FC Vaajakosken härkäviikot huipentuvat Järvi-Suomen derbyyn Kuopiossa

To 30.05.2024 klo 18.00 Väre Areena, Kuopio
KuPS Akatemia – FC Vaajakoski
Suora lähetys: Savon Sanomat

Punavalkoiset ovat urakoineet toukokuussa tiiviiseen pelitahtiin ja torstain vierailu Kallaveden rannoille on joukkueelle jo kuudes ottelu 23 päivän sisällä. Voittoja tai pisteitä FCV ei ole kuun kuluessa onnistanut saavuttamaan, mutta parantuneet peliesitykset tuovat toivoa paremmasta.

FC Vaajakosken kauden alku on ollut kivikkoinen

Kovin odotuksin Ykkösen kauteen lähteneen ja top 3 -sijoituksen tavoitteekseen asettaneen FCV:n kevät ja alkukesä ovat olleet vaikeita. Seitsemässä ottelussaan joukkue on onnistunut kaatamaan ainoastaan PK Keski-Uusimaan Viitaniemessä ja hävinnyt kuudesti. Haasteita on ollut kaikilla pelin osa-alueilla, mutta pukukopissa vallitsee edelleen hyvä ja luottavainen fiilis. Torstainen vastustaja KuPS Akatemia lukeutuu niihin joukkueisiin, joka on ehjällä suorituksella hyvinkin voitettavissa.

Viime viikolla FC Vaajakoski pelasi kaksi ottelua. Keskiviikkona kausi päästiin viimein avaamaan omalla Panda-areenan nurmella, kun kotijoukkue kohtasi ensimmäistä kertaa historiansa aikana Espoon Palloseuran. Positiivista oli, etteivät vierailijat saaneet luotua kovinkaan montaa vaarallista maalintekopaikkaa. Vastapainoksi oma pelinrakentelu oli kuitenkin varsin vaaratonta, eikä FCV pystynyt kunnolla haastamaan EPS:n tiivistä muotoa. Alkukaudesta punaisten perisynti on ollut heikot otteluiden alut ja se kostautui myös tällä kertaa. EPS onnistui viimeistelemään kamppailun ainoan täysosuman jo muutaman minuutin jälkeen vapaapotkutilanteesta.

Entiset veikkausliigapelaajat nostivat VIFK:n voittoon jumbofinaalissa

Viikon jälkimmäisessä pelissä sunnuntaina nähtiin tasainen vääntö Vaasassa kahden sarjan peränpitäjän välillä. Niukasta 2-1 (1-1) -tappiosta huolimatta FC Vaajakosken päävalmentaja Antti Neuvonen oli kohtuullisen tyytyväinen suojattiensa parantuneeseen peli-ilmeeseen.

Kauden paras esitys meiltä, mutta ei riittänyt ihan pisteille. Saatiin luotua hyviä maalintekopaikkoja ja palloon painetta. Tunnetta oli mukana. Jätkät ovat totta kai pettyneitä ja niin pitää ollakin, kun ei saatu pisteitä mukaan. Itse kuitenkin uskon, että tuolla pelillä useammin voittaa kuin häviää. Sama draivi päälle Kuopioon ja opitaan muutamasta virheestä, niin kolme pistettä matkaa sieltä Vaajakoskelle.” – Neuvonen

Punavalkoiset saivat tällä kertaa otteluun hyvän startin ja onnistuivat hätyyttelemään Vasa IFK:n maalia muutamaan otteeseen heti alussa. Maalihanatkin avautuivat lupaavasti jo seitsemännellä minuutilla, jolloin Benjamin Simsek pääsi tuikkaamaan pallon verkkoon vasemmalta takatolpalta kulmapotkun jälkeen. OTP:sta tullut nuori pelaaja on ollut kevätkaudella tehokas ja kyennyt tekemään kolme maalia.

Kahdesta seuraavasta osumasta vastasi kuitenkin kotijoukkue. Avausjakson loppuhetkillä isäntien Aleksi Pahkasalo sijoitti taukolukemiksi 1-1 ja voittomaalin jälkimmäisellä puolikkaalla upotti Steven Morrissey. Kumpikin VIFK:n maalintekijöistä pelasi vielä viime vuonna ylimmällä sarjatasolla Vaasan Palloseuran paidassa.

FCV TV:n kooste ottelusta VIFK – FC Vaajakoski

Harmittava tappio pudotti punaiset Ykkösessä hännän huipuksi, mutta sieltä pyritään nyt sarjataulukossa ylöspäin. Kautta on onneksi vielä paljon jäljellä. FCV:n poissaolijoiden lista on ollut alkukaudesta melko pitkä. Kuopion reissun joutuvat skippaamaan alakerran pelaajista Viljami Suihkonen, Kaarlo Rintamäki ja Juuso Sarkkinen sekä keskikenttämiehistä Benno Hanslian, Veikko Janhunen ja Antti Voutilainen. Matti Liimatainen tekee paluun kokoonpanoon ja myös Joona Rönkä on pitkän huilitauon jälkeen taas käytettävissä.

Myös KuPS Akatemia selvisi Ykköseen kabinettien kautta

FC Vaajakosken paikka kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla varmistui täydennysmenettelyssä Esport Hongan hakeuduttua konkurssiin ja Suomen Palloliiton hyväksyessä vaajakoskelaisten lisenssihakemuksen. Tilanne oli vastaava myös Kuopion Palloseuran kakkosjoukkueelle, jolle talvella myönnettiin paikka Ykkösessä sen jälkeen, kun HIFK oli asetettu konkurssiin. Näiden päätösten seurauksena kaikki viimevuotisen Kakkosen C-lohkon viisi parasta joukkuetta pelaavat kuluvana kesänä uutta Ykköstä.

Kakkosessa KuPS Akatemia päätyi viime kaudella neljänneksi jääden kahdeksan pisteen päähän kakkossijan napanneesta FC Vaajakoskesta. Ykkösen nousukarsintavaiheessa kuopiolaiset saivat kuitenkin kylmää kyytiä, sillä helsinkiläinen Atlantis FC oli kaksiosaisessa karsinnassa vahvempi yhteismaalein 6-1. Lopulta kulisseissa tullut ratkaisu nosti kuitenkin keltamustat nykyiselle sarjatasolle. FCV pelasi savolaisten kanssa kauden kuluessa varsin tasaiset mittelöt. Panda-areenalla pisteet jaettiin tuloksella 1-1 ja Kuopiosta punavalkoiset ryöstivät pisteet mukaansa loppuluvuin 1-2.

Tämän kautensa KuPS Akatemia on aloittanut vaihtelevin tuloksin. Joukkueen ohjelma on ollut vieraspelipainotteinen ja matkapeleistään ryhmä onkin onnistunut kokoamaan seitsemän pistettä, jotka riittävät toistaiseksi sijaluvulle yhdeksän. Kotona pistetili on toistaiseksi aukaisematta, sillä Kuopiosta pisteet mukaansa ovat noukkineet HJK Klubi 04 ja OLS.

Kuopiolaisten parhaan maalintekijän virkaa alkukaudesta on toimittanut Niko Kivijärvi, joka on laittanut pallon verkkoon saakka kolme kertaa. Myös kaudella 2023 Kakkosessa Kajaanista savolaisten väreihin siirtynyt keskikenttäpelaaja oli joukkueensa tehokkain viimeisteltyään kahdeksan täysosumaa. Suurimmat minuuttimäärät keltamustista on kellottanut toppari Niilo Mattila, jolta torstain kamppailu jää kuitenkin väliin korttitilin täyttymisen vuoksi.

KuPS Akatemian riveissä vastuuta on saanut tässä vaiheessa Ykkösen kautta jo 29 eri pelaajaa. KuPSin edustuksen sopimuspelaajista reserviryhmässä ovat käyneet pelaamassa muun muassa vähälle vastuulle Veikkausliigassa jäänyt nigerialaishyökkääjä Muritala Mohammed ja pelituntumaa vaikean loukkaantumisensa jälkeen hakenut keskikentän konkari Jerry Voutilainen.