Antti Neuvonen edustusjoukkueen päävalmentajaksi

FC Vaajakosken edustusjoukkueen päävalmentajaksi on valittu 31-vuotias Antti Neuvonen. Jyväskyläläinen Neuvonen on työskennellyt viimeisen kolmen vuoden ajan Oulussa AC Oulun/OLSin organisaatiossa eri rooleissa.

“Suuret kiitokset Samille (Mustalampi) ja Hessulle (Heikki Nurmi) menneestä kaudesta. Kausi oli kaikkea muuta kuin helppo ja pelaajatilanne vaikeutti toimintaa läpi vuoden, mutta tavoite saavutettiin eli sarjapaikka saatiin pidettyä.” – urheilutoimenjohtaja Sisu Etelälahti

“Kauden 2021 jälkeen oli tiedossa, että edustusjoukkue tulee muuttumaan merkittävästi sekä pelaajiston että valmennuksen osalta. Samin astuessa joukkueen peräsimeen oli pitkälle kevääseen jatkunut joukkueen rakennus vielä pahasti kesken. Lähtökohtiin nähden minimitavoitteen eli sarjapaikan saavuttaminen pitkälti jo kevätkierroksen pisteillä oli hyvä saavutus. Haluan kiittää Samia ja Heikkiä edustusjoukkueen luotsaamisesta poikkeuksellisen haastavan kauden läpi.” – Puheenjohtaja Lassi Paavolainen

Joukkueen valmennuksessa jatkaa fyysisestä valmennuksesta vastannut Henri Qvickström. Muilta osin ryhmää täydennetään.

“Antti on nuoresta iästään huolimatta kokenut ja korkealle koulutettu valmentaja, joka seuran strategian mukaisesti pyrkii kehittämään nuorista pelaajista parempia jalkapalloilijoita. Jyväskyläläistä jalkapalloa, ja sitä myötä pelaajistoa, jo ennestään tuntevana Antilla ei varmastikaan ole tehtävässään käynnistysvaikeuksia. Toivotan Antin lämpimästi tervetulleeksi takaisin Vaajakoskelle, tällä kertaa pelaajan sijasta päävalmentajan roolissa.” – Lassi Paavolainen

JJK:n junioripolun läpikäynyt Neuvonen tuntee FC Vaajakosken seurana ja alueen jalkapalloilun muiltakin osin hyvin.

“Tulen todella hyvillä fiiliksillä Vaajakoskelle. Olen seurannut FCV:tä jo Kastarisen Pertin valmennuskaudesta lähtien ja seura on mennyt hurjasti eteenpäin niistä ajoista. Tällä hetkellä pidän FC Vaajakosken edustusjoukkueen organisaatiota jopa kakkosen kärkipään tasoisena. Tavoitteenani on tietysti tuoda urheilullista menestystä, mutta yhtä tärkeänä koen viedä seuraa eteenpäin niin, että sen päälle on tulevaisuudessa hyvä rakentaa organisaatio joka pärjää korkeammillakin sarjatasoilla.”

Tulevalla kaudella joukkue lähtee kirkastamaan kahdeksatta sijaa. Toissa kaudella saavutettu neljäs sija sen sijaan oli historian paras.

“Ensi kaudelle odotuksia on tietysti henkilökohtaisella tasolla. Tarkoituksena on luoda menestyvä tarina. Sarjasijoitus kauden päätteeksi on tietysti tärkeä, mutta isoimmat kiksit valmentajana saan kuitenkin pelaajien auttamisesta. Kun pelaajat ovat valmennuksen kanssa samalla sivulla ja kehitystä tulee, seuraa siitä myös joukkueen menestys. Uskon tähän vahvasti ja nähtäväksi jää ajattelenko samalla tavalla vielä viiden vuoden päästä.”

Millaisen kotijoukkueen Vaajakosken Panda-areenan yleisö sitten ensi kaudella näkee?

“Kannattajat, katsojat ja kaikki jyväskyläläiset jalkapalloihmiset luovat tarinaa. Pelaajien on huomattavasti mukavampi pelata kun yleisöä tulee paikalle. Minun tehtävänäni on johtaa toimintaa niin, että peli kiinnostaa ihmisiä. Kun peleissä on vauhtia, kulmapotkuja, vapareita, kovia otteita, taktisia nyansseja, maaleja sekä voittoja, niin se kiinnostaa. Tähän me pyritään ensi kaudella.”

“Henkilökohtaisesti valmentajana haluan päästä tilanteeseen, missä pelaajat ovat ammattilaisia ja minä siellä päävalmentajana. Myös seurojen ja koulujen yhteensovittaminen, olosuhteiden parantaminen, talous sekä moni muu asia kiinnostaa paljon. Näistä asioista minulla on ihan hyvät kokemukset ja niitä haluaisin lähteä viemään joku päivä eteenpäin. Mutta ehkä sen aika on vähän myöhemmin…”

Pitkän linjan nuori valmentaja

Nuoresta iästään huolimatta Antti Neuvonen on valmentanut jo pitkään. Ensimmäinen valmennettava kilpailullinen joukkue oli JJK:n 2000-syntyneet.

“17-vuotiaana huomasin että valmentajan rooli sopisi paremmin äänekkäälle, mutta ei niin hyvälle pelaajalle. Ville Priha oli valmennuspäällikkönä kun valmensin 2000-syntyneitä ja siitä alkoi valmentaminen “tosissaan”. Menin valmentajana paljon eteenpäin ja koin että minulla on pelaajille paljon annettavaa, vaikka jälkeenpäin ajateltuna valmentamiseni olikin aivan liian taktista sen ikäisille pelaajille. Kipinä kuitenkin leimahti ja sen jälkeen toimin 2001- ja 2002- syntyneiden sekä B- ja A-junioreiden parissa.”

JJK:sta Neuvonen siirtyi Palokan Rientoon valmennuspäälliköksi. Rooli ja tehtävät vaihtuivat täysin, eikä muutos ollut helppo. “Tämä pesti oli täydellinen palautus maanpinnalle, kun jouduin kokemattomana miettimään valmennuslinjat kaikille ikäluokille kolmivuotiaista ylöspäin. Jouduin jäsentelemään itselleni mistä tässä hommassa on kyse, kun huomasin ettei vain voittaminen ollutkaan tärkeää, vaan oleellista oli vaikuttaa harjoittelulla ja erilaisilla painotuksilla eri ikävaiheissa pelaajien kehittymiseen. Lähes kaksi vuotta seuran ainoana päätoimisena työntekijänä oli raskasta, mutta nyt on ollut kiva huomata että PaRi panostaa paljon nuoriin ja seuralla on useita työntekijöitä toimintaa kehittämässä.”

Viimeisten kolmen vuoden ajan oppia on kertynyt Oulussa. Neuvonen toimi AC Oulun ja OLSin organisaatiossa talenttivalmentajana, 12-14 -vuotiaiden valmentajana, kouluttajana sekä kaudella 2020 OLSin päävalmentajana Kakkosessa.

“Olen saanut tutustua eri rooleissa moneen hyvään valmentajaan ja pelaajaan. Sopivasti sainkin hyviä ikäluokkia valmennettavaksi, vaikka ei kai sitä pelkäksi tuuriksi voi kutsua, sillä AC Oulu ja OLS ovat satsanneet todella paljon resursseja pelaajakehitykseen. Kehitettävääkin Oulussa löytyy edelleen, mutta panostukset valmennukseen ja olosuhteisiin tuovat ihan varmasti tuloksia jossain vaiheessa. Tekemisen tasosta kertoo se, että päätoimisia valmentajia on lähes joka ikäluokassa 10-vuotiaista eteenpäin useammallakin seuralla. Seurojen välinen kilpailu kaupungin sisällä on tervettä ja se auttaa kehittymään.”

“Junioreissa joukkueen menestys ei ole paras mittari, varsinkin jos se alkaa ohjaamaan toimintaa. Yksi hienoimpia muistoja Oulusta on silti 2008-syntyneiden pronssimitalit SM-lopputurnauksesta vuonna 2021. Saavutusta tärkempi oli joukkueen tarina. Joukkue ei ollut menestynyt aiemmin hirveän hyvin, mutta pelaajat olivat täynnä intoa. Pelaajien kehittyminen oli aivan käsittämätöntä, eikä se ollut vain valmennuksen ansiota. Pelaajat innostuivat treenaamaan omalla ajallaan ja joukkueen sisäinen kilpailu oli erinomaista. Sivutuotteena tuli sitten myös menestystä.”