutama onnistuminen alle, niin sitä kautta löytyy itsevarmuus maalintekoon ja maaleja rupeaa tulemaan jatkossa.” – Toni Järvinen

Mikkelin Pallo-Kissojen kasvatti Ville Teräsranta liittyi FC Vaajakosken joukkueeseen tälle kaudelle. Vuonna 1995 syntynyt laitapuolustaja on ollut aloituskokoonpanossa kahdesti ja saanut peliaikaa yhteensä lähes 300 minuutin verran.

”FC Vaajakoskeen on ollut todella mukava liittyä ja joukkue sekä taustat ovat ottaneet hyvin mukaan porukkaan alusta saakka. Alusta asti on ollut sellainen tunne, että seurassa toimintaa pyritään jatkuvasti kehittämään sekä kentällä että sen ulkopuolella.

Ensimmäisen yhdeksän ottelun aikana olemme pystyneet olemaan lähes jokaisessa ottelussa se hallitsevampi joukkue kentällä. Myös puolustuspelaaminen on ollut pääasiassa melko hyvällä tasolla, mistä kertoo se, että verkko ei ole yhdeksän ensimmäisen ottelun aikana heilunut omassa päässä kuin kahdeksan kertaa.

Toisaalta emme ole pystyneet toimittamaan palloa vastustajan maaliin aivan toivotulla tahdilla.” –Teräsranta

Viime lauantaina palkinto jäi saamatta

FCV pelasi kauden toisen ottelunsa Vaajakosken nurmella viikko takaperin lauantaina. Tehtyjen maalien sarake näytti edellisen kotipelin (04.07.2021 FCV-OTP 0-2) tapaan nollaa ja isännät joutuivat tyytymään maalittomaan tasapeliin OLS:n kanssa.

Vaikka peli etenikin loppuun saakka ilman maaleja, oli tarjolla varsin viihdyttävä jalkapallo- ottelu. Kotijoukkue hallitsi pelitapahtumia läpi kamppailun, mutta avausjaksolla parhaat paikat avautuivat jopa OLS:lle vastahyökkäysten kautta. Viimeisenä pelastavana enkelinä näissä kunnostautui FCV-torjuja Ville Viljala, jonka tilastoihin kirjattiin kauden kolmas nollapeli. Masa Malenin toppariparina esiintyi tällä kertaa Santtu Laaksonen. Kaksikko oli samainen, joka jo viime kaudella muodosti joukkueen luotettavan keskuspuolustajadueton.

Toisella nelivitosella OLS oli vastaantulija, mutta kesti puolustustaistelun ilman takaiskuja. FC Vaajakoski järjesteli laukaisupaikkoja, joista pallo kuitenkin kerta toisensa jälkeen karkasi taivaisiin tai ohi. Päävalmentaja Sami Okkonen totesi pelin jälkeen valmennattaviensa laukoneen noin 25 kertaa katsomoon ja ennakoi tämän viikon harjoitusten keskittyvän erityisesti viimeisen kolmanneksen tekemiseen. Rentoutta viimeistelyyn, peräänkuulutti Okkonen.

Ilman maaleja ei voi voittaa – tasapeliin se kuitenkin riitti

GBK toistaiseksi peränpitäjänä

Nuorentuneen kokkolalaisjoukkueen kauden alku oli todella synkkä, sillä ensimmäiset viisi peliään se hävisi tylyllä maalierolla 1-18. Sen jälkeen luvassa on ollut parempaa. Viidestä viimeisimmästä ottelustaan GBK on kasannut kuusi pistettä voitettuaan Kemi Cityn ja pelaten kolme edellistä otteluaan vähämaalisesti tasan. Pistemäärä riittää jaettuun jumbosijaan Kemin kanssa, mutta heikommalla maalierollaan GBK sijoittuu C-lohkon viimeiseksi.

Kokkolalaiset vierailivat viime viikonloppuna Jyväskylässä osoittaen vaarallisuutensa. Vahvoja otteita alkukaudesta kotonaan esittänyt JJK menetti pisteitä ensimmäistä kertaa Harjulla tällä kaudella, kun toisella puolikkaalla vahvasti päälle käynyt GBK nousi tasatulokseen 1-1 (1-0). GBK:n päävalmentaja Chris Corcoran iloitsi pelin jälkeen kakkosjaksolle tehtyjä onnistuneita muutoksia. Kokkolalaisten parhaimmistoa Jyväskylässä olivat maalin laukonut Petteri Jokihaara ja pari tärkeää torjuntaa napannut maalivahti Riku Lelo Lun Koka.

Petteri Jokihaaran johdolla – GBK:n kelkka kääntymässä

Yksi GBK:n nousujohteisen vireen avainarkkitehdeistä on ollut keskikentän laidalla yleensä esiintyvä Petteri Jokihaara. Hän on viimeistellyt kokkolalaisporukan kuudesta maalista peräti neljä.

Suurimmat peliminuutit GBK:sta ovat keränneet kapteenina toimiva puolustaja Teemu Mäki, Porista keskikenttää tukemaan tullut Joni Lämsä ja kokenut laitahyökkääjä Aaro Hedman. Koko kolmikko on kellottanut täydet peliminuutit.

Kauden avauksessa juhli FC Vaajakoski

FC Vaajakosken kausi käynnistyi toukokuun alussa Viitaniemessä, jonne vastustajaksi oli saapunut GBK. Ottelu päättyi FCV:n voitonjuhliin lentopallolukemin 3-0 (2-0). Numerot olisivat voineet olla jopa suuremmat, mutta kotijoukkue kolisutteli paikoissaan useampaan otteeseen maalipuitteita. Saboor Salimin kaksi ja Kimmo Huismanin yksi osuma tuottivat FC Vaajakoskelle kuitenkin selkeän voiton. Myös tilastot kertovat Vaajakosken selkeästä ylivoimasta.

InStat-tilastot 09.05.2021 FCV – GBK

 • xG 2,9 – 0,98
 • xG per laukaus 0,13 – 0,10
 • Laukaukset 16-4
 • Laukaukset maalia kohti 11-1
 • Avainsyötöt 15-9
 • Onnistuneet avainsyötöt 8-1
 • Syötöt 615-369
 • Syöttöprosentti 86%-74%
 • Pallonhallinta 62%-38%
 • Keskimääräinen pallonhallinnan kesto 21s – 12s Kaksinkamppailut 46%-54%
 • Etenemiset rangaistusalueelle 23-8
Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen Vaajakosken nimiin

FC Vaajakosken pelaajatilastoja 9/22 ottelua

Luvut ovat ottelukohtaisia keskiarvoja yhdeksän ensimmäisen pelin otannalla InStat palvelun kautta, joita ensisijaisesti analysoi FC Vaajakosken data-analyytikko Tuukka Kotimäki.

Luodut maalipaikat

 1. Santtu Laaksonen 1,38
 2. Julius Järvinen 1,33
 3. Niko Lohi 1,00
 4. Antoine Lemarie 1,00
 5. Kimmo Huisman 1,00
 6. Peetu Lintinen 1,00

Laukaukset

 1. Niko Lohi 3,7
 2. Antoine Lemarie 3,0
 3. Julius Järvinen 2,3

Laukaukset maalia kohti

 1. Antoine Lemarie 1,0
 2. Julius Järvinen 0,78
 3. Saboor Salim 0,67

xG (maaliodottama)

 1. Antoine Lemarie 0,47
 2. Niko Lohi 0,33
 3. Saboor Salim 0,23
 4. Santtu Laaksonen 0,23

Syöttömäärä

 1. Masa Malen 74
 2. Toni Takamäki 69
 3. Aleksi Kaakinen 65

Syöttöprosentti

 1. Toni Takamäki 90%
 2. Johannes Nykänen 90%
 3. Masa Malen 89%
 4. Santtu Laaksonen 89%

Onnistuneet 1v1-ohitukset

 1. Julius Järvinen 4,3
 2. Antoine Lemarie 3,3
 3. Niko Lohi 2,3

Voitetut kaksinkamppailut

 1. Toni Koskinen 71%
 2. Aleksi Kaakinen 70%
 3. Masa Malen 63%