Ensimmäistä kotivoittoa tavoittelemaan

FC Vaajakoski – Jakobstads Bollklubb La 27.6.2020 klo 17.00 Vaajakoski

Lauantai on FCV:n kohdalla jälleen pelipäivä. Voittosarake saatiin korkattua auki puolisentoista viikkoa sitten heti kauden ensimmäisessä vierasottelussa ja nyt lähdetään hakemaan jatkoa tälle kotikentällä. Haaste on kuitenkin kova, sillä Vaajakosken jalkapallopyhättöön vierailulle asteleva pietarsaarelainen JBK kuuluu Kakkosen C-lohkon ennakkosuosikkeihin.

Peli kehittyi muutamassa päivässä

Pettymykseen päättynyt sarja-avaus kotona onnistuttiin kuittaamaan nopealla aikataululla, kun vain neljä vuorokautta myöhemmin FC Vaajakoski pääsi juhlimaan kauden avausvoittoaan Vaasassa. Punapaitojen esityksessä alkoi ilmetä tuttuja elementtejä vahvaan viime kauden loppupuoliskoon nähden. FC Kiisto joutui taipumaan kotistadionillaan selkeään 0-3 -häviöön.

Vaajakoskelaisille tyypillinen nopea ja juoksuvoimainen vastahyökkäyspelaaminen oli suuressa roolissa kauden ensimmäisessä voitto-ottelussa. Myös keskikenttä tiivistyi huomattavasti kauden startista, jonka tuloksena vastustaja saatiin riisuttua aseista pallollisen pelin osalta. Johtoasemassa FCV pelasi kylmäpäisesti, eikä Kiistolle annettu varsinkaan jälkimmäisellä puoliajalla minkäänlaisia mahdollisuuksia. Lopussa vaihdot toivat tuoretta energiaa kentälle ja päävalmentaja Sami Okkonen olikin erityisen tyytyväinen vaihtomiesten panokseen.

Kapteeni Santtu Laaksonen on uurastanut kauden ensimmäiset kamppailut puolustuslinjan tukena keräten molemmissa otteluissa täydet peliminuutit.

”Kauden avauspeli oli tietysti pettymys, kun tappio tuli, mutta saatiin rivit hyvin kasattua ja parannettua omaa peliä ja haettiin Vaasasta kolme pistettä ehjällä ysikymppisellä. Lauantaina on astetta kovempi joukkue vastassa, mutta meillä on hyvä henki joukkueessa ja usko on kova, että pisteet jää Vaajakoskelle.” – Santtu Laaksonen

Uudet nuoret pelaajat ovat esittäneet parissa ensimmäisessä ottelussa lupauksia herättäviä otteita ja tuovat mukavaa kilpailua kokoonpanon suhteen. Ville Viljala on ollut avausotteluissa maalinsuulla mies paikallaan. Vaasassa torjuja esitti pelin alkuun paraatipelastuksen, joka saattoi olla elintärkeä ottelun kulun kannalta. Jos Kiisto olisi saanut tilanteesta vapauttavan kauden avausosumansa, olisi pelistä voinut vaajakoskelaisten osalta muodostua huomattavasti hankalampi.

Hyökkäysosasto sai maalihanat auki

FCV:n kauden ensimmäiset maalit merkattiin hyökkäyspään triolle, kun FC Kiiston vieraana maalin mieheen viimeistelivät Valtteri Lohi, Matias Sarlin ja Peetu Lintinen.

Tämän vuoden avausosuman joukkueelle sai kunnian iskeä V. Lohi ottelun 13. minuutilla. Saku Leppäsen tarjoilu tavoitti puolustuslinjan taakse juoksevan hyökkääjän, joka sijoitti pallon varmasti maaliin. Punaiset kasvattivat johtoaan pukukoppimaalilla ensimmäisen puoliajan viimeisillä sekunneilla. Erinomaisen pelin pelannut Kimmo Huisman keskitti ja

Sarlin laittoi päällä sisään uransa ensimmäisen Kakkosen ja FCV-paidassa virallisissa peleissä tehdyn osuman.

Loppunumerot 0-3 syntyivät viimeminuuteilla Ali Talebin taisteltua maalivahdin eteensä torjuman pallon Lintiselle. Joukkueen edelliskauden maalikuningas ei erehtynyt paikassaan, vaan kirjautti ensimmäisen merkinnän myös tämän vuoden maalisarakkeeseensa.

Kooste vaajakoskelaisten avausvoitosta. FC Kiisto – FC Vaajakoski

Viime kaudella JBK juuri FCV:n edellä

Jakobstads Bollklubb eli kotoisammin JBK on perustettu vuonna 1944. Parhaimmillaan seura on pelannut Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, jolla kausia on kertynyt yhteensä 26. Tällä vuosituhannella joukkue on nähty pääasiassa Kakkosessa lukuunottamatta paria lyhyttä visiittiä Kolmoseen. Alkanut kausi on pietarsaarelaisten osalta neljäs peräkkäinen Kakkosen tasolla.

Viime kaudella JBK ylsi C-lohkossa jatkosarjaan asti, jossa se kuitenkin hävisi kaikki kolme otteluaan sijoittuen lopulta neljänneksi. Viidennen tilan napannut FC Vaajakoski jäi joukkueesta vain kolmen pisteen päähän.

Pietarsaarelaisia veikkailtu kärkikahinoihin

JBK lukeutuu ennalta arvioiden tämävuotisen pohjoislohkon kärkijoukkueisiin. Ensimmäisissä otteluissa joukkueen kokoonpano on elänyt runsaasti johtuen useista Ykkösen Jarosta mukana olleista pelureista. Kausi käynnistyi Joensuussa maalittomalla tasatuloksella Jipon vieraana. Kotijoukkue oli niskan päällä, mutta Pietarsaaren kaupungin ykkösjoukkueesta lainalla ollut maalivahti Topi Valtonen peitti isäntien pahimmat lähentelyt.

Kotiavauksessaan JBK onnistui avaamaan myös kesän voittotilinsä, kun OLS kaatui ensimmäisen puoliajan maalien myötä 3-1. FF Jaron lainavahvistus Jim Myrevik onnistui maalinteossa kaksi kertaa ja yhden osuman mustavalkoiselle kotijoukkueelle tekaisi hyökkääjä Rasmus Korkea-aho.

JBK:lle pari kovaa vahvistusta

Pietarsaarelaisjengi sai keskikentälle todella nimekkään vahvistuksen, kun Veikkausliigan jaetun maalikunkuudenkin nimiinsä 2014 poiminut Jonas Emet liittyi mukaan ryhmään Jarosta. Samasta joukkueesta puolustuksen tueksi tuli myös vuonna 1986 syntynyt serbialainen toppari Pavle Milosavljevic. Puolustajan papereista löytyy suomenmestaruus kaudelta 2015 SJK:n väreistä miehen toimiessa tuolloin seinäjokelaisten kapteenina.

Milosavljevic on lisäksi mukana JBK:n valmennuksessa. Päävalmentajan roolia hoitelee Jimmy Wargh, jolla on takanaan vankka pelaajatausta Jaron riveistä aina Veikkausliigaa myöten ja pelaajauran jälkeen hän toimi myös Jaron myyntipäällikkönä.

Tärkeä jatkaja joukkueessa on kesällä 2019 komeat 14 maalia paukuttanut 24-vuotias laitahyökkääjä Kevin Larsson. Suurin menetys JBK:lle on ollut viime kaudella Kakkosen kovimpiin maalintekijöihin lukeutuneen yhdysvaltalaisen Wilterlynd Inalienin poistuminen Jaron riveihin.

Vaikea vastustaja FC Vaajakoskelle

Viime kesänä JBK oli ainoa joukkue, joka onnistui voittamaan FCV:n molemmissa keskinäisissä peleissä. Ensimmäinen kohtaaminen toukokuisessa myrskysäässä Pietarsaaren länsikentällä oli vaajakoskelaisille erityisen murheellinen. Vierasjoukkueen puolustaminen ei toiminut lainkaan ja isäntäjoukkue määräsi tahdin heti alusta alkaen. Pelin jälkeen tulostaululla näkyivät murskalukemat 7-1. Lohtumaalin Vaajakoskelle laukoi toisella puoliskolla tälle kaudelle Tampere Unitediin siirtynyt Panu Väliaho.

Syyspuoliskon avanneessa kotipelissään heinäkuussa FCV:llä oli omat mahdollisuutensa JBK:n vieraillessa Keski-Suomessa. Punapaidat eivät kuitenkaan kyenneet hyödyntämään tilaisuuksiaan, kun avauspuolikkaalla esimerkiksi Samu Suoraniemen rangaistuspotku karkasi taivaan tuuliin. Jälkimmäisellä nelivitosella pietarsaarelaisryhmä osoittautui tehokkaaksi ja latoi kolme osumaa kotijoukkueen reppuun pelin päättyessä näin vierasvoittoon 0-3. JBK:n tehomiehiä keskinäisissä Vaajakoskea vastaan olivat Inalien ja Larsson sekä Jarosta lainalla joukkueessa käväisseet Severi Kähkönen ja guyanalainen Walter Moore, joista kukin teki kaksi maalia FCV:n verkkoon.

FCV ja JBK ottelivat keskinäisiä pelejä Kakkosessa myös kausilla 2009-2011. Vaajakosken edellinen voitto pietarsaarelaisista löytyy kymmenen vuoden takaa, kun kesäkuussa 2010 Jukka Kososen tekemällä maalilla JBK kukistettiin kotinurmella 1-0. Erikoinen yhteensattuma on, että joukkueet ovat päätyneet sarjataulukossa neljän yhteisen kauden aikana joka kerta peräkkäisille sijoituksille.