Agmenilta apua tapahtumiin

FC Vaajakosken yritysyhteistyö laajeni jälleen, kun seura solmi yhteistyösopimuksen jyväskyläläisen yksityisen turvallisuusalan koulutukseen ja tapahtumaturvallisuuteen keskittyneen Agmenin kanssa. Agmenin toimitusjohtaja Janne Mönkkönen onkin kaupungin urheiluväelle monista yhteyksistä tuttu työskenneltyään aikaisemmin JJK:n toimitusjohtajana ja JYPin turvallisuuspäällikkönä, ja oltuaan mukana myös mm. Kirittärien ottelutapahtumien turvallisuussuunnittelussa ja Happeen jäähallifinaalissa. Omalla ajallaan miestä tapaa Kuokkalan Graniitissa Jigotain karatetouhuissa.

”Suomi on tapahtumien maa, ja kesällä tapahtumia onkin joka viikonloppu jossakin. Nykyisin myös tapahtumanjärjestäjän lakisääteiset vastuut ovat jo varsin tiukat, ja tokihan me kaikki haluamme turvallisia tapahtumia järjestää. Esimerkiksi järjestyksenvalvojia on yleisötilaisuuksissa polliisin määräyksen mukaisesti oltava paikalla keskimäärin yksi jokaista sataa katsojaa kohti, joten FCV:n pelejäkään ei pelata, ellei noita kortillisia järjestyksenvalvojia ole tarpeeksi paikalla.”

Tapahtumanjärjestäjän vastuiden kiristyessä myös järjestyksenvalvojan peruskurssin koulutusvaatimukset ovat kiristyneet. ”Oma järjestyksenvalvojan peruskurssini kesti 24 tuntia vuonna 2000. Nykyisin peruskurssi kestää 40 oppituntia eli 5 kokonaista työpäivää. Samalla myös järjestyksenvalvonta työnä on polarisoitunut entisestään: suurin osa tapahtumista sujuu edelleen rauhallisesti ja hyvässä järjestyksessä, mutta sitten seassa olevat järjestyshäiriöt ovat omalla tavallaan hankaloituneet esim. päihteiden sekakäytön myötä. Noihin hankalimpiin tilanteisiin kannattaa suhtautua ja varautua niin, että ne ovat joko poliisin tai yksityisen puolen ammattilaisten hommia. Edelleen suurin osa järjestyksenvalvontatyöstä on kuitenkin asiakaspalvelua ja hyväntuulisten ihmisten opastamista sellaisessa ympäristössä missä he eivät päivittäin toimi.”

FCV:n taustajoukoissa talkoolaisina toimivat Jyrki Röppänen ja Henriikka Koskinen osallistuivat Agmenin järjestyksenvalvoja peruskurssille ja saivat todistukset 28.3. Heidät voikin tulevana kesänä tavat FCV:n ottelutapahtumissa järjestyksenvalvojina. ”Olen tosi iloinen, että vaikka urheiluväen piirissä paljon puhutaan talkoolaisten katoamisesta, edelleen löytyy tällaisia ihmisiä, jotka ovat valmiita käyttämään omaa aikaansa sekä kouluttautumiseen että FCV:n pelitapahtumiin. Urheiluporukoissa tekemistä riittää varmasti kaikille halukkaille aikuisille myös omien pelivuosien jälkeen. Jyrkillä ja Hennilläkin on oma jälkikasvu mukana seuran junioritoiminnassa, joten peleissä tulee varmasti käytyä koko perheen voimin.” 

Jyrki Röppänen on vaajakoskelaisen valokuvaamo Foto-Antin yrittäjä, ja ollut itse mukana mm. Kirittärien valokuvaajana edellisinä vuosina. ”Hyvä kurssi ja paljon asiaa. Fyysisen voimankäytön perusteita harjoiteltuaan sitä huomasi että pitää tässä itsekin ruveta taas treenailemaan aktiivisemmin että pysyy kunnossa.” Siinäpä siis kannustusta myös aikuisille, pysykäähän kunnossa!