Edustusjoukkueen vahvuuteen neljä potentiaalista pelaajaa

FC Vaajakosken tulevan kauden ryhmään on liittynyt neljä uutta pelaajaa, kun Matias Niemelä, Veeti Paananen, Leif Ludwig ja Puro Paavolainen allekirjoittivat seuran kanssa yksivuotiset sopimuspaperit. Heistä kaikki ovat esittäneet harjoituspeleissä lupaavia otteita ja onnistuneet niissä myös maalinteossa. Koko nelikko on pelannut uransa aiemmatkin vaiheensa Jyväskylän seudulla.

Matias Niemelä on hiljattain 21 vuotta täyttänyt hyökkäyssuuntaan orientoitunut pelaaja. Hän koki FC Vaajakosken sopivammaksi vaihtoehdokseen lähestyvän kauden seuraksi. ”Halusin pelata tulevalla kaudella vähintään Kakkosta ja halusin jäädä Jyväskylään pelaamaan.” – Niemelä

Matias Niemelä
Matias Niemelä

”Niemelä vakuutti valmennuksen persoonallaan ja kehityksellään. Matias pääsi armeijasta joulukuussa pois ja sen näki, että jalkapallotaidot olivat hieman ruosteessa vielä jouluna. Tammikuusta alkaen Matias on ollut niin harjoituksissa kuin peleissä erinomainen. Isoin syy siihen on hän itse. Hän on kiinnostunut kokonaisvaltaisesta kehittymisestä ja paiskoo joka päivä sen eteen duunia! Pelaajana hän on monipuolinen ja pystyy pelaamaan ylempää keskikenttää, laituria sekä hyökkääjää.” – Päävalmentaja Antti Neuvonen

Jalkapallo on koko ikänsä ajan ollut Niemelälle ykköslaji, mutta seuratasolla hän aloitti pelaamaan varsin myöhäisessä vaiheessa vasta 12-vuotiaana. Esikuvana on toiminut ruotsalainen Zlatan Ibrahimović ja perustelut asialle ovat selvät. ”Hän uskoo aina omaan tekemiseensä, vaikka välillä joku kritisoisi hänen tapaansa käyttäytyä tai pelata.”

Hyökkäyspelin virtuoosi on parhaimmillaan pelin luomisessa ja yleensäkin pallollisessa pelaamisessa. Myös hänen laukauksensa on vaarallinen. Koko uransa Jyväskylän Komeettoja tähän saakka edustanut Niemelä muistelee seuran paidasta erityisesti kesää 2021. ”Kohokohtani futisuralla on varmaan nousu Kakkoseen Komeettojen kanssa. Tähtään kuitenkin aina ylemmäs.”

Viime kaudella minuutteja Kakkosessa tuli 1019, joiden aikana Niemelä osui maalipuiden väliin kerran Kajaanin Hakaa vastaan Comets Parkilla kesäkuun alussa. ”Kausi oli suhteellisen vaikea, kun asepalvelus keskeytti sen vähän ennen puoliväliä. Ehdin kuitenkin pelata kymmenisen hyvää ottelua Kakkosessa ennen armeijaa.”

Vapaa-ajallaan pelaaja viihtyy penkkiurheilun kimpussa, sillä häntä kiinnostaa seurata huipputason tennistä ja jalkapalloa. Niemelän mielessä siintävät jo kesän kamppailut. ”Ensi kaudella FCV:llä on nuori ja nälkäinen joukkue, jossa moni haluaa futisurallaan eteenpäin. Odotan innolla Panda Areenan tunnelmaa ja ensi kauden kotipelejä.”

Veeti Paananen täytti tämän vuoden alussa 19 vuotta ja tavoittelee FC Vaajakosken paidasta kovempia haasteita rikkonaisten kausien jälkeen. ”Joukkueeseen minut toi halu pelata Kakkosta ja liityn hyvillä mielin joukkueeseen.” – Paananen

”Paananen on puhdas keskushyökkääjä. Veeti on 04-syntynyt ja on mättänyt maaleja junnuna paljon. Hän hakee ahnaasti jalkaa auki ja haluaa ratkaista tilanteita. Viime vuodet Veeti on kärsinyt paljon loukkaantumisia, mutta potentiaalia on pojalla paljon. Ensimmäinen tavoite Veetille on saada kroppa kuntoon, että se kestää harjoittelua ja sen jälkeen lähteä taistelemaan peliajasta.” – Neuvonen

Hyökkääjän jalkapalloura pääsi vauhtiin 5-vuotiaana Muuramen Yrityksessä pelattujen Nappulaliigan pelien kautta. JJK:n junioreihin pelaaja siirtyi kaudeksi 2014. Omiksi vahvuuksiksiin Paananen mainitsee vetonsa ja kaksinkamppailutilanteet.

Paananen ei koe ketään pelaajaa varsinaisesti idolikseen, mutta sanoo katselleensa ja ottaneensa mallia Niemelän tapaan Ibrahimovićin esityksistä. Parhaita muistoja pelaajataipaleensa varrelta ”Vedulle” ovat hänen oman kertomansa mukaan toistaiseksi aluejoukkueiden tapahtumat nuorempana.

Viime kausi alkoi pelaajalta mitä mainioimmin, sillä verkko heilui hänen toimestaan heti uran ensimmäisessä aikuisten tason pelissä JJK/2:ssa Kolmosen kamppailussa Kuopion Eloa vastaan. Kaudesta tuli kuitenkin Paanasen osalta vaikea ja pelejä kertyi vain vähäinen määrä. ”Kausi alkoi hyvin, mutta loukkaantumiset ja sairastumiset iskivät ja rikkoivat loppukauden.”

Pelaajan arki kuluu pitkälti koulun penkillä ja jalkapallon parissa. Kun vapaa-aikaa jää, hän tykkää urheilla ja viettää aikaa kavereidensa kanssa.

Veeti toivoo runsasta yleisöä taustatueksi Panda Areenan tulevan kesän mittelöihin. ”Kannattajia suosittelen tulemaan katsomaan ensi kauden pelejä, koska tälle kaudelle on nuori lupaava nippu pelaajia ja meillä on korkeat tavoitteet ensi kaudelle.”

Leif Ludwig pallossa

Leif Ludwig, jolle ikää huhtikuussa tulee täyteen 22 vuotta, on toinen uusi keskushyökkääjä punaisten ryhmään.

”Ensimmäisenä huomion herätti, kun kuulin Neukan ottavan kopin FCV:n valmennuksesta. Neukka on mulle tuttu koutsi ja on valmentanut mua monta vuotta nuorempana. Useampi kaveri päätti myös vaihtaa punapaitaan, joka helpotti päätöstä. Vaajakoskelle saavun erittäin odottavin ja hyvin mielin.” – Ludwig

”Leif Ludwig on eri tyyppinen ysipaikan hyökkääjä kuin muut joukkueessa. Hän on isokokoinen, vahva ja parhaimmillaan boksissa. Leif on myös kärsinyt loukkaantumisista ja kaikille olisi tärkeää, että saadaan hänelle ehjä vuosi alle. Hän väläytteli osaamistaan harjoituspeleissä, mutta ehjät kokonaisuudet puuttuivat vielä. Kolme kehityskohtaa kun saadaan parempaan kuntoon, niin Leif tulee tekemään tänä vuonna sekä tulevaisuudessa paljon maaleja.” – Neuvonen

Samaa mieltä on myös ”Lefa” itse luetellessaan tavoitteita tulevalle kesälle niin itselleen kuin joukkueelle. ”Hyökkääjän tehtävä on laittaa pallo maaliin ja tavoitteeni ensi kaudelle on tehdä niin mahdollisimman monesti ja siten auttaa joukkuetta. Kukaan jätkistä ei oo lähdössä kumartelemaan Kakkoseen, vaan meinattiin mennä ihan päätyyn asti.”

Ludwigin vahvin ominaisuus jalkapalloilijana on maalintekotaito, johon kaksimetrinen hyökkääjä uskoo tarjoavansa erilaisen vaihtoehdon FC Vaajakosken hyökkäyspäähän.

Tähän saakka kookkaan pelaajan ura on edennyt Komeetoissa ja JJK:ssa. ”Kiinnostuin jalkapallosta kahdeksanvuotiaana. Kaverini houkutteli minut jalkapallon pariin ja pelasin Komeetoissa kaksi ensimmäistä vuotta. Vuonna 2012 ollessani 11-vuotias siirryin JJK:hon, jossa kävin läpi juniorimyllyn ja kauden 2019 pelasin edustusjoukkueen mukana. Viimeisimmät vuodet olen ollut Komeetoissa.”

Selkeää idolia itselleen Ludwig ei ole jalkapallomaailmasta löytänyt, mutta nuorempana hän katsoi paljon videoita jo uransa lopettaneesta hollantilaishyökkääjästä Ruud van Nisterlooysta, jonka otteissa viehättivät huikeat viimeistelytaidot. Nykyisistä pelaajista Ludwig mainitsee ranskalaisen Olivier Giroudin nimen.

Hyökkääjä esiintyi aikuisten tasolla ensimmäistä kertaa Kolmosessa JJK:n väreissä 2018 ja kyseisellä sarjatasolla pelejä on kertynyt yhteensä 19. Viime vuonna vastuuta Komeettojen Kakkosen ryhmässä tuli neljässä ottelussa 81 minuuttia. ”Lefan” mieliin on painunut erityisesti kesä viiden vuoden takaa B-ikäisissä. ”Henkilökohtainen kohokohta on ollut varmaankin kaudella 2018 P17 valtakunnallisen Ykkösen maalipörssin voitto.”

Entä kuinka Ludwig irtautuu arkikiireistään? ”Vapaa-ajalla tykkään viettää aikaa minulle tärkeiden ihmisten kanssa. Lisäksi tykkään paljon elokuvista ja niitä tuleekin katseltua usein. Kesällä tykkään käydä biitsillä.”

Pelaaja toivottaa kaikki tervetulleíksi ensi kesän kotiotteluihin Savonmäen kupeeseen ja toivoo yleisön tukea kovin odotuksin kauteen lähtevälle joukkueelle. ”Ensi kesänä Pandalla nähdään nuori ja energinen FCV, kannattaa tulla kannustaa! Futis on parasta livenä!”

Puro Paavolainen on 17-vuotias keskikenttäpelaaja. Hänen lähisuvultaan löytyy runsaasti taustaa vaajakoskelaisen jalkapalloilun parista erilaisista rooleista.

”Minut Vaajakoskelle toi kehittymisen halu ja unelma pienestä asti pelata FCV:n edustusjoukkueessa. Isä oli pelannut FCV:tä edeltäneessä joukkueessa VaPassa koko nuoruutensa. Setä Lassi Paavolainen toimii FCV:n puheenjohtajana ja on myös pelannut kauan FCV:ssä, myös pappani Risto Paavolainen on valmentanut FCV:ssä Lassia ja isääni.” – Paavolainen

”Puro on hyökkäävä pelaaja, joka pystyy pelamaan laidassa ja ylempänä keskikenttää. Purolla on erinomainen askelfrekvenssi ja hän tuo hyvin sähinää treeneihin sekä peleihin. Hän tykkää edetä pallon kanssa ja päättää tilanteita. Kaiken mitä Puro häviää vielä voimassa, hän paikkaa sen tahdolla ja päättäväisyydellään.” – Neuvonen

Paavolaisen kiinnostus jalkapalloon ja muuhun urheilemiseen alkoi siitä hetkestä, kun hän oppi kävelemään. Puro oli heti pienestä pitäen todella kilpailuhenkinen ja hänellä oli palava halu päästä kilpailemaan ja voittamaan muut osallistujat lajista tai vastustajasta riippumatta.

Jalkapallon pelaaminen alkoi JJK:n Kortteliliigassa Myllyjärvellä 6-vuotiaana. Pishkoh Yari näki pelaajanalun lahjakkuuden ja sai houkuteltua tämän Komeettoihin, joita Paavolainen edusti kahdeksan vuoden ikäisestä aina viime kesään saakka.

Vahvimmiksi osa-alueiksiin pelikentällä lupaus arvioi pelinlukutaitonsa sekä rakentamisen ja luovuuden. Esikuvikseen jalkapallossa Paavolainen listaa jo edesmenneen argentiinalaislegendan Maradonan, nykyään Komeettoja valmentavan ja Vaajakoskellakin vajaan kauden verran pelanneen Babatunde Wusun (Tunde) sekä italialaisen Andrea Pirlon.

”Maradonaa ihailin hänen pallonkäsittelytaidoistaan ja rakkaudesta lajiin. Tundessa hienointa oli maalin tekeminen ja liikkuminen vastustajan boksissa. Pirlolla oli aivan käsittämätön pelinlukutaito ja hyvä kaukolaukaus. Kohokohtani jalkapallouralla oli päästä Tunden valmennettavaksi, koska olin pienestä asti haaveillut pelaavani Maradonan tai Tunden alaisuudessa.”

Viime vuonna nuorukaisen tilille kirjattiin pelejä pääasiassa Komeettojen junioreissa. Myös debyytti seuran edustuksessa Kakkosessa tuli suoritettua, kun hajaminuutteja kertyi neljässä ottelussa yhteensä 28.

”Kevätkierros A- ja B-junioreissa oli onnistunut, sillä peli kulki hyvin ja maaleja tuli liukuhihnalta. Syksykierrokselle ei kuitenkaan saatu A-junioreita enää kasaan, joten kausi jäi hieman vajaaksi, kun B-junnujen tasokaan ei ollut riittävä ja edustuksesta ei tullut ihan hirveästi minuutteja.”

Vapaa-ajallaan Puro rentoutuu leffaviihteen parissa. ”Tykkään katsoa yksin tai perheen kanssa elokuvia, koska koko perhe on elokuvahulluja täynnä.”

Paavolainen toivoo kansan löytävän tiensä Panda Areenan lauteille. ”Pelejä kannattaa tulla katsomaan, koska kentällä nähdään nuori ja nälkäinen joukkue, joka taistelee jokaisesta pisteestä loppuun asti.”

Pelaajasopimuksia FC Vaajakoskella on solmittuna nyt 29, joten ringistä löytyy varteenotettavasti laajuutta. Joukkue alkaa olla kasassa, mutta ainakin yksi lisäys pelaajistoon on vielä mahdollinen.

Valmistautuminen mielenkiintoiseen kauteen jatkui viime viikonloppuna, kun FC Vaajakoski pelasi Äänekosken ylipainehallissa harjoitusottelun, jossa JPS kaatui 3-1. Vielä avaavan kolmevarttisen jälkeen FCV oli tappiolla, mutta kiri toisella jaksolla rinnalle ja ohi Matias Sarlinin, Puro Paavolaisen ja Veeti Paanasen tekemillä maaleilla.

Tulevana sunnuntaina punaiset vierailevat Lahdessa, missä Mukkulan hallissa vastaan treenimatsissa asettuu myös viime vuonna pre-seasonilla sekä Suomen Cupissa kolmannella kierroksella kohdattu Reipas.