Cupin kalavelkoja Kuopioon makselemaan

Ma 5.6.2023 klo 19.00 Väre Areena, Kuopion Elo – FC Vaajakoski
Suora lähetys: Ruutu+, selostajana Jesse Haaranen ja kommentaattorina Teemu Soini.

FC Vaajakoski aloittaa kahden pelin viikkonsa vierailemalla maanantaina kalakukkokaupungissa, missä se kohtaa jo Suomen Cupin kolmannella kierroksella tutuksi tulleen sarjanousija Kuopion Elon. Kakkosessa kohtaaminen tulee olemaan joukkueille niiden ensimmäinen keskinäinen.

Menneenä viikonloppuna vietettiin koulujen päättäjäisjuhlia. FC Vaajakoski onnittelee joukkueesta valkolakin päähänsä saaneita Akseli Kiiskistä, Veeti Paanasta ja Santtu Toivaria!

Tehokkaampi Elo vei Cupin pelin nimiinsä

Huhtikuun lopussa Kuopion Väre Areenalla pelatussa Suomen Cupin kamppailussa kotijoukkue osoittautui vahvemmaksi lukemin 3-1 (2-1) ja FC Vaajakosken matka kyseisessä kilpailussa jäi näin jälleen kerran yhden ottelun mittaiseksi.

FCV aloitti pelin pirteästi ja hallitsi tapahtumia avausjaksolla, vaikka kokoonpanosta puuttui useita avainpelaajia. Viimeistelytehokkuus oli kuitenkin vierailijoilta kehnolla tasolla, kun taas isännät käyttivät paikkansa hyvin hyödykseen.

Avausmaalista vastasi vieraiden keskialueen pallonmenetyksen jälkeen Elo, kun Taneli Heiskanen yllätti kaukaa lähteneellä vedollaan FCV:n maalilla pelanneen Akseli Kiiskisen. Tasoitus näki päivänvalon 24 minuutin aikaan, kun toppari Santeri Suutari kävi ohjaamassa Juuso Sarkkisen antamasta vapaapotkusta numeroiksi 1-1. Kotijoukkueen 2-1 -johtoon vei rangaistuspotkusta Joni Lipponen.

Myös jälkimmäisellä ja erittäin sateisella kolmevarttisella Elo oli pallollisesti hienokseltaan alakynnessä, mutta FC Vaajakoskikaan ei saanut luotua maalitilanteita yhteispelin sakatessa. Seuraavastakin täysosumasta vastasivat lopulta isännät Olli Eskelisen viimeistellessä rangaistusalueelle murtautumisen jälkeen päätösluvuiksi 3-1.

Myös Kuopion Elon tie Suomen Cupissa nousi pystyyn, kun neloskierroksella lappeenrantalainen PEPO oli Väre Areenalla parempi murskanumeroin 1-5 (0-4).

FCV TV:n kooste Suomen Cupin ottelusta Kuopion Elo – FC Vaajakoski

FC Vaajakoski kolmen kärkijoukkueen peesissä

Punavalkoiset ovat aloittaneet Kakkosen kautensa kahdella voitolla, kahdella tappiolla ja yhdellä tasapelillä. Pisteitä viidestä ottelusta kasassa on seitsemän, jotka riittävät ennen kuudetta sarjakierrosta neljännelle paikalle. Kolmen kärki on jo kuitenkin hieman karussa, joten täydet pisteet maanantaina tulisivat tarpeeseen.

Tähän mennessä vaajakoskelaiset ovat hakeneet vieraskentiltä kaksi selvänumeroista voittoa, mutta kotivoitto on edelleenkin kiertänyt joukkueen ja viime kauden alusta alkanut kotikirous on saanut jatkoa. Parissa reissupelissä punaiset ovat saaneet ketsuppipullokorkin kunnolla auki, mutta hyökkäyssuuntaan onnistumisia tarvitaan kokonaisuudessaan laajemmalti. Joukkueen tehokkain viimeistelijä on ollut kärjessä rynnistävä ja vahvana kohdepelaajana tunnettu Matias Sarlin, jolla on tilillään kolme maalimerkintää.

Puolustaminen on sujunut joukkueelta varsin hyvin. Omaan verkkoon pallo on mennyt ainoastaan kolmesti ja päästettyjen maalien määrä onkin pienin C-lohkossa. Kaikki viisi Kakkosen kamppailua maalilla pelannut Antto Mikkonen on onnistunut torjumaan jo kolme nollapeliä. Koko viime kauden aikana FC Vaajakoski onnistui pitämään oman maalinsa puhtaana vain kaksi kertaa, joten parannus tällä sektorilla on ollut merkittävä.

Viimeisimmässä ottelussaan FCV kohtasi kotistadionillaan Panda Areenalla oululaisen JS Herculeksen. Tasaväkinen vääntö päättyi maalittomaan lopputulokseen. Kotijoukkue hallitsi ensimmäistä kolmevarttista kohtuullisen hyvin toimineella pallollisella pelillään, muttei saanut toimitettua palloa maaliin asti. Toisella jaksolla vierailijat saivat otetta pelitapahtumista. Heiltäkään maalinteko ei parista hyvästä tilanteesta huolimatta kuitenkaan onnistunut. Vielä hetki ennen päätösvihellystä FC Vaajakoskelle avautui kaksikin hyvää tilaisuutta ratkaista ottelu voitokseen. Kun nekään eivät tuoneet toivottua tulosta, oli molempien osapuolten tyytyminen yhteen pisteeseen.

FCV TV:n kooste seuran 30-vuotisjuhlaottelusta FC Vaajakoski – JS Hercules

Vierailijoiden lähtökohdat Kuopion reissun alla – kommentoimassa Juuso Sarkkinen ja Matias Niemelä

Muutama päivä sitten FC Vaajakoski tiedotti saavansa riveihinsä uuden vahvistuksen, kun 19-vuotias Jimi Saarikko liittyi kauden loppuun saakka kestävällä lainasopimuksella mukaan JJK:sta. Kettuorganisaatiolla on toki tarvittaessa mahdollisuus kutsua vasemman laidan eri rooleissa viihtyvä pelaaja takaisin jo aiemminkin. Saarikko on mukana joukkueen vahvuudessa jo tänä iltana. Samalla ovenavauksella liikennettä FCV:stä oli myös ulospäin, sillä vähäiselle vastuulle jäänyt toppari Niko Laulainen suuntasi Kolmosen FC Blackbirdiin.

FC Vaajakosken kokoonpanosta sivussa maanantaina on puolustaja Niilo Pirttinen, joka sai korttitilinsä täyteen edellisessä pelissä ja kärsii sen seurauksena yhden ottelun mittaista pelikieltoa. Punapaitojen remmistä puuttuvat edelleen myös pidempikestoisia loukkaantumisiaan kuntouttavat alakerran Teemu Roponen ja Joona Rönkä sekä hyökkäyskalustosta Veeti Paananen.

Koko uransa ennen tätä kautta Jyväskylän Komeettoja edustaneet fyysinen 22-vuotias laitapakki Juuso Sarkkinen ja 21-vuotias hyökkäysten rakentelua tukeva keskikentän Matias Niemelä pelaavat FCV:ssä ensimmäistä kesäänsä. Kuinka he ovat viihtyneet uudessa seurassa?

Vaajakoskella pelailu on alkanut todella hyvillä mielin ja aivan erinomaisessa porukassa! Oma esiintyminen on ollut vielä haluttua vaisumpaa ja näytönhaluja on paljon. Joukkue on pelannut hieman vaihtelevasti, mutta yleinen ilme on kyllä ollut positiivinen.” – Sarkkinen

Olen viihtynyt Vaajakoskella hyvin. Oma pelikin on sujunut ihan hyvin, mutta parantamisen varaa on vielä.” – Niemelä

Kummallakin pelaajalla on pitkälti samat ajatukset joukkueensa alkukaudesta.

Olemme päästäneet sarjan vähiten maaleja omaan päätyyn, mikä on todella hyvä juttu. Hyökkäyspelissä totta kai voisi aina olla tehokkaampi.” – Sarkkinen

Pelin taso on heitellyt välillä liikaa, mutta suunta on ollut koko ajan hyvä ja uskon koko joukkueen parantavan peliään loppukautta kohden. Puolustus on ollut maalimäärien valossa sarjan parasta. Hyökkäyksessä kun saadaan pari palaa loksahtamaan kohdalleen, niin maaleja alkaa tulla vielä lisää.” – Niemelä

Kaksikko lukeutui FCV:n parhaimmistoon Suomen Cupin ottelussa Eloa vastaan Kuopiossa. Sarkkinen alusti vierailijoiden ainoan osuman vapaapotkullaan ja Niemelä palkittiin pelin päätyttyä joukkueensa parhaana.

Elo on vastustajana fyysinen ja vauhdikas joukkue, jollaista vastaan pelaamisesta pidän itse todella paljon. Kun liikutetaan palloa hyvin ja tehdään paikoista maaleja, niin maanantaina voitetaan.” – Sarkkinen

Elo on taisteleva ja työteliäs joukkue. Lähdemme pelaamaan omaa peliä maanantaina ja se varmasti riittää.” – Niemelä

FC Vaajakosken miehitys maanantaina näyttää lähtökohtaisesti tältä.

Kaapunnin pojat pelloo tuas”, puhellaan Kuopiossa

Kuopiossa Elo tunnetaan futisihmisten keskuudessa lempinimellä ”kaapunnin pojat”. Perinteikäs seura elvytti toimintansa henkiin pitkän hiljaiselon jälkeen jälleen reilu kymmenen vuotta sitten. Vielä toissa kaudella Elo pelasi Nelosessa, joten matka Kakkoseen on taittunut pikaisella aikataululla. Parhaimmillaan seura on nähty jopa mestaruussarjatasolla asti vuosina 1969, 1970 ja 1982.

Tällä kaudella kuopiolaiset ovat onnistuneet voittamaan viidestä Kakkosen ottelustaan ainoastaan yhden ja kärsineet neljä häviötä. Vaikka joukkue onkin viiden pelikierroksen jälkeen kolmella pisteellään sarjan peränpitäjänä, on se monessa ottelussa haastanut vastustajansa hyvin, mutta kokenut niukkoja tappioita.

Viimeisin kamppailu Torniossa TP-47:n vieraana oli Elolta päävalmentaja Jussi Kukkosen mukaan kauden parasta antia ja joukkueen pallonhallintaprosentti olikin peräti 62. Kotijoukkue vei pelin siitä huolimatta nimiinsä avausminuuttien maalilla 1-0 (1-0).

Savolaisryhmän tehomiehenä on alkukaudesta kunnostautunut hyökkäyspelin johtohahmo Olli Eskelinen. Toista kauttaan Eloa edustava vuonna 2000 syntynyt kärkipelaaja on vastannut alkukaudesta jo kolmesta joukkueensa Kakkosen täysosumasta. Maaleja sarjapeleissään Elo on viimeistellyt yhteensä neljä.

Kuopiolaisjoukkueen tunnetuin pelaaja on maalivahti Miika Töyräs, jolta löytyy Veikkausliigakokemusta KuPSin väreistä sekä pari kautta Ykkösessä Kokkolan Pallo-Veikkojen riveissä. Suurinta vastuuta ensimmäisissä peleissä peliminuuttien muodossa Elolta ovat kantaneet vasemmalla jalallaan vahva laitahyökkääjä Taneli Heiskanen sekä puolustuksen luottokaksikkona häärivät rankkarispesialisti Joni Lipponen ja KaaPosta joukkueeseen tullut Kasper Kylen.

Pelaavaan pelitapaan ja pallokontrolliin pyrkivä Elo ei tule varmasti olemaan helppo haaste samoihin asioihin nojaavalle FC Vaajakoskelle. Ratkaisevaa onkin, kumpi näissä onnistuu paremmin ja miten voimasuhteet maalintekotehokkuuden osalta jakautuvat.