FC Vaajakosken pelit jatkuvat Kemissä

Su 20.6.2021 klo 16.00 Sauvosaari | Kemi City FC – FC Vaajakoski | Suora lähetys: Ruutu+

Sunnuntaina FCV:llä on edessään seurahistorian ensimmäinen vierailu Kemiin. Punapaidoilla on takanaan kahden viikon huili peleistä, mutta sen aikana omia kuvioita on hiottu ahkerasti harjoituksissa. Joukkue suuntaakin Kemijoen suistossa sijaitsevaan kaupunkiin hyvin valmistautuneena, eikä tavoitteena ole enempää tai vähempää kuin saavuttaa kauden ensimmäinen vierasvoitto. Ottelu on FC Vaajakoskelle sen kauden ensimmäinen luonnonnurmella pelattava kamppailu.

”Kyllä tottakai voittoa lähdetään Kemistä hakemaan. Uskalletaan pitää palloa ja tehdään paikoista maalit. Siihen kylkeen pidetään oma pää puhtaana. Tällä reseptillä tullaan hymy korvissa Vaajakoskelle takaisin.” – Julius Järvinen

”Kemi Cityhän oli ennakkoon tuomittu sarjan totaaliseksi heittopussiksi, mutta joukkue on osoittanut hienoa venymiskykyä ja onnistunut myös jo voittotilinsä avaamaan. Joukkueella on pieni rinki, mutta koosta huolimatta joukkueesta löytyy hyviä Kakkosen tason pelureita. Kemi kärsi viikolla katkeran tappion GBK:lle ja kun joukkueella ei löydy leveyttä ringistä, niin meidän pitää pystyä hyödyntämään tämä tilaisuus. Uskon että kun pystymme pitämään laadukkaan pallollisen pelimme kasassa, ja saamaan viimeistelyyn terävyyttä, niin lähtevät kolme pistettä Kemistä Vaajakoskelle.” – Maalivahtivalmentaja Olavi Hetemäki

Pienen pelitauon aikana FCV:n ryhmässä on ollut myös pelaajaliikennettä sekä sisään että ulos. Joukkue sai keskikentälleen kaksi vahvistusta, kun ranskalainen Antoine Lemarié liittyi mukaan JJK:sta loppukauden kattavalla lainasopimuksella ja vanha tuttu Niko Lohi päätti jatkaa uraansa Vaajakoskella. Joukkueen vahvuudesta poistui puolestaan Daniel Hänninen, jonka sopimus purettiin pelaajan omasta aloitteesta.

Pietarsaaressa voitto lipesi lapasesta lopussa

Reissu JBK:n vieraaksi pari viikkoa sitten kasvatti FCV:n saalista yhdellä lisäpisteellä, vaikka tarjolla oli enemmänkin. Valmennusvastuussa oli sillä kertaa Miika Kuntonen, kun ykkösvalmentaja Sami Okkonen jäi kotiin odottelemaan lähestyvää perheenlisäystä. Ottelu oli ensimmäisellä puoliajalla hyvin vierailijoiden kontrollissa, mutta vaaralliset hyökkäykset olivat harvassa. Parissa punapaitojen maalipaikassa vedot jäivät hieman kevyeksi ja isäntien maalivahti ehti venymään kiinni palloihin.

Ilman maaleja edenneen avausjakson jälkeen luvassa oli huomattavasti vivahteikkaampi ja jopa dramaattisestikin kulkenut toinen puolisko. Maalihanat aukesivat nopeasti, kun FC Vaajakosken maalilla toisen peräkkäisen ottelunsa pelannut Severi Ikäheimo tempaisi todella kantavan avauksen. JBK:n alakerta takelteli hieman pallon vastaanotossa ja Saboor Salim pääsi laukomaan vieraat johtoon kauden kolmannella maalillaan. Kotijoukkueelta kaksi pelaajaa passitettiin suihkun puolelle kesken kamppailun ja punaiset pääsivät pelaamaan kahden miehen ylivoimalla reilun 70 minuutin jälkeen. Hyökkääminen jäi kuitenkin FCV:ltä kesyksi selvästä pallonhallinnasta huolimatta, eikä kunnon tilanteita lopussa rakentunut.

Voitto Pietarsaaressa jäi lopulta historian viidennellä yrittämälläkin saavuttamatta, kun aivan pelin loppusekunneilla Vaajakoski rikkoi hivenen huolimattomasti omassa boksissa. Tilanteesta tuomitusta rangaistuspotkusta JBK nousi tasatulokseen 1-1. Avausjaksolla keltaista lappua katselleelle Santtu Laaksoselle varoitus oli kesän neljäs, mikä tietää pelikieltoa Kemin kamppailuun.

Piste mukaan Pohjanmaan rannikolta

Johtoasemassa pelaaminen murheenkryyninä

Osa-alue, jolla FC Vaajakosella riittää runsaasti parannettavaa, on loppuhetkien tekeminen johtotilanteessa. Omat virheet ja turhat rikkeet boksin sisällä ovat maksaneet joukkueelle kalliisti pisteiden muodossa. Neljässä viimeisimmässä kamppailussaan FCV on viimeminuuteilla onnistunut peräti kolmesti rikkomaan rangaistuspotkun arvoisesti tilanteissa, jotka olisivat olleet vältettävissäkin. Näistä kahdesti vastustaja on kivunnut pilkulta tehdyn osumansa myötä rinnalle vaajakoskelaisten näin menetettyä jo häämöttävän kolmen pisteen saaliin käsistään.

Kokenut toppari Toni Takamäki summasikin JBK-pelin jälkeen, että opittavaa riittää erityisesti oman johdon säilyttämisessä. Viisi ottelua pelannut FC Vaajakoski on tällä hetkellä lohkonsa viidentenä, kun saavutettuja pisteitä on kahdeksan. Sunnuntainen kotijoukkue löytyy sarjataulukosta viimeistä edeltävältä paikalta kolmella pinnallaan.

”Kausi on alkanut tuloksellisesti tyydyttävästi, Hercules ja JBK -otteluissa, jos olisimme pystyneet pitämään johtoaseman loppuun asti, voisi puhua loistavasta kauden aloituksesta. Erityisesti olen tyytyväinen siihen miten joukkue on pelillisesti mennyt eteenpäin. Tämän kauden otteluissa olemme lähtökohtaisesti olleet se joukkue joka peliä hallitsee. Olemme myös pystyneet joka pelissä luomaan rutkasti maalipaikkoja. On myös ollut hienoa nähdä miten nuoret pelaajat, kuten Niilo Pirttinen ja Saboor Salim ovat nousseet isoon rooliin joukkueessa.

Kehityskohteena voisi mainita viimeistelyn. Siihen nähden paljonko onnistumme luomaan maalipaikkoja, niin teemme aivan liian vähän maaleja.” – Hetemäki

Tampereen Ilveksen Kakkosen joukkueesta FCV:n keskikentän tueksi täksi kesäksi tullut Julius Järvinen lukeutuu alkukauden tehopelaajiin, kun hän yhden tehdyn maalin lisäksi on ollut ratkaiseva alustaja kolmessa osumassa.

”Hyvin olen viihtynyt uudessa jengissä. Saavuin vain kaksi viikkoa ennen sarjan alkua, mutta todella hyvin on seuran väki ottanut vastaan. Pelitkin ovat lähteneet ihan hyvin joukkueelta ja itseltä.

Sarja startannut ihan hyvin. On havaittavissa paljon hyviä asioita, jotka voivat viedä meitä pitkällekin. Ja peli on kokoajan paranemaan päin. Paljon on myös parannettavaa, isoimpana ehkä se, että pystyttäisiin pelaaman hyvä 90 minuuttinen. Monissa peleissämme on ollut nyt hyviä, mutta myös huonoja jaksoja. Maaleja pitäisi myös tehdä enemmän. Paikat on olemassa kyllä. Kliinisyyttä vielä jokaiselta.” – Julius Järvinen

Kemiläiset kasasivat joukkueensa viime tingassa

Kemi City FC perustettiin pikaisella aikataululla 2019 PS Kemi Kingsin raunioille, joka Veikkausliigasta putoamisensa jälkeen joutui ylitsepääsemättömiin talousvaikeuksiin ja ajautui konkurssiin. Historiansa ensimmäisellä kaudellaan Kemi City valloitti kärkipaikan Kolmosen lohkossaan ja sijoittui viime vuonna sarjanousijan statuksella Kakkosen C- lohkon kahdeksanneksi heti FC Vaajakosken taakse.

Valmistautuminen tähän kauteen joukkueella oli hankalahko, sillä Kemiin ei tahtonut millään löytyä tarpeeksi pelaajia. Seura onnistuikin kasvattamaan pelaajarinkinsä riittäväksi vasta sarja-avausta edeltäneinä viikkoina esimerkiksi muutaman ulkomaalaishankinnan turvin.

Ainakin viime kaudella Kemi City FC oli erityisen voitokas kotikentällään, jossa se ylsi kahdeksassa pelissä kuudesti täyteen pistepottiin. Tänä kesänä joukkue on kuitenkin joutunut taipumaan kahdessa ensimmäisessä kotiottelussaan ja ainoat pisteet ovat irronneet vieraspelistä Vaasasta. Kemiläisille sunnuntain kamppailu on jo kolmas kahdeksan päivän sisällä, joten kaksi viikkoa peleistä huilanneilla vierailijoilla onkin selkeä lepoetu. Nähtäväksi jääkin, kuinka kotijoukkue pysyy mukana Vaajakosken kyydissä erittäin kapealla materiaalillaan, joka ei rotaatiovaihtoehtoja juurikaan tarjoa.

Kemi City otteli viimeisimmän pelinsä keskiviikkona, jossa se jumbofinaalissa joutui tunnustamaan kauden ensimmäiset pisteensä napanneen GBK:n Kokkolassa vahvemmaksi luvuin 3-1 (1-0). Kotijoukkueen jalka liikkui kemiläisiä vikkelämmin ja vierailijat olivat pulassa vastustajan luodessa hyviä vetopaikkoja ajoittain lähes liukuhihnalta. Ottelu ratkesi toisen jakson alussa GBK:n kasvattaessa johtonsa kolmen maalin suuruiseksi. Kemi Cityn kavennusosumasta vastasi laituri Ville Moilanen.

Sinivalkoinen vastustaja näyttää tältä

Kemin päävalmentajana toimii huhtikuun lopussa värvätty englantilainen Dean Sibson. Stoke Cityn ja Wolverhamptonin organisaatioissa toiminut ja viimeisimpänä Ruotsissa valmentanut britti on kasannut joukkueen palikoita kohdilleen pikaisella aikataululla ja pelissä olikin hetkittäin havaittavissa selvää kehittymistä. Vaikeista lähtökohdista kauteen startanneen merilappilaisryhmän pari viimeisintä ottelua ovat kuitenkin tuoneet takapakkia parin lupaavan esityksen jälkeen, mutta potentiaalia joukkueessa pitäisi olla parempaankin.

Keskiviikkona Kemi City FC:n ainoan maalin läpijuoksustaan sisään laittanut Moilanen on pelannut alkukauden viidessä ottelussa täydet peliminuutit. Viime kaudella 22-vuotias laitahyökkääjä edusti Tornion Pallo -47:ää Kolmosessa. Pienikokoinen, mutta erittäin vauhdikas peluri palasi täksi vuodeksi synnyinkaupunkiinsa, jossa hän pelasi 29 Veikkausliigaotteluakin jo kuopatun PS Kemin miehistössä vuonna 2018. Kansainvälistä kokemusta Moilasen statseista löytyy Britteinsaarilta Bradfordin U18-ryhmästä.

Sunnuntain kotijoukkueen paras maalintekijä on Rovaniemeltä saapunut Joona Kähkönen, joka on laittanut pallon verkkoon kahdesti. Kertaalleen Ville Moilasen ohella maalinteossa ovat kunnostautuneet lisäksi kemiläiskasvatti Eemil Koskela ja keskikentällä pelaava turkkilainen Abdullah Kayalik. Sinipaitojen onnistujiin lukeutuu ehdottomasti myös monipuolinen ja useammankin pelipaikan hallitseva Ayoub Sadki, joka saapui Kemin kaupunkiin Lahden Reippaasta. Slovenialaisessa NK Galeb Ankaranissakin Druga Ligaa pelannut 22 vuoden ikäinen Sadki on kerännyt alkukaudesta suurta vastuuta kemiläisten puolustuslinjassa laitapakin tontilla.

Viimeisin vahvistus Kemi Citylle oli ranskalainen Stéphane Blanc, joka tuo joukkueeseen lisää hyökkäysvoimaa. Viime kaudella OTP:ssä Kolmosessa tehokkaasti maaleja iskenyt hyökkääjä on aiemmin urallaan pelannut kotimaansa lisäksi myös Sveitsissä ja Andorrassa.

Viime kesän kohtaaminen kääntyi FC Vaajakoskelle

FCV kohtasi Kemi City FC:n viime vuoden heinäkuussa ensimmäistä kertaa kotiottelussa helleauringon paahtamassa kesäsäässä. Punapaidat hallitsivat aktiivisella pallollisella pelillään jo avauspuoliskoa, mutta aivan parhaille tekosektoreille ei tahdottu kovasta yrityksestä huolimatta päästä. Puoliaikavihellyksen kuuluessa vierailija Kemillä olikin hallussaan 0-1 -johto.

Toisella puoliajalla FC Vaajakoskelle alkoi aueta hyviä tilanteita, joita kotijoukkue ei jättänytkään käyttämättä. Tasoitusmaali nähtiin vapaapotkusta. Peetu Lintisen matalaan pomppivaan vapariin hipaisukosketuksen sai toppari Masa Malen ja pallo suuntautui tarkasti vasemman tolpan juureen. Voitto-osumaksi jäänyt FCV:n toinen maalikin syntyi erikoistilanteesta. Niko Lohen kantava kulmuri tavoitti Kimmo Huismanin, joka laukoi sisäsyrjällään pelivälineen vastustajan pelaajan kautta verkon perukoille. Loppulukemat 3- 1 sooloili Valtteri Lohi yksilösuorituksellaan pujotellessaan läpi kemiläisten alakerran.

FCV kiri voittoon kakkospuolikkaan kolmella osumallaan